Boete verlaagd voor studenten-ov te laat stopzetten

Boetes voor te laat stopzetten ov veranderen in 2019

De boete voor het studenten-ov te laat stopzetten wordt in 2019 verlaagd | Foto: Jeroen Jumelet/ANP

Foto van 'Bregje Simons'

Bregje Simons

21 DEC 2017

Studenten die na hun studie bewust blijven reizen met een verlopen studenten-ov, krijgen vanaf 2019 een hogere boete. Het gaat ze 150 euro per halve maand kosten, schrijft minister Van Engelshoven van Onderwijs aan de Tweede Kamer. Dat de straffen daarvoor omhoog zouden gaan, was al aangekondigd door het vorige kabinet.

Voor de studenten die na hun studie vergeten zijn hun vrij reizen-abonnement stop te zetten, geldt vanaf 2019 een lagere boete. De Telegraaf meldt dat minister Van Engelshoven voor hen de boete verlaagt van 97 euro naar 75 euro per twee weken.

Een op de drie studenten

„Het percentage studenten dat opzettelijk misbruikt maakt van de ov-kaart is minder dan 10 procent'', zegt Tariq Sewbaransingh, voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond. Van Engelshoven hoopt dat percentage door hogere boetes verder terug te dringen.

De lagere boetes worden ingevoerd omdat veel studenten het stopzetten onbewust vergeten, maar geen kosten maken met hun ov-kaart. Volgens de Landelijke Studentenvakbond krijgt één op de drie studenten te maken met een boete. „Dat laat zien dat het systeem faalt. 35 procent van de studenten krijgen te maken met een technische fout vanuit DUO, die pas later vaststelt dat de student geen recht meer heeft op het studenten-ov waardoor er al een maand onterecht gereisd wordt'', zegt Sewbaransingh. Het kan dan flink in de papieren lopen: in maart bleek uit onderzoek van het tv-programma Kassa dat studenten de afgelopen drie jaar bij elkaar bijna 140 miljoen euro aan boetes hebben betaald.

Nieuwe maatregelen

Naast de hoogte van de boete, wordt ook de termijn voor het stopzetten aangepast. Nu moet je vijf dagen na het uitschrijven bij je opleiding je studenten-ov stopzetten, maar die termijn wordt tien dagen. Verder heeft Van Engelshoven bepaald dat er geen boete mag worden gegeven als er in de eerste maand dat de kaart eigenlijk al geannuleerd had moeten zijn, niet mee is gereisd. De nieuwe maatregelen gaan begin 2019 in.

Automatisch stopzetten te duur

Studenten moeten nu zelf hun abonnement stopzetten bij een NS-automaat. Het liefst had de Studentenvakbond gezien dat de ov-kaart automatisch wordt stopgezet als studenten er geen recht meer op hebben, zegt Sewbaransingh. Het automatisch stopzetten van het vrij reizen voor studenten, is volgens Van Engelshoven technisch ingewikkeld en te duur. Wel komen er meer automaten waarmee het product kan worden stopgezet op onderwijsinstellingen, om het de studenten iets makkelijker te maken.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Log in om een reactie te plaatsen

Views

91

Vuurtorenwachter eist onderzoek naar pesten op werk

Vuurtorenwachter eist onderzoek naar pesten op werk

Vuurtorenwachter eist onderzoek naar pesten op werk. Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

1 UUR

Niets vreselijker dan gepest worden op werk. Vuurtorenwachter Nicolette van Berkel heeft het meegemaakt bij haar werkgever Rijkswaterstaat. De wachter van vuurtoren Brandaris op Terschelling zit al meer dan twee jaar thuis nadat zij had gemeld dat ze werd gepest en (seksueel) geïntimideerd door haar collega's en leidinggevenden. Daarom wil vuurtorenwachter Nicolette van Berkel dat er een onafhankelijke commissie onderzoek gaat doen naar de manier waarop haar werkgever Rijkswaterstaat met haar klachten is omgegaan.

