In het nieuws

De prijs van eieren was nog nooit zo hoog. / Colourbox

De prijs van eieren was nog nooit zo hoog

Door de fipronilcrisis is er een tekort aan eieren ontstaan. / Colourbox

Foto van 'Sarah Sitanala'

2 DEC 2017

Uit de cijfers van supermarktvergelijkingsapp Hijper is gebleken dat de prijs van eieren in veertien jaar nog nooit zo hoog is geweest, dit schrijft RTL Nieuws. Reden hiervoor is dat er door de fipronilcrisis een tekort aan eieren is ontstaan.

Prijsstijging

Eerder dit jaar kostte een doosje met tien scharreleieren bij supermarktketen Jumbo 1,67 euro, deze prijs is inmiddels gestegen naar 2,19 euro. Niet alleen bij de Jumbo steeg de prijs van een doosje eieren. In de Albert Heijn werd de prijs verhoogd met 35 procent, en bij de Plus met 54 procent.

Peter van Horne, pluimvee-econoom van de Universiteit Wageningen vertelt dat de prijs van een doosje eieren altijd aan het eind van het jaar iets omhoogschiet. Dit ligt volgens hem aan het velen koken en bakken tijdens sinterklaas en kerst. „Maar deze prijsstijging is wel heel extreem,” aldus van Horne.

Andere producten

Naast een prijsstijging van eieren valt echter ook een prijsstijging bij andere producten op. Ei zit namelijk echt overal in. Gerard Mastenbroek een bakker uit Purmerend vertelt dat de maanden november en december heel belangrijk zijn voor een bakker. „Er is een gigantische vraag naar speculaas, marsepein en gebak. Overal gaat ei in, dus ik gebruik wel 8000 eieren per week." Mastenbroek verhoogt zijn prijzen dan ook vanaf januari met 5 procent. „Ik moet wel.”

Van Horne gaat er niet vanuit dat we voor altijd met deze hoge prijs zitten opgescheept. De fipronilcrisis zorgde voor een productieafname van 8 procent, maar we eten er geen eitje minder om. „Binnen twee weken na het hoogtepunt van de fipronilcrisis kochten we er weer evenveel in de supermarkt.”

BEKIJK OOK


  Commissie: Vrije dag op 5 mei en bindend referendum

  ohan Remkes, voorzitter van de staatscommissie parlementair stelsel. / ANP

  Foto van 'metronieuws'

  50 MIN

  Als het aan de staatscommissie van voorzitter Johan Remkes ligt dan moeten politieke partijen meer openheid geven over hun digitale campagnes, moet er een bindend referendum komen, moet het kiesstelsel en de formatie worden aangepast, en moet 5 mei een officiële vrije dag worden.

  Deze maatregelen zijn volgens de commissie nodig om ervoor te zorgen dat burgers meer invloed kunnen uitoefenen in het parlementaire proces. De maatregelen zouden tevens bijdragen aan het versterken van de democratische rechtsstaat.

  Vorm van tegendruk


  Defensie onder vuur na nazi-sympathiserende uitingen

  Manschappen marcheren op de Van Ghentkazerne. / ANP

  Foto van 'metronieuws'

  2 UUR

  Een klein groepje militairen is in opspraak geraakt omdat zij porno en racistische afbeelden met verwijzingen naar nazi-Duitsland hebben uitgewisseld. De groep zou er tevens van verdacht worden andere militairen in opleiding te hebben lastig gevallen en bedreigd. Daarnaast zouden de soldaten van het ‘niet nader te noemen’ legeronderdeel nazi-sympathiserende uitingen hebben gewisseld.

  Onderzoek

  De incidenten hebben zich voorgedaan op de Koninklijke Militaire Academie en het Koninklijk Instituut voor de Marine. Staatssecretaris Visser (Defensie) schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat het gaat om ‘ontoelaatbaar en sociaal onveilig gedrag’. Defensie is een onderzoek gestart naar de gedragingen.


  Likeability of3

  Win fantastische prijzen in de Metro GiveAway Show

  Foto van 'Metro'

  30 NOV 2018

  Ook dit jaar vindt de jaarlijkse show van Metro waarin wij veel prijzen weggeven weer plaats via Facebook LIVE en iedereen kan meedoen! Zorg dat je dus op vrijdag 14 december om 19:30 uur onze Facebook pagina open hebt staan en doe mee!

