‘Treitervlogger swaffelt gedoogregering in Tuigdorp’

Van de tien gekozen Woorden van het Jaar worden er maar enkele met regelmaat gebruikt.

Foto van 'Constance van Amstel'

Constance van Amstel

1 DEC 2017

Schrik niet: de kop boven dit artikel is niet waar. Hij is gemaakt met voormalige ‘woorden van het jaar’. Treitervlogger won in 2016, swaffelen in 2008, gedoogregering in 2010 en tuigdorp in 2011.

De kans is groot dat je deze woorden toen ook voor het laatst hebt gezien, want veel vaker lijken deze nieuwe woorden niet gebruikt te worden. Alleen ‘selfie’, de winnaar van 2013, en ‘ontvrienden’, de winnaar van 2009, zien we regelmatig terug. Sjoemelsoftware (’15), Project-X-feest (’12) en ‘Dagobertducktaks’ (’14) zien we zelden in de kranten en tijdschriften.

Levensduur

„De verkiezing van het Woord van het Jaar is uiteraard trendgevoelig”, zegt ‘woordenwatcher’ Ton den Boon, die als hoofdredacteur van woordenboekuitgever Van Dale ook organisator is van de verkiezing van Woord van Jaar. „Dat bepaalt ook de levensduur van een woord. Het komt in de Dikke Van Dale als taalerfgoed. Het gaat ons er vooral om om aandacht te vestigen op de taal. Het is een spelletje en dat vinden mensen leuk.”

Sommige woorden van het Jaar komen volgens Den Boon wel degelijk ook in de jaren na het ‘winnen’ van de verkiezing nog voor. „Bokitoproof gebruiken we misschien niet dagelijks, maar Bokito is sinds 2007 toch drieduizend keer gebruikt in de Nederlandse media. Afgelopen jaar ook nog driehonderd keer. Dat komt omdat het woord Bokito een heel eigen betekenis heeft gekregen, dus los van de aap. Het staat nu ook voor iemand die heel ruw is. Pas nog in de Volkskrant: 'Arnhemse politiek lijdt aan Bokito-gedrag'. Woorden als Gedoogregering en Tuigdorp zie je inderdaad minder. Dat zijn dan meer historische begrippen geworden.”

Woordenschat

Den Boon durft zich niet aan een voorspelling te wagen als hem gevraagd wordt welke van de tien nieuwe genomineerde woorden we ook na dit jaar nog vaak zullen horen of zien: „Ik zit er altijd naast.” Maar ook als de winnaar na 2017 nooit meer opduikt, betekent dat zeker geen mislukte verkiezing, legt Den Boon uit. Laat staan dat het erg is. „In de Van Dale staan zo’n 280.000 woorden. Ik denk dat we daarvan maar 10 procent met regelmaat gebruiken. We noemen de taal niet voor niets onze woordenschat; wie gaat graven komt altijd wel weer een voor hem nieuw woord tegen.”

Stemmen voor Woord van het Jaar 2017 kan hier: http://woordvanhetjaar.vandale.nl/nl/#


Log in om een reactie te plaatsen

Views

82

Man mag bij promotie geen vergiet en piratenpak aan

Man mag bij promotie geen vergiet en piratenpak aan

Leden van de Poolse Kerk van het Vliegend Spaghettimonster. Op het bord de tekst „Vrees het monster niet!" / EPA

Foto van 'Imre Himmelbauer'

Imre Himmelbauer

2 UUR

Een man die lid is van de Kerk van het Vliegend Spaghettimonster mag tijdens zijn promotiezitting geen piratenpak aan en geen vergiet op zijn hoofd hebben. Dat heeft het College voor de Rechten van de Mens vandaag geoordeeld.

Normalerwijs dragen promovendi tijdens de zitting bij de TU Delft een traditioneel zwart rokkostuum. De man, Michael Afanasyev, wilde echter door zijn geloof in een piratenkostuum en met een vergiet op zijn hoofd komen, omdat zijn religie zou voorschrijven dat hij bij officiële gelegenheden zo gekleed is. De universiteit verbood dat echter en daarom diende hij een klacht in bij het CvRM.

