Binnenland

De meeste sneeuw lag in De Veluwe. / ANP
Likeability of 5

De meeste sneeuw lag in De Veluwe

Sneeuwpret op de Hoge Veluwe. / ANP

Foto van 'ANP en Metro'

11 DEC 2017

De meeste sneeuw lag dit weekend in De Veluwe. Volgens metingen van Weeronline lag er in Hoog-Soeren, in de buurt van Apeldoorn zondagavond een pak sneeuw van 34 centimeter dikte.

Dik pak sneeuw

Ook in veel andere plaatsen in Gelderland lag een dik pak sneeuw. Zo lag er in Arnhem op sommige plaatsen een kwart meter sneeuw op de straten.

Als het op plaatsen waar veel sneeuw ligt zondagnacht opklaart dan kan de temperatuur makkelijk tot 7 graden onder het vriespunt dalen. Weeronline verwacht maandag op veel plaatsen 5 tot 15 centimeter nieuwe sneeuw.

Een halve meter

Op de Veluwe kan maandag aan het eind van de dag plaatselijk mogelijk een halve meter sneeuw liggen, zegt Weeronline.

Het winterse weer zal ook maandag naar verwachting problemen veroorzaken. Rijkswaterstaat waarschuwt dat weggebruikers de hele dag rekening moeten houden met gevaarlijke situaties op de weg en adviseert mensen zo mogelijk thuis te werken.

BEKIJK OOK


  like
  user_6755524064f81b8403fc4fcada495c226ee260e6_avatar

  Views

  100+

  Zon is er niet voor iedereen, zoals zieke Bente
  Likeability of 5

  Zon is er niet voor iedereen, zoals zieke Bente

  Een oude foto van Bente.

  Foto van 'Erik Jonk'

  GISTEREN

  Nederland heeft een superzonnig weekend achter de rug, maar daar heeft niet iedereen van kunnen genieten. De 22-jarige Bente uit Heerhugowaard bijvoorbeeld. Bente is ziek, zeer ziek en schreef daarover in augustus 2016 in Metro op de Lezerscolumnplek. Bijna twee jaar later probeert zij via Metronieuws opnieuw aandacht te vragen voor het tamelijk onbekende Myalgische Encefalomyelitis. Ze laat weten dat het nog niet goed met haar gaat (in tegendeel) in een maand waarin wereldwijd sowieso bekendheid aan de ziekte wordt gegeven.

  Bericht van Bente

  Ik heb altijd gedacht dat ik psycholoog, zangeres of musicalster zou worden. En als dat niet zou lukken, zag ik schrijfster of makeup-artiest ook wel zitten. Ik zag mijn toekomst fel schijnend voor me, mezelf stralend mijn dromen waarmaken, ondanks mijn schommelende gezondheid. Ik bleef mij voorhouden dat dat wel over zou gaan. Dat ik de juiste arts zou vinden die mij zou kunnen helpen. Maar met het feit dat ik ernstig ziek zou worden, had ik nooit rekening gehouden. Dat mijn leven er zo uit zou zien, in een donkere, stille kamer en negen van de tien keer te ziek om bezoek te ontvangen, had ik nooit zien aankomen.

  Compleet geïsoleerd

  Ik kijk om mij heen, naar het plafond, mijn bed, mijn dichtgeplakte gordijnen, besef hoe ongelooflijk ziek en zwak ik mij voel en laat de stilte tot me doordringen. Dit is het nu. Dit is mijn leven. Zal dit ooit veranderen? Zal er een moment komen dat de wereld om mij heen wakker wordt en zullen de mensen inzien hoe verschrikkelijk veel patiënten immens lijden zonder dat zij hier ook maar iets van weten? Zullen zij zich er bewust van zijn dat er een ziekte bestaat die zij niet kennen, maar die 17 miljoen mensen wereldwijd compleet isoleert van de wereld, de samenleving, hun familie, vrienden, passies en dromen? Een ernstige ziekte die artsen en instanties, en daardoor vaak zelfs de omgeving van de patiënt, compleet negeren? Omdat er nog geen test is en omdat het merendeel van de patiënten er 'niet ziek' uit ziet..

