In het nieuws

'Trein moet vluchten naar Europese steden vervangen'

De trein wil gaan concurreren met het vliegtuig. Foto: ANP

Foto van 'Anne-Fleur Pel'

16 NOV 2017

Voor korte trajecten moeten er binnen Europa geen vliegtuigen meer opstijgen, maar zou het aantrekkelijk en vanzelfsprekend moeten zijn om de trein te pakken. „Daarom moet het internationale spoor sneller, makkelijker en goedkoper.”

Dat zegt Pier Eringa, de nieuwe president van de European Infra Managers, de Europese organisatie van infrabeheerders. Hij gaat zich onder meer inzetten om het internationale vervoer per spoor eenvoudiger en duurzamer te maken. „De trein is aantrekkelijker en sneller dan het vliegtuig en komt in het hart van een Europese stad”, zegt Eringa. „Voor een vlucht moet je inchecken en langs omslachtige veiligheidschecks. Eenmaal in het vliegtuig kan je je benen niet kwijt en je moet uiteindelijk nog overstappen op een trein of bus om in het centrum van Londen of Parijs te komen. En als wij het dan ook nog financieel aantrekkelijker kunnen maken dan nu, dan wint de trein het met afstand van het vliegtuig.”

Concurreren met auto en vliegtuig

Nu al zitten er tussen de grote steden in de Randstad tijdens de spits vaak net zoveel mensen in de trein als in de auto. Op internationaal niveau wil de trein de strijd aan gaan met het vliegtuig. „Dus voor Berlijn en Parijs pak je straks de trein. En ook moeten er minder goederen over de weg en het water vervoerd worden en veel meer via het spoor. Dat helpt echt bij de klimaatdoelstellingen.”

Het spoor moet veel 'slimmer' worden

Voor deze plannen moet er flink geïnnoveerd worden op het spoor. „Nederland is een gidsland en proeftuin voor spoorinnovaties. We moeten laten zien waar een klein land groot in kan zijn, net zoals op het gebied van waterbouw en fietsmobiliteit. Nieuwe treinbeveiligingstechnieken (ERTMS), sensoren om het spoor minder storingsgevoelig te maken, waterstoftreinen en de ‘Teslatrein’ zijn allemaal innovaties waar we in Nederland een voortrekkersrol in nemen. Vanuit het Europese Innovatiefonds is er geld beschikbaar. Het zou mooi zijn als daaruit meer geld beschikbaar komt voor innovatie op het spoor.”

De techniek die momenteel op het spoor gebruikt wordt in heel Europa is een lappendeken, zegt Eringa. „Dat maakt het spoor inefficiënt en onnodig duur. Het spoor moet goedkoper worden, anders prijst het zichzelf de markt uit. We moeten de overstap maken van oude, dure spoorsystemen naar moderne, goedkope, industriesystemen die met elkaar kunnen praten. In Nederland zijn we daar al ver mee. ERTMS is daarvan een goed voorbeeld. Door die kennis te delen met andere landen kunnen we het spoor nog meer kostenefficiënt maken.”

BEKIJK OOK


  Views

  200+

  'Van series kijken word je slimmer'

  Slimmer worden van tv kijken. / Unsplash

  Foto van 'metronieuws'

  3 UUR

  Voel jij je schuldig als je weer eens de tv aanzet, inplaats van dat je een boek leest? Dan hebben wij goed nieuws. Volgens een bio-ethicus kun je je morele wijsheid namelijk ook opkrikken door het kijken naar een serie op Netflix.

  Ellen ter Gast vertelt aan Editie NL dat series kijken samen met je kinderen ze veel sociale wijsheid kan bijbrengen. „En je leert er ook nog eens van!” Volgens ter Gast kun je door het kijken naar series veel leren over het gedrag van mensen.

