Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 23 dec 2017
Leestijd: 1 minuut

Burgemeesters willen knalvuurwerk verbieden

Nu al zin om met oud en nieuw lekker knalvuurwerk uit de kast te trekken? Wat de Nederlandse burgemeesters betreft, gaat dat feestje niet door.

In EenVandaag vertelt Liesbeth Spies, voorzitter van het Nederlands Genootschap van burgemeesters, dat de burgemeesters in Nederland een verbod willen op zwaar knalvuurwerk.

Schade

„Het echte knalvuurwerk waar aantoonbaar veel schade door wordt veroorzaakt zou wat mij betreft niet meer moeten mogen”, zegt Spies.

„De burgemeesters in Nederland zouden dat echt zeer toejuichen als we zo snel mogelijk een verbod op dat zware knalvuurwerk krijgen in Nederland”, voegt ze eraan toe.

Vuurwerk in zijn algemeenheid verbieden? Wat Spies betreft hoeft dat ook weer niet. Siervuurwerk mag gewoon blijven. „Ik vind dat iedereen oud en nieuw mag vieren en mag genieten van het mooie schouwspel van het siervuurwerk.”

Het aantal vuurwerkslachtoffers daalde in 2015 en 2016, maar in 2017 stagneerde die daling. Afgelopen oud en nieuw werden er 473 slachtoffers van vuurwerk geholpen. Overigens vallen er niet alleen gewonden door knalvuurwerk en vuurpijlen, maar ook door siervuurwerk. Daarom willen oogartsen dat ook dat vuurwerk verboden wordt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.