'Trein moet vluchten naar Europese steden vervangen'

De trein wil gaan concurreren met het vliegtuig. Foto: ANP

Foto van 'Anne-Fleur Pel'

16 NOV 2017

Voor korte trajecten moeten er binnen Europa geen vliegtuigen meer opstijgen, maar zou het aantrekkelijk en vanzelfsprekend moeten zijn om de trein te pakken. „Daarom moet het internationale spoor sneller, makkelijker en goedkoper.”

Dat zegt Pier Eringa, de nieuwe president van de European Infra Managers, de Europese organisatie van infrabeheerders. Hij gaat zich onder meer inzetten om het internationale vervoer per spoor eenvoudiger en duurzamer te maken. „De trein is aantrekkelijker en sneller dan het vliegtuig en komt in het hart van een Europese stad”, zegt Eringa. „Voor een vlucht moet je inchecken en langs omslachtige veiligheidschecks. Eenmaal in het vliegtuig kan je je benen niet kwijt en je moet uiteindelijk nog overstappen op een trein of bus om in het centrum van Londen of Parijs te komen. En als wij het dan ook nog financieel aantrekkelijker kunnen maken dan nu, dan wint de trein het met afstand van het vliegtuig.”

Concurreren met auto en vliegtuig

Nu al zitten er tussen de grote steden in de Randstad tijdens de spits vaak net zoveel mensen in de trein als in de auto. Op internationaal niveau wil de trein de strijd aan gaan met het vliegtuig. „Dus voor Berlijn en Parijs pak je straks de trein. En ook moeten er minder goederen over de weg en het water vervoerd worden en veel meer via het spoor. Dat helpt echt bij de klimaatdoelstellingen.”

Het spoor moet veel 'slimmer' worden

Voor deze plannen moet er flink geïnnoveerd worden op het spoor. „Nederland is een gidsland en proeftuin voor spoorinnovaties. We moeten laten zien waar een klein land groot in kan zijn, net zoals op het gebied van waterbouw en fietsmobiliteit. Nieuwe treinbeveiligingstechnieken (ERTMS), sensoren om het spoor minder storingsgevoelig te maken, waterstoftreinen en de ‘Teslatrein’ zijn allemaal innovaties waar we in Nederland een voortrekkersrol in nemen. Vanuit het Europese Innovatiefonds is er geld beschikbaar. Het zou mooi zijn als daaruit meer geld beschikbaar komt voor innovatie op het spoor.”

De techniek die momenteel op het spoor gebruikt wordt in heel Europa is een lappendeken, zegt Eringa. „Dat maakt het spoor inefficiënt en onnodig duur. Het spoor moet goedkoper worden, anders prijst het zichzelf de markt uit. We moeten de overstap maken van oude, dure spoorsystemen naar moderne, goedkope, industriesystemen die met elkaar kunnen praten. In Nederland zijn we daar al ver mee. ERTMS is daarvan een goed voorbeeld. Door die kennis te delen met andere landen kunnen we het spoor nog meer kostenefficiënt maken.”

BEKIJK OOK


  Views

  100+

  Joggend de grens over: twee weken achter de tralies

  Foto ter illustratie: Unsplash

  Foto van 'Bregje Simons'

  GISTEREN

  De Franse Cedella Roman (19) uit Frankrijk zal haar hardlooprondje in Canada niet snel meer vergeten. Ze zocht haar moeder op in het zuidwesten van Canada en besloot een rondje te gaan rennen. Zonder dat ze het wist, rende ze de grens tussen Canada en de Verenigde Staten over. Dat levert haar twee weken in een Amerikaanse cel op.

  Toen Cedella stopte om een foto te maken van de fotogenieke omgeving, werd zij aangehouden door twee grenswachten. Omdat ze geen juiste papieren bij zich had, arresteerden de grenswachten de Française. „Eén van de agenten vertelde me dat ik de grens illegaal was overgestoken", vertelt Cedella aan Radio-Canada. „Ik zei dat ik het niet met opzet had gedaan." Volgens Cedella heeft ze tijdens het hardlopen geen borden gezien die de grens tussen Canada en de VS aangeven.

  Canadese autoriteiten


  Views

  800+

  Nederland houdt te weinig toezicht op integriteit

  Foto: ANP

  Foto van 'Bregje Simons'

  GISTEREN

  De Nederlandse Tweede Kamer moet meer doen om de integriteit van Kamerleden te waarborgen, vindt GRECO, het anticorruptie-orgaan van de Raad van Europa. Het rapport verwijst naar het appartement dat D66-leider Alexander Pechtold cadeau kreeg van een Canadese vriend, maar niet opgaf bij het geschenkenregister van de Kamer.

