In het nieuws

Wie moeten we geloven in het kader van metoo? / ANP

Wie moeten we geloven in het kader van metoo?

Meerdere mannen kwamen naar voren en beschuldigden Gosschalk van seksuele intimidatie. / ANP

Foto van 'Sarah Sitanala'

27 NOV 2017

Het vuurtje wat een maand geleden in Hollywood ontbrandde, met de beschuldiging van seksueel grensoverschrijdend handelen aan het adres van de succesvolle regisseur Harvey Weinstein, is nu ook in Nederland tot een flinke discussie losgebarsten.

Wie heeft gelijk?

Journalist Jelle Brandt Corstius schreef naar aanleiding van de metoo discussie in de Verenigde Staten, een artikel over het misbruik wat hem naar eigen zeggen is aangedaan door producent Gijs van Dam. Dit artikel had tot gevolg dat van Dam publiekelijk aan de schandpaal werd genageld, zonder dat daar ook maar een greintje bewijs aan te pas was gekomen.

Zowel Brandt Corstius, als van Dam spraken hier vervolgens over in verschillende talkshows op televisie. Het had een discussie tot gevolg waarin over en weer argumenten werd aangedragen over wie waarom het gelijk aan zijn kant zou hebben. Het was een discussie die alleen maar verliezers zou kennen.

Seksuele intimidatie

Na Gijs van Dam, werd gewezen naar filmproducent Job Gosschalk. Meerdere mannen kwamen naar voren en beschuldigden Gosschalk van seksuele intimidatie. Gosschalk werd in verschillende televisieprogramma’s door het slijk gehaald en trok zich terug op zijn boerderij ergens in Friesland.

Afgelopen week was het de beurt aan regisseur Ruut Weismann. Weismann bekende in 2015 als directeur van de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie weleens relaties met studenten te hebben gehad. Onlangs kwamen er nieuwe verhalen naar buiten en Weismann wordt nu beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Schandpaal

Net als van Dam, ontkent Weismann alle beschuldigingen. „Het is totaal niet aan de orde. Nul. Nog nooit gebeurd”, aldus Weismann tegenover Het Parool. Gosschalk daarentegen gaf wel toe seksueel overschrijdend gedrag te hebben vertoond.

De metoo discussie had tot gevolg dat het voor slachtoffers makkelijker werd zijn of haar verhaal te vertellen. Het zorgde er tevens voor dat de vermeende daders van het misbruik publiekelijk aan de schandpaal werden genageld. Dat de media hierbij een grote rol speelde moge duidelijk zijn.

Steunbetuiging

Katja Schuurman, al twintig jaar bevriend met Gosschalk sprak onlangs in RTL Late Night haar steun uit aan het adres van Gosschalk. „Het is dom en lelijk wat hij heeft gedaan. Dat gedrag keur ik af, maar ik keur Job niet af als mens. Dit gedrag is slechts een deel van hem. Hij is ook lief, warm, charmant, geestig en bijzonder getalenteerd.”

Volgens de actrice horen veroordelingen thuis in de rechtbank en niet in de media. Erover schrijven in de media, of erover spreken in talkshows zou direct leiden tot een publieke veroordeling van een persoon. Van Dam zei in een uitzending van Pauw standrechtelijk geëxecuteerd te zijn zonder enige vorm van proces op basis van een gelogen verhaal.

Proces

Feit blijft dat in Nederland geldt dat je onschuldig bent tot het tegendeel is bewezen. Daarvoor is een proces in het leven geroepen, waar deskundigen vervolgens kunnen beslissen over de schuldvraag. De advocaat van van Dam liet in dezelfde uitzending van Pauw weten dat iedereen een verhaal kan vertellen of iets uit zijn duim kan zuigen.

Het is duidelijk dat de metoo discussie van groot belang is geweest voor het bespreekbaar maken van seksueel grensoverschrijdend gedrag, maar is dit ook de juiste manier van aanpakken? Waar ligt de grens bij versieren? Het blijft het woord van de een tegen de ander. Wie geloven we?


Views

400+

Foto ter illustratie. Beeld: Unsplash

Student vindt peperdure sportwagens in garage oma

Foto ter illustratie. Beeld: Unsplash

Foto van 'metronieuws'

2 UUR

Je zou maar de garage van je oma binnenlopen en geen rommel, maar twee (flink!) waardevolle objecten aantreffen: da’s toch even schrikken. Het overkwam een Amerikaanse student, die op een zeldzame Lamborghini en Ferrari stuitte. De twee sportwagens zouden samen bijna een half miljoen waard zijn.

