’Zomervakantie openbaar vervoer moet korter’

De zomerdienstregeling van het openbaar vervoer zou korter moeten duren. Foto: ANP

Foto van 'Anne-Fleur Pel'

Anne-Fleur Pel

13 NOV 2017

De zomerdienstregelingen in het openbaar vervoer moeten niet langer duren dan de zomervakantie van het onderwijs van zes weken en beter worden afgestemd op alle economische activiteiten in een regio. Dat vindt het OV loket, de onafhankelijke ombudsman voor beter openbaar vervoer.

Vakantie buiten de vakantieperiode

De organisatie, die klachten registreert en bemiddelt wanneer reizigers er niet uitkomen met een ov-bedrijf, ontving tussen juli tot en met september veel klachten over de zomerdienstregelingen. Een jaar geleden was dit ook al een onderwerp voor veel klachten. Deze speciale dienstregelingen - waardoor treinen, bussen, trams en metro’s minder vaak rijden en soms een andere route kiezen - duren bij vervoerders tussen de zes en negen weken. Daarmee gelden ze vaak ook buiten de schoolvakanties in een regio. „Er wordt soms ook nauwelijks rekening gehouden met het feit dat veel economische activiteiten (toerisme) juist in die ‘vakantieperiode’ volop doorgaan.”

Past niet in moderne tijd

Het OV loket plaatst sowieso vraagtekens bij het uitgangspunt van zomerdienstregelingen, schrijft het in een rapportage over het derde kwartaal van 2017. „Een dienstregeling op halve kracht past steeds minder goed in de moderne tijd”, zegt het OV loket. „Onder andere omdat er steeds minder sprake is van collectieve vakanties.” Als het dan toch moet, dan zou zo’n dienstregeling bij alle stad- en streekvervoerders zeker niet langer moeten duren dan zes weken, vindt de ombudsman.

De klachten komen uit alle regio’s. Zo ontving het OV loket een klacht over de zomerdienstregeling van GVB in Amsterdam. „In een drukke stad als Amsterdam een zomerdienstregeling invoeren, dat vind ik echt niet kunnen. Trams en metro’s rijden vaak minder en zijn ook overvol met toeristen. Er wordt beweerd dat het minder druk is, maar ik zou niet weten op welke lijn. Amsterdam wil een 24-uurs economie zijn. Zo gaat dat niet lukken. Ik reis zelf elke dag met trams en metro’s en ze zitten overvol.”

Zomerperiode niet overal rustiger

De overheden die opdrachtgever zijn van de ov-bedrijven zouden ook een rol moeten hebben. „Die kunnen in hun programma eisen stellen dat een zomerdienstregeling maximaal zes weken mag duren”, aldus het OV loket. Uiteraard kan de zomerdienstregeling in de ene regio eerder starten dan in de andere regio in verband met de verplichte vakantiespreiding. Verder is het belangrijk om ook rekening te houden met alle economische activiteiten. In sommige regio’s kan het in de zomertijd heel druk zijn.”

In de kwartaalrapportage is het OV loket ook kritisch over de afhandeling van Geld Terug bij Vertraging verzoeken door NS. Volgens de ombudsman kampt de vervoerder al langer dan een half jaar met achterstanden. „Het is belangrijk dat NS deze achterstanden zo snel mogelijk oplost. En in de tussentijd moet er beter gecommuniceerd worden met reizigers die op een antwoord wachten. Zij worden nu vaak in het ongewisse gelaten omdat ze na een ontvangstbevestiging weken niets horen. Ze weten niet of hun klacht wel in behandeling is genomen of misschien is kwijtgeraakt.”

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Log in om een reactie te plaatsen

Views

100+

5 x lekkere donkere dagen en nachten voor kerst!

Feestje in je onesie tijdens Ginmayo Onesie Party!

Foto van 'Iris Hermans'

Iris Hermans

VANDAAG, 13:23

Donkere dagen voor kerst saai? Niet in Amsterdam. Er is natuurlijk het Amsterdam Light Festival, dat letterlijk voor wat licht zorgt, maar er is zoveel meer...