  De corruptiewaakhond stelt, verwijzend naar dit cadeau, dat het in Nederland schort aan uitvoering van en toezicht op de integriteitsregels.,,Deze zaak laat zien dat de Kamer integriteitsregels moet invoeren en handhaven", aldus de opstellers van het rapport, die het ,,spijtig" noemen dat dat nog niet is gebeurd.

  Cadeau van 135.000 euro


  Views

  700+

  Maak een festivalselfie en win de nieuwe ZenFone!
  Likeability of 5

  Camera videoMaak een festivalselfie en win de nieuwe ZenFone 5!

  Nathan met roze bril en een vrolijke Pinkpopbezoeker.

  In samenwerking met Asus

  22 JUN 2018

  Even een selfie op een festival schieten en posten om te laten zien wat voor tofs je nu weer aan het doen bent: doen we dat niet allemaal? Misschien gebeurt het deze zomer nog wel vaker als je weet dat je de ZenFone 5 - de nieuwste uit de serie - ermee kunt winnen…

  #festivalselfie en #ZenFone

  Metro en ASUS, de producent van de ZenFone, hebben samen een selfiewedstrijd opgezet. Meedoen is simpel. Ben jij op een festival en maak je er een selfie? Post de foto dan op social media, sowieso op Instagram, en zet er de hashtags #festivalselfie en #ZenFone bij. Wie weet sporen we je op en heb jij straks die coole smartphone in je handen om nog meer selfies te schieten.


  love
  user_bb7eca804598a35db9118cc282c6ffd6cf1c3eb7_avatar

  Views

  1k+

  Waarschuwing voor phishingmails van MijnOverheid

  Foto: ANP

  Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

  GISTEREN

  De Fraudehelpdesk en de overheid waarschuwen voor valse e-mails van MijnOverheid, waarmee wordt gepoogd de DigiD van ontvangers hun gegevens te ontfutselen. De mails lijken heel erg op de echte e-mails, meldt de Fraudehelpdesk.

  De mail maakt melding van een gereedstaand bericht ,,van de Belastingdienst in uw Berichtenbox op MijnOverheid". Door het vermelden van de voor- en achternaam van de ontvanger in de aanhef lijkt het e-mailbericht betrouwbaar, ook al omdat verwezen wordt naar een website die begint met MijnOverheid. Het webadres is zelfs voorzien van een vertrouwenwekkend groen slotje met de vermelding 'Beveiligd'.

  Goede imitatie


  Views

  900+

  Exclusief hotel voor criminelen opent deze zomer z’n deurenvideo icon
  00:00

  In samenwerking met Dutch FilmWorks

  22 JUN 2018

  Exclusief hotel voor criminelen opent deze zomer z’n deuren

  Géén wapens, géén politie en géén moorden. Dat zijn de drie regels die keihard gelden binnen een exclusief ziekenhuis voor criminelen in Los Angeles. Deze zomer gaat dat hotel open en de manager is Jodie Foster. Huh?

  Members only

  Natuurlijk speelt wereldster Foster een personage, in dit geval Jean ‘The Nurse’ Thomas. Haar geheime en exclusief ‘members only’-ziekenhuis vol gewonde huurmoordenaars, bankovervallers, gangsters en andere misdadigers heet Hotel Artemis. En zo heet de superspannende actiefilm met Foster ook.

  Vanaf donderdag 28 juni draait Hotel Artemis in de Nederlandse bioscopen. Hierboven zie je alvast de trailer van wat de komende maanden dé verrassing van deze blockbusterzomer kan worden.

  Sterrencast

  Naast Jodie Foster heeft Hotel Artemis een bijzondere cast, vol boeiende namen. Zo zijn onder meer Guardians of the Galaxy’s Dave Bautista, Sterling K. Brown uit Black Panther, femme fatale Sofia Boutella uit Kingsman: The Secret Service en good old Jeff Goldblum (Jurassic Park) in de film te zien.

  Filmliefhebbers kijken bovendien naar deze actiethriller uit vanwege de schrijver, Drew Pearce. Hij was ook verantwoordelijk voor Iron Man 3, Mission Impossible: Rogue Nation en Sherlock Holmes 3. Vette actie gegarandeerd!