  Je kunt je nu al aanmelden voor dit evenement zodat je zeker weet dat je niets gaat missen. Bovendien geven wij onder alle vroege aanmelders ook al prijzen weg.

  Meld je hier aan voor het evenement


  dislike
  user_5db446a102671e998f03d489f0d363ca8dce515f_avatar

  Koning Winter in aantocht; witte zondag op komst

  Dit weekend wordt het winters in Nederland ©ANP

  Foto van 'Jelmer Visser'

  2 UUR

  Worden we aanstaande zondag wakker in een sprookjesachtig winter wonderland? Het lijkt er wel op. Door een aanvoer uit oostelijke richting, zijn temperaturen al een aantal dagen aan het dalen, deze duikeling in de temperaturen is nog niet voorbij.

  Sterker nog: in de nacht van zaterdag op zondag wordt in een groot deel van het land winterse neerslag verwacht. Is de winter eindelijk daar? Nog niet echt, volgens de voorspellingen van WeerOnline blijft de sneeuw niet lang liggen omdat de temperaturen overdag boven het vriespunt uitkomen.


  Elke dag spontane praatjes met bijzondere mensen

  Van cijfers op kantoor naar praatjes in de tram

  Ayoub: Het is mijn werk om mensen veilig naar hun bestemming te brengen! Mensen waarderen dat en bedanken me vaak.

  In samenwerking met Olympia Nederland

  10 DEC 2018

  Ayoub (22) is trambestuurder via Olympia. Eerst was hij administratief medewerker, nu rijdt hij dagelijks mensen naar hun bestemming. Hoe kwam hij tot deze keuze? En wat hebben verantwoordelijkheid en keelpastilles hiermee te maken?

  ,,Drie jaar zat ik op kantoor als administratief medewerker. Het eerste jaar was helemaal geweldig. Ik vond het dankbaar werk en had de verantwoordelijkheid over de administratie van dertig bedrijfjes. Dat ze mij dit toevertrouwden! Die verantwoordelijkheid vond ik fijn, maar in het tweede jaar begon ik het contact met andere mensen te missen. Dan was ik blij als er werd gebeld en even met iemand kon praten. Met dat inzicht wilde ik iets doen. Via een vriend kwam ik op de tram. Eerst als conducteur en later als bestuurder. In dat werk heb ik zowel verantwoordelijkheden als contact met mensen. Daar krijg ik energie van."

  'Ik houd van dat spontane'


  2018 is zonnigste jaar ooit in Nederland

  Juli leverde dit jaar de grootste bijdrage, met 341 zonuren (206 normaal) in de Bilt. Foto: Pexels

  Foto van 'Lisa Vermeij'

  VANDAAG, 13:45

  Je kan je de tropische temperaturen van afgelopen zomer vast nog wel herinneren. Het jaar 2018 gaat de boeken in als het zonnigste jaar sinds het begin van de metingen. Nog nooit zijn in De Bilt zo veel zonuren geregistreerd als dit jaar. De zon scheen volgens Weeronline sinds 1 januari al 2021,8 uur, tegen 1602 uur normaal. Het oude record uit 2003 stond op 2021,7 uur zonneschijn.

  Juli warmste zonnigste maand

  Juli leverde dit jaar de grootste bijdrage, met 341 zonuren (206 normaal) in de Bilt. Daarmee was het de zonnigste maand ooit. Op januari na waren alle maanden tot nu toe zonniger dan normaal. Februari was zelfs recordzonnig.


  Horrorkoppel sluit jongen op in 'Harry Potter-kamer'

  Tammi Bleimeyer en haar partner gaan jarenlang de cel in

  Foto van 'Jelmer Visser'

  VANDAAG, 13:35

  Een 37-jarige stiefmoeder uit de Verenigde Staten is veroordeeld tot 28 jaar cel vanwege het verwaarlozen en mishandelen van haar stiefzoon. Het jongetje werd door de vrouw gedwongen om te slapen in een krappe bezemkast onder de trap in het huis.

