Twee boetes per dag voor gevaarlijk gedrag op spoor

Niet iedereen heeft het geduld om te wachten bij een overweg. Foto: ANP

Foto van 'Anne-Fleur Pel'

Anne-Fleur Pel

1 NOV 2017

In het afgelopen jaar is een recordaantal boetes voor gevaarlijk gedrag rond het spoor uitgeschreven. Vooral bij de overwegen gaat het vaak mis. Dit jaar staat het aantal boetes al op 796, tegen 517 in 2016.

ProRail controleert steeds strenger. Risicovol gedrag op overwegen is wettelijk verboden en de boete hiervoor kan oplopen tot 220 euro. Dit is niet alleen om iemand die zich misdraagt te straffen, maar ook om anderen te waarschuwen en risicovol gedrag proberen te voorkomen. „Want al gaat het allemaal nét goed: ook elke bijna-aanrijding leidt tot vertraging van het trein-, en vaak ook het wegverkeer”, laat ProRail weten. „En tot grote schrik bij de machinist en overige weggebruikers.”

Er zijn helaas ook gevallen waarbij het niet ’nét goed’ gaat. Dit jaar zijn er vijf mensen omgekomen door een botsing met een trein op een overweg. Het aantal dodelijke ongevallen op overwegen is de afgelopen 30 jaar dan wel met 80 procent gedaald - toen kwamen er 68 mensen om -, maar iedere aanrijding is er een te veel, meent ProRail.

Daarom wil ProRail het aantal ongevallen op overwegen nog verder terugdringen door overwegen veiliger te maken. Het liefst door ze te vervangen door tunnels, een brug of een andere ongelijkvloerse kruising. Nieuwe spoorlijnen zoals de Hanzelijn, Betuweroute en de Hogesnelheidslijn hebben al geen overwegen meer. Ook een groot deel van de Randstad is inmiddels overwegvrij.

Overwegen verdwijnen

Nederland telt op dit moment 2365 overwegen waarvan 1792 die openbaar toegankelijk zijn. „De afgelopen 4 jaar heeft ProRail meer dan honderd overwegen verwijderd en beter beveiligd. Daarmee hebben we bereikt dat inmiddels 90 procent van de openbare overwegen beveiligd zijn.”

Maar een overweg vervangen door een tunnel of brug kan niet overal. Overwegbomen moeten op deze plekken voorkomen dat mensen oversteken als er een trein aankomt. „Maar we hebben vaak haast en niet altijd het geduld om te wachten tot de overwegbomen opengaan. Maar snel langs of onder de gesloten overwegbomen door schieten is en blijft levensgevaarlijk. We zien dit gedrag helaas nog dagelijks.”

De spoorbeheerder is dan ook druk doende om meer maatregelen te verzinnen om overwegen veiliger te maken. Er zijn hiervoor inmiddels verschillende proeven gestart. Zo wordt er gewerkt aan betere herkenbaarheid van een overweg. „We brengen betere verlichting en een duidelijke ’vloer’ aan. Weggebruikers zien dan eerder dat ze een overweg naderen.”

Daarnaast moet er zo min mogelijk afleiding rond een overweg zijn en daarom is ProRail bezig om overbodige borden en objecten weg te halen. Ook wordt er duidelijke markering van veilige zones binnen de overwegbomen aangebracht, zodat duidelijk is waar iemand nog wel veilig kunt staan. En uiteraard moeten mensen zelf beter leren opletten. Dit hoopt ProRail voor elkaar te krijgen met verschillende bewustwordingscampagnes.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Log in om een reactie te plaatsen

Views

100+

Man mag bij promotie geen vergiet en piratenpak aan

Man mag bij promotie geen vergiet en piratenpak aan

Leden van de Poolse Kerk van het Vliegend Spaghettimonster. Op het bord de tekst „Vrees het monster niet!" / EPA

Foto van 'Imre Himmelbauer'

Imre Himmelbauer

2 UUR

Een man die lid is van de Kerk van het Vliegend Spaghettimonster mag tijdens zijn promotiezitting geen piratenpak aan en geen vergiet op zijn hoofd hebben. Dat heeft het College voor de Rechten van de Mens vandaag geoordeeld.

