In het nieuws

Armoedebeleid nog niet goed genoeg voor kinderen

Foto van 'IngelisedeVries'

5 DEC 2017

Voor 378.000 kinderen in Nederland is pakjesavond vanavond niet perse iets om naar uit te kijken. Zoveel kinderen leven in ons land in armoede. Het huidige armoedebeleid sluit volgens de Kinderombudsman Margrite Kalverboer niet goed genoeg aan op deze kinderen. Het creëren van een stabiele thuissituatie moet meer aandacht krijgen, stelt ze in een dinsdag verschenen rapport.

Onrust

Het huidige beleid is er voornamelijk op gericht om arme gezinnen van spullen te voorzien. Dit sluit niet aan bij wat de kinderen echt nodig hebben, aldus Kalverboer. „Kinderen krijgen thuis niet genoeg aandacht en voelen de stress van hun ouders die als bezetenen bezig zijn met het leven van dag tot dag en niet het overzicht voor de lange termijn hebben."

Het is goed dat kinderen bijvoorbeeld laptops en fietsen krijgen, maar „als je niet iets doet aan de basale onrust binnen het gezin, kun je maar op een beperkte manier gebruikmaken van de voorzieningen", benadrukt de Kinderombudsman.

Uitsluiting

Uitsluiting of problemen op school, hebben ook vaak te maken met onrust binnen het gezin. Kinderen hebben door stress vaak concentratieproblemen, ze schamen zich als ze op hun verjaardag hun klas niet kunnen trakteren of voelen zich buitengesloten wanneer ze niet mee kunnen op schoolreisjes.

Kalverboer pleit voor één begeleider per gemeente die contact onderhoudt met het gezin en een langetermijnplan maakt om de rust te doen terugkeren. Verschillende diensten binnen de gemeente werken nu niet goed samen. Gezinnen krijgen soms wel te maken met acht hulpverleners.

Goede start

Staatssecretaris van Sociale Zaken Tamara van Ark noemt armoede bij kinderen „schrijnend" en vindt het belangrijk om daar tegen te vechten. „Een goede start voor een kind is van groot belang ook om later te kunnen meedoen. Dit rapport laat zien hoe complex de armoedeproblematiek is. Een blauwdruk om armoede te bestrijden is er helaas niet.”

De staatssecretaris wil begin volgend jaar verder ingaan op het advies van de Kinderombudsman. Daarbij wil ze ook een recent advies van de Sociaal-Economische Raad over dit probleem meenemen.

BEKIJK OOK


  Advocaat kroongetuige vermoord in Amsterdam

  Advocaat kroongetuige vermoord in Amsterdam

  / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  13 MIN

  De advocaat van kroongetuige Nabil B. is in Amsterdam doodgeschoten. Dat bevestigt bronnen na berichtgeving van De Telegraaf. 

  De politie zegt deze berichten ook te hebben vernomen, maar kan dit nog niet bevestigen. „Ook wij hebben de informatie dat het om deze persoon gaat”, aldus een woordvoerder van de Amsterdamse politie. „We doen er onderzoek naar."

  Voortvluchtig


  Regeringspartijen willen generatietoets

  Regeringspartijen willen generatietoets

  Het overhandigen van het manifest / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  54 MIN

  Als het aan regeringspartijen ChristenUnie en D66 ligt, komt er een generatietoets. Daarmee kan men bij grote wetsvoorstellen kijken naar de gevolgen voor verschillende generaties.

  De generatietoets is een van de wensen van Coalitie-Y, die wil dat er meer rekening wordt gehouden met jongeren. Acht politieke partijen, waaronder de ChristenUnie, steunen het manifest dat Coalitie-Y maandag aan premier Rutte overhandigde. Met D66 erbij steunen nu 75 Kamerleden het plan voor een generatietoets.

  Basisbeurs


  Politie neemt auto eigenwijze veelpleger in

  Politie neemt auto eigenwijze veelpleger in

  / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  1 UUR

  Niet één, niet twee, niet drie, maar viér keer reed een 19-jarige man uit Abcoude zonder rijbewijs rond. 

  De politie in Zoetermeer haalde de 19-jarige man uit Abcoude voor de vierde keer van de weg. In de nacht van dinsdag op woensdag was hij voor de zoveelste keer zonder rijbewijs achter het stuur gekropen.