  Bloederige rellen

  Géén wapens, géén politie en géén moorden dus. Maar ja, dan barsten in de straten van LA bloederige rellen los en betreedt een legendarische maffiabaas Hotel Artemis. De veiligste plek voor criminelen op aarde is in één klap de gevaarlijkste geworden…

  BEKIJK OOK


  Views

  900+

  Landelijk protest tegen groeiende luchthavens
  Likeability of 5

  Landelijk protest tegen groeiende luchthavens

  Foto: ANP

  Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

  GISTEREN

  Bewonersgroepen en milieuorganisaties gaan zaterdag in zes plaatsen de straat op om gezamenlijk te protesteren tegen de hinder die zij hebben van de groei van luchthavens in Nederland. Greenpeace bedacht de actie, samen met het onlangs opgerichte Landelijk Bewondersbelang Luchtvaart (LBBL).

  De protesten zijn alle zes tegelijkertijd om 13.00 uur in Amsterdam, Eelde, Eindhoven, Maastricht, Rotterdam en Zwolle. De organisatoren roepen de deelnemers op om met rode kleding en rode attributen te verschijnen, om een rood signaal te geven aan de overheid.

  Duurzame alternatieven


  like
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

  Views

  700+

  Politie doet onderzoek naar eigen rol Pinkpopdrama

  Foto: ANP

  Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

  GISTEREN

  De politie in Limburg evalueert de rol die de agenten hebben gehad of hadden moeten hebben in verband met het Pinkpopdrama van afgelopen maandag. Dat bevestigt de politie tegenover 1Limburg.

  Agenten die tijdens die nacht dienst hadden, is nu gevraagd om aan te geven waar ze precies gepatrouilleerd hebben, of ze eventueel iets gezien hebben in de buurt van de Mensheggerweg en of ze mogelijk maatregelen hebben genomen. Dit laat de politie weten. Die evaluatie maakt deel uit van het onderzoek naar de toedracht van het dodelijk ongeluk, waarbij een vrijwilliger van Pinkpop om het leven kwam. Drie mensen - twee mannen en een vrouw - raakten zwaargewond. Daarover is bekend dat zij waarschijnlijk op de weg zaten.

  Snelheidsbeperking


  Views

  800+

  Likeability of 6

  Klant trakteert spontaan in elektronicazaak

  In samenwerking met BCC

  20 JUN 2018

  Nederlanders komen gemiddeld 1,2 keer per jaar in een elektronicawinkel, zo wijst onderzoek uit. Maar er zijn bijzondere uitzonderingen. Sommige mensen komen er zelfs vaker dan in de supermarkt.

  Met de opkomst van het online shoppen wordt het weleens vergeten, maar fysieke winkels hebben nog wel degelijk een belangrijke functie in onze maatschappij. Ze vormen ontmoetingsplekken waar klanten terechtkunnen voor service, maar ook voor een gezellig praatje. Het filiaal van BCC in het Limburgse Beek is zo’n winkel die meer is dan een plek voor aan- en verkopen.

  Functie in de buurt


  like
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avataruser_bf470001daf785496b4aeccda54e415471fe8219_avatar

  Views

  2k+

  Verdachte aanrijding Pinkpop weer vrij

  De aanrijding veroorzaakte een dode en drie zwaargewonden. Foto: ANP

  Foto van 'Kyrie Stuij'

  22 JUN 2018

  De 34-jarige man uit Heerlen die verdacht wordt van de aanrijding op de Mensheggerweg in Landgraaf is weer vrijgelaten. Dat meldt het Openbaar Ministerie. Op dit moment is er geen indicatie waaruit zou blijken dat hij met opzet handelde.

  Zondagnacht reed de bestuurder van een wit bestelbusje in op een groepje festivalbezoekers. Hierbij kwam een 35-jarige man uit Heerlen om het leven. Drie anderen raakten ernstig gewond. Naar verluidt liggen zij nog in het ziekenhuis. De bestuurder was er vandoor gegaan.

  De man is vrijgelaten, maar hij wordt nog wel verdacht van de aanrijding. Het onderzoek wordt voorgezet. Onderzoek heeft uitgewezen dat er geen alcohol in het bloed van de verdachte zat. Of de man drugs heeft gebruikt is nog niet bekend. De uitslag van dit onderzoek volgt later.


  Views

  600+

  Likeability of 5

  Scooters binnenkort al van fietspad verbannen

  De scooter mag binnenkort op veel plekken niet meer op het fietspad. Foto: ANP

  Foto van 'Kyrie Stuij'

  21 JUN 2018

  Heb jij een scooter met een blauw kenteken? Grote kans dat je binnenkort van het fietspad wordt verbannen. Het Rijk heeft besloten dat alle gemeenten snorfietsers op de rijbanen mogen laten rijden. Bestuurders moeten daarom snel een helm gaan aanschaffen. De gemeente Amsterdam pleit hier al langer voor en zet alle voorbereidingen in gang om de maatregel begin volgend jaar binnen de ring te kunnen uitvoeren. Wat vinden Amsterdammers?