  Juiste beslissing


  Views

  300+

  Nieuwe rechter in zaak tabaksindustrie

  Advocaat Benedicte Ficq bij het gerechtshof in Den Haag om haar klaagschrift in de strijd tegen de tabaksindustrie te overhandigen. / ANP

  Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

  GISTEREN

  De voorzittende rechter, Jan Wolter Wabeke, trekt zich terug uit de zaak tegen de tabaksindustrie. Wabeke diende hiertoe een verzoek in bij de verschoningskamer van het gerechtshof en die wees dat maandag toe. De rechter zou naar mening van de advocaat van de aanklagers te vooringenomen zijn geweest.

  Persoonlijke gevoelens

  Advocate Bénédicte Ficq had gehoord dat hij tijdens een privé-aangelegenheid had gezegd dat „roken ieders eigen verantwoordelijkheid is." Wabeke heeft in zijn verschoningsverzoek aangegeven dat wat er in de media over hem wordt geschreven hem „zeer aangrijpt en heeft geïrriteerd." Hij vreest dat hij niet meer in staat is zonder persoonlijke gevoelens de behandeling van de zaak voor te zitten.


  Views

  300+

  Ev Liu: Ik stem voor minder plastic

  Ev Liu: Ik stem voor minder plastic

  Ev Liu.

  In samenwerking met het Europees Parlement

  GISTEREN

  De Amsterdamse Ev Liu (31) zet zich al jaren in tegen de plastic soep en dat heeft haar een plek in de Duurzame Jonge 100 opgeleverd. Dit doet Liu onder andere met haar eigen bedrijf Straw By Straw. Dit bedrijf wil alle plastic rietjes in de horeca vervangen door een duurzaam alternatief. Zo draagt zij haar steentje bij en hoopt ze andere mensen te inspireren om ook te helpen in de strijd tegen het plastic. En het is van belang dat die boodschap niet alleen landt in de samenleving, maar dat ook de politiek zich bewust wordt van de noodzaak tot maatregelen. Daarom vindt Liu het van belang om ook daar haar stem te laten horen.

  Verkiezingen Europa

  Door te stemmen zet ze haar strijd tegen plastic voort. Liu weet als geen ander hoe belangrijk het is om van je te laten horen bij de verkiezingen. Volgend jaar zijn er in Nederland niet alleen verkiezingen voor de Provinciale Staten en Waterschappen, maar ook verkiezingen voor het Europees Parlement. Op 23 mei 2019 om precies te zijn. Metro sprak Ev Liua, over haar strijd tegen plastic én over de Europese verkiezingen.


  Views

  200+

  'Nederlandse man is meer alcohol gaan drinken'

  Mannen zijn opvallend meer gaan drinken. / Unsplash

  Foto van 'metronieuws'

  GISTEREN

  Uit cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WTO) is gebleken dat steeds minder mensen alcohol gaan drinken, maar dat de mensen die nog wel van een glaasje genieten, dit steeds vaker en meer doen.

  Opvallend meer

  De organisatie onderzocht het afgelopen jaar de wereldwijde alcoholconsumptie, per land in de afgelopen jaren. „Vergelijk je de cijfers met die over 2010, dan zie je dat er in Nederland minder mensen zijn gaan drinken, maar dat vooral de mannelijke drinkers opvallend meer zijn gaan drinken” zegt het Nederlandse instituut voor alcoholbeleid STAP.


  Views

  400+

  Urban Winery: zonneschijn en heel veel wijn!

  #bringthesunshine! Zonnebloemen en wijn bij de Urban Winery die dit weekend te bezoeken is / Foto: ©Presstigieux

  In samenwerking met Lindeman’s

  22 SEP 2018

  Voor alle wijnminnenden onder ons die zin hebben in wijn, ontspanning en sunshine is er dit weekend (tot en met zondag 23 september) de Urban Winery, met een winetasting en Mindful Drinking, waarna de wijn nóg beter smaakt.

  Urban winery?


  Views

  1k+

  Oproep van politie: 'Fietsers, zorg voor donorschap'

  Foto van 'metronieuws'

  GISTEREN

  De politie in Veenendaal liet een wel bijzonder heel bericht via social media uitgaan. Ze vragen fietsers die zonder licht fietsen hun donorregistratie op orde te brengen. „U redt er levens mee.”