Lekker wel

Herdershond Laika blijvend doof na afsteken nitraat

Herdershond Laika blijvend doof na afsteken nitraat

„Kijk alsjeblieft uit met dieren en vuurwerk", aldus Laika's baasje Wendy / Foto: Pixabay

Foto van 'E.Westland'

E.Westland

VANDAAG, 11:30

Hond Laika uit Gouda is slachtoffer geworden van een harde knal, afkomstig van een nitraat. Het beestje is volgens de eigenaar blijvend doof geworden. „Kijk alsjeblieft uit met dieren en vuurwerk", aldus Laika's baasje op Facebook.

„Voor degene die gisteravond in de Woudstraat in Gouda zo stoer was om een nitraat naast mijn hond te gooien: je wordt vriendelijk bedankt. Mijn hond is blijvend doof geworden hierdoor. Als je ballen hebt, dan stuur je me een privébericht", schrijft Wendy op Facebook.

Operatie geslaagd: man vervangt duim voor grote teen
Likeability of 5

Operatie geslaagd: man vervangt duim voor grote teen

De patiënt offerde voor de ingreep zijn grote teen op / Foto: Rode Kruis Ziekenhuis

Foto van 'E.Westland'

E.Westland

VANDAAG, 10:09

Een zeldzame ingreep in het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk: het is artsen gelukt om een linkerduim te vervangen voor een ander lichaamsdeel. De patiënt offerde voor de ingreep zijn grote teen op.

De man verloor zijn linkerduim bij een arbeidsongeval in juni. Zonder duim kan hij zijn grote hobby, motorrijden, niet uitvoeren. „Omdat de bal van de voet bij de operatie is behouden, is het functieverlies voor de voet gelukkig beperkt. Hij had de nieuwsberichten gelezen over dezelfde operatie in Australië, en toen ik hem vertelde dat ik ook die operatie had gedaan was hij om”, vertelt handchirurg Robert de Wijn.

BN'ers in actie voor humaan kinderpardon. / ANP

BN'ers in actie voor humaan kinderpardon

Bekende Nederlanders zijn donderdag gestart met een campagne in samenwerking met het platform DeGoedeZaak. / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

VANDAAG, 08:39

Bekende Nederlanders zijn donderdag gestart met een campagne in samenwerking met het platform DeGoedeZaak. Zij vinden dat asielkinderen die vijf jaar of langer in Nederland wonen in aanmerking moeten komen voor een 'humaan kinderpardon'.

Wie doen er mee?

Waarschuwing voor gladheid in midden en noorden

Waarschuwing voor gladheid in midden en noorden

Verkeer in de sneeuw, afgelopen maandag. Foto: ANP.

Foto van 'Metro'

Metro

VANDAAG, 07:05

Het kan in het midden en noorden van het land erg glad zijn op de weg door winterse buien. Er was niet voorspeld dat het weer zou gaan sneeuwen, maar op sommige plekken ligt er toch weer een sneeuwlaagje.

Drukke ochtendspits

Vandebron maakt de geitenwollen sok weer hip

Net zo hip als duurzame energie: de geitenwollen sok

Een van de prototypes van Luc Aarts

Foto van 'Sofie Smulders'

Sofie Smulders

VANDAAG, 07:04

Duurzaamheid komt langzaam maar zeker van haar oubollige imago af. De tijd dat alleen geitenwollensokkendragers duurzaam leefden, is voorbij. En laat nu net dat kledingstuk centraal staan in de huidige campagne van Vandebron. Het energiebedrijf heeft de geitenwollen sok in het hart gesloten.

„Het is echt een kledingstuk waar een negatief imago omheen hangt. Het staat vaak symbool voor een wat suffe en achterhaalde denkwijze. We willen een statement maken door juist de geitenwollen sok op een voetstuk te zetten”, vertelt Marleen Koning van Vandebron.

Samenwonenden het meest welvarend en tevreden

Samenwonenden het meest welvarend en tevreden

Mensen die samenwonen zijn het meest welvarend en het vaakst tevreden en gezond, vooral als ze geen kinderen hebben. Foto: Unsplash.

Foto van 'Metro'

Metro

VANDAAG, 06:47

Het gaat goed met Nederland en de welvaart is verbeterd. Mensen die samenwonen zijn het meest welvarend en het vaakst tevreden en gezond, vooral als ze geen kinderen hebben. Dat blijkt uit onderzoek van het CBS.

Maar die kwaliteit van leven is niet overal eerlijk verdeeld. Zo zijn alleenstaanden minder welvarend en minder tevreden met hun leven.