In het nieuws

'Trein moet vluchten naar Europese steden vervangen'

De trein wil gaan concurreren met het vliegtuig. Foto: ANP

Foto van 'Anne-Fleur Pel'

16 NOV 2017

Voor korte trajecten moeten er binnen Europa geen vliegtuigen meer opstijgen, maar zou het aantrekkelijk en vanzelfsprekend moeten zijn om de trein te pakken. „Daarom moet het internationale spoor sneller, makkelijker en goedkoper.”

Dat zegt Pier Eringa, de nieuwe president van de European Infra Managers, de Europese organisatie van infrabeheerders. Hij gaat zich onder meer inzetten om het internationale vervoer per spoor eenvoudiger en duurzamer te maken. „De trein is aantrekkelijker en sneller dan het vliegtuig en komt in het hart van een Europese stad”, zegt Eringa. „Voor een vlucht moet je inchecken en langs omslachtige veiligheidschecks. Eenmaal in het vliegtuig kan je je benen niet kwijt en je moet uiteindelijk nog overstappen op een trein of bus om in het centrum van Londen of Parijs te komen. En als wij het dan ook nog financieel aantrekkelijker kunnen maken dan nu, dan wint de trein het met afstand van het vliegtuig.”

Concurreren met auto en vliegtuig

Nu al zitten er tussen de grote steden in de Randstad tijdens de spits vaak net zoveel mensen in de trein als in de auto. Op internationaal niveau wil de trein de strijd aan gaan met het vliegtuig. „Dus voor Berlijn en Parijs pak je straks de trein. En ook moeten er minder goederen over de weg en het water vervoerd worden en veel meer via het spoor. Dat helpt echt bij de klimaatdoelstellingen.”

Het spoor moet veel 'slimmer' worden

Voor deze plannen moet er flink geïnnoveerd worden op het spoor. „Nederland is een gidsland en proeftuin voor spoorinnovaties. We moeten laten zien waar een klein land groot in kan zijn, net zoals op het gebied van waterbouw en fietsmobiliteit. Nieuwe treinbeveiligingstechnieken (ERTMS), sensoren om het spoor minder storingsgevoelig te maken, waterstoftreinen en de ‘Teslatrein’ zijn allemaal innovaties waar we in Nederland een voortrekkersrol in nemen. Vanuit het Europese Innovatiefonds is er geld beschikbaar. Het zou mooi zijn als daaruit meer geld beschikbaar komt voor innovatie op het spoor.”

De techniek die momenteel op het spoor gebruikt wordt in heel Europa is een lappendeken, zegt Eringa. „Dat maakt het spoor inefficiënt en onnodig duur. Het spoor moet goedkoper worden, anders prijst het zichzelf de markt uit. We moeten de overstap maken van oude, dure spoorsystemen naar moderne, goedkope, industriesystemen die met elkaar kunnen praten. In Nederland zijn we daar al ver mee. ERTMS is daarvan een goed voorbeeld. Door die kennis te delen met andere landen kunnen we het spoor nog meer kostenefficiënt maken.”

BEKIJK OOK


  Familie schutter Straatsburg vast voor ondervraging

  De 29-jarige Cherif Chekatt, de man die volgens de autoriteiten verantwoordelijk is voor de aanslag waarbij twee mensen omkwamen en een derde hersendood is verklaard, is nog altijd spoorloos. Foto: ANP

  Foto van 'metronieuws'

  2 MIN

  De moeder, vader en twee broers van de schutter in Straatsburg worden vastgehouden voor ondervraging. Dat zeggen bronnen dicht bij het onderzoek.

  Hoogste staat van paraatheid

  De 29-jarige Cherif Chekatt, de man die volgens de autoriteiten verantwoordelijk is voor de aanslag waarbij twee mensen omkwamen en een derde hersendood is verklaard, is nog altijd spoorloos. De Franse politie heeft een foto verspreid van Chekatt, met de mededeling dat het om een 'gevaarlijk persoon' gaat. Ook heeft Frankrijk de hoogste staat van paraatheid afgekondigd.


  Hoe doen wij boodschappen in 2030?

  Een Albert Heijn 'nieuwe stijl' in Amsterdam ©ANP

  Foto van 'Jelmer Visser'

  57 MIN

  Boodschappen doen bij de Albert Heijn moet meer worden dan alleen spullen in een kar stoppen en afrekenen. De Zaanse kruideniersketen gooit het roer om en wil het bezoek aan de supermarkt een 'beleving' maken en ook online moet de keten een grote speler worden.

