30 procent kans op een witte kerst

Krijgen we in 2017 een witte kerst? ©Adam Tarwacki, Unsplash

Foto van 'Jelmer Visser'

Jelmer Visser

7 DEC 2017

Dat de winter in aantocht is, blijkt wel uit de voorspellingen van de komende dagen. Het kwik zakt onder nul en we krijgen in het weekend te maken met sneeuwval. Vooral in het binnenland zal er waarschijnlijk zaterdag en zondag een sneeuwdeken van een paar centimeter dik komen te liggen.

Na het weekend is de kans groot dat we te maken krijgen met een langdurig koude periode. Yannick Damen van WeerOnline schat de kans op een witte kerst op zo'n 30 procent. Ook Meteogroup in Wageningen steunt dit percentage.

Winter wonderland

„Normaal gesproken is de kans op een witte kerst in Nederland 7 procent, maar met deze vooruitzichten is de kans hierop meer dan vier keer zo groot”, aldus meteoroloog Damen. „Hoewel de kans nog altijd groter is dat we geen witte kerst krijgen, is er op dit moment wel iets aan de hand wat we voorgaande jaren niet hadden. We zitten in een ‘gunstige’ luchtstroom die koude Noordpoollucht naar ons land voert. In voorgaande jaren hadden we te maken met een zuidelijke, warmere, stroming waardoor de temperaturen ruim boven nul bleven tijdens de kerstdagen.”

Er is pas sprake van een officiële witte kerst als er op beide kerstdagen in De Bilt een gesloten sneeuwdek wordt gemeten. „De kans op een regionale witte kerst is in het oosten en zuiden van het land een stuk groter dan in het westen. Door de invloed van de Noordzee blijft het aan de kust in de wintermaanden vaak enkele graden warmer dan in het binnenland. Dit kan net het verschil maken tussen sneeuw en natte sneeuw of regen.”

Extreem koud wordt het volgens de meteoroloog niet. „Het is niet zo dat we te maken krijgen met extreem koud weer, waarschijnlijk zullen de temperaturen overdag iets boven het vriespunt uitkomen en ’s nachts er iets onder duiken. Het blijft echter wel gissen omdat het weer van over 2,5 week in Nederland eigenlijk niet te voorspellen is. We gaan puur op de statistieken af.”

Witte kerst in Nederland

Een witte kerst is vrij zeldzaam in ons land. Sinds 1900 is het acht keer voorgekomen dat er op zowel Eerste als Tweede Kerstdag een gesloten sneeuwdek in de Bilt lag. De laatste witte kerst was zeven jaar geleden: 2010. Toen lag er na een behoorlijk koude periode een sneeuwdek van 5 tot 20 centimeter over bijna het hele land, in Limburg was dit zelfs 30 centimeter. Alleen in de kop van Noord-Holland, Friesland en de Waddeneilanden lag er tijdens deze kerst niet of nauwelijks sneeuw.

Ook in 2009 hadden we een witte kerst. Hoewel het dooide, was er nog wel een sneeuwdek van 4 tot 9 centimeter op de meeste plekken. De op twee na laatste officiële witte kerst was in 1981. Hoewel kerst nog ver weg is, lijkt de kans op een witte variant een stuk groter te zijn dan in 2015 en 2016.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Log in om een reactie te plaatsen

Views

100+

Kruidvat roept babyvoeding terug vanwege salmonella

Kijk uit met babyvoeding van Kruidvat/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

Kasper Hermans

46 MIN

Winkelketen Kruidvat heeft een belangrijke oproep gedaan aan mensen die de afgelopen maanden babyproducten in huis hebben gehaald. Het is oppassen geblazen, want verschillende producten kunnen besmet zijn met salmonella.

Uit voorzorg

Sneeuw zorgt voor spanning en trots bij Buienradar

Nederland werd maandag wederom bedekt onder een laag sneeuw. Foto: ANP

Foto van 'Johan van Boven'

Johan van Boven

2 UUR

Het is stil op de werkvloer bij Buienradar. Normaal gesproken krioelt het er van de medewerkers, maar in verband met de sneeuwval is er nu slechts een handjevol mensen aanwezig. „Als meteoroloog moet ik natuurlijk wel aanwezig zijn”, zegt Jennifer Faber. „De mensen die aan de website werken en social media bijhouden kunnen prima thuis werken, maar ik heb nu eenmaal alle apparatuur nodig om zo goed mogelijk de weersverwachtingen te verzorgen. Bovendien verzorgen we vanuit hier de uitzendingen voor RTL.”

