In het nieuws

Past Black Friday wel bij Nederlanders?

Past Black Friday wel bij Nederland?

Het koopjesfeest wordt in Amerika steevast de dag na Thanksgiving gevierd. Foto: Unsplash.

Foto van 'Amarins de Boer'

24 NOV 2017

‘3 halen, 1 betalen’, ‘1 + 1 gratis’ of ‘kortingen die kunnen oplopen tot wel 80 procent’. Het zijn acties waarmee winkeliers hun klanten dit weekend, onder het mom van ‘Black Friday’, de winkel willen intrekken.

Het koopjesfeest wordt in Amerika steevast de dag na Thanksgiving gevierd. Op de dag van de dankzegging wordt stilgestaan bij een geslaagde oogst en alle andere goede dingen. De dag erna, wanneer de hele familie vrij heeft, is het dé dag om cadeautjes in te slaan voor Kerstmis. Het liefst met zoveel mogelijk korting.

Zwarte cijfers

Waar Black Friday zijn naam precies aan heeft te danken, is niet helemaal duidelijk. Mogelijk verwijst Black Friday naar de verkeerschaos die Amerika die dag kent, maar er wordt ook gezegd dat deze dag zo wordt genoemd omdat winkeliers voor het eerst dat jaar zwarte cijfers schrijven.

Sinds een aantal jaar is het fenomeen overgewaaid naar Nederland en dit jaar lijkt het koopjesfeest populairder dan ooit. Twee derde van de Nederlanders kent het begrip inmiddels, blijkt uit cijfers van het onderzoeksbureau Motivaction. Een op de vijf consumenten zegt ook daadwerkelijk op koopjesjacht te gaan. Vorig jaar was dat nog maar zeven procent.

Timing

Van de Bijenkorf en Wehkamp tot MediaMarkt en Hema: in Nederland doen zo langzamerhand heel wat winkels mee. Cor Molenaar, retaildeskundige en bijzonder hoogleraar eMarketing aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, snapt wel hoe dat komt. Het feest dat we volgens hem te danken hebben aan de internationalisering komt op het juiste moment. „Het sinterklaasfeest komt eraan en ook kerstcadeautjes kunnen alvast worden gekocht. Daardoor is het voor zowel de stenen winkels als de webwinkels gunstig om mee te doen. Daarnaast ontvangt iedereen tot het einde van het jaar nog twee keer zijn salaris. Grote kans dat consumenten dankzij Black Friday meer besteden.”

Past Black Friday wel bij Nederlanders?

„De kerstcadeautjes kunnen alvast worden gekocht", aldus Molenaar. Foto: ANP.

Paul te Grotenhuis van de brancheorganisatie Inretail gelooft niet dat Nederlanders dankzij dit kortingsweekend meer gaan consumeren. „Als een winkelier nu korting geeft, geeft hij misschien wel een stukje van zijn winst weg. Wat klanten nu kopen, hadden ze op een ander moment wellicht tegen een hogere prijs gekocht.” Henk Hofstede, sectorbankier retail bij ABN Amro, sluit zich hierbij aan: „Je geeft vooral je marge weg en verschuift de omzet. Het is logischer om de kortingen na de feestdagen te geven, als je eventueel met overtollige voorraden zit.”

Koopjesjager

Heleen Bastiaanse uit Ede is blij met het koopjesfeest en hoopt dit weekend haar slag te slaan. Het Amerikaanse feest heeft inmiddels ook die plaats bereikt, dus de 21-jarige studente hoopt morgen een paar warme truien en broeken te scoren. „Die heb ik hard nodig”, zegt Heleen die tot voor kort nog nooit van Black Friday had gehoord. „Het is dat ik nu een bijbaan heb in een kledingwinkel”, zegt ze lachend. „Wij doen ook mee, heel veel kleding is dit weekend afgeprijsd. Er wordt extra personeel ingezet, want er wordt rekening gehouden met grote drukte.”

