30 procent kans op een witte kerst

Krijgen we in 2017 een witte kerst? ©Adam Tarwacki, Unsplash

Foto van 'Jelmer Visser'

Jelmer Visser

7 DEC 2017

Dat de winter in aantocht is, blijkt wel uit de voorspellingen van de komende dagen. Het kwik zakt onder nul en we krijgen in het weekend te maken met sneeuwval. Vooral in het binnenland zal er waarschijnlijk zaterdag en zondag een sneeuwdeken van een paar centimeter dik komen te liggen.

Na het weekend is de kans groot dat we te maken krijgen met een langdurig koude periode. Yannick Damen van WeerOnline schat de kans op een witte kerst op zo'n 30 procent. Ook Meteogroup in Wageningen steunt dit percentage.

Winter wonderland

„Normaal gesproken is de kans op een witte kerst in Nederland 7 procent, maar met deze vooruitzichten is de kans hierop meer dan vier keer zo groot”, aldus meteoroloog Damen. „Hoewel de kans nog altijd groter is dat we geen witte kerst krijgen, is er op dit moment wel iets aan de hand wat we voorgaande jaren niet hadden. We zitten in een ‘gunstige’ luchtstroom die koude Noordpoollucht naar ons land voert. In voorgaande jaren hadden we te maken met een zuidelijke, warmere, stroming waardoor de temperaturen ruim boven nul bleven tijdens de kerstdagen.”

Er is pas sprake van een officiële witte kerst als er op beide kerstdagen in De Bilt een gesloten sneeuwdek wordt gemeten. „De kans op een regionale witte kerst is in het oosten en zuiden van het land een stuk groter dan in het westen. Door de invloed van de Noordzee blijft het aan de kust in de wintermaanden vaak enkele graden warmer dan in het binnenland. Dit kan net het verschil maken tussen sneeuw en natte sneeuw of regen.”

Extreem koud wordt het volgens de meteoroloog niet. „Het is niet zo dat we te maken krijgen met extreem koud weer, waarschijnlijk zullen de temperaturen overdag iets boven het vriespunt uitkomen en ’s nachts er iets onder duiken. Het blijft echter wel gissen omdat het weer van over 2,5 week in Nederland eigenlijk niet te voorspellen is. We gaan puur op de statistieken af.”

Witte kerst in Nederland

Een witte kerst is vrij zeldzaam in ons land. Sinds 1900 is het acht keer voorgekomen dat er op zowel Eerste als Tweede Kerstdag een gesloten sneeuwdek in de Bilt lag. De laatste witte kerst was zeven jaar geleden: 2010. Toen lag er na een behoorlijk koude periode een sneeuwdek van 5 tot 20 centimeter over bijna het hele land, in Limburg was dit zelfs 30 centimeter. Alleen in de kop van Noord-Holland, Friesland en de Waddeneilanden lag er tijdens deze kerst niet of nauwelijks sneeuw.

Ook in 2009 hadden we een witte kerst. Hoewel het dooide, was er nog wel een sneeuwdek van 4 tot 9 centimeter op de meeste plekken. De op twee na laatste officiële witte kerst was in 1981. Hoewel kerst nog ver weg is, lijkt de kans op een witte variant een stuk groter te zijn dan in 2015 en 2016.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Log in om een reactie te plaatsen

Views

100+

Broodje kebab blijft bestaan

Fosfaat mag toch worden toegevoegd aan bevroren kebab. (Foto: EPA)

Foto van 'Merel Driessen'

Merel Driessen

41 MIN

Je hoeft niet langer bang te zijn dat je favoriete snack na het stappen verdwijnt. Het broodje kebab blijft verkrijgbaar in snackbars en eethuizen. Aan döner kebab mag namelijk toch gewoon fosfaat toegevoegd worden.

