In het nieuws

Tegenstanders van zwarte Piet tijdens het vertrek van Sinterklaas. Foto: ANP | Robin van Lonkhuijsen

Toch protest gepland bij intocht Sinterklaas

Tegenstanders van zwarte Piet tijdens het vertrek van Sinterklaas. Foto: ANP | Robin van Lonkhuijsen

Foto van 'Els Anker'

11 NOV 2017

De actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) gaat toch een protestactie houden bij de landelijke intocht van Sinterklaas, volgende week zaterdag in Dokkum. De actie wordt voorafgegaan door een 'mars voor beschaving'. Het geheel is aangemeld bij de burgemeester van de Friese gemeente Dongeradeel - waar Dokkum onder valt - en bij de politie.

De actiegroep had eerder nog laten doorschemeren het kinderfeest dit jaar met rust te willen laten. Toch heeft KOZP een protest aangemeld bij de gemeente en de politie, blijkt nu. De demonstratie is waarschijnlijk nét voor de deadline aangemeld bij de gemeente.

‘Racistische karikatuur’

Nederland, met uitzondering van Amsterdam, houdt vast aan de ,,racistische karikatuur" van Zwarte Piet, en die is een reflectie van dieper liggend racisme, aldus KOZP. De groep pleit voor een ,,inclusief sinterklaasfeest en een samenleving zonder racisme".

De landelijke intocht van Sinterklaas is al jarenlang het toneel voor voor- en tegenstanders van Zwarte Piet. Vorig jaar, tijdens de intocht in Maassluis, demonstreerde de nationalistische Nederlandse Volks-Unie (NVU) in een speciaal demonstratievak langs de route van de intocht.

Vreedzaam protest

Op Facebook is de organisatie een evenement gestart genaamd 'Grote Mars en Protest tijdens de Landelijke Intocht in Dokkum!' KOZP laat weten dat het een vreedzaam protest wordt. Deelnemers wordt uitdrukkelijk gevraagd ,,de strijdbijl thuis te laten".

„KOZP is niet uit op gewelddadige activiteiten, rellen, delicten of andere vormen van protest die tot onnodige provocatie en agressie kunnen leiden”, aldus de actiegroep. „Wij vragen iedereen om zijn of haar (letterlijke) strijdbijl thuis te laten. Houd het constructief en kijk uit met provocerende uitspraken.”

Pro-piet

De extreem-rechtse Nederlandse Volks-Unie, die vaak protesteert vóór behoudt van Zwarte Piet, heeft eerder laten weten niet te gaan protesteren bij de landelijke intocht. Of er nog andere partijen zijn die willen protesteren, is onbekend.


Views

200+

Kindje (2) overleden na zwemmen in recreatieplas
Likeability of 3

Kindje (2) overleden na zwemmen in recreatieplas

Foto ter illustratie: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

Een peuter van twee jaar oud is vrijdagavond overleden na enige tijd onder water te hebben gelegen bij recreatieplas Funbeach in Panheel, Midden-Limburg.

Hulpdiensten kregen omstreeks half zeven een melding dat er iets mis was. Omstanders die het kind uit het water haalden, begonnen met reanimeren en hulpdiensten namen even later de reanimatie over. De peuter overleed enige tijd later in een ziekenhuis in Roermond.

De politie onderzoekt wat er precies is gebeurd en gaat uit van een noodlottig ongeval. Over de identiteit van het slachtoffer, en of het gaat om een jongen of een meisje, zegt de politie niets.


dislike
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avatar

Views

1k+

Hittegolf op komst: 'Grootste droogte van deze eeuw'
Likeability of 2

Hittegolf op komst: 'Grootste droogte van deze eeuw'

Houd je van warm weer? Dan zit je de komende dagen goed in Nederland. / Pexels

Foto van 'Imre Himmelbauer'

GISTEREN

Wie hoopt de komende dagen lekker van het strand te genieten, kan zijn geluk waarschijnlijk niet op. Nederland gaat namelijk een flinke hittegolf tegemoet en dat betekent dat de temperaturen regelmatig boven de 30 graden uitkomen.

Dat zegt weerman Marco Verhoef tegen het AD. Het wordt de komende dagen al warm met temperaturen van boven de 25 graden, maar vanaf dinsdag wordt het overal in het land meer dan 30 graden.

15 dagen


sad
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avataruser_f58943cf89efe018d85a873d205f595cdfa98138_avatar

Views

1k+

Camera videoBijna hele familie komt om bij bootongeluk Missouri

Bij het bootongeluk kwamen vrijdag 17 mensen om het leven. / AFP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

1 UUR

Twee opvarenden van de rondvaartboot die vrijdag kapseisde in de Amerikaanse staat Missouri, hebben bij het ongeluk negen familieleden verloren. De familie zat in totaal met elf mensen op de boot, maar alleen een vrouw en haar neefje overleefden het ongeluk.

Tia Coleman, de vrouw die het ongeluk overleefde, vertelde aan de Amerikaanse zender Fox 59 haar verhaal: „Ik verloor al mijn kinderen, ik verloor mijn man, ik verloor mijn schoonmoeder, ik verloor mijn schoonvader, ik verloor mijn oom, ik verloor mijn schoonzus - ze was mijn vriendin - en ik verloor mijn neef.”

Geen reddingsvesten


Views

100+

Ophef over Marokkaanse anti-bikiniactie #WeesEenMan

Ophef over Marokkaanse anti-bikiniactie #WeesEenMan

Op een strand dichtbij de Marokkaanse stad Rabat draagt één vrouw een bikini, terwijl de andere volledig bedekt de zee in is gegaan. / AFP

Foto van 'Imre Himmelbauer'

GISTEREN

In Marokko is ophef ontstaan over een campagne die ervoor moet zorgen dat mannen hun vrouwen ontmoedigen om met bikini naar buiten te gaan. Met de hashtag #WeesEenMan worden mannen opgeroepen hun vrouw niet onbedekt of 'onzedig' naar buiten te laten gaan.

Dat meldt de NOS. De campagne is opgezet door een op de islam geïnspireerde Facebook-pagina. Hun oproep met de hashtag #WeesEenMan werd ruim 14.000 keer gedeeld en krijgt veel aandacht in grotere steden als Rabat.

Macho-ideeën


Views

1k+