Uniek familiebezit

De student heeft ‘bewijs’ van het interessante voorval op Reddit gepost. Terecht ook: voornamelijk de Lamborghini is een unieke vondst, omdat er amper 321 exemplaren van deze ‘Countach’ uit 1981 gemaakt zouden zijn. De Ferrari had een stuk meer waard kunnen zijn wanneer de wielen nog present waren geweest, maar wanneer de boel gerenoveerd zou worden, zou de student alsnog een ‘bescheiden’ 90.000 voor het exemplaar kunnen vangen, al is dat -wanneer men de reactie's leest- totaal niet wat hem bezig houdt. Hij is eerder (zwaar) onder de indruk dat deze historische wagens familiebezit zijn.


Views

200+

Foto ter illustratie. Beeld: Unsplash

Vrouw organiseert één tinderdate met zo'n 150 mannen

Foto ter illustratie. Beeld: Unsplash

Foto van 'metronieuws'

3 UUR

Het zal je maar overkomen: denk je ein-de-lijk een leuke vrouw op Tinder aan de haak te hebben geslagen, blijkt dat er met jou nóg zo’n honderdvijftig tot tweehonderd mannen op dezelfde persoon aan het azen zijn. Het gebeurde zondag op Union Square in New York, waar één vrouw, Natasha Aponte, een enorme groep mannen voor dezelfde date bleek uit te hebben genodigd.

Niks aan het handje, toch?

De New York Times bericht over het opvallende voorval. De vrouw zou de afgelopen maanden contact hebben gehad met talloze mannen, al brak ze de gesprekken na enkele berichten alweer af. Toch nam ze recent weer contact op met al haar matches voor één simpele vraag: of ze in waren voor een date op het populaire plein in Manhattan. Natasha zou daar hebben willen afspreken omdat een –met haar bevriende- DJ daar zou gaan spelen. Het leek haar na afloop dan leuk om een drankje te drinken.


Views

300+

Veel reizigers zijn gestrand in Amsterdam. Foto: ANP

6x de leukste #treinleventweets over de storing

Veel reizigers zijn gestrand in Amsterdam. Foto: ANP

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Reizigers rondom Amsterdam kunnen er helaas niet meer omheen: door een grote storing bij spoorbeheerder ProRail ligt het treinverkeer op dinsdag flink op zijn gat. De technische storing zou inmiddels voorbij zijn, maar het is nog onduidelijk wanneer (alle) treinen weer gaan rijden. Verlichten kunnen we de situatie niet echt, maar een beetje humor kan nooit kwaad: daarom verzamelen we de leukste #treinleventweets voor je.

1. In deze trein wordt de storing in vloeiend English aangekondigd.


Views

300+

Foto ter illustratie. Beeld: Colourbox

Britse student verandert plots in multimiljonair

Foto ter illustratie. Beeld: Colourbox

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

De Britse doctoraalstudent Harry Destecroix (31) hoeft zich de rest van zijn leven waarschijnlijk niet meer druk te maken over het saldo op zijn bankrekening: door de (zeer geslaagde) verkoop van zijn bedrijfje is hij opeens een paar miljoen euro rijker. Best een aangenaam einde van je studie, denken wij zo.

'Simpel' product?

Wat Harry precies ter verkoop heeft aangeboden ligt nét een stukje gecompliceerder dan het gemiddelde supermarktproduct, wat de enorme opbrengst daarmee niet perse onlogisch maakt. Zo zou de Brit er samen met zijn compagnons in geslaagd zijn om mogelijk een nieuw type insuline te ontwikkelen, wat een doorbraak zou betekenen in de behandeling van diabetes.


Views

800+

Zwerfhond bedelt voor geld, koopt er een hotdog van

Foto: Videostill, Unilad

Foto van 'Daisy Heyer'

GISTEREN

Hij doet het iets slimmer dan bedelen om een oud snoepje: zwerfhond Cabron (dommerik in het Spaans) bedelt voor geld en koopt daar dan zijn favoriete snack voor: een lekkere hotdog.