Maar niet iedere Nederlander is fan van Black Friday. Rachel Kramer (23) zegt dat ze zelf wel bepaalt wanneer ze gaat winkelen. „Zo’n dag zorgt voor chaos, mensen worden er zo hebberig van”, vindt de Utrechtse. „Het is natuurlijk handig als je een cadeau voor Sinterklaas of kerst wilt halen en zo meer korting kunt krijgen, maar zelf zou ik nooit bewust gaan winkelen omdat het Black Friday is.”

Oplichterij?

Maar of die kortingen wel zo echt zijn? Volgens een steekproef van de Britse Consumentenbond is zestig procent van de producten die Britse (web)winkels als aanbieding aanprijzen in de rest van het jaar voor dezelfde en soms zelfs voor een lagere prijs te koop.

De Nederlandse consumentenbond heeft niet onderzocht of dit soort ‘oplichterij’ ook in Nederland gebeurt, maar ze sluiten het niet uit. „Uit meerdere onderzoeken blijkt dat de ‘van’-prijs die genoemd wordt bij een actie vaak niet klopt. Dan staat er bijvoorbeeld van 59 naar 39 euro, terwijl het product nooit meer dan 49 heeft gekost", legt Joyce Donat van de Consumentenbond uit. „Dat is in Nederland strafbaar, maar gebeurt helaas nog wel. Laat je dus niet te veel leiden door de oorspronkelijke prijs."

'De beleving'

Molenaar vindt dat we vooral naar het grotere geheel moet kijken en dat we Black Friday juist moeten omarmen. „Het gaat om de beleving, de sfeer. We moeten het zien als een leuk feestje. Het duurt nog zes weken tot Kerstmis, dus winkeliers kunnen nu goed inspelen op het gevoel van ‘dan heb ik het maar vast in huis’. Kerst is vaak een drukke en stressvolle periode, dus als jij het gevoel hebt dat er leuke korting bij zit, ben je eerder geneigd om een impulsaankoop te doen.”

Volgens de Consumentenbond is het belangrijk om vast te houden aan de prijs die je ervoor over hebt. „Mensen zijn nu eenmaal gevoelig voor aanbiedingen en voordeeltjes. Als je voorgespiegeld krijgt dat je een geweldige deal hebt, dan wil je dat vaak kopen. Maar kijk gewoon naar de huidige prijs. Heb je dat ervoor over of niet?", aldus Donat.

„Gelukkig zijn Nederlanders ook vaak realistisch”, zegt Hofstede. „Twee derde van de consumenten wil zich zo’n dag niet laten opdringen: zij bepalen zelf wel wanneer ze gaan kopen. We blijven ten slotte een nuchter volk."


Treinverkeer bij Arnhem uren vertraagd door fiets

Fiets in de bovenleiding: Foto: Via Twitter @RCJV

Foto van 'Metro'

23 MIN

Het treinverkeer tussen Arnhem en Emmerich heeft dinsdagochtend urenlang stilgelegen omdat er een fiets in de bovenleiding hing. Inmiddels is het treinverkeer langzaamaan weer hervat.

De fiets hing in de bovenleiding tussen Zevenaar en Babberich. Naast de plek staat een soort viaduct en het lijkt erop dat de fiets daar vanaf is gegooid. De fiets is weggehaald en het treinverkeer komt langzaam weer op gang, meldt een woordvoerder van ProRail via Twitter. Hij noemt het een 'belachelijke vorm van vandalisme'.


Vanaf 2020 kun je betalen met Facebook-cryptomunt

Facebook lanceert een eigen cryptomunt, genaamd Libra. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

Facebook is inmiddels niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Het bedrijf blijft zich uitbreiden en lanceert een eigen virtuele munt. Facebook-gebruikers kunnen daarmee aankopen doen. De cryptomunt krijgt de naam Libra en moet vanaf 2020 beschikbaar zijn als app voor iOS, Android, Messenger en WhatsApp.