  Wegrennen


  Albert Heijn wint Liegebeest-verkiezing

  Albert Heijn wint Liegebeest-verkiezing

  Albert Heijn wint Liegebeest-verkiezing

  Foto van 'Amarins de Boer'

  2 UUR

  Albert Heijn is dit jaar de winnaar van de Liegebeest-verkiezing. Dat is een prijs die Wakker Dier uitdeelt aan bedrijven die misleidende claims over dierenwelzijn verkondigen.

  De supermarkt heeft de prijs te danken aan de verpakking van de AH kip, waarop ‘meer ruimte’ staat. „Terwijl Albert Heijn met zestien kippen op een vierkante meter de kippen juist de minste ruimte geeft, zonder daglicht”, zegt Wakker Dier. 19.000 mensen brachten dit jaar hun stem, waarvan 7.000 naar Albert Heijn gingen. „Dit is een duidelijk signaal aan Albert Heijn dat klanten geen mooie pr-praatjes slikken.”

  AH kip


  Market Garden landt opnieuw in Groesbeek

  Market Garden landt opnieuw in Groesbeek

  75 jaar na Market Garden wordt de strijd opnieuw herdacht in Groesbeek. Foto: SOHE

  Foto van 'Tim van der Steen'

  3 UUR

  Deze week werd precies 75 jaar geleden Operatie Market Garden uitgevoerd. Groesbeek herdenkt de grootste luchtlandingsoperatie uit de Tweede Wereldoorlog op spectaculaire wijze.

  Neem op woensdagochtend vooral een klapstoel mee naar Groesbeek. Zitplaatsen zijn er niet, spectaculair wordt het wel; ruim 1200 parachutisten storten zich op 18 september vanaf 10.00 uur uit een vliegtuig boven Landgoed den Heuvel. Hiermee wordt herdacht dat precies 75 jaar geleden de 82e Airborne divisie voet aan de grond zette tijdens Operatie Market Garden.

  Het is de grootste militaire luchtlandingsoperatie van de Tweede Wereldoorlog: Operatie Market Garden, op 17 september 1944 gaat hij van start. Onder leiding van de Britse generaal Montgomery landen ruim 30.000 geallieerde parachutisten bij Eindhoven, Nijmegen en Arnhem. 18 september gaat de boeken in als de dag waarop Eindhoven wordt bevrijd, Arnhem en Nijmegen blijken moeilijker los te wrikken uit handen van de Duitse bezetter.


  303 Lille-supporters opgepakt in Amsterdam

  Honderden Lille-supporters opgepakt in Amsterdam

  Zeker driehonderd voetbalsupporters van Lille OSC zijn aangehouden bij metrostation Strandvliet in Amsterdam Zuid-Oost. / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  In Amsterdam zijn dinsdagmiddag 303 supporters van de Franse voetbalclub Lille OSC aangehouden. 

  Zij zijn niet aanwezig bij het duel van hun club tegen Ajax. De arrestanten werden afgevoerd naar verschillende cellencomplexen verspreid over Amsterdam en zitten vast tijdens de wedstrijd, meldt de politie.

  Onderzoek vergt tijd


  VS klagen klokkenluider Snowden aan om boek

  VS klagen klokkenluider Snowden aan om boek

  Het nieuwe boek van Snowden: Onuitwisbaar. / EPA

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  De Verenigde Staten hebben dinsdag een rechtszaak aangespannen tegen klokkenluider Edward Snowden, die eerder voor de National Security (NSA) werkte. 

  Dit vanwege de publicatie van zijn nieuwe boek Onuitwisbaar, die volgens de VS in strijd is met de geheimhoudingsovereenkomst.

  Opbrengsten niet naar Snowden


  Hagenaar (71) dood, mogelijk na mishandeling
  Likeability of3

  Hagenaar (71) dood, mogelijk na mishandeling

  De politie doet onderzoek. / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  In Den Haag is een 71-jarige man bezweken aan verwondingen die hij maandag vermoedelijk heeft opgelopen door een mishandeling.