Verdiende snack

Volgens de geruchten is Cabron een reguliere klant bij de hot dog stand in het Mexicaanse Tezoyuca. Hij gebruikt zijn schattige uiterlijk op meerdere manieren. Slinks draait hij om mensen heen die richting de hot dog kraam lopen, zodat hij misschien wat geld bij hen kan aftroggelen. Eenmaal geld in de poten, loopt Cabron richting het standje en betaalt de eigenaar van het standje om hem te laten zwoegen voor zijn verdiende snack.


Views

500+

'Studenten betalen 100 euro teveel voor hun kamer'

Gemiddeld betalen studenten 100 euro teveel voor hun kamer Foto: Pexels

Foto van 'Sofie Smulders'

GISTEREN

Honderd euro per maand. Dat is het bedrag dat studenten gemiddeld per maand teveel betalen aan hun kamer.

Volgens de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) zijn de cijfers uit de rapportage Check je Kamer de zoveelste bevestiging van het wangedrag van verhuurders. Teveel van hen houden zich niet aan de regels van het Woningwaarderingsstelsel (WWS).

Check je Kamer


Views

600+

‘Als je alles geeft, kun je ook niet verliezen’

‘Als je alles geeft, kun je ook niet verliezen’

Van der Weijden wordt maandag op een brancard naar de ambulance gebracht / ANP

Foto van 'Anne Kersten'

GISTEREN

Wat is na 163 kilometer en 55 uur zwemmen het eerste wat je ’s ochtends doet? Precies, in bad gaan. In een radioprogramma van Omroep Brabant zei Maarten van der Weijden dat hij van zijn vrouw in bad moest. „Ik stonk, zei ze.”

Na een bad en knuffelen met zijn kinderen, gaat Van der Weijden zijn slaaptekort in proberen te halen. Dat de zwemmer graag wil slapen, snapt docent gezondheid, voeding en sport Lieke Schiphof-Godart wel.

Met de kippen op stok


Views

600+

Camera videoNederland heeft behoefte aan smerig miezerweer

De komende dagen krijgen we te maken met grote kans op neerslag. Foto: ANP

Foto van 'Johan van Boven'

GISTEREN

We krijgen de komende dagen flink wat regen voor onze kiezen. Helpen die buien tegen de droogte die de snikhete zomer heeft veroorzaakt of is er nog steeds sprake van een paar druppels op de gloeiende plaat? „Helaas dat laatste”, zegt droogte-expert Nico Wanders van de Universiteit Utrecht. „Regen is natuurlijk altijd beter dan 35 graden met volle zon, maar de grond in ons land is nog steeds zo droog dat de paar millimeter regen die gaat vallen niet genoeg is om de droogte achter ons te laten.”

De waterstand in de rivieren is nog altijd zeer laag en ook de grondwaterstand is nog niet bekomen van de klap die het in juli en begin deze maand heeft gekregen. Om daar verandering in te krijgen, hebben we volgens Wanders heel smerig weer nodig. „Dagenlang achter elkaar miezerweer. Dat is de beste manier om de bodem weer op te vullen met water en het ook weer richting het grondwater te laten lopen. Bij keiharde onweersbuien krijgt de grond niet de mogelijkheid om het water rustig op te nemen. Dat zie je dan altijd aan de ondergelopen kelders en fietstunneltjes. Daarnaast moeten we hopen op heel veel regen in Duitsland, zodat we via de rivieren ook weer meer water het land binnenkrijgen. Vanuit Zwitserland kan ook, maar dan duurt het iets langer voordat het hier is.”

Meerjarige droogtes


Views

600+

Van Akkrum tot Zandvoort aan Zee: Akkrum-Steenwijk

Daantje en Robin al negen maanden heel erg verliefd! Foto's door de Huawei P20 Pro

Foto van 'Iris Hermans'

GISTEREN

Metro’s Iris gaat op wereldreis door eigen (spoorweg)land en ze neemt mee: haar zwemspullen, meestal goede humeur én awardwinnende Huawei P20 Pro, waarmee ze van alles vastlegt. Van knappe bankstellen tot a train with a view, tweedeklas liefdesgraffiti tot een Friese keukenprinses met Indonesische wortels, pal naast het spoor.

Aflevering 1: Akkrum - Steenwijk


Views

800+

'Offeren van dieren berust op een wreed verhaal'

'Offeren van dieren berust op een wreed verhaal'

Klanten halen lamsvlees bij islamitische slagerij Rif Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

Het offeren van dieren moet verboden worden. Hiervoor pleiten de dierenorganisaties Comité Dierennoodhulp, Rechten voor al wat leeft, Een DIER Een VRIEND en stichting Dierennood.