  Is dit wat de consument van de jaren '20 van de 21ste eeuw wil? Metro sprak met Hans van Tellingen, winkelcentrumonderzoeker bij Srabo.

  Een supermarkt in 1969 ©ANP


  Likeability of3

  Win fantastische prijzen in de Metro GiveAway Show

  Foto van 'Metro'

  30 NOV 2018

  Ook dit jaar vindt de jaarlijkse show van Metro waarin wij veel prijzen weggeven weer plaats via Facebook LIVE en iedereen kan meedoen! Zorg dat je dus op vrijdag 14 december om 19:30 uur onze Facebook pagina open hebt staan en doe mee!

  Je kunt je nu al aanmelden voor dit evenement zodat je zeker weet dat je niets gaat missen. Bovendien geven wij onder alle vroege aanmelders ook al prijzen weg.

  Meld je hier aan voor het evenement


  dislike
  user_5db446a102671e998f03d489f0d363ca8dce515f_avatar

  Lees de Metro van 13 december nu vast online

  Lees de Metro van morgen vast online.

  Foto van 'metronieuws'

  GISTEREN

  Wil jij ook je dag goed beginnen met een gloednieuwe Metro? Morgen is hij in de bakken van bijna alle treinstations te vinden, maar online kun je hem ook alvast lezen. Fijn, voor als je niet kan wachten op deze kersverse editie.

  Zo kun je lezen over het belang van fietsen met goed voor-en achterlicht. Één op de drie blijkt zonder licht te fietsen, terwijl je volgens de Fietsenbond „voor de prijs van een biertje met licht naar huis gaat.”

  Ook hebben we het over de vraag hoe wij boodschappen doen in 2030. Boodschappen doen moet namelijk meer worden dan alleen spullen in een kar stoppen en afrekenen, maar willen we dat wel?


  Elke dag spontane praatjes met bijzondere mensen

  Van cijfers op kantoor naar praatjes in de tram

  Ayoub: Het is mijn werk om mensen veilig naar hun bestemming te brengen! Mensen waarderen dat en bedanken me vaak.

  In samenwerking met Olympia Nederland

  10 DEC 2018

  Ayoub (22) is trambestuurder via Olympia. Eerst was hij administratief medewerker, nu rijdt hij dagelijks mensen naar hun bestemming. Hoe kwam hij tot deze keuze? En wat hebben verantwoordelijkheid en keelpastilles hiermee te maken?

  ,,Drie jaar zat ik op kantoor als administratief medewerker. Het eerste jaar was helemaal geweldig. Ik vond het dankbaar werk en had de verantwoordelijkheid over de administratie van dertig bedrijfjes. Dat ze mij dit toevertrouwden! Die verantwoordelijkheid vond ik fijn, maar in het tweede jaar begon ik het contact met andere mensen te missen. Dan was ik blij als er werd gebeld en even met iemand kon praten. Met dat inzicht wilde ik iets doen. Via een vriend kwam ik op de tram. Eerst als conducteur en later als bestuurder. In dat werk heb ik zowel verantwoordelijkheden als contact met mensen. Daar krijg ik energie van."

  'Ik houd van dat spontane'


  Vrouw zoekt zaaddonor: Echtgenoot niet knap genoeg

  Man was niet knap genoeg. / Unsplash

  Foto van 'metronieuws'

  GISTEREN

  Een 30-jarige man deelde onlangs een wel heel pijnlijk boodschap op Reddit. Zijn vrouw blijkt hem niet knap genoeg te vinden om samen met hem een kindje te krijgen. Pas na twee uur discussiëren kwam naar voren waarom de vrouw op zoek wilde naar een zaaddonor.

  „We hadden het over kinderen en mijn vrouw stelde voor om een spermadonor te nemen omdat het kind dan kans zou hebben op een goed leven. Ik wist niet wat ik hoorde en vroeg haar om uitleg. Ze vertelde dat als de baby de genen zou hebben van een ongelooflijke aantrekkelijke en slimme man dat hij of zij dan een makkelijker en gelukkiger leven zou leiden.” Aldus de man. Hij vervolgt: „Probeer je dan maar eens niet beledigd te voelen.”

