Amarins de Boer
Amarins de Boer Nieuws 7 nov 2017
Leestijd: 1 minuut

Petitie: zwaardere straffen voor hond in hete auto

Heb jij het weleens gezien? Een hond die wordt achtergelaten in een snikhete auto? Leidy Zijlstra (25) vindt dat mensen die zoiets doen, zwaarder moeten worden gestraft. Ze is een petitie gestart die meer dan 51.000 keer is ondertekend. Dinsdagmiddag overhandigt ze de petitie aan de Tweede Kamer.

Hogere straffen

Nu kunnen mensen nog een boete krijgen van 340 euro als zij hun hond achterlaten in een warme auto, maar volgens Leidy komen hondenbezitters er vaak met een waarschuwing vanaf. ,,Mensen die zoiets doen, verdienen helemaal geen hond", zegt Leidy. Ze vindt dat er een nieuwe wet moet komen die hoge straffen en preventieve maatregelen mogelijk maakt. ,,Net zoals mensen die te veel alcohol drinken, zouden mensen die een hond achterlaten in een warme auto ook cursussen moeten volgen."

Ieder jaar stikken honden die door hun eigenaar in de auto zijn achtergelaten. ,,Zodra een hond in een auto wordt achtergelaten waar het warmer dan 18 graden is, krijgt een hond het moeilijk", zegt Leidy. ,,Het dier heeft geen zweetklieren, dus hij moet zichzelf op temperatuur houden door te hijgen. Hoe warmer het is, hoe sneller het bloed van een hond gaat stollen. Als dat gebeurt, overlijdt een hond."

Petitie: zwaardere straffen voor hond in hete auto
De dieren zweten niet zoals mensen en daardoor kunnen ze hun warmte niet kwijt. Foto: ANP.

Om de zaak op de politieke agenda te krijgen, startte ze een paar maanden geleden de petitie. Binnen drie dagen werd de norm van 40.000 handtekeningen gehaald, wat betekent dat de politiek zich over de kwestie moet buigen. ,,Heel Nederland heeft gesproken, dat blijkt wel uit het aantal handtekeningen", zegt Leidy. ,,Nu hoop ik dat de Tweede Kamer ook gaat inzien dat er écht iets moet gebeuren."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.