Deze organisaties pleiten daarbij ook voor het aanpassen van het artikel 'Vrijheid van godsdienst en levensovertuiging' in de Grondwet. Hierin moet worden opgenomen dat dieren geen leed mag worden berokkend in naam van de godsdienst.

Eeuwenoud godsdienstig verhaal


Views

900+

Daders Sint-Niklaas vluchtten na eerdere aanrijding

Daders Sint-Niklaas vluchtten na eerdere aanrijding

De bewuste auto na de aanrijding / Het Laatste Nieuws

Foto van 'Anne Kersten'

GISTEREN

De daders van de aanrijding in België, die het leven kostte aan een 5-jarig meisje, zouden op de vlucht zijn geweest na een eerder ongeluk: een aanrijding van een fietser. Dat meldt de Gazet van Antwerpen. Volgens het Het Laatste Nieuws doet de politie momenteel nog onderzoek naar deze mogelijkheid.

Bekenden van de politie

De inzittenden van de auto zijn bekenden van de politie. Een van hen, de 21-jarige D.K., werd in het verleden al meerdere keren opgepakt en veroordeeld voor rijden zonder rijbewijs, dealen van drugs, diefstallen met geweld en verkeersinbreuken. Telkens kwam hij weer vrij.


Views

1k+

Rijkswaterstaat fout in met aankoop onbruikbare boot

Rijkswaterstaat blundert met koop onbruikbare boot

Een vaartuig van de Kustwacht, niet de bewuste speedboten / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

Een kostbaar foutje bij Rijkswaterstaat heeft een miljoen euro gekost. In 2015 zijn opblaasbare speedboten voor de Kustwacht aangeschaft, terwijl naderhand bleek dat de twee boten daar niet geschikt voor waren. En dus liggen ze onbruikbaar in de kast.

Achterover slaan

Het gaat om een stel kleine, wendbare, snelle boten, die het inspectieschip van de Kustwacht moesten vergezellen bij controle en inspectie op zee van de Nederlandse vissersvloot. Na een aantal testen bleek echter dat de boten bij een combinatie van hoge vaarsnelheid en hoge, steile golven achterover zouden kunnen slaan. En laat dat nou net de situatie op de Noordzee zijn.


Views

1k+

Van der Weijden wordt ook in woonplaats gehuldigd

Van der Weijden wordt ook in woonplaats gehuldigd

Van der Weijden tijdens huldiging in Leeuwarden / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

Niet alleen in Leeuwarden, maar ook in zijn eigen woonplaats Waspik (Waalwijk) zal Maarten van der Weijden gehuldigd worden. Dat maakte burgemeester Nol Kleijngeld van Waalwijk maandag bekend.

Van der Weijden wordt ook in woonplaats gehuldigd

Van der Weijden op brancard met dochter / ANP

Gemeente is trots


Views

900+

Nederlandse auto schept kinderen; 1 overlijdt

Foto: VTM

Foto van 'Metro'

20 AUG 2018

Een triest verkeersdrama vond maandagmiddag plaats in het Belgische Sint-Niklaas: daar reed een auto met Nederlands kenteken met volle snelheid in op een moeder en haar twee kinderen. Een meisje van 5 kwam om het leven, de moeder en haar andere dochter raakten zwaargewond en liggen in het ziekenhuis.

De bestuurder van de auto zou de controle over het stuur verloren zijn in een bocht. Hij belandde op het voetpad ter hoogte van de ingang van supermarkt Lidl en reed de vrouw en haar twee kinderen frontaal aan. Volgens getuigen reed de auto met hoge snelheid in op de slachtoffers. Daarna reed de auto over de stoep in op de ingang van een Lidl-filiaal.

Bestuurder aangehouden


Views

5k+

Hoe Maarten van der Weijden ieders held werd

Foto van 'Kyrie Stuij'

20 AUG 2018

Oh, wat zou het mooi zijn geweest. Het moment waarop Maarten van der Weijden langs het huis van de familie Van der Velden in Dokkum was gezwommen, even op had gekeken en daar hun zelfgemaakte spandoek had zien hangen: ‘Maarten, het is goed zo. De elfde stad is binnen! Nu maar de centen tellen.’