  Nu het weer eerder donker wordt lijkt het een manier van de politie om fietsers aan te sporen het licht op hun fiets aan te doen. Met de manier waarop is echter niet iedereen het eens. Zo reageerde iemand onder het bericht: „een onbegrijpelijke inschattingsfout van de afdeling communicatie.”

  Shockeren


  Views

  500+

  Boyd bouwt met zijn vrienden een eigen straat.

  Boyd (26) bouwt met zijn vrienden een eigen straat

  Met de kerst volgend jaar hopen Boyd en zijn vrienden de sleutel van hun huis te ontvangen.

  Foto van 'Amarins de Boer'

  GISTEREN

  Er zijn steeds meer gemeentes die inzien hoe belangrijk jongeren zijn voor de leefbaarheid van hun regio. Ze geven jongeren daarom de kans om zelf hun straat te laten bouwen. Geen projectontwikkelaar die de leiding heeft, maar de groep die met elkaar bepaalt hoe de woningen eruit komen te zien.

  Vrienden

  Boyd Denkers (26) uit Hengelo heeft drie jaar gezocht naar een woning voor met zijn vriendin, maar tevergeefs. Zijn redding was een oproep van de gemeente Bronckhorst, waar Hengelo onder valt. Die stelde vijf straten beschikbaar voor jongeren, zodat zij hun eigen woning kunnen laten bouwen in collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO). Dat betekent: zelf de leiding mogen nemen, maar ook: de tijd hebben.


  Views

  600+

  Kan een smartphone je digitale zakelijke partner zijn?

  Een smartphone die ook je digitale zakenpartner is

  In samenwerking met Huawei

  18 SEP 2018

  Speciaal ontwikkeld voor de ambitieuze young professional: de nieuwste Mate 20 lite smartphone van Huawei. De vraag of je smartphone ook je digitale zakenpartner kan zijn kan met deze serie direct met ‘ja’ worden beantwoord. Die young professionals hebben uiteraard te maken met tal van zakelijke partners in levenden lijve, maar zij hebben er nu ook een digitale ‘collega’ bij.

  Nu al in Nederland

  Werd eerder dit jaar de Huawei P20 Pro gelanceerd (de smartphone met tal van bijzondere fotografiemogelijkheden), onlangs was het op consumentenelektronicabeurs de beurt aan de Mate 20 lite. Met de woorden ‘ideale combinatie van beauty & brains, met kracht, functionaliteit en fotografie in een strak en eigentijds zakenjasje’ werd het nieuwe pronkstuk uit Azië gelanceerd.


  Views

  4k+

  Eerste koude nacht in aantocht: nachtvorst verwacht

  Eerste nachtvorst verwacht. / Unsplash

  Foto van 'metronieuws'

  GISTEREN

  Haal je warme truien en jassen maar weer uit de kast. De herfst is officieel begonnen. Maandag is een recordkoude dag, en ook dinsdag wordt het niet warmer dan 14 a 15 graden. Komende nachten kan het zelfs op sommige plekken gaan vriezen.

  De temperatuur in het binnenland zal waarschijnlijk zakken naar 2 tot 4 graden en in Limburg kan het zelfs 1 graad boven nul worden. Volgens Buienrader kan hier vorst aan de grond ontstaan.

  Korte duur


  Views

  500+

  19-jarige jongen overleeft 49 dagen alleen op zee

  De jongen dobberde 49 dagen alleen op zee. / Beeld: Indonesian Consulate General Osaka

  Foto van 'metronieuws'

  GISTEREN

  In Indonesië is een negentien-jarige jongen gered nadat hij 49 dagen alleen op zee ronddobberde. De jongen hield zichzelf in leven door vis te vangen en het zeewater te filteren met zijn kleren.