Calibra


Helft festivalgangers draagt geen oordoppen, maar...

Helft festivalgangers draagt geen oordoppen, maar...

Met oordoppen met muziekfilter hoor je de muziek nog steeds goed. / Paul Bergen | ANP

In samenwerking met Veiligheid.nl

15 JUN 2019

Niets is zo fijn als een concert pakken of dansen op een festival. Maar toch moet je opletten: te lang luisteren naar te harde muziek brengt namelijk risico’s met zich mee voor je gezonde gehoor. Het kan zelfs onomkeerbare gehoorschade opleveren.

Oordoppen helpen, maar uit onderzoek blijkt dat iets meer dan de helft van de bezoekers nooit oordoppen draagt. De Plug in Party on Movement wil daar verandering in brengen.

Ambassadeur worden?


Het kan vandaag 30 graden worden

Wat ga jij doen met het mooie weer? Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

3 UUR

Na regen komt dan eindelijk zonneschijn. Het is zomers warm in Nederland en de temperatuur kan dinsdag en woensdag lokaal wel oplopen tot 30 graden.

De maxima komen uit op circa 26 graden in de Randstad, 27 tot 28 in het midden en noorden en 28 à 29 in het zuiden en oosten. Langs de oostgrens kan het lokaal zelfs 30 graden worden. Door zeewind is het aan de kust een stuk koeler met temperaturen van een graad of 20.

Zuidelijke wind


Likeability of5

Metrofans opgelet: we zijn op zoek naar jou!

Foto van 'Metro'

12 JUN 2019

Pakte jij in 1999 al onze krant uit de bakken op het station? Is er een Metro-verhaal dat jou altijd is bijgebleven? Of maak jij regelmatig vrienden, buren of collega’s blij met onze krant?

Op vrijdag 21 juni vieren we onze 20ste verjaardag en daarom brengen we een feestelijke jubileumeditie uit. Hiervoor zijn we op zoek naar verhalen van onze lezers en fans (vanaf het eerste uur).

Dus: heb jij een Metro-verhaal dat je graag met ons wilt delen? Stuur dan uiterlijk dinsdag 18 juni jouw verhaal in een word-document, met daarbij je naam en een profielfoto naar marketing@metronieuws.nl


like
user_d9fa564f5b5c15332f50e8996b096ed6c4014460_avatar

Thaibokstrainer doodgeschoten in Amsterdam-Noord

Hulpverleners staan bij een stoffelijk overschot op de Papaverweg in Amsterdam-Noord. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 09:45

De man die maandagavond is doodgeschoten op de Papaverweg in Amsterdam-Noord is vermoedelijk thaibokstrainer Saban Berk. Hij was decennialang thaibokstrainer. Dat melden AT5 en Het Parool.

Traumahelikopter

De schietpartij vond rond 21.20 uur plaats. Meerdere ambulances kwamen ter plaatse om het slachtoffer eerste hulp te verlenen. De man werd onder andere gereanimeerd. Ook een arts van het mobiel medisch team werd met een traumahelikopter naar de plek gebracht. De medische hulp mocht niet meer baten. Het slachtoffer is ter plekke overleden, meldt de politie.


VS stuurt 1000 extra militairen naar Midden-Oosten

Foto:ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 09:20

De Verenigde Staten gaan 1000 extra militairen naar het Midden-Oosten sturen in reactie op de toenemende spanningen met Iran, meldt het Amerikaanse ministerie van Defensie. De extra troepen zijn bestemd voor de verdediging bij dreigingen in de lucht, op zee en op land.

Eerder al 1500 extra militairen

Vorige maand waren er al 1500 extra militairen ingezet, in reactie op aanvallen tegen olietankers. Daarbij legden de VS de schuld ook bij Iran.