  Deze krappe bezemkast werd door de vrouw en haar partner de 'Harry Potter-kamer' genoemd en knus was dit verblijf allesbehalve te noemen. Het lichaam van het kind werd blootgesteld aan uitstekende spijkers en de scherpe veren van een matras. En alsof de opsluiting nog niet schokkend genoeg was, leed het jongetje ook aan ernstige ondervoeding.

  Het jongetje woog slechts 13kg(!)


  De wereld van fotoproducten stopt nooit…

  De wereld van fotoproducten stopt nooit…

  Kerstcadeautjes vol foto's. / Smartphoto.nl

  Advertorial

  7 DEC 2018

  Voor wie de vorige eeuw nog heeft meegemaakt: het ontwikkelen van je fotorolletje was me nogal een spannende gebeurtenis. Hoeveel foto’s zouden er nu weer onscherp zijn?

  Meteen maar terug naar nu, de tijd waarin we onze (smartphone)foto’s overal op terug kunnen zien. Bij de één blijven al die plaatjes standaard op het mobieltje terug te vinden - vervolgens wordt vergeten ze ook elders op te slaan – bij de ander komen de vakantie-, baby-, trouw- en wat-voor-gelegenheid-dan-ook-foto’s op tal van fotoproducten terug.

  14 miljoen klanten


  Familie B.: broer waarschuwde voor gevaar

  Politie is aanwezig aan de Tt. Melissaweg in Amsterdam-Noord waar bij een schietincident de 41-jarige Reduan B., de broer van de kroongetuige Nabil B. die verklaringen heeft afgelegd tegen de zogeheten Mocro-maffia, is doodgeschoten. Foto: ANP

  Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

  VANDAAG, 13:20

  De in maart doodgeschoten Reduan B. heeft steeds gewaarschuwd voor de gevaarlijke gevolgen van de kroongetuigendeal die zijn broer Nabil had gesloten met het Openbaar Ministerie (OM). Hij wilde zijn familie beschermen, maar de overheid was traag met de beveiliging en niet overtuigd van de gevaren. ,,Des te wranger is het dat juist hij dit met de dood heeft moeten bekopen.''

  'Monsters gingen gewetenloos te werk'

  Dat zeiden een zus en de moeder van Reduan B. donderdag in een slachtofferverklaring tijdens het proces voor de rechtbank in Amsterdam. Ze spraken via een audioverbinding, omdat ze voor hun veiligheid op een geheime locatie het proces volgen. Volgens hen was Reduan fel tegen de overeenkomst van zijn criminele broer met het OM, omdat ,,hij wist hoe gewetenloze monsters te werk gaan''.


  'Naaktfoto's van BN'ers en influencers gehackt'

  Foto: ANP

  Foto van 'E.Westland'

  VANDAAG, 11:57

  RTL-techjournalist Daniël Verlaan is op een online netwerk gestuit dat BN’ers hackt en naaktfoto’s steelt. De journalist waarschuwt influencers en bekende vrouwen voor het „gevaarlijke” netwerk via Twitter.

  Verlaan wil er zelf geen verhaal van maken, omdat het om BN’ers gaat, maar wil wel waarschuwen. „Het is een netwerk dat zich goed verborgen weet te houden.”

  De betreffende foto’s worden niet gepubliceerd, zo stelt Verlaan. „Het doel is om ze geheim te houden en onderling te ruilen. De foto’s die ik heb gezien zijn inderdaad nergens online te vinden. Dat maakt het juist zo gevaarlijk.”


  BN'ers geven ebola een gezicht met heftige foto's

  De foto's zijn onderdeel van een actie van Artsen zonder Grenzen. 44 BN’ers postte foto’s  – zogenaamd geïnfecteerd – van zichzelf op Instagram om aandacht te vragen voor ernstige ziektes. Foto: Eva van Wijdeven, Artsen Zonder Grenzen

  Foto van 'Lisa Vermeij'

  VANDAAG, 11:25

  Misschien heb je de ietwat shockerende foto's wel voorbij zien komen op Instagram? Een aantal BN'ers zag er de afgelopen dagen iets minder gezond uit dan normaal: bloeddoorlopen ogen, donkere kringen en rode vlekjes in hun gezicht. De foto's zijn onderdeel van een actie van Artsen zonder Grenzen. 44 BN’ers postten foto’s – zogenaamd geïnfecteerd – van zichzelf op Instagram om aandacht te vragen voor ernstige ziektes.