  Aldi Novel Adilang werkte in zijn eentje op een vissershutje op zee. Het was zijn taak om iedere nacht de lampen van het hutje aan te doen, om op die manier vissen te lokken. Één keer per week kwam er iemand langs om hem eten te brengen en de vissen op te halen, maar - zo schrijft RTL Nieuws -  toen het anker waar de hut aan vastzat losraakte, kon niemand hem meer terugvinden.

  Sterven op zee


  Views

  700+

  'Serious Request is een aflopende zaak'

  Vorig jaar haalden de drie dj's vijf miljoen euro op, het laagste bedrag in tien jaar tijd. / Foto: ANP

  Foto van 'Merel Driessen'

  GISTEREN

  Het duurt nog even voordat we de kerstboom weer optuigen, maar toch wordt maandag al volop gesproken over dé kerstactie waar Nederland jarenlang van in de ban was: Serious Request. Dit jaar zien we voor het eerst sinds vijftien jaar Het Glazen Huis niet meer terug en gaan de 3FM-dj’s zelf het land rond om geld op te halen voor het Rode Kruis. Is De Lifeline, zoals de nieuwe formule heet, de oplossing voor de al jaren dalende opbrengst van Serious Request?

  Glorietijd voorbij

  Lange tijd was Serious Request een groot succes, waar heel Nederland de dagen voor kerst op af kwam. Drie dj’s sloten zich op in Het Glazen Huis om in samenwerking met het Rode Kruis geld op te halen voor een zogenaamde ‘stille ramp’. Geen voedsel, 24 uur per dag radio maken en op Kerstavond bevrijd worden om vervolgens het opgehaalde miljoenenbedrag bekend te maken.


  Views

  400+

  Glazen Huis '04: 'Niemand wist wat er ging gebeuren'

  Glazen Huis '04: 'Niemand wist wat er ging gebeuren'

  Giel Beelen, Claudia de Breij en Wouter van der Goes na de eerste Serious Request / Rode Kruis

  Foto van 'Anne Kersten'

  GISTEREN

  Het is het einde van een tijdperk: het Glazen Huis van 3FM Serious Request ruimt het veld. Sinds 2004 was er een redelijk vast stramien, waarbij drie dj’s het Huis ingingen en de hele week vastten om geld op te halen voor een goed doel. Dat werd door het Rode Kruis gekozen en was een ‘stille ramp’.

  'Zo stoer'

  Nu slaat NPO 3FM een nieuwe koers in, met Serious Request: De Lifeline. Daarbij gaan meerdere dj’s het land in, is er een festival in Tivoli Vredenburg Utrecht en zijn er maar liefst drie doelen waar je geld aan kan doneren. Voormalig NPO 3FM-dj Wouter van der Goes vindt het geweldig. „Ik vind het zo stoer dat ze een nieuwe weg inslaan. Echt heel tof!”


  Views

  500+

  Recordprijs benzine in aantocht

  Recordprijs benzine in aantocht

  De adviesprijs aan de pomp voor benzine (Euro95) ligt nu op 1,784 euro per liter.

  Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

  GISTEREN

  Het wordt straks even slikken als je moet tanken. Er is namelijk een grote kans dat we binnenkort 2 euro per liter benzine moeten betalen. De stijgende olieprijzen kunnen de prijzen aan de pomp flink gaan aanjagen.

  Record 2012

  Grote oliehandelaren lieten maandag weten dat de olieprijs kan oplopen tot 100 dollar per vat, vooral vanwege het wegvallen van Iraanse olie op de markt door de Amerikaanse sancties tegen Iran. Momenteel bedraagt de prijs van een vat Brentolie meer dan 80 dollar, het hoogste niveau sinds november 2014.


  Views

  700+

  Fabrikant laat alle Stint-bakfietsen controleren

  Fabrikant laat alle Stint-bakfietsen controleren

  Belangstellenden leggen bloemen neer bij een spoorwegovergang, waar een Stint in botsing kwam met een trein. Foto: ANP.