  Zo ziet mijn leven eruit

  Ik heb ME, Myalgische Encefalomyelitis. Een neuro-immunologische multisysteem ziekte die alles in het lichaam aantast. Van de organen en de cellen tot alle systemen en het zenuwstelsel.

  Er zijn verschillende gradaties. Met de lichte vorm kun je al 50 procent minder dan voordat je ziek werd en bij een zeer ernstige vorm kan overlijden een gevolg zijn. Ik heb een ernstige vorm. In bijna alles ben ik afhankelijk van mijn ouders en niet in staat om mijn bed en huis uit te komen. 22 jaar en dit is hoe mijn leven eruit ziet. Voor jou zo ver weg, voor mij de realiteit. Elke seconde. Dag en nacht.

  Een stapje

  Gelukkig zijn ze in het buitenland wel al langzaam hun ogen aan het openen. Ze zien nog wazig, maar ze proberen in ieder geval hun zicht scherp te stellen. Nu wij nog. Jij weet nu tenminste van de ziekte af, dat is al een stapje. Ik ben je nu al dankbaar. Alleen al omdat je de moeite hebt genomen om dit stukje te lezen en je nu niet meer raar op zult kijken als je ergens iets hoort over ME. Bekendheid is wat we nodig hebben, want onbekend, maakt onbemind. Je kon hier niets aan doen, maar nu wel!

  Ik ben Bente, 22 jaar en ik ben één van de #MillionsMissing. Ik wil leven, niet alleen bestaan. Help mij...

  Bente heeft een eigen website waaraan zij werkt als zij zich iets beter voelt: Magic Everyday.

  BEKIJK OOK


  love
  user_9fbedbbaf04a688fae758d2f249831ad9ec07bc9_avatar

  Views

  700+


  Hagelstenen van 2 tot 4 centimeter in Limburg

  Afbeelding ter illustratie / ANP

  Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

  GISTEREN

  Het KNMI heeft code oranje afgegeven voor Limburg. Het weerinstituut waarschuwt voor zware onweersbuien met soms hagelstenen van wel 2 tot 4 centimeter groot.

  Inwoners hebben te maken met wateroverlast door grote hoeveelheden neerslag. Doordat de buien langzaam richting het noorden overtrekken kan er tot circa 50 millimeter neerslag vallen.

  Wateroverlast

  In Zuid-Limburg moest de brandweer in het begin van de middag in meerdere plaatsen uitrukken om wateroverlast te bestrijden. Er stonden diverse straten blank en ook waren er kelders ondergelopen, zei een woordvoerder.

  Voor de rest van de zuidelijke helft van het land, waar eveneens enkele stevige onweersbuien ontstaan, geldt vooralsnog code geel. Ook hier kan plaatselijk in korte tijd veel neerslag vallen en is er kans op wateroverlast. Bij de buien hier zijn zeer lokaal hagelstenen met een doorsnee rond 2 centimeter en windstoten van circa 60 kilometer per uur mogelijk. Later in de avond verdwijnen de buien weer.

  Bij code oranje is grote kans op gevaarlijk of extreem weer waarbij de impact groot is en er kans is op schade, letsel of veel overlast. Bij code geel is er mogelijk kans op gevaarlijk weer, waarbij het raadzaam is op te letten, met name als men onderweg is.

  BEKIJK OOK


  Views

  1k+

  Ben jij net zo grappig als de vier Gabbers?

  Win! Ben jij net zo grappig als de vier Gabbers?

