Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 28 dec 2017
Leestijd: 1 minuut

‘Amsterdam telt 6000 illegale Airbnb-verblijven’

In Amsterdam vind je maar liefst 6000 illegale Airbnb-appartementen, huizen en woonboten. Het gaat hier om panden die langdurig worden verhuurd aan toeristen. Bijna 5000 woningen worden permanent verhuurd en dus onttrokken aan de woningmarkt.

Rond de 1000 woningen voldoen niet aan andere regels, zoals het maximum van vier toeristen per overnachting, en zijn daardoor illegaal. Dit blijkt uit onderzoek van de Amsterdamse data-analist Nico van Gog, dat wordt ondersteund door Airbnb-data-expert Murray Cox uit New York, zo bericht Trouw.

Te lang

Op basis van twee verschillende rekenmethodes concluderen Van Gog en Cox dat van alle Amsterdamse verhuurplekken op Airbnb er ruim 6000 niet volgens de regels leven, omdat deze meer dan zestig dagen per jaar worden verhuurd.

De twee analisten trekken hun conclusies op basis van data die ze zelf via ‘scraping’ van de website van Airbnb hebben vergaard. Als een onderzoeker gebruik maakt van ‘scraping’, zet hij een computerprogramma voor hem aan het werk om informatie van een website te halen en te analyseren.

Woningtekort

De Amsterdamse wethouder van wonen, Laurens Ivens (SP), is volgens Trouw bekend met de methode die de analisten hanteren, de gemeente maakt zelfs gebruik van de meldingen van Van Gog. Ivens wil optreden tegen woning­onttrekking door vakantieverhuur. ,,We hebben hier een woningtekort, de wachtrijen zijn gigantisch en de woningprijzen lopen alleen maar op. Ik wil voorkomen dat onze woningen worden weggekaapt en mensen er heel veel geld mee verdienen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.