  Foto van 'metronieuws'

  GISTEREN

  De fabrikant van de Stints, waarvan er eentje betrokken was bij het spoordrama in Oss, laat alle 3500 elektrische bakfietsen die in Nederland rondrijden, onder de loep nemen.

  De bolderkarren worden gecontroleerd op alle veiligheidspunten van het bedrijf en ook worden onderdelen preventief vervangen. Daarnaast heeft het bedrijf naar alle klanten een mail gestuurd met daarin een checklist waarmee de afnemers, voornamelijk kinderdagverblijven, de bakfietsen ook alvast zelf kunnen controleren.

  Even geen Stints


  Views

  800+

  Geen glazen huis meer, 3FM Serious Request verandert

  Geen glazen huis meer, 3FM Serious Request verandert

  3FM-dj Angelique in het glazen huis in 2017 / ANP

  Foto van 'Anne Kersten'

  GISTEREN

  3FM gooit het roer om dit jaar met haar Serious Request. Het karakteristieke Glazen Huis moet het veld ruimen voor een nieuw concept, namelijk Serious Request: De Lifeline.

  Meerdere doelen


  Views

  900+

  Eerste vrouwelijke marinier in opleiding gestopt

  Eerste vrouwelijke marinier in opleiding gestopt

  Boot van Marine / ANP

  Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

  GISTEREN

  De eerste vrouwelijke marinier is afgehaakt, vanwege een blessure. De vrouw startte in januari met haar opleiding.

  Loodzware keuring

  351 jaar lang was het niet mogelijk voor vrouwen om marinier te worden, maar Jeanine Hennis-Plasschaert maakte daar een einde aan. Ze zorgde ervoor dat vrouwen vanaf 1 januari 2017 bij het Korps Mariniers konden. De toelatingseisen werden niet aangepast. In praktijk veranderde er echter weinig. De vrouwen die zich hadden aangemeld, kwamen namelijk niet door de keuring heen.


  Views

  1k+

  Bye bye zomer in Zandvoort

  Knap kitestel Claudia (23) en Giovanni (24) hebben elkaar en het kiten gevonden

  Foto van 'Iris Hermans'

  GISTEREN

  Zaterdag was de laatste officiële zomerdag van 2018, ook in Zandvoort aan Zee. Zonnebrand noch helderblauwe hemel hier, wel mooie frituurluchten en een knap kitekoppel met een wijze liefdesles.

  Vitamine Zee


  Views

  700+

  Dag des oordeels aangebroken voor Bill Cosby

  Bill Cosby. / Foto: AFP

  Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

  GISTEREN

  Bill Cosby, de man die door ruim zestig vrouwen beschuldigd werd van seksueel misbruik, krijgt maandag en dinsdag te horen wat het zijn straf is.

  De 81-jarige Cosby is beschuldigd van het drogeren en misbruiken van voormalige basketbalster Andrea Constand, waar hij maximaal dertig jaar celstraf voor kan krijgen. De komiek kan alleen nog voor deze zaak gestraft worden, omdat de andere 62 beschuldigingen gaan over zaken die al verjaard zijn.

  Eén rechtszaak


  Views

  700+

  Weinig interesse voor verduurzaming huizenmarkt

  Reclame voor verduurzaming van woningen blijkt averechts te werken. / Foto: ANP

  Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

  GISTEREN

  Ze zijn bijna niet te missen: reclamespotjes over zonnepanelen, een slimme energie-meter, noem het maar op. Maar de spotjes lijken weinig te helpen. Nog altijd interesseren relatief weinig mensen zich in de verduurzaming van hun woning. Alle reclames blijken zelfs averechts te werken.

  Weinig hulp

  Bijna de helft van de huizenbezitters heeft geen interesse in het verduurzamen van hun woning, schrijft De Telegraaf. Slechts tien procent is van plan om op korte termijn zelf actie te ondernemen om de woning energiezuinig te maken, door bijvoorbeeld zonnepanelen aan te schaffen.


  Views

  500+