  Onaangenaam verrast


  Ex-advocaat van Donald Trump 3 jaar de cel in

  Michael Cohen. / EPA

  Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

  GISTEREN

  De voormalig advocaat van Donald Trump, Micheal Cohen, heeft woensdag drie jaar gevangenisstraf opgelegd gekregen. De federale rechtbank in New York achtte hem schuldig aan onder meer belastingontduiking en het afleggen van valse verklaringen voor het Congres over een Trump Tower-project in Rusland.

  Schuldig

  Ook werd hij schuldig bevonden aan illegale betalingen aan twee vrouwen tijdens de verkiezingscampagne in 2016. Daarmee werd de wet op de campagnefinancieringen geschonden. De betalingen waren bedoeld als zwijggeld vanwege vermeende heimelijke affaires met Trump tien jaar eerder.


  De wereld van fotoproducten stopt nooit…

  De wereld van fotoproducten stopt nooit…

  Kerstcadeautjes vol foto's. / Smartphoto.nl

  Advertorial

  7 DEC 2018

  Voor wie de vorige eeuw nog heeft meegemaakt: het ontwikkelen van je fotorolletje was me nogal een spannende gebeurtenis. Hoeveel foto’s zouden er nu weer onscherp zijn?

  Meteen maar terug naar nu, de tijd waarin we onze (smartphone)foto’s overal op terug kunnen zien. Bij de één blijven al die plaatjes standaard op het mobieltje terug te vinden - vervolgens wordt vergeten ze ook elders op te slaan – bij de ander komen de vakantie-, baby-, trouw- en wat-voor-gelegenheid-dan-ook-foto’s op tal van fotoproducten terug.

  14 miljoen klanten


  Theresa May houdt er na haar ambtsperiode mee op

  Theresa May leest haar verklaring voor. / AFP

  Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

  GISTEREN

  De Britse premier Theresa May liet woensdagavond in een toespraak aan het parlement weten dat zij na haar huidige ambtsperiode geen leider van de partij meer wil zijn. Ze leidt naar eigen zeggen „de partij niet meer de volgende verkiezingen in.” Er mogen volgens haar echter geen vervroegde verkiezingen komen. De volgende parlementsverkiezingen staan in mei 2022 op de agenda.

  May ligt in eigen partij onder vuur over haar overeenkomsten met de Europese Unie over beëindiging van het Britse lidmaatschap van de Unie in maart. Een groep Conservatieve parlementariërs wil May wegstemmen en een andere partijleider en premier. Maar de angst dat dit tot nog meer politieke chaos leidt, is volgens Britse media groot onder de 317 parlementsleden, die woensdagavond over het lot van hun premier stemmen.

  Ongewenste gevolgen


  Likeability of5

  De vagina heeft een nieuwe naam: poenie

  De vagina heet voortaan: poeni. / Unsplash

  Foto van 'metronieuws'

  GISTEREN

  Luisteraars van het NPO radio 2-programma De Wild in de Middag hadden de afgelopen dagen een wel heel bijzondere taak. Zij mochten namelijk een nieuw woord kiezen voor het benoemen van de vagina. Het vrouwelijk geslachtsdeel heet daarom dan ook vanaf vandaag: poenie.

  Sidekick Cielke Sijben nam het initiatief. Zij zag in het televisieprogramma Me Jane You Tarzan? Van Sofie van Enk, dat het vrouwelijk geslachtsorgaan geen gangbare ‘koosnaam’ heeft. Daar staat tegenover dat als het over de penis gaat, het heel gangbaar is om het woord piemel te gebruiken.

  Prettige benaming


  lol
  user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

  Amsterdam gaat 500 uitgeprocedeerden opvangen

  De Bijlmerbajes werd in 2016 in gereedheid gebracht voor de opvang van asielzoekers. / ANP

  Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

  GISTEREN

  Verantwoordelijk wethouder Rutger Groot Wassink laat woensdag weten dat Amsterdam 500 plekken voor 24-uursopvang gaat inrichtingen voor uitgeprocedeerde asielzoekers. Ze mogen er maximaal anderhalf jaar blijven en kunnen die tijd gebruiken om over hun opties na te denken en aan hun zaak te werken.