  'Ebola een gezicht geven'


  Bioloog: Er zijn nog duizenden dieren te ontdekken

  Zie jij de gelijkenis? In Noord-Myanmar een opmerkelijke vleermuissoort ontdekt met blond stekeltjeshaar. Het dier werd vanwege zijn opvallende haarcoupe vernoemd naar Lance Bass, de zanger uit de jaren 90’ band *NSYNC. Foto: PipatSoisook

  Foto van 'Lisa Vermeij'

  VANDAAG, 10:59

  Ooit van de Skywalker gibbon, Lance Bass-vleermuis (vernoemd naar de zanger van *NSYNC) of de pannenkoekenmeerval gehoord? Het zijn een paar voorbeelden van de 157 nieuwe diersoorten die in 2017 in de Mekong-regio in Azië zijn ontdekt. Bioloog Olivier Pauwels doet al ruim 20 jaar onderzoek naar nieuwe diersoorten. „We hebben nog veel te ontdekken. Denk aan een miljoen insecten en zeker nog duizenden diersoorten”, zegt de wetenschapper.

  Vleermuissoort met ’blond stekeltjeshaar’

  Zo is er in Noord-Myanmar een opmerkelijke vleermuissoort ontdekt met blond stekeltjeshaar. Het dier werd vanwege zijn opvallende haarcoupe vernoemd naar Lance Bass, de zanger uit de jaren 90-band *NSYNC. Ook werd er een bijzondere gibbon (mensaap) ontdekt. In Vietnam stuitten de onderzoekers op een unieke meervalsoort die gelijkenis vertoonde met een mislukte pannenkoek. Het zijn slechts een paar voorbeelden van de drie nieuwe zoogdieren, 23 vissen, 13 amfibieën, 26 reptielen en 91 nieuwe planten die zijn ontdekt, blijkt uit het rapport van Wereld Natuur Fonds.


  Stint niet veilig en mag nog niet op de weg

  Foto van 'metronieuws'

  VANDAAG, 08:35

  De stint is niet veilig om personen mee te vervoeren. Dat blijkt uit onderzoek van TNO. Volgens minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) mag de elektrische bolderkar in de huidige vorm niet de weg op. Dat kan alleen als er een aantal aanpassingen aan de stint wordt gedaan.

  Problemen met rem

  In het rapport van TNO staat dat er problemen kunnen optreden met de rem van de stint en de lengte van de remweg. Als de nuldraad van de gashendel losraakt kan er een 'onbeheersbare versnelling' optreden.


  Britse premier May mag blijven

  De meerderheid van de 317 parlementsleden liet de door de brexit fel omstreden May niet vallen. Foto: ANP

  Foto van 'metronieuws'

  VANDAAG, 08:15

  De Britse premier Theresa May heeft woensdag een vertrouwensstemming binnen haar Conservatieve Partij gewonnen. May blijft partijvoorzitter en kan daardoor ook aanblijven als eerste minister. De 62-jarige premier overleefde een motie van wantrouwen van een groep parlementariërs uit haar eigen Conservatieve partij.

  Blij met steun

  De meerderheid van de 317 parlementsleden liet de door de brexit fel omstreden May niet vallen. Uiteindelijk hebben 117 Lagerhuisleden tegen de premier gestemd, 200 stemden voor May. In een korte reactie heeft May laten weten dat ze blij was met de steun van haar collega's.


  Jaarlijks tientallen militairen ontslagen om drugs

  De krijgsmacht ontslaat jaarlijks tussen de dertig en vijftig militairen voor harddrugsgebruik. Foto: ANP

  Foto van 'metronieuws'

  VANDAAG, 07:35

  De krijgsmacht ontslaat jaarlijks tussen de dertig en vijftig militairen voor harddrugsgebruik. Dit schrijft De Telegraaf op basis van een schatting van het ministerie van Defensie.

  1 op de 10 Nederlanders met verslavingsproblemen

  In 2017 kregen 31 medewerkers strafontslag wegens drugsgebruik. Over andere jaren bestaan geen harde cijfers. Verslavingsdeskundige Dick Trubendorffer zegt in de krant dat het drugsgebruik waarschijnlijk veel hoger ligt, omdat één op de tien Nederlanders met verslavingsproblemen kampt. „Bij defensie is dat niet anders”, zegt hij. Land-, lucht- en zeemacht zijn in totaal 40.000 man groot.