Verbieden van fosfaat

Personeel eet chocoladeletters voor gehandicapten op

Letters van chocoladefabrikant Baronie de Heer in Rotterdam Foto: ANP

Foto van 'Metro'

Metro

2 UUR

Een vrijwilligster die de gehandicapte bewoners van een zorginstelling wilde verrassen met 25 chocoladeletters, is erachter gekomen dat zij ze nooit hebben gekregen. Het personeel heeft de sinterklaastraktatie zelf opgegeten.

De 70-jarige Miep Broeren is vrijwilligster bij de Senioren Vereniging Dinteloord / Steenbergen in Brabant. Albert Heijn was zo gul geweest om haar 250 chocoladeletters te schenken die ze daar kon uitdelen. Toen ze er een aantal over had, besloot ze de gehandicapten bij de Stichting Dag- en Woonvoorzieningen Dinteloord te verrassen.

Emile Roemer stapt op als leider SP

Emile Roemer stapt op als leider SP

Emile Roemer kondigt zijn vertrek aan. Foto: ANP.

Foto van 'ANP'

ANP

VANDAAG, 11:35

Emile Roemer stapt begin januari op als leider van de SP in de Tweede Kamer. Hij heeft dat woensdag bekendgemaakt tijdens een persconferentie in restaurant Dudok in Den Haag, waarbij ook de andere SP-Kamerleden, zijn vrouw en zijn kinderen aanwezig waren.

Hij maakte verder bekend dat de 32-jarige Lilian Marijnissen zijn opvolger wordt. Marijnissen zit sinds maart in de Tweede Kamer en is de dochter van Jan Marijnissen, onder wiens leiding de partij groot werd.

Deze woning wordt alleen verhuurd aan Nederlanders
Likeability of 5

Huisbaas verhuurt woning alleen aan Nederlanders

Foto: Colourbox

Foto van 'Metro'

Metro

VANDAAG, 10:34

„De eigenaar heeft ervoor gekozen alleen aan mensen van Nederlandse afkomst te willen verhuren.” Dit stond in een mailtje, gericht aan een huiszoekend Marokkaans echtpaar.

60 tot 100 miljoen gaat Duits tolplan ons kosten

Duits tolplan gaat ons 60 tot 100 miljoen kosten

Demonstratie tegen Duitse tolplannen Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

VANDAAG, 09:24

Tussen de 60 en 100 miljoen gaat het Nederlandse automobilisten kosten als het Duitse plan om tolheffing voor personenwagens in te voeren, doorgaat.

Dit blijkt uit een onderzoek van minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur. Vooral voor de bewoners in de grensstreek zou het flink oplopen, 40 procent van de kosten van de tol zou voor de rekening komen voor bewoners en bedrijven hier.

De gekste kerstpakketten: chocodildo's en glijmiddel

Zo af en toe duikt er een dildo op in een kerstpakket. Foto: AFP

Foto van 'Johan van Boven'

Johan van Boven

VANDAAG, 08:51

Ho, ho, ho! De kerstman zal ook dit jaar ongetwijfeld weer een paar vreemde verrassingen in kerstpakketten stoppen. Uit onderzoek van Acties.nl blijkt namelijk dat er regelmatig opvallende voorwerpen opduiken in de verrassingen van bedrijven voor hun werknemers. „Sommige werkgevers maakten het wel heel bont”, zegt Vince Franke van Acties.nl. „Een van de ondervraagden kreeg condooms en glijmiddel in zijn kerstpakket. Drie kregen een dildo, waarvan eentje van chocolade.”

Camera video'Anders hadden we nu rekenen gehad'

'Meester Frank', Mila, Quinten en Florine met de snoepjes (ergo: leraren zijn net zo belangrijk voor hen als snoepjes) / Pepijn Arends

Foto van 'Iris Hermans'

Iris Hermans

VANDAAG, 08:30

Reclamebureau organiseert originele BSO slash snuffelstage voor creatieve leerlingen met als doel: een reclamespot maken om de leraren een hart onder de riem te steken.