  Tijdens de opvangperiode kijkt de asielzoeker met juristen of een verblijfsvergunning toch haalbaar is. Is het niet zo, dan wordt gericht aan terugkeer gewerkt. „Werken aan perspectief is het kernbegrip en mensen krijgen hier de tijd en de ruimte voor", aldus de wethouder. De bedoeling is dat er voldoende doorstroming is.

  Eerlijk verdeeld


  wow
  user_9473348dab69503cd8acdbd5a0ce0fd6644a4918_avatar

  Jos B. blijft langer vastzitten

  Advocaat Gerald Roethof staat de pers te woord bij de rechtbank waar Jos B. voor de rechter verschijnt. Jos B. wordt verdacht van betrokkenheid bij de moord op Nicky Verstappen. / ANP

  Foto van 'metronieuws'

  GISTEREN

  Jos B. blijft vastzitten. De rechtbank in Maastricht ziet voldoende ernstige bezwaren om de 56-jarige Limburger in voorarrest te houden. B. wordt verdacht van doden, misbruiken en ontvoeren van de 11-jarige Nicky Verstappen in 1998. Het Openbaar Ministerie heeft het vermoeden dat Nicky Verstappen door toedoen van Jos B. is gestikt. Ook liet het OM weten aanwijzingen te hebben dat de 11-jarige jongen is misbruikt. Woensdag is de rechtszaak begonnen tegen Jos B., de man die wordt verdacht van het ontvoeren, misbruiken, en doden van de 11-jarige Nicky Verstappen in 1998.

  Jos B. ontkent vooralsnog het doden, misbruiken en ontvoeren van Nicky Verstappen. „Ik ben niet de persoon die Nicky Verstappen heeft ontvoerd, die ontuchtige handelen met hem heeft gepleegd en ik ben niet de persoon die Nicky Verstappen van het leven heeft beroofd. Ik heb het niet gedaan.”

  Zware periode


  Vierdaagse lesweek is nodig voor kwaliteit onderwijs

  Vierdaagse lesweek, een goede oplossing?

  Het lerarentekort loopt in de toekomst op tot 11 duizend / ANP

  Foto van 'Anne Kersten'

  GISTEREN

  Liever een dag minder school, dan een ongediplomeerde leerkracht voor de klas. Dat zegt de Algemene Onderwijsbond (AOb) die pleit voor een vierdaagse lesweek als het lerarentekort te groot is. Een goed idee leerkrachten, maar ook voor kinderen?

  Zichtbaar

  Volgens Simone van Geest van de Algemene Onderwijsbond (AOb) verandert er met een vierdaagse lesweek niets voor kinderen. „Ze missen nu ook al onderwijsuren. Met deze maatregel zou het alleen zichtbaar worden en wordt het voor alle partijen duidelijk wat er aan de hand is en wat de bedoeling is.” Maar, benadrukt ze, het is triest om te constateren dat men in Nederland niet in staat is om vijf dagen kwalitatief goed onderwijs te bieden.


  Nederlanders geven meer fooi in taxi

  Nederlanders gierig? Nee, we geven meer fooi in taxi

  Nederlanders geven meer fooi in taxi. Foto: ANP.

  Foto van 'Julia Onclin'

  GISTEREN

  Nederlanders geven taxichauffeur die van en naar luchthaven rijden ruim tien procent meer fooi dan twee jaar geleden. Daarmee zijn we alleen niet de meest gulle gevers. Onder andere de Britten, Finnen en Zwitsers geven meer fooi. Dat blijkt uit onderzoek van Taxi2Airport, dat 2500 chauffeurs uit 37 Europese landen vroeg om hun fooien in 2018 bij te houden.

  5,90 euro

  Waar de taxichauffeur als extra bedankje in 2016 nog gemiddeld 5,30 euro fooi kreeg voor een rit van of naar Schiphol Airport, is dit bedankje inmiddels opgelopen tot 5,90 euro. Binnen Nederland zijn er grote verschillen in de hoogte van de fooien die we geven. Gemiddeld vangen Nederlandse taxichauffeurs 5,86 euro per rit. Reizigers uit Utrecht geven hun chauffeur met gemiddeld 2,93 euro het minst fooi.


  Ronde van Spanje start in 2020 in Nederland

  Ronde van Spanje start in 2020 in Nederland

  Alonso Gamero (Peru) viert zijn overwinning in een ronde van de Vuelta in 2018 / ANP

  Foto van 'metronieuws'

  GISTEREN

  Wielerliefhebbers kunnen hun hart weer ophalen: de Ronde van Spanje start in 2020 op Nederlandse bodem, in Utrecht en Noord-Brabant. De eerste etappe is een ploegentijdrit in Utrecht. Een dag later rijdt het peloton van Den Bosch naar Utrecht.