  De man overleed in een ziekenhuis nadat hij eerder in zijn huis aan de Blois van Treslongstraat onwel was geworden en gereanimeerd moest worden.

  Groepje jongeren


  sad
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

  Likeability of6

  Sudoku van de dag

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


  like
  user_761825ac10beda546b153b852684b47b5b948517_avataruser_9d7413a65ac5be6e146a6a2cf93bd5e9f241a2e2_avataruser_29224ea528b8c532bb2b7cf10fd234a319228450_avatar

  Engels stel houdt geslacht baby al 17 maanden geheim
  Likeability of3

  Engels stel houdt geslacht baby al 17 maanden geheim

  Foto: Unsplash

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  In Engeland houdt een stel het geslacht van hun baby al 17 maanden lang geheim, omdat zij het kind genderneutraal willen opvoeden.

  De ouders willen baby Anoush de kans geven om zich „zelfstandig als jongen of meisje te ontwikkelen”. De vader en moeder van het kindje lieten dit weten in het BBC-programma Inside Out.

  Bevooroordeelde wereld


  dislike
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

  Urgentie mensenhandel groeit, maar slachtoffers zijn onzichtbaar

  Urgentie mensenhandel groeit, maar slachtoffers zijn onzichtbaar

  Politieke partijen PvdA en CU willen jaarlijks tien miljoen euro extra uittrekken om mensenhandel te bestrijden. Is dat genoeg? /Unsplash

  Foto van 'Roos Ravensbergen'

  GISTEREN

  Politieke partijen PvdA en CU willen jaarlijks tien miljoen euro extra uittrekken om mensenhandel te bestrijden. Is dat genoeg?

  „Tien miljoen is wel het minimale dat geïnvesteerd zou moeten worden”, zegt Tamme de Leur, expert mensenhandel. Hij is directeur van MetaStory instituut en voorzitter van SVIAM, twee organisaties die zich inzetten voor de bestrijding van mensenhandel. „Het is een mooi begin, maar zelfs met het dubbele zou je niet alle slachtoffers vinden.” Volgens hem is er naast veel geld, ook veel kennis en vooral veel samenwerking tussen organisaties nodig.

  Professor Conny Rijken, hoogleraar mensenhandel aan de Tilburg University, deelt die mening. „De aanpak van mensenhandel is breed. Het is een combinatie van preventie, politieacties en opvang. 10 miljoen is dan niet heel veel. Er is geen precies prijskaartje aan te hangen, maar het is vooral van belang dat zo’n investering structureel is en niet incidenteel. Er moet op lange termijn geïnvesteerd worden om dit probleem aan te pakken.”


  Prinsjesdag: wat verandert er allemaal voor jou in 2020?    

  Wat zit er allemaal in het koffertje van Wopke? /ANP

  Foto van 'Jelmer Visser'

  GISTEREN

  De derde dinsdag van september zit erop en er kwamen een hoop nieuwe plannen voorbij. Het gaat uitstekend met de Nederlandse economie en de beloofde lastenverlichting voor huishoudens moet er aan het begin van het nieuwe decennium écht gaan komen. 

  Het kabinet is in elk geval enorm wat van plan en komt met een fors pakket aan investeringen, maatregelen, lastenverlichtingen en bezuinigingen. Deze zijn allemaal terug te lezen in de Miljoennota van 2020 en de samenvatting. Heb jij geen zin om honderden pagina's door te spitten of ben je het overzicht kwijt? Deze negen Prinsjesdagplannen vielen Metro het meeste op.


  Moeder dode baby Sloterplas moet naar rechter
  Likeability of5

  Moeder dode baby Sloterplas moet naar rechter

  Een rechter loopt door de gang van de rechtbank in Rotterdam. / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  De vrouw die in 2016 haar dode baby achterliet bij de Sloterplas in Amsterdam moet zich volgende week voor de rechter verantwoorden.

  Het Openbaar Ministerie houdt haar verantwoordelijk voor het wegmaken en/of verborgen houden van haar kindje. Volgens een OM-woordvoerder wordt de vrouw niet meer verdacht van het doden van haar baby, een jongetje.