  Camera videoHet jaar van Heleen: Beroemd door haar woonsituatie

  Heleen Euwe voor haar woning in de Bloklandstraat in Rotterdam. Foto: Vincent van Dordrecht

  Foto van 'Johan van Boven'

  VANDAAG, 07:20

  Ze werd in één klap wereldberoemd in Nederland. Eind september kreeg Heleen Euwe na een artikel in Metro een lawine aan media-aandacht over zich heen. Het verhaal ging over de bizarre woonsituatie van de 47-jarige Rotterdamse en haar vriend en zoontje. Terwijl er volop werd gesloopt in de Bloklandstraat, stond hun huis als enige nog fier overeind.

  De meeste woningen in het rijtje waren eigendom van woningcorporatie Woonstad Rotterdam, dat besloot om er een blok nieuwbouwhuizen neer te zetten. Euwe en haar vriend wilden echter niet vertrekken uit hun koophuis. Dus werd de rest van de woningen tegen de vlakte gegooid en worden in 2019 de nieuwe woningen tegen het overgebleven huis aan gebouwd.

  Wonen in een bouwput had op z’n zachtst gezegd zo zijn weerslag op het gezin. Verdriet, stress, en grote zorgen. Euwe stortte in. Inmiddels zijn de sloopwerkzaamheden achter de rug en vinden de eerste heiwerkzaamheden voor de nieuwe huizen plaats. Hoe zou het met Euwe zijn? Is de rust een beetje teruggekeerd of juist niet? Ze stemt in met een interview om terug te blikken op het voor haar zo bewogen jaar.


  Doden en gewonden door treinbotsing Turkije

  In de Turkse hoofdstad Ankara is donderdagochtend een hogesnelheidstrein ontspoord en tegen een metalen brug gebotst. Er zijn zeker zeven doden en 46 gewonden gevallen. Foto: ANP

  Foto van 'metronieuws'

  VANDAAG, 07:20

  In de Turkse hoofdstad Ankara is donderdagochtend een hogesnelheidstrein ontspoord en tegen een metalen brug gebotst. Er zijn zeker zeven doden en 46 gewonden gevallen. Ook zouden er nog passagiers vastzitten in de twee rijtuigen die uit de rails liepen.

  Botsing lokale trein


  Familie schutter Straatsburg vast voor ondervraging

  De 29-jarige Cherif Chekatt, de man die volgens de autoriteiten verantwoordelijk is voor de aanslag waarbij twee mensen omkwamen en een derde hersendood is verklaard, is nog altijd spoorloos. Foto: ANP

  Foto van 'metronieuws'

  VANDAAG, 06:55

  De moeder, vader en twee broers van de schutter in Straatsburg worden vastgehouden voor ondervraging. Dat zeggen bronnen dicht bij het onderzoek.

  Hoogste staat van paraatheid

  De 29-jarige Cherif Chekatt, de man die volgens de autoriteiten verantwoordelijk is voor de aanslag waarbij twee mensen omkwamen en een derde hersendood is verklaard, is nog altijd spoorloos. De Franse politie heeft een foto verspreid van Chekatt, met de mededeling dat het om een 'gevaarlijk persoon' gaat. Ook heeft Frankrijk de hoogste staat van paraatheid afgekondigd.


  Hoe doen wij boodschappen in 2030?

  Een Albert Heijn 'nieuwe stijl' in Amsterdam ©ANP

  Foto van 'Jelmer Visser'

  VANDAAG, 06:00

  Boodschappen doen bij de Albert Heijn moet meer worden dan alleen spullen in een kar stoppen en afrekenen. De Zaanse kruideniersketen gooit het roer om en wil het bezoek aan de supermarkt een 'beleving' maken en ook online moet de keten een grote speler worden.

  Is dit wat de consument van de jaren '20 van de 21ste eeuw wil? Metro sprak met Hans van Tellingen, winkelcentrumonderzoeker bij Strabo.

  Een supermarkt in 1969 ©ANP