Wie moeten we geloven in het kader van metoo? / ANP

Wie moeten we geloven in het kader van metoo?

Meerdere mannen kwamen naar voren en beschuldigden Gosschalk van seksuele intimidatie. / ANP

Foto van 'Sarah Sitanala'

Sarah Sitanala

27 NOV 2017

Het vuurtje wat een maand geleden in Hollywood ontbrandde, met de beschuldiging van seksueel grensoverschrijdend handelen aan het adres van de succesvolle regisseur Harvey Weinstein, is nu ook in Nederland tot een flinke discussie losgebarsten.

Wie heeft gelijk?

Journalist Jelle Brandt Corstius schreef naar aanleiding van de metoo discussie in de Verenigde Staten, een artikel over het misbruik wat hem naar eigen zeggen is aangedaan door producent Gijs van Dam. Dit artikel had tot gevolg dat van Dam publiekelijk aan de schandpaal werd genageld, zonder dat daar ook maar een greintje bewijs aan te pas was gekomen.

Zowel Brandt Corstius, als van Dam spraken hier vervolgens over in verschillende talkshows op televisie. Het had een discussie tot gevolg waarin over en weer argumenten werd aangedragen over wie waarom het gelijk aan zijn kant zou hebben. Het was een discussie die alleen maar verliezers zou kennen.

Seksuele intimidatie

Na Gijs van Dam, werd gewezen naar filmproducent Job Gosschalk. Meerdere mannen kwamen naar voren en beschuldigden Gosschalk van seksuele intimidatie. Gosschalk werd in verschillende televisieprogramma’s door het slijk gehaald en trok zich terug op zijn boerderij ergens in Friesland.

Afgelopen week was het de beurt aan regisseur Ruut Weismann. Weismann bekende in 2015 als directeur van de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie weleens relaties met studenten te hebben gehad. Onlangs kwamen er nieuwe verhalen naar buiten en Weismann wordt nu beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Schandpaal

Net als van Dam, ontkent Weismann alle beschuldigingen. „Het is totaal niet aan de orde. Nul. Nog nooit gebeurd”, aldus Weismann tegenover Het Parool. Gosschalk daarentegen gaf wel toe seksueel overschrijdend gedrag te hebben vertoond.

De metoo discussie had tot gevolg dat het voor slachtoffers makkelijker werd zijn of haar verhaal te vertellen. Het zorgde er tevens voor dat de vermeende daders van het misbruik publiekelijk aan de schandpaal werden genageld. Dat de media hierbij een grote rol speelde moge duidelijk zijn.

Steunbetuiging

Katja Schuurman, al twintig jaar bevriend met Gosschalk sprak onlangs in RTL Late Night haar steun uit aan het adres van Gosschalk. „Het is dom en lelijk wat hij heeft gedaan. Dat gedrag keur ik af, maar ik keur Job niet af als mens. Dit gedrag is slechts een deel van hem. Hij is ook lief, warm, charmant, geestig en bijzonder getalenteerd.”

Volgens de actrice horen veroordelingen thuis in de rechtbank en niet in de media. Erover schrijven in de media, of erover spreken in talkshows zou direct leiden tot een publieke veroordeling van een persoon. Van Dam zei in een uitzending van Pauw standrechtelijk geëxecuteerd te zijn zonder enige vorm van proces op basis van een gelogen verhaal.

Proces

Feit blijft dat in Nederland geldt dat je onschuldig bent tot het tegendeel is bewezen. Daarvoor is een proces in het leven geroepen, waar deskundigen vervolgens kunnen beslissen over de schuldvraag. De advocaat van van Dam liet in dezelfde uitzending van Pauw weten dat iedereen een verhaal kan vertellen of iets uit zijn duim kan zuigen.

Het is duidelijk dat de metoo discussie van groot belang is geweest voor het bespreekbaar maken van seksueel grensoverschrijdend gedrag, maar is dit ook de juiste manier van aanpakken? Waar ligt de grens bij versieren? Het blijft het woord van de een tegen de ander. Wie geloven we?


Log in om een reactie te plaatsen

Views

100+

Baudet: VVD is een kutpartij

Baudet: VVD is een kutpartij

Thierry Baudet tijdens een congres van het Forum voor Democratie. / ANP

Foto van 'Imre Himmelbauer'

Imre Himmelbauer

VANDAAG, 22:08

Thierry Baudet, lijsttrekker van het Forum voor Democratie, heeft de VVD een kutpartij genoemd op Twitter. De politicus geeft tegenover Rutger Castricum van PowNed meer uitleg over zijn uitspraak.

