In het nieuws

’Zomervakantie openbaar vervoer moet korter’

De zomerdienstregeling van het openbaar vervoer zou korter moeten duren. Foto: ANP

Foto van 'Anne-Fleur Pel'

13 NOV 2017

De zomerdienstregelingen in het openbaar vervoer moeten niet langer duren dan de zomervakantie van het onderwijs van zes weken en beter worden afgestemd op alle economische activiteiten in een regio. Dat vindt het OV loket, de onafhankelijke ombudsman voor beter openbaar vervoer.

Vakantie buiten de vakantieperiode

De organisatie, die klachten registreert en bemiddelt wanneer reizigers er niet uitkomen met een ov-bedrijf, ontving tussen juli tot en met september veel klachten over de zomerdienstregelingen. Een jaar geleden was dit ook al een onderwerp voor veel klachten. Deze speciale dienstregelingen - waardoor treinen, bussen, trams en metro’s minder vaak rijden en soms een andere route kiezen - duren bij vervoerders tussen de zes en negen weken. Daarmee gelden ze vaak ook buiten de schoolvakanties in een regio. „Er wordt soms ook nauwelijks rekening gehouden met het feit dat veel economische activiteiten (toerisme) juist in die ‘vakantieperiode’ volop doorgaan.”

Past niet in moderne tijd

Het OV loket plaatst sowieso vraagtekens bij het uitgangspunt van zomerdienstregelingen, schrijft het in een rapportage over het derde kwartaal van 2017. „Een dienstregeling op halve kracht past steeds minder goed in de moderne tijd”, zegt het OV loket. „Onder andere omdat er steeds minder sprake is van collectieve vakanties.” Als het dan toch moet, dan zou zo’n dienstregeling bij alle stad- en streekvervoerders zeker niet langer moeten duren dan zes weken, vindt de ombudsman.

De klachten komen uit alle regio’s. Zo ontving het OV loket een klacht over de zomerdienstregeling van GVB in Amsterdam. „In een drukke stad als Amsterdam een zomerdienstregeling invoeren, dat vind ik echt niet kunnen. Trams en metro’s rijden vaak minder en zijn ook overvol met toeristen. Er wordt beweerd dat het minder druk is, maar ik zou niet weten op welke lijn. Amsterdam wil een 24-uurs economie zijn. Zo gaat dat niet lukken. Ik reis zelf elke dag met trams en metro’s en ze zitten overvol.”

Zomerperiode niet overal rustiger

De overheden die opdrachtgever zijn van de ov-bedrijven zouden ook een rol moeten hebben. „Die kunnen in hun programma eisen stellen dat een zomerdienstregeling maximaal zes weken mag duren”, aldus het OV loket. Uiteraard kan de zomerdienstregeling in de ene regio eerder starten dan in de andere regio in verband met de verplichte vakantiespreiding. Verder is het belangrijk om ook rekening te houden met alle economische activiteiten. In sommige regio’s kan het in de zomertijd heel druk zijn.”

In de kwartaalrapportage is het OV loket ook kritisch over de afhandeling van Geld Terug bij Vertraging verzoeken door NS. Volgens de ombudsman kampt de vervoerder al langer dan een half jaar met achterstanden. „Het is belangrijk dat NS deze achterstanden zo snel mogelijk oplost. En in de tussentijd moet er beter gecommuniceerd worden met reizigers die op een antwoord wachten. Zij worden nu vaak in het ongewisse gelaten omdat ze na een ontvangstbevestiging weken niets horen. Ze weten niet of hun klacht wel in behandeling is genomen of misschien is kwijtgeraakt.”


Views

300+

Zoektocht Koen verder met honden en tip over meisje

Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 12:41

De zoektocht in Italië naar de vermiste Koen (17) uit Soest, richt zich zondag op camping annex vakantiepark Gasparina langs het Gardameer. Die camping ligt in de buurt van de camping waar Koen zelf verbleef. De politie zoekt daar langs het water, na een melding van een getuige die in dat park werkt.

De vrouw zegt dat ze Koen en een meisje met halflang haar heeft gezien toen ze vrijdagochtend vroeg van haar werk terugkwam. Vermoedelijk is hij met het meisje langs het strand gelopen om haar terug te brengen naar haar camping Lido. Daarna zou hij mogelijk via de weg koers hebben gezet naar zijn eigen camping, Eurocamping Pacengo. Volgens een woordvoerder van de familie zijn er vermoedens wie het meisje is en wordt er geprobeerd contact met haar te krijgen.

Zoekhonden


Views

700+

Vrouw ernstig gewond na verkrachting in Rotterdam

Vrouw ernstig gewond na verkrachting in Rotterdam

De vrouw werd rond 05.30 uur voor haar woning door een nog onbekende man aangevallen. Foto: ANP.

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Een jonge vrouw is zaterdagochtend ernstig gewond geraakt nadat ze door een man is aangevallen en gewelddadig verkracht in Rotterdam.

Achtervolgd

De vrouw fietste rond 05.00 uur vanaf Rotterdam Centraal via de Maasboulevard naar haar woning in de Herman Bavinckstraat. Toen ze rond 05.30 uur bij haar woning aankwam, werd ze door een nog onbekende man aangevallen. De politie houdt er rekening mee dat de dader het slachtoffer heeft gevolgd vanaf het station.


Views

2k+

Na het weekend wordt het heel erg warm

Camera videoNa het weekend wordt het heel erg warm

Hoogstwaarschijnlijk krijgen we te maken met een hittegolf. Foto/ANP.

Foto van 'Hester Ramaker'

VANDAAG, 16:28

Het wordt heel erg warm! Dit weekend hebben we aangenaam weer gehad in heel het land. Na het weekend kunnen we een echte hittegolf verwachten. Het kan zelfs 36 graden worden.

Het wordt in een aankomende week flink zonnig en er komt warme wind. Het wordt dan geleidelijk aan ruim dertig graden. Neerslag hoeven we niet te verwachten. Dinsdag en woensdag komt de echte hitte opzetten en dat houdt dan ook een tijdje aan.

Hittegolf


Views

600+

17-jarige Nederlander vermist aan Gardameer

Het Gardameer in Italië. / Pixabay

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Al meer dan dertig uur zijn de ouders en vrienden van de 17-jarige Koen van Keulen op zoek naar hem. De jongen uit Soest kwam donderdagnacht niet terug na een avondje stappen aan het Gardameer in Italië.

Avondje uit

Een shuttlebus bracht Koen en zijn vrienden donderdagnacht terug naar hun camping. Terwijl Koens vrienden uitstapten bij de juiste halte, wilde Koen nog even blijven zitten. Zijn vader vertelt tegen het AD dat de jongen een halte verder zou zijn uitgestapt en toen teruggelopen zou zijn naar de camping.


Views

2k+