Twee zwaargewonden bij steekpartij azc Harderwijk

Een derde persoon raakte lichtgewond en is na behandeling in het ziekenhuis aangehouden, aldus de politie. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 08:45

Door een steekpartij in een asielzoekerscentrum in Harderwijk zijn in de nacht van maandag op dinsdag twee personen zwaargewond geraakt. Een derde persoon raakte lichtgewond en is na behandeling in het ziekenhuis aangehouden, aldus de politie.

Over de aanleiding voor het steekincident kan de politie nog niets zeggen. Ze zijn bezig met onderzoek. De gewonden zijn alle drie bewoners van het azc.


Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 08:30

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


Twaalf doden en gewonden door aardbeving China

Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 08:25

Het dodental na de zware aardbeving in de zuidwestelijke Chinese provincie Sichuan is opgelopen naar elf. Zeker 122 mensen zijn gewond geraakt, melden de autoriteiten en de Chinese staatsmedia. Reddingswerkers hebben ook enkele overlevenden uit het puin gehaald.

Meerdere naschokken

Het epicentrum van de beving was volgens persbureau Xinhua net buiten de stad Yibin. De aardbeving vond plaats rond 23.00 uur lokale tijd op een diepte van 16 kilometer en had een kracht van 6,0. In de daaropvolgende 40 minuten waren er meerdere naschokken waarvan de zwaarste een kracht had van 5,1.


Klein paradijs voor (baasje van) chihuahua

Danny Hulst in zijn De Chihuahua Shop .nl in Enschede

Foto van 'Iris Hermans'

VANDAAG, 08:10

Danny Hulst runt in Enschede een winkel speciaal voor de chihuahua (en andere kleinere honden). Baasjes komen uit alle uithoeken voor een zachte mand tot verjaardagskoeken en nee, „een chihuahua is géén rat!” Hij maakt ook filmpjes voor zijn YouTube-kanaal waarin hij en zijn hondjes van alles testen.

'Sjwawa'


TU Eindhoven stelt vacature alleen open voor vrouwen

TU Eindhoven. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 08:07

De TU Eindhoven stelt vacatures voor wetenschappelijk personeel uitsluitend open voor vrouwen. Het college van bestuur heeft dat laten weten aan alle medewerkers en studenten.

De technische universiteit wil vrouwen het liefst voor een periode van vijf jaar aanstellen. De maatregel gaat 1 juli in en moet ertoe leiden dat volgend jaar al een op de vijf hoogleraren (20 procent) vrouw is. Alle vacatures mogen anderhalf jaar lang uitsluitend met vrouwen worden ingevuld.

De maatregel is onderdeel van het Irène Curie Fellowship. Voor iedere nieuwe werknemer komt bovendien een extra budget van 100.000 euro beschikbaar voor eigen onderzoek en ze krijgen een mentor.


Ook ontevreden consument blijft bankhangen

Ook ontevreden consument blijft bankhangen

Zelfs ontevreden klanten wisselen zelden van bank. Foto: Getty Images

Foto van 'Tim van der Steen'

VANDAAG, 05:59

Volgens de consumentenbond zijn we best tevreden over onze banken. Zelfs als dat niet zo is, blijven we zitten. Waarom is dat toch?

De consumentenbond hield onder 14.000 leden een enquête. RegioBank scoorde met 9.3 het hoogst, ING bungelt met 6.7 onderaan. Die kop en staart zijn al minstens drie jaar onveranderd.

Winstbejag


Lees de krant van morgen nu al online!

Lees de krant van morgen nu al online!

Metro.

Foto van 'Metro'

GISTEREN

De krant van dinsdag 18 juni is klaar, gedrukt en is morgenochtend te vinden op onder andere de grote treinstations in Nederland. Benieuwd wat er in staat?

Wat lezen we in de krant van morgen?

Klein voorproefje: we besteden aandacht aan bankzaken. Want ondanks dat Nederlanders misschien ontevreden zijn over de bank waar zij aangesloten zijn, blijven we bij dezelfde. Waar komt dit vandaan?