Sneeuw in Alaska. Foto: Marianke P

Nederlanders in het buitenland over ‘echte sneeuw'

In Alaska kijken ze niet op van een beetje sneeuw. Foto: Marianke P

Foto van 'Sarah Sitanala'

Sarah Sitanala

2 UUR

Na wat natte sneeuw, was het afgelopen weekend dan eindelijk zover: de eerste echte sneeuw viel. En dat hebben we geweten ook, het land was in rep en roer en ook op social media konden we genieten van mooie plaatjes van witte lappendekens. Behalve dat de sneeuw ook heel mooi kan zijn, brengt het elke keer opnieuw weer de nodige chaos met zich mee. Denk aan lange files, treinen die uitvallen en glibberende valpartijen.

Camera videoLiveblog code rood: sneeuw legt Nederland plat

Fietsen een sneeuwbui in Rotterdam ©ANP

Foto van 'Metro'

Metro

3 UUR

Het KNMI gaf rond het middaguur code rood uit vanwege hevige sneeuwval. Dit is de zwaarste categorie op het gebied van weerwaarschuwingen. Het weeralarm geldt voor bijna heel Nederland op de provincies Friesland, Groningen, Drenthe en Limburg na, hier geldt code oranje Er wordt een zeer zware avondspits verwacht, het openbaar vervoer is ernstig verstoord en de sneeuwval gaat tot in de avond duren. Op dit moment trekt er een sneeuwfront vanaf het zuiden naar het noorden. Dit bericht wordt aangevuld.

Update 17.42

Mannen met een buikje populair in datingapp

Een buik(je) is voor vrouwen die op zoek zijn naar een date vaak geen probleem.

Foto van 'Johan van Boven'

Johan van Boven

3 UUR

Vrouwen die op zoek zijn naar een date hebben natuurlijk het liefst een man met een sixpack, brede armen en een stevige borstkas om tegenaan te kruipen, maar mannen met een buikje hoeven niet te wanhopen. Uit onderzoek van datingapp The Inner Circle onder tweeduizend Nederlandse gebruikers blijkt dat heren met een paar kilootjes te veel 2,5 keer meer kans op een match hebben dan lange of dunne mannen.

Yes: deze leerlingen krijgen ijsvrij van hun school

Camera videoYes: deze leerlingen krijgen ijsvrij van hun school

Een ochtend niet in het barre winterweer naar school fietsen Foto: ANP

Foto van 'Metro & ANP'

Metro & ANP

VANDAAG, 12:13

Het is deze maandag een van die zeldzame dagen dat het zomaar zou kunnen: vrij krijgen van school vanwege de weersomstandigheden. Op een aantal scholen in Nederland mogen de leerlingen thuisblijven.

Het gaat onder meer om het 4e Gymnasium in Amsterdam, het Amadeus Lyceum in Vleuten, het Coornhert Gymnasium in Gouda en het Wellantcollege in Alphen aan den Rijn.

Verdachte aangehouden in zaak Milica van Doorn

Verdachte aangehouden in zaak Milica van Doorn

Milica van Doorn Foto: Politie

Foto van 'Sofie Smulders'

Sofie Smulders

VANDAAG, 10:34

Er is een doorbraak in het zaak omtrent Milica van Doorn. In 1992 werd de toen 19-jarige vrouw verkracht en vermoord. De politie meldt dat er een verdachte is aangehouden.

Maandagochtend heeft er een persconferentie plaatsgevonden in het politiebureau van Zaandijk. De verdachte is zaterdag opgepakt. Hij moest verplicht dna afstaan en er bleek een match te zijn met het daderprofiel. De familie van Milica is zondag ingelicht, een emotioneel moment, vertelt de politie. Dinsdag zal de verdachte worden voorgeleid aan de rechter commissaris.