  Gevonden in een sporttas


  like
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

  Universiteit Gent stap dichter bij genezing hiv
  Likeability of5

  Universiteit Gent stap dichter bij genezing hiv

  Het bloedmonster wordt getest van een student die zich heeft aangemeld voor een gratis hiv-onderzoek aan de Universiteit van Manila op 13 september 2019.

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Aan de Universiteit van Gent zijn wetenschappers een stap dichterbij de genezing van hiv gekomen. Patiënten kunnen het virus met medicijnen tegenwoordig goed onder controle houden.

  Maar voor volledige genezing moet ook de kleine hoeveelheid restvirus die in het lichaam blijft bij therapie helemaal worden verwijderd.

  Volledig genezen


  like
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

  Marathonzwemmer breekt Kanaalrecord: Ben nu behoorlijk moe

  Sarah Thomas/ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Een Amerikaanse marathonzwemmer heeft geschiedenis geschreven door vier keer achter elkaar het Kanaal over te zwemmen. De 37-jarige Sarah Thomas deed ongeveer 54 uur over de tocht, bericht de BBC.

  Thomas is eerder genezen van borstkanker. Ze droeg haar zwemtocht op aan alle overlevers. De vrouw begon zondagochtend vroeg aan haar recordpoging en rondde die dinsdag af. Ze vertelde na haar aankomst in Dover dat ze nu van plan is de rest van de dag te slapen. „Ik ben nu behoorlijk moe."

  209 kilometer


  Koning baart opzien met baard bij Troonrede

  Koning Willem-Alexander/ANP

  Foto van 'Kasper Hermans'

  GISTEREN

  Normaal wordt er gelet op de opvallende hoedjes tijdens Prinsjesdag, maar deze keer werd er iets lager gekeken. Naar de kin om precies te zijn.

  En in het bijzonder de kin van koning Willem-Alexander. Van zijn kin was alleen niet heel veel te zien, want er zat een laagje haar overheen. De baard van Willem-Alexander staat er nog en is niet weggeschoren. Hoogstens wat korter gemaakt.

  Troonrede


  Veegt gemeente Apeldoorn roetveegpiet onder de mat?

  Veegt gemeente Apeldoorn roetveegpiet onder de mat?

  Gemeente Apeldoorn doet Zwarte Piet in de ban bij de intocht dit jaar. Dit melden zij opvallend genoeg tijdens Prinsjesdag. Foto: ANP - Jeroen Jumelet

  Foto van 'Tim van der Steen'

  GISTEREN

  Terwijl de landelijke media druk zijn met het reilen en zeilen rond Prinsjesdag, publiceert de gemeente Apeldoorn een opvallend persbericht met hun standpunt in de pietendiscussie.

  In het persbericht staat dat Sinterklaas tijdens de landelijke intocht in Apeldoorn alleen wordt bijgestaan door roetveegpieten. De beslissing is in lijn met de NTR, die ook in het Sinterklaasjournaal de Zwarte Piet in de ban doet.

  Uitfaseren


  Een dode en gewonde bij steekpartij Den Haag

  Politie in de Schilderswijk/ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Een van de twee mensen die dinsdagochtend in Den Haag werden neergestoken, is overleden. Dat maakte de politie dinsdag bekend.

  Het andere slachtoffer is vervoerd naar het ziekenhuis. Over de identiteit van de slachtoffers is niets bekendgemaakt. Ook is het onbekend hoe het tweede slachtoffer er aan toe is.

  De verdachte van de steekpartij is nog steeds voortvluchtig. Het gaat volgens de politie om een man van ongeveer 50 jaar. Het voorval vond kort na 10.00 uur plaats in de Paardenbergstraat, in de Schilderswijk. Het gebeurde in de buurt van een wijkcentrum.


  Wat als alles misgaat? VVD komt met Designated Survivor-filmpje

  Stef Blok/ANP

  Foto van 'Kasper Hermans'

  GISTEREN

  De designated survivor is sinds de gelijknamige serie een politiek begrip dat aan bekendheid heeft gewonnen. Dat blijkt ook uit het nieuwe VVD-filmpje.

  Daarin wordt Stef Blok gepresenteerd als de designated survivor tijdens Prinsjesdag. De minister van Buitenlandse Zaken zit dinsdag als enige minister niet in de Ridderzaal tijdens het voorlezen van de troonrede door koning Willem Alexander.