Normalerwijs dragen promovendi tijdens de zitting bij de TU Delft een traditioneel zwart rokkostuum. De man, Michael Afanasyev, wilde echter door zijn geloof in een piratenkostuum en met een vergiet op zijn hoofd komen, omdat zijn religie zou voorschrijven dat hij bij officiële gelegenheden zo gekleed is. De universiteit verbood dat echter en daarom diende hij een klacht in bij het CvRM.

Twee kinderen komen om door ongeval Vlissingen

Twee kinderen komen om door ongeval Vlissingen

Ook de hulpdiensten konden de levens van de kinderen niet redden. / ANP Ginopress

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

3 UUR

Door een ongeluk op de Sloeweg Noord in Vlissingen zijn dinsdagochtend twee kinderen om het leven gekomen. Een driejarige jongen uit Hulst overleed ter plekke. Het vijfjarige zusje van de peuter bezweek later aan haar verwondingen. Het meisje was met een traumahelikopter zwaargewond naar een ziekenhuis in Rotterdam vervoerd.

De auto waarin zij zaten kwam op de andere weghelft terecht en botste op een tegemoetkomende auto. De dertigjarige moeder, die de auto bestuurde, is ook naar het ziekenhuis gebracht. Ook de mannelijke bestuurder is naar het ziekenhuis gebracht.

Leeuw bijt andere leeuw voor ogen van bezoekers dood

Leeuw bijt andere leeuw voor ogen van bezoekers dood

Het incident vond plaats in de grot waar de leeuwen slapen. Daar hangen geen camera's. / Colourbox

Foto van 'Imre Himmelbauer'

Imre Himmelbauer

VANDAAG, 18:59

Een leeuw in het Nederlandse Burgers' Zoo heeft een leeuwin voor de ogen van bezoekers doodgebeten. Dat meldt Omroep Gelderland.

De dieren zouden volgens bezoekers achter elkaar aan hebben gerend en hebben gebruld naar elkaar. Daarna ontstond er een gevecht tussen de twee dieren in de grot waar de leeuwen normaal slapen.

40.000 Nederlanders trappen in nepmail met virus

40.000 Nederlanders trappen in nepmail met virus

Wie het virus installeert, stuurt zonder het te weten zijn bank- en creditcardgegevens naar de hackers. / Colourbox

Foto van 'Imre Himmelbauer'

Imre Himmelbauer

VANDAAG, 17:59

Al 40.000 Nederlands hebben dinsdag een gevaarlijke link toegestuurd gekregen die een virus kan installeren. De link stond in een mail die afkomstig zou zijn van DHL of PostNL.

In de mails staat dat er een pakket naar je onderweg is en dat je alleen je gegevens hoeft te controleren, zodat het pakketje naar het juiste adres verzonden wordt.

Camera videoWaarom staken jullie, vragen Finn en Abel

Foto van 'Sander Schomaker'

Sander Schomaker

VANDAAG, 17:47

De tweeling Finn en Abel Schomaker interviewde directeur Peter de Hart van hun school De Werf in Zaandijk.

Jaarlijks kindervragenuur in Tweede Kamer

Elk jaar een vragenuur voor kinderen ©ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

Jelmer Visser

VANDAAG, 16:12

De Tweede Kamer stemde bijna unaniem in met het invoeren van een vragenuurtje speciaal voor kinderen. Alle partijen, behalve het Forum voor Democratie, willen scholieren een keer per jaar de kans geven om naar de Tweede Kamer te komen. Hier kunnen zij vragen te stellen aan bewindspersonen. Dit meldt het ANP. 

'Ik denk dat we nog gelukkiger kunnen worden'

Wat is geluk? Foto: Colourbox

Foto van 'Sofie Smulders'

Sofie Smulders

VANDAAG, 15:14

In de afgelopen 25 jaar is onze kwaliteit van leven over het algemeen beter geworden. We worden ouder, hebben een hoger opleidingsniveau en meer te besteden. We voelen ons gelukkiger, blijkt uit de cijfers van het Sociaal en Cultureel Planbureau: 85 procent van de Nederlanders noemt zichzelf gelukkig en welvarend.

Maar wat is geluk nu eigenlijk en verschilt de definitie van dit begrip per generatie? Aan het woord een 22-jarige, een 48-jarige en een 75-jarige die er verstand van hebben.