Onderzoek

Openbaar vervoer: nieuwe cao voor 12.000 werknemers

Openbaar vervoer: nieuwe cao voor 12.000 werknemers

In de komende drie jaar krijgen de medewerkers in totaal een loonsverhoging van 8,3 procent. Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

1 UUR

Wist je nog dat je afgelopen 4 januari niet met de streekbus kon rijden? De buschauffeurs staakten wegens een hoge werkdruk en lage lonen. Het blijkt dat de staking heeft geholpen, want werknemers in het openbaar vervoer krijgen alsnog een nieuwe cao. Vakbonden FNV en CNV zeggen afspraken te hebben gemaakt met de werkgevers in het openbaar vervoer over de aanpak van de werkdruk, loonsverhoging en een vaste baan voor duizend uitzendkrachten.

Concrete afspraken

Likeability of 3

'Kind van vlogger heeft daar altijd last van'

Foto van 'Ingelise de Vries'

Ingelise de Vries

GISTEREN

Het lijkt haast een hype, vlogger na vlogger maakt bekend een kindje te verwachten. Van pretecho’s tot de eerste luiers: wat kunnen we verwachten van vloggers die ouders worden? En is het wel goed voor een kind om nog voor de geboorte al zo in de spotlights te staan?

Een heel leven online

Oud-prof Van der Doelen boegbeeld carnavalspetitie

Foto van 'Jeroen Haverkort'

Jeroen Haverkort

GISTEREN

Met carnaval moet heel Nederland vrij krijgen. De petitie om dat voor elkaar te krijgen heeft nu al 100.000 steunbetuigingen gekregen. We belden even met het boegbeeld van de actie, oud-profvoetballer en nu singer-songwriter Björn van der Doelen.

‘Met Björn. Ik ben er effe niet. Ik ben op pad om voor iedereen vrij te regelen met Carnaval. Ik ga dat effe sjeffen.’ Aldus de voicemail van Van der Doelen. „Mooi hè?”, lacht hij als we hem aan de telefoon krijgen. Van der Doelen is net bij het Radio 538-duo Coen & Sander geweest. „We hebben al 100.000 handtekeningen te pakken en de teller loopt nog steeds. Zo hard had ik het niet verwacht, ik ben kennelijk een goed uithangbord, haha. Het doel is om zoveel mogelijk handtekeningen te verzamelen en om deze dan na het carnaval in Den Haag aan te bieden.”

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Camera videoVerbod op energydrinks: ‘Ik werd erg rusteloos’

Foto van 'Jeroen Haverkort'

Jeroen Haverkort

GISTEREN

Rusteloosheid, moeheid en zelfs hartritmestoornissen. Kinderartsen pleiten daarom voor een verbod op energydrinks.

Jongen (17) ligt dronken bij wildvreemden op de bank

Jongen (17) ligt dronken bij wildvreemden op de bank

De jongen dacht bij bekenden thuis te zijn (foto ter illustratie). Foto: Colourbox

Foto van 'metronieuws'

metronieuws

GISTEREN

De politie uit Maarssen dacht dat ze een dief op het spoor hadden, maar het bleek een 17-jarige jongen te zijn die iets te diep in het glaasje had gekeken. De jongen was bij wildvreemden naar binnen gelopen en dacht bij bekenden thuis te zijn, schrijft de politie Stichtse Vecht op Facebook.

„De jongen had zijn schoenen al uit gedaan en was vermoedelijk van plan om op de bank te gaan slapen", aldus de politie. Maar de bewoner had deze jongen nog nooit gezien en wist niet wat hem overkwam toen hij opeens een vreemde de trap op hoorde stommelen.

De meest verkeersonveilige plek ligt in Nijmegen

'Keizer Karelplein meest verkeersonveilig'

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

GISTEREN

De meest verkeersonveilige plek van Nederland is het Keizer Karelplein in Nijmegen. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws.

Onoverzichtelijk