  Cosmin Ciopei.

  ‘Slecht voor eigen bedrijf’


  like
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

  Views

  900+

  Dit zijn de ergste #tallpeopleproblems

  Dit zijn de irritantste problemen voor lange mensen

  De langste man ter wereld met zijn vrouw. / Getty

  Foto van 'Imre Himmelbauer'

  21 JUN 2018

  Met een bovengemiddelde lengte kun je erg veel dingen. Je hoeft nooit bang te zijn dat je ergens niet bij kunt, je ziet er wat imposanter uit en met basketbal ben je meestal een onbetwiste koning.

  Maar er kleven ook behoorlijk wat nadeel aan het reuzenleven. En omdat het donderdag 'Nationale dag van lange mensen' is, hebben wij de ergste (en meest herkenbare!) #tallpeopleproblems op een rijtje gezet.

  1. Je hebt nooit genoeg beenruimte in de trein...


  Views

  2k+

  Nieuw-Zeelandse premier bevalt van meisje

  Nieuw-Zeelandse premier bevalt van meisje

  Jacinda Ardern na de bevalling. / Facebook Jacinda Ardern

  Foto van 'metronieuws'

  21 JUN 2018

  Leuk babynieuws vanuit Nieuw-Zeeland: de premier van dat land is bevallen van een meisje. Dat meldt Jacinda Ardern zelf in een bericht op Facebook. De 37-jarige Ardern was de jongste eerste minister van het land ooit toen zij vorig jaar aantrad.

  In haar bericht schrijft ze dat het kindje om 16.45 lokale tijd ter wereld is gekomen. Het meisje weegt 3,31 kg en is geboren in het Auckland City Hospital, in de miljoenenstad Auckland. Tijdens de bevalling werd Ardern bijgestaan door haar echtgenoot, de tv-presentator Clarke Gayford.


  Views

  3k+

  Smerige legerkantines: muizen en lekkend riool

  Smerige legerkantines: muizen en lekkend riool

  Een van de legerkantines heeft te maken gehad met een muizenplaag. / Pixabay

  Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

  21 JUN 2018

  Problemen met de hygiëne in legerkantines zijn onder meer te wijten aan jarenlange bezuinigingen. Daardoor is op sommige locaties sprake van achterstallig onderhoud, erkent het ministerie van Defensie. Dat wordt de komende jaren aangepakt.

  Muizenplaag

  Het departement reageert op berichtgeving in het AD over ranzige toestanden in meerdere legerkantines, die de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) onderzoekt. De locatie op vliegbasis Gilze-Rijen is gesloten geweest omdat er een muizenplaag was. Er is inmiddels onderhoud gepleegd.


  Views

  500+

  Kabinet gooit aardgasprijzen behoorlijk omhoog

  Kabinet gooit belasting op aardgas behoorlijk omhoog

  Onder meer koken op gas wordt in de loop der jaren veel duurder. / Pixabay

  Foto van 'metronieuws'

  21 JUN 2018

  Het kabinet gaat de belasting op aardgas behoorlijk verhogen. De komende jaren moet de belasting op aardgas met maar liefst 75 procent stijgen. Zo wil de overheid mensen dwingen om meer over te stappen op elektriciteit.

  Van 26 naar 46 cent

  Dat meldt de Volkskrant. Het kabinet zou de gasprijs willen verhogen van 26 naar 46 cent per kubieke meter. Tegelijkertijd moet de belasting op stroom dalen van 10,5 cent naar 4 cent per kilowattuur. Dat is een daling van ruim 160 procent.


  Views

  8k+

  Supermarkten doen te weinig tegen uitbuiting boeren

  Supermarkten doen te weinig tegen uitbuiting boeren

  Groentenop de groenteafdeling van supermarktketen Albert Heijn. Foto: ANP

  Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

  21 JUN 2018

  Nederlandse supermarkten doen vrijwel niets voor kleine boeren en werknemers die etenswaren voor in de winkelschappen produceren. De betreffende boeren en werknemers werken vaak tegen te lage lonen.

