In het nieuws

De prijs van eieren was nog nooit zo hoog. / Colourbox

De prijs van eieren was nog nooit zo hoog

Door de fipronilcrisis is er een tekort aan eieren ontstaan. / Colourbox

Foto van 'Sarah Sitanala'

2 DEC 2017

Uit de cijfers van supermarktvergelijkingsapp Hijper is gebleken dat de prijs van eieren in veertien jaar nog nooit zo hoog is geweest, dit schrijft RTL Nieuws. Reden hiervoor is dat er door de fipronilcrisis een tekort aan eieren is ontstaan.

Prijsstijging

Eerder dit jaar kostte een doosje met tien scharreleieren bij supermarktketen Jumbo 1,67 euro, deze prijs is inmiddels gestegen naar 2,19 euro. Niet alleen bij de Jumbo steeg de prijs van een doosje eieren. In de Albert Heijn werd de prijs verhoogd met 35 procent, en bij de Plus met 54 procent.

Peter van Horne, pluimvee-econoom van de Universiteit Wageningen vertelt dat de prijs van een doosje eieren altijd aan het eind van het jaar iets omhoogschiet. Dit ligt volgens hem aan het velen koken en bakken tijdens sinterklaas en kerst. „Maar deze prijsstijging is wel heel extreem,” aldus van Horne.

Andere producten

Naast een prijsstijging van eieren valt echter ook een prijsstijging bij andere producten op. Ei zit namelijk echt overal in. Gerard Mastenbroek een bakker uit Purmerend vertelt dat de maanden november en december heel belangrijk zijn voor een bakker. „Er is een gigantische vraag naar speculaas, marsepein en gebak. Overal gaat ei in, dus ik gebruik wel 8000 eieren per week." Mastenbroek verhoogt zijn prijzen dan ook vanaf januari met 5 procent. „Ik moet wel.”

Van Horne gaat er niet vanuit dat we voor altijd met deze hoge prijs zitten opgescheept. De fipronilcrisis zorgde voor een productieafname van 8 procent, maar we eten er geen eitje minder om. „Binnen twee weken na het hoogtepunt van de fipronilcrisis kochten we er weer evenveel in de supermarkt.”

BEKIJK OOK


  Views

  300+

  Kindje (2) overleden na zwemmen in recreatieplas
  Likeability of 3

  Kindje (2) overleden na zwemmen in recreatieplas

  Foto ter illustratie: ANP

  Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

  GISTEREN

  Een peuter van twee jaar oud is vrijdagavond overleden na enige tijd onder water te hebben gelegen bij recreatieplas Funbeach in Panheel, Midden-Limburg.

  Hulpdiensten kregen omstreeks half zeven een melding dat er iets mis was. Omstanders die het kind uit het water haalden, begonnen met reanimeren en hulpdiensten namen even later de reanimatie over. De peuter overleed enige tijd later in een ziekenhuis in Roermond.

  De politie onderzoekt wat er precies is gebeurd en gaat uit van een noodlottig ongeval. Over de identiteit van het slachtoffer, en of het gaat om een jongen of een meisje, zegt de politie niets.


  dislike
  user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avatar

  Views

  1k+

  Hittegolf op komst: 'Grootste droogte van deze eeuw'
  Likeability of 2

  Hittegolf op komst: 'Grootste droogte van deze eeuw'

  Houd je van warm weer? Dan zit je de komende dagen goed in Nederland. / Pexels

  Foto van 'Imre Himmelbauer'

  GISTEREN

  Wie hoopt de komende dagen lekker van het strand te genieten, kan zijn geluk waarschijnlijk niet op. Nederland gaat namelijk een flinke hittegolf tegemoet en dat betekent dat de temperaturen regelmatig boven de 30 graden uitkomen.

  Dat zegt weerman Marco Verhoef tegen het AD. Het wordt de komende dagen al warm met temperaturen van boven de 25 graden, maar vanaf dinsdag wordt het overal in het land meer dan 30 graden.

  15 dagen


  sad
  user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avataruser_f58943cf89efe018d85a873d205f595cdfa98138_avatar

  Views

  1k+

  Camera videoBijna hele familie komt om bij bootongeluk Missouri

  Bij het bootongeluk kwamen vrijdag 17 mensen om het leven. / AFP

  Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

  VANDAAG, 10:30

  Twee opvarenden van de rondvaartboot die vrijdag kapseisde in de Amerikaanse staat Missouri, hebben bij het ongeluk negen familieleden verloren. De familie zat in totaal met elf mensen op de boot, maar alleen een vrouw en haar neefje overleefden het ongeluk.

  Tia Coleman, de vrouw die het ongeluk overleefde, vertelde aan de Amerikaanse zender Fox 59 haar verhaal: „Ik verloor al mijn kinderen, ik verloor mijn man, ik verloor mijn schoonmoeder, ik verloor mijn schoonvader, ik verloor mijn oom, ik verloor mijn schoonzus - ze was mijn vriendin - en ik verloor mijn neef.”

  Geen reddingsvesten


  Views

  400+

  17-jarige Nederlander vermist aan Gardameer

  Het Gardameer in Italië. / Pixabay

  Foto van 'metronieuws'

  2 UUR

  Al meer dan dertig uur zijn de ouders en vrienden van de 17-jarige Koen van Keulen op zoek naar hem. De jongen uit Soest kwam donderdagnacht niet terug na een avondje stappen aan het Gardameer in Italië.

  Avondje uit

  Een shuttlebus bracht Koen en zijn vrienden donderdagnacht terug naar hun camping. Terwijl Koens vrienden uitstapten bij de juiste halte, wilde Koen nog even blijven zitten. Zijn vader vertelt tegen het AD dat de jongen een halte verder zou zijn uitgestapt en toen teruggelopen zou zijn naar de camping.


  Views

  300+