De familie had het hem gegund; de elfde stad aftikken en dán stoppen. In plaats daarvan stortte de wereldkampioen een klein aantal kilometers voor Dokkum in. „We hoorden het zondagavond al. Maarten overwoog om na Dokkum te stoppen. Meer dan terecht, vonden we, daarom maakten we het spandoek”, vertelt vader Klaas van de Velden. „Het is jammer dat we hem niet gezien hebben, maar dit blijft een onmenselijke prestatie. Meer dan 160 kilometer zwemmen, voor ons is en blijft hij een winnaar.”

De familie woont in de binnenstad van Dokkum, waar onder wapperende Friese en Nederlandse vlaggen groepen toeschouwers staan. Ze proosten met elkaar, zingen mee met Nederlandse hits.


Views

1k+

Zwemtocht Van der Weijden levert 2,5 miljoen op

Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

20 AUG 2018

Ondanks dat hij voortijdig moest stoppen, heeft de elfstedenzwemtocht van Maarten van der Weijden tot nu toe 2.511.302 miljoen euro opgebracht. Met het geld dat de legendarische zwemactie heeft opgebracht, draagt van der Weijden bij aan kankeronderzoek. Het bedrag kan de komende dagen nog oplopen.

Van der Weijden werd maandagavond gehuldigd in Leeuwarden. ,,Ik ben heel blij in Leeuwarden te zijn. Het was een heel bijzondere tocht'', zei de olympisch zwemkampioen, terwijl hij op een brancard naar het podium werd gereden.

163 kilometer


Views

1k+

Biseksuelen vinden uit de kast komen niet van belang

Foto: Unsplash

Foto van 'Metro'

20 AUG 2018

De meeste biseksuelen in Nederland vinden het niet nodig om ,,uit de kast te komen.'' Ze vinden dat die informatie niet relevant is en weinig toevoegt. Dat blijkt uit een onderzoek van sociaal geograaf Emiel Maliepaard (29) van de Radboud Universiteit.

Belangrijk maar niet alomvattend

Volgens de universiteit is nooit eerder onderzoek gedaan naar het dagelijks leven van biseksuelen. Vier procent van de Nederlanders leidt een biseksueel leven en 15 procent heeft gevoelens voor zowel mannen als vrouwen. Zij beschrijven hun biseksualiteit als een belangrijk, maar geen alomvattend onderdeel van hun leven en vinden daarom dat daar geen nadruk op gelegd hoeft te worden.


Views

1k+

In deze vijf landen kosten sigaretten het meest

Foto: Unsplash

Foto van 'Bregje Simons'

20 AUG 2018

Een pakje sigaretten kost tegenwoordig aan de andere kant van de wereld ongeveer net zoveel als een braadpan of een kaartje voor Artis. De regering van Australië heeft besloten de prijs voor een pakje te verhogen tot maar liefst 25 euro. En daar blijft het niet bij: sinds 2017 verhoogt de Australische regering de prijs elke september met 12,5 procent, meldt het AD. In welke andere landen kost het kartonnetje een rib uit je lijf en in welke landen zijn ze juist erg goedkoop? Metro zoekt het voor je uit.

Laten we even uit gaan van een pakje Marlboro rood waar twintig sigaretten in zitten.

Nieuw-Zeeland


Views

4k+

In 2030 als haring in een tonnetje in de trein

In 2030 als haring in een tonnetje in de trein

Grote drukte op Rotterdam Centraal / ANP

Foto van 'Anne Kersten'

20 AUG 2018

Het spoor is vol, meldde ProRail maandagmorgen. En spoor erbij leggen heeft geen zin, want daar is geen ruimte meer voor. Het bedrijf luidt de noodklok en zegt geld nodig te hebben om ervoor te kunnen zorgen dat reizigers in 2030 nog fatsoenlijk met de trein kunnen reizen.

In Nederland ligt momenteel 7300 kilometer spoor en daar wordt veel gebruik van gemaakt. ProRail verwacht bijvoorbeeld volgend jaar zo’n 165 miljoen treinkilometers te maken, in 2004 waren dat er nog 129 miljoen. Andy Wiemer, woordvoerder van ProRail, nuanceert de zaak. „Het is niet per se vol, we naderen alleen de grens van het bestaande systeem.”

Honderden miljoenen nodig


wow
user_ad4125dbc940bb347c1dceeb83a4ba402d381353_avatar

Views

1k+