  De vier Gabbers met vlnr Ali B, Najib Amhali, Martijn Koning en Roué Verveer. / Vincent van Dordrecht

  In samenwerking met Gabbers

  24 MEI 2018

  We dagen je uit: probeer net zo grappig te zijn als Gabbers. Of grappiger!

  Roué Verveer, Martijn Koning, Najib Amhali en Ali B zullen op 29 en 30 juni de ene na de andere grap de Ziggo Dome in slingeren. Zij doen dat in een nieuwe formatie tijdens de derde Gabbereditie. Koop je kaarten met 20 euro korting via Metro.

  koop gabber tickets

  Maar… zijn Metrolezers misschien wel net zo grappig of zelfs grappiger dan deze vier comedians? Wij twijfelen daar uiteraard niet aan, maar we dagen de lezer wel uit. Vorige week kondigden we het in een interview met het kwartet heren al aan: er komt een wedstrijd ‘Ben jij net zo grappig als Gabbers?’

  Stel, Gabbers voor je neus

  „Geef de lezers een opdracht mee, dat werkt het beste. Donald Trump bijvoorbeeld”, zegt Martijn Koning. En met een lach: „Of Gabbers zelf natuurlijk. Pak ons maar hard aan.” De opdracht daarom deze keer: stel, de vier Gabbers staan voor je neus. Welke grap óver hen (of over een van de vier) zou je vertellen?

  Inzenders van een onvervalste Gabbersgrap maken kans op 5x2 vrijkaarten voor een van de Ziggo Dome-shows. Maar, misschien nog wel belangrijker, bij plaatsing van je grap in Metro of op Metronieuws.nl verdien je uiteraard eeuwige roem!

  Meedoen? Mail dan je grap naar marketing@metronieuws.nl.

  Kaarten met korting

  Metrolezers kunnen naast de prijsvraag profiteren van een speciale kortingsactie van deze krant en Gabbers. Kaarten voor de shows op 29 en 30 juni in Ziggo Dome bestel je via www.gabbers.nl. Metrolezers krijgen 20 euro korting voor elke rang! Dit door de vouchercode metro (met kleine letters) in te voeren.

  koop gabber tickets

  Lucky hour

  Elke Gabber-donderdag wordt tussen 12.00 en 13.00 uur bovendien het Gabbers Lucky Hour gehouden. Wie vandaag tijdens dat uur kaarten met de metrocode bestelt, maakt kans op een gratis fastlane bij Ziggo Dome.

  BEKIJK OOK


  Views

  2k+

  Blaasapparatuur verstoord door stank dronken mannen

  Een agent neemt een blaastest af. / ANP

  Foto van 'metronieuws'

  26 MEI 2018

  Twee dronken mannen uit Geldrop hadden vrijdagnacht zo’n grote alcoholwalm om zich heen hangen, dat de blaasapparatuur van de politie erdoor verstoord raakte. De politie hield hen aan omdat de twee mannen al slingerend op hun bromfiets een poging deden thuis te komen.

  De mannen hadden zo ongeveer de hele rijbaan nodig om op de weg te blijven, schrijft de politie Geldrop op Facebook. Afstappen en de bromfiets overeind houden was een grote uitdaging voor de twee. Ze konden nauwelijks op hun benen staan.

  Storing

  Eenmaal op het politiebureau moesten de twee een blaastest doen. De eerste man bleek ruim 4,5 keer de toegestane hoeveelheid te hebben gedronken. De ruimte waarin de mannen de blaastest moesten doen, raakte zo gevuld met alcohollucht dat het blaasapparaat een storing aan gaf. Het werkte niet meer voor de tweede man.

  Na ruim 45 minuten lang de ruimte gelucht te hebben, kon de tweede man de test ondergaan. Hij had vier keer de toegestane hoeveelheid alcohol gedronken. Tevens bleek hij met een ongeldig verklaard rijbewijs te rijden en had hij een ID-kaart bij zich die inmiddels al vier jaar verlopen was.