  Als voorbeeld noemt de organisatie de vergoedingen voor tomatenteelt in Marokko, het plukken van druiven in Zuid-Afrika of bananenboeren in Ecuador „onvoldoende" voor een fatsoenlijk bestaan. Ook is er sprake van mensenrechtenschendingen, zoals bij gedwongen arbeid op vissersboten in Zuidoost-Azië. Oxfam Novib roept supermarkten op om een grotere portie van hun omzet aan voedselproducenten uit te keren.

  Onvoldoende voor duurzaamheidsbeleid


  Views

  1k+

  Kwart Nederlanders heeft geen motorvoertuig

  Kwart Nederlanders heeft geen motorvoertuig

  Kwart Nederlanders heeft geen motorvoertuig. Foto: Colourbox

  Foto van 'metronieuws'

  21 JUN 2018

  Even snel de auto pakken om boodschappen te doen? Met het hele gezin op vakantie met de auto? Lekker lui met de scooter in plaats van de fiets? Niet iedereen doet het. Ruim een kwart (27 procent) van de huishoudens in Nederland had in 2016 geen auto, brom- of snorfiets, scooter, motor of bestelwagen. Dit komt vooral voor bij de laagste inkomens.

  Van de ruim drie miljoen huishoudens in deze groep had 46 procent geen motorvoertuig en bezat 27 procent geen rijbewijs. In vrijwel alle huishoudens in de hogere inkomensklasse was wel een motorvoertuig aanwezig. Dat blijkt uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

  Huishoudens vs. voertuigen


  Views

  1k+

  Meer persoonlijk contact leidt tot meer tevredenheid

  Meer persoonlijk contact leidt tot meer tevredenheid

  Meer persoonlijk contact leidt tot meer tevredenheid. Foto: Unsplash

  Foto van 'Rosan de Vos'

  21 JUN 2018

  Regelmatig bij je familie langsgaan, af en toe de kroeg induiken met je vrienden en geregeld een bakje koffie drinken bij je buurman: persoonlijk contact leidt tot meer geluk dan contact via Skype, bellen, e-mailen of appen. En dat doen we goed: het overgrote deel (83 procent) van de Nederlanders is tevreden met hun sociale leven.

  Tevredenheid

  Dat blijkt uit een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek naar sociale samenhang en welzijn. In dit onderzoek vroeg het CBS volwassenen naar hun beleving van geluk en tevredenheid met onder meer hun sociale leven, werk en woonsituatie.


  Views

  900+

  Terreurdreiging blijft hoog in Europa. / EPA

  Terreurdreiging blijft hoog in Europa

  Politie op de kerstmarkt in Berlijn waar in 2016 een aanslag plaatsvond. / EPA

  Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

  20 JUN 2018

  Uit de jaarlijkse monitor over terrorisme van de Europese politieorganisatie Interpol is naar voren gekomen dat het aantal gepleegde en verijdelde terroristische aanslagen in de EU in 2017 met 45 procent is toegenomen.

  Extremistisch geweld

  De terreurdreiging blijft dus hoog, ondanks het feit dat de Islamtische Staat in Irak en Syrië zo goed als uitgeschakeld zijn. Vorig jaar kwamen in de EU 68 onschuldige mensen om het leven door extremistisch geweld. Dat zijn er minder dan in 2016, maar het aantal aanslagen, met name jihadistische, of pogingen daartoe steeg. Dat blijkt uit een rapport dat Europol woensdag presenteerde.


  Views

  600+

  Donald Trump staakt omstreden kinderdetentie. / AFP

  Donald Trump staakt omstreden kinderdetentie

  Donald Trump is niet van plan een eind te maken aan zijn beleid van 'zero tolerance.' / AFP

  Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

  20 JUN 2018

  Donald Trump maakt een einde aan het omstreden beleid om kinderen van illegalen na aankomst in de VS te scheiden van hun ouders en apart te detineren. Illegale immigranten met kinderen krijgen bovendien voortaan voorrang bij de afwikkeling van de procedures. De Amerikaanse president heeft daartoe een decreet ondertekend, waarvan een regeringsofficial de strekking al had onthuld. Over het tot dusver gevoerde beleid was zowel binnen als buiten de VS veel ophef ontstaan.

  Zero tolerance

  Trump is echter niet van plan een eind te maken aan zijn beleid van 'zero tolerance' ten aanzien van mensen die illegaal de grens oversteken en naar zijn zeggen voor veel criminaliteit zorgen. ,,We willen veiligheid voor ons land. Tezelfdertijd hebben we ook mededogen'', aldus de president. ,,Het gaat dus om families bijeen te houden terwijl we er tevens voor zorgen dat we een zeer effectieve en stevige grens krijgen''.


  Views

  1k+