Els Anker
Els Anker Nieuws 4 nov 2017
Leestijd: 2 minuten

Verscherpt toezicht Robert M. na brief

Minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) verscherpt het toezicht op zedendeliquent Robert M.. De minister neemt de maatregel naar aanleiding van een brief die M. naar bijna alle ouders van zijn slachtoffers stuurde. In de brief betuigt M. spijt aan de ouders en biedt hij aan dat ze met hem kunnen praten.

Dat meldt de Volkskrant zaterdag. Robert M. liet de brief bezorgen bij de ouders van vrijwel alle 67 kinderen die hij misbruikte. Hij deed dit via hun advocaat, Richard Korver.

‘Niet scherp genoeg’

M. werd tot bijna 19 jaar cel en tbs veroordeeld wegens misbruik van tientallen zeer jonge kinderen. Het is, voor zover bekend, de eerste keer dat Robert M. vanuit de gevangenis ouders heeft bereikt. Een ouderpaar klaagde na ontvangst van de mail bij het ministerie van Justitie. Sommige ouders zijn boos dat M. op deze manier probeert opnieuw hun leven binnen te dringen. Justitie erkent hierin ‘niet scherp genoeg’ te zijn geweest.

„Veel van mijn cliënten vinden het, voorzichtig uitgedrukt, uitermate storend dat Robert M. hen, nu zelfs via de media, blijft benaderen", reageert Korver in de krant. „Juist bij een gedetineerde als Robert M. mag de maatschappij een maximale vorm van controle verwachten. Daar is ernstig in tekortgeschoten."

Bezoek

Ook stuurde Robert M. een brief naar de Volkskrant, die hem zonder medeweten van justitie opzocht in de penitentiaire inrichting in Vught. Hij had hen aangemeld als ‘relatiebezoek’ en had geen toestemming gevraagd voor een mediabezoek, terwijl gedetineerden elk contact met journalisten altijd moeten voorleggen aan de gevangenisdirectie.

De Volkskrant-journalisten wilden van M. een toelichting op een excuusbrief die hij heeft geschreven aan de ouders van zijn slachtoffertjes. Robert M. vermomde zijn schrijven als ‘advocatenpost’, alsof het gericht was aan een jurist van een advocatenkantoor. Daardoor werd de brief niet gescreend. Gedetineerden mogen vrijelijk contact met advocaten hebben. Officieel heeft M. volgens zijn advocaat geen mediaverbod, maar hij staat in vergelijking met andere gedetineerden onder strenger toezicht.

Controle

Volgens Dekker is de kwestie ook besproken binnen de penitentiaire inrichting in Vught. Personeel is op het hart gedrukt altijd scherp te zijn, aldus de minister. Bezoekers worden voortaan vooraf gescreend. Ook in- en uitgaande post en telefoongesprekken van M. worden gecontroleerd.

Volgens de Volkskrant was justitie ervan op de hoogte dat M. contact zocht met de buitenwereld. Eerder had hij namelijk een brief verstuurd naar dagblad Trouw, die de brief ongeopend had geretourneerd. Het ministerie van Justitie betreurt dat M. de slachtoffers en media heeft kunnen benaderen en stelt in een reactie dat „extra scherpte op zijn plaats geweest” was. Extra maatregelen zijn ingesteld.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.