  De grote drie

  Voor de Domstad is dit het derde grote wielerevenement dat de stad mag ontvangen. In 2010 was de stad finishplaats in de Giro d'Italia en in 2015 ging er de Tour de France van start. Volgens burgemeester Jan van Zanen is Utrecht daarmee de eerste stad ter wereld die de grote grote wielerronden heeft mogen verwelkomen. En daar zijn mensen maar wat blij mee.


  Stintonderzoek duurt nog maanden

  Stintonderzoek duurt nog maanden

  De stints werden voornamelijk door kinderdagverblijven en postbezorgers gebruikt / ANP

  Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

  GISTEREN

  Het duurt waarschijnlijk nog maanden voordat het onderzoek naar het dodelijk ongeluk met de stint in Oss is afgerond. Het Openbaar Ministerie en de politie doen onderzoek naar de toedracht van het ongeluk.

  Faillissement

  Het is een omvangrijk onderzoek: er wordt onder meer op locaties onderzoek gedaan, getuigen gesproken en de stint zelf wordt onderzocht. Dat is overigens niet het enige onderzoek naar de sint: ook de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) en de Onderzoeksraad voor Veiligheid hebben lopende onderzoeken.


  Likeability of2

  Duitse asiels: 'Huisdieren zijn geen Kerstcadeau's'

  Huisdier cadeau doen tijdens de feestdagen? Denk goed na. ©Pixabay

  Foto van 'Jelmer Visser'

  GISTEREN

  Puppy's en kittens staan hoog op vele verlanglijstjes van kinderen tijdens de feestdagen. Toch wordt hierbij wel eens vergeten dat deze 'Kerstcadeautjes' jarenlang moeten worden uitgelaten of een schone kattenbak nodig hebben. En hier zit niet iedereen op te wachten.

  Duitse dierenasiels vinden dat het te vaak voorkomt dat er een huisdier cadeau wordt gedaan tijdens de Kerst om vervolgens weer snel op straat te belanden. Om impulsaankopen te voorkomen, hebben tientallen opvangcentra in Nedersaksen, Bremen en Berlijn alle adopties tijdens de feestdagen opgeschort.

  Ook deze pup wordt later een volwassen bulldog ©Skitterphoto


  sad
  user_48e35435a07dbfbeb5eef2280126bbaba92f7b39_avataruser_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

  Ocean Cleanup werkt nog niet goed genoeg

  Ocean Cleanup werkt nog niet goed genoeg

  Het probleem is volgens Slat gewoon op te lossen / ANP

  Foto van 'metronieuws'

  GISTEREN

  Oei, een tegenvaller voor de Nederlandse Boyan Slat. Hij is de zee op gegaan om met zijn Ocean Cleanup de plastic soep op te ruimen, maar het schoonmaaksysteem laat afweten.

  Het beweegt namelijk te langzaam en houdt het plastic dat wordt verzameld niet vast, dat schrijft RTL Nieuws. En daarmee werkt de plasticvanger dus niet, bevestigt een woordvoerder. Er wordt momenteel hard gewerkt om de fout op te lossen.

  Op te lossen


   ‘Wie maakt mij belastingvrij en trouwt met mij?’

  ‘Wie maakt mij belastingvrij en trouwt met mij?’

  ‘Wie maakt mij belastingvrij en trouwt met mij?’ Foto: Monique Nooteboom

  Foto van 'Julia Onclin'

  GISTEREN

  Vrijgezellenbelasting, baardbelasting en urinebelasting. De tentoonstelling: Bizarre Belastingen, moet het onderwerp belasting weer interessant maken.

  We betalen het allemaal, maar het is wel het minst sexy onderwerp dat er bestaat: belasting. Daar komt vanaf half december echter verandering in. Het Belasting- en Douane Museum start dan met de nieuwe tentoonstelling: Bizarre Belastingen. In deze expositie zijn de twintig bijzonderste belastingen van vroeger in een modern jasje gestoken.

   ‘Wie maakt mij belastingvrij en trouwt met mij?’

  ‘Wie maakt mij belastingvrij en trouwt met mij?’