Rick is de eerste minister van Gehandicaptenzaken

Rick Brinck. / KRO-NCRV

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Heugelijk nieuws! Rick Brink (33) is de nieuwe officieuze minister van Gehandicaptenzaken. Brink mag deze titel dragen na de finale-uitzending maandagavond bij KRO-NCRV. Na de uitslag kreeg Brink ook meteen een tas van Hugo de Jonge aangereikt, „want er is nog wel wat werk te verzetten."

De 33-jarige Brink komt een jaar lang betaald in dienst bij de omroep KRO-NCRV en krijgt een team ter ondersteuning. De omroep gaat het thema dit jaar ook in diverse programma’s op radio en televisie integreren. Brink komt uit Hardenberg (Overijssel) en is daar gemeenteraadslid.


Dit kost een dagkaart voor GP in Zandvoort in 2020

Dit kost een dagkaart voor GP in Zandvoort in 2020

Max Verstappen tijdens GP in Melbourne. /ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

De prijzen voor een dagkaart voor de Nederlandse Grand Prix van 2020 zijn bekend. De goedkoopste dagkaart voor de race is 140 euro voor een volwassene. Dat maakte de organisatie maandag bekend.

Overige prijzen

De prijzen voor een reguliere dagkaart voor de racedag beginnen vanaf 140 euro. Weekendkaarten zijn beschikbaar vanaf 170 euro en een passe-partout voor vrijdag, zaterdag en zondag, is vanaf 185 euro te krijgen.


Boodschappen worden duurder én oneerlijker

Boodschappen doen wordt duurder én oneerlijker / ANP

Foto van 'Ingelise de Vries'

GISTEREN

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat ons eten steeds duurder wordt. Tegelijk roept minister Schouten dat we te weinig betalen voor ons eten. Hoe zit dat?

De kosten voor ons eten zijn ten opzichte van vorig jaar met 3,8 procent gestegen. Vooral aan vlees, vis en zuivel geven we meer uit en groente is duurder geworden. Toch zegt minister Carola Schouten, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in het AD dat ons eten veel te goedkoop is. „Dat de prijzen in de supermarkten zijn gestegen, heeft voornamelijk met de btw-verhoging van 3 procent te maken”, zegt Jorrit Kiewik, directeur van Slow Food Youth Network. Dat is een jongerenbeweging die zich inzet voor een eerlijker en gezonder voedselsysteem. Kiewik noemt eten net als Schouten te goedkoop. „Eten is op dit moment in overmaat aanwezig, we verspillen daardoor zoveel.”

Veel schakels in de keten


Leerlingen Calvijn College moeten nog langer wachten

Leerlingen Calvijn College moeten nog langer wachten

Eindexamens, foto ter illustratie. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De leerlingen van het Amsterdamse Calvijn College hebben nóg een slapeloze nacht te gaan: de uitslag van de examens komt in elk geval maandag niet meer, zegt een woordvoerder van de Inspectie van het Onderwijs.

Meerdere cijfers ontbreken

Aanleiding voor de vertraging is dat meerdere cijfers ontbreken. Het is volgens de school niet bekend of dit komt doordat toetsen niet zijn gemaakt of dat docenten cijfers niet hebben ingevoerd.


Bouwers staken werkzaamheden Zuidasdok

Bouwers staken werkzaamheden Zuidasdok

Bouwers staken werkzaamheden Zuidasdok. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De bouwers van het Amsterdamse Zuidasdok hebben zich teruggetrokken en de werkzaamheden voor de ontwerpfase gestaakt. Volgens een woordvoerster van het project heeft dat te maken met de vertraging die is ontstaan.

De bouwcombinatie (Heijmans, Fluor en Hochtief) heeft met een brief aan de organisatie laten weten dat zij de werkzaamheden voor het definitieve ontwerp neerleggen. Ook zouden zij per direct het merendeel van de vijfhonderd werknemers van het project hebben gehaald, maar dat kan de woordvoerster van Zuidasdok niet bevestigen.

De werkzaamheden aan de ov-terminal gaan nog wel door.