  Het rijbewijs van de eerste man is ingenomen. Beide mannen moeten binnenkort voor de rechter verschijnen.

  BEKIJK OOK


  Views

  2k+

  Likeability of 5

  Dronken man rijdt naar politie om vriend op te halen

  Beide mannen zijn opgepakt wegens rijden onder invloed Foto: Pexels / Lucas

  Foto van 'metronieuws'

  26 MEI 2018

  Een man die zaterdag een vriend op kwam halen van het politiebureau in Zwolle - waar deze vastzat wegens rijden onder invloed - had zelf ook teveel gedronken.

  Vergeten

  De 30-jarige beschonken Amsterdammer liep het bureau binnen en was ‘even vergeten’ dat hij zelf ook had gedronken, meldt de Zwolse politie op Facebook.

  De man werd in Zwolle alsnog opgepakt. Zijn 39-jarige vriend is inmiddels op vrije voeten.

  BEKIJK OOK


  lol
  user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avatar

  Views

  3k+

  Limburg getroffen door aardbeving. / ANP

  Limburg getroffen door aardbeving

  Het treinstation van Maastricht. / ANP

  Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

  26 MEI 2018

  In het zuiden van het land heeft vrijdagnacht een lichte aardbeving plaatsgevonden. De beving met een kracht van 3,2 op de Schaal van Richter had plaats om ongeveer 00.45 uur. Het KNMI heeft laten weten dat het epicentrum lag bij de Limburgse plaats Stramproy, aan de grens met België.

  Natuurlijke oorzaak

  De beving was op een diepte van zo'n 12 kilometer. Op Twitter melden meerdere mensen in België en Nederland dat ze de beving hebben gevoeld.

  In tegenstelling tot Groningen, waar aardbevingen het gevolg zijn van gaswinning, hebben bevingen in Limburg een natuurlijke oorzaak. Ze zijn het gevolg van bewegingen in regionale breukensystemen in de aardkorst. Deze bewegingen ontstaan door zogeheten tektonische krachten aan de randen van platen.

  Stabiele platen

  Nederland ligt midden op de Euraziatische Plaat. Midden op de min of meer stabiele platen kunnen ook aardbevingen voorkomen.

  De zwaarste aardbeving die in Nederland tot nu toe gemeten is, was in 1992 in Roermond. Die beving had een kracht van 5,8.

  BEKIJK OOK


  Views

  2k+

  Dief (13) vernielt winkel en schopt zwangere vrouw. / ANP
  Likeability of 3

  Dief (13) vernielt winkel en schopt zwangere vrouw

  Politie op straat. / ANP

  Foto van 'metronieuws'

  25 MEI 2018

  In Amersfoort heeft zich vrijdagmiddag een bizar incident voorgedaan. Een dertienjarige jongen werd in de Kruidvat betrapt op winkeldiefstal en ging vervolgens volledig door het lint.

  Condooms

  Een zwangere vrouw die de jongen probeerde te kalmeren werd in haar buik geschopt, en stellages werden omgegooid. Volgens RTV Utrecht was de jongen samen met een vriend en probeerden ze condooms te stelen.

  De politie kreeg een melding van twee jongens die waren betrapt op winkeldiefstal. „We troffen een enorme ravage aan” aldus politiewoordvoerder Jacqueline van Houten. „De winkel moest de rest van de dag dicht om de schade vast te stellen” zegt van Houten.

  Minderjarig

  Een van de daders zit vast, naar zijn vriend wordt nog gezocht. Tegen beiden is aangifte gedaan wegens mishandeling en vernieling. „Omdat het om een minderjarige jongen gaat wordt ook zijn familie erbij betrokken.”

  De zwangere vrouw is voor controle naar het ziekenhuis gebracht, daar bleek alles gelukkig in orde te zijn.


  dislike
  user_5478eb94631ee8383b95bae14988131d1b7cff0c_avatar

  Views

  3k+