Redactie Metro
Redactie Metro Openbaar vervoer 6 nov 2017
Leestijd: 1 minuut

Poortjes Utrecht Centraal nu definitief dicht

De toegangspoortjes op station Utrecht Centraal zijn vanaf maandagochtend definitief dicht. Wie op reis gaat of een boodschap wil doen op het NS-station heeft een OV-chipkaart met voldoende saldo nodig.

Extra mensen

De eerste ochtendspits met gesloten toegangspoortjes is zonder problemen verlopen. De NS had extra mensen ingezet om reizigers te helpen en vragen te beantwoorden.

Volgens een woordvoerder verliep het vlekkeloos. ,,Het was druk. Maar we merkten dat veel forenzen gewend zijn aan gesloten poortjes. Voor de meesten was het ook geen verrassing. De extra mensen die zijn ingezet blijven wel de hele dag beschikbaar voor vragen.”

Zwartrijden

De NS heeft sinds 2014 al op 71 stations de toegangspoortjes gesloten. Het resultaat is minder zwartrijders, minder agressie in de trein en een verhoogd veiligheidsgevoel bij reizigers. ,,Ook vergeten reizigers op stations met poortjes niet om in of uit te checken", zegt de NS.

Wie iemand op het perron wil uitzwaaien, iets wil halen bij een van de winkels of het station wil oversteken, kan zonder kosten binnen het uur weer uitchecken. Passanten kunnen ook gebruik maken van de passage zonder poortjes naast de stationshal.

Amsterdam CS

Wegens werkzaamheden gaat deze passage eind november enkele weken dicht. Als alternatief wordt een tijdelijke speciale passantenpoort ingericht.

Later dit jaar gaan ook de toegangspoortjes op Amsterdam Centraal dicht. In Rotterdam zijn de poortjes al in mei 2015 gesloten. Wanneer de twee grote NS-stations in Den Haag hun poortjes sluiten is nog niet bekend.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.