Man mag bij promotie geen vergiet en piratenpak aan

Man mag bij promotie geen vergiet en piratenpak aan

Leden van de Poolse Kerk van het Vliegend Spaghettimonster. Op het bord de tekst „Vrees het monster niet!" / EPA

Foto van 'Imre Himmelbauer'

Imre Himmelbauer

VANDAAG, 20:57

Een man die lid is van de Kerk van het Vliegend Spaghettimonster mag tijdens zijn promotiezitting geen piratenpak aan en geen vergiet op zijn hoofd hebben. Dat heeft het College voor de Rechten van de Mens vandaag geoordeeld.

Normalerwijs dragen promovendi tijdens de zitting bij de TU Delft een traditioneel zwart rokkostuum. De man, Michael Afanasyev, wilde echter door zijn geloof in een piratenkostuum en met een vergiet op zijn hoofd komen, omdat zijn religie zou voorschrijven dat hij bij officiële gelegenheden zo gekleed is. De universiteit verbood dat echter en daarom diende hij een klacht in bij het CvRM.

Twee kinderen komen om door ongeval Vlissingen

Twee kinderen komen om door ongeval Vlissingen

Ook de hulpdiensten konden de levens van de kinderen niet redden. / ANP Ginopress

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

VANDAAG, 19:59

Door een ongeluk op de Sloeweg Noord in Vlissingen zijn dinsdagochtend twee kinderen om het leven gekomen. Een driejarige jongen uit Hulst overleed ter plekke. Het vijfjarige zusje van de peuter bezweek later aan haar verwondingen. Het meisje was met een traumahelikopter zwaargewond naar een ziekenhuis in Rotterdam vervoerd.

De auto waarin zij zaten kwam op de andere weghelft terecht en botste op een tegemoetkomende auto. De dertigjarige moeder, die de auto bestuurde, is ook naar het ziekenhuis gebracht. Ook de mannelijke bestuurder is naar het ziekenhuis gebracht.

Leeuw bijt andere leeuw voor ogen van bezoekers dood

Leeuw bijt andere leeuw voor ogen van bezoekers dood

Het incident vond plaats in de grot waar de leeuwen slapen. Daar hangen geen camera's. / Colourbox

Foto van 'Imre Himmelbauer'

Imre Himmelbauer

VANDAAG, 18:59

Een leeuw in het Nederlandse Burgers' Zoo heeft een leeuwin voor de ogen van bezoekers doodgebeten. Dat meldt Omroep Gelderland.

De dieren zouden volgens bezoekers achter elkaar aan hebben gerend en hebben gebruld naar elkaar. Daarna ontstond er een gevecht tussen de twee dieren in de grot waar de leeuwen normaal slapen.

40.000 Nederlanders trappen in nepmail met virus

40.000 Nederlanders trappen in nepmail met virus

Wie het virus installeert, stuurt zonder het te weten zijn bank- en creditcardgegevens naar de hackers. / Colourbox

Foto van 'Imre Himmelbauer'

Imre Himmelbauer

GISTEREN

Al 40.000 Nederlands hebben dinsdag een gevaarlijke link toegestuurd gekregen die een virus kan installeren. De link stond in een mail die afkomstig zou zijn van DHL of PostNL.

In de mails staat dat er een pakket naar je onderweg is en dat je alleen je gegevens hoeft te controleren, zodat het pakketje naar het juiste adres verzonden wordt.

Camera videoWaarom staken jullie, vragen Finn en Abel

Foto van 'Sander Schomaker'

Sander Schomaker

GISTEREN

De tweeling Finn en Abel Schomaker interviewde directeur Peter de Hart van hun school De Werf in Zaandijk.

Jaarlijks kindervragenuur in Tweede Kamer

Elk jaar een vragenuur voor kinderen ©ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

Jelmer Visser

GISTEREN

De Tweede Kamer stemde bijna unaniem in met het invoeren van een vragenuurtje speciaal voor kinderen. Alle partijen, behalve het Forum voor Democratie, willen scholieren een keer per jaar de kans geven om naar de Tweede Kamer te komen. Hier kunnen zij vragen te stellen aan bewindspersonen. Dit meldt het ANP.