Twee kinderen komen om door ongeval Vlissingen

Twee kinderen komen om door ongeval Vlissingen

Ook de hulpdiensten konden de levens van de kinderen niet redden. / ANP Ginopress

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

3 UUR

Door een ongeluk op de Sloeweg Noord in Vlissingen zijn dinsdagochtend twee kinderen om het leven gekomen. Een driejarige jongen uit Hulst overleed ter plekke. Het vijfjarige zusje van de peuter bezweek later aan haar verwondingen. Het meisje was met een traumahelikopter zwaargewond naar een ziekenhuis in Rotterdam vervoerd.

De auto waarin zij zaten kwam op de andere weghelft terecht en botste op een tegemoetkomende auto. De dertigjarige moeder, die de auto bestuurde, is ook naar het ziekenhuis gebracht. Ook de mannelijke bestuurder is naar het ziekenhuis gebracht.

Leeuw bijt andere leeuw voor ogen van bezoekers dood

Leeuw bijt andere leeuw voor ogen van bezoekers dood

Het incident vond plaats in de grot waar de leeuwen slapen. Daar hangen geen camera's. / Colourbox

Foto van 'Imre Himmelbauer'

Imre Himmelbauer

VANDAAG, 18:59

Een leeuw in het Nederlandse Burgers' Zoo heeft een leeuwin voor de ogen van bezoekers doodgebeten. Dat meldt Omroep Gelderland.

De dieren zouden volgens bezoekers achter elkaar aan hebben gerend en hebben gebruld naar elkaar. Daarna ontstond er een gevecht tussen de twee dieren in de grot waar de leeuwen normaal slapen.

40.000 Nederlanders trappen in nepmail met virus

40.000 Nederlanders trappen in nepmail met virus

Wie het virus installeert, stuurt zonder het te weten zijn bank- en creditcardgegevens naar de hackers. / Colourbox

Foto van 'Imre Himmelbauer'

Imre Himmelbauer

VANDAAG, 17:59

Al 40.000 Nederlands hebben dinsdag een gevaarlijke link toegestuurd gekregen die een virus kan installeren. De link stond in een mail die afkomstig zou zijn van DHL of PostNL.

In de mails staat dat er een pakket naar je onderweg is en dat je alleen je gegevens hoeft te controleren, zodat het pakketje naar het juiste adres verzonden wordt.

Camera videoWaarom staken jullie, vragen Finn en Abel

Foto van 'Sander Schomaker'

Sander Schomaker

VANDAAG, 17:47

De tweeling Finn en Abel Schomaker interviewde directeur Peter de Hart van hun school De Werf in Zaandijk.

Jaarlijks kindervragenuur in Tweede Kamer

Elk jaar een vragenuur voor kinderen ©ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

Jelmer Visser

VANDAAG, 16:12

De Tweede Kamer stemde bijna unaniem in met het invoeren van een vragenuurtje speciaal voor kinderen. Alle partijen, behalve het Forum voor Democratie, willen scholieren een keer per jaar de kans geven om naar de Tweede Kamer te komen. Hier kunnen zij vragen te stellen aan bewindspersonen. Dit meldt het ANP. 

'Ik denk dat we nog gelukkiger kunnen worden'

Wat is geluk? Foto: Colourbox

Foto van 'Sofie Smulders'

Sofie Smulders

VANDAAG, 15:14

In de afgelopen 25 jaar is onze kwaliteit van leven over het algemeen beter geworden. We worden ouder, hebben een hoger opleidingsniveau en meer te besteden. We voelen ons gelukkiger, blijkt uit de cijfers van het Sociaal en Cultureel Planbureau: 85 procent van de Nederlanders noemt zichzelf gelukkig en welvarend.

Maar wat is geluk nu eigenlijk en verschilt de definitie van dit begrip per generatie? Aan het woord een 22-jarige, een 48-jarige en een 75-jarige die er verstand van hebben.