Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 10 nov 2017
Leestijd: 2 minuten

OM eist 1 jaar jeugddetentie en tbs voor doden Romy

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft één jaar jeugddetentie en jeugd-tbs geëist tegen de 14-jarige Brian N. Hij bekende eerder zijn leeftijdgenote Romy uit Hoevelaken te hebben verkracht en gedood.  De eis van de aanklagers is de maximale straf die kan worden opgelegd aan een 14- of 15-jarige verdachte.

Het proces in de rechtbank in Utrecht vond achter gesloten deuren plaats, omdat N. minderjarig is.

Misbruikt en gedood

Deze zomer was het verhaal van Romy wekenlang overal te lezen. Het meisje kwam op vrijdag 2 juni niet thuis van school. Haar vader stuurde haar nog een aantal WhatsApp-berichten, maar Romy gaf geen gehoor. Later die dag werd haar lichaam gevonden in een sloot bij het Utrechtse dorp Achterveld. Slechts een paar dagen later werd een 14-jarige verdachte opgepakt. Kort na zijn arrestatie bekende hij dat hij Romy seksueel had misbruikt en gedood.

De verdachte jongen komt uit Lunteren, een dorp dat zo’n 20 kilometer van Hoevelaken afligt. Hij kende het slachtoffer van een school voor speciaal onderwijs in De Glind, een dorpje op de grens tussen de provincies Utrecht en Gelderland. Het is nog onbekend wat er precies gebeurde op die dag nadat de twee uit school waren gekomen. Wel is duidelijk dat Romy rond 17.00 uur in een sloot werd gevonden door een voorbijganger. De politie zette een deel van de sloot af. Even later fietste de vader van Romy voorbij om haar te zoeken.

Romy’s dood kreeg veel media-aandacht omdat er een dat eerder een ander meisje van 14 was verdwenen, Savannah. Gevreesd werd voor een verband tussen de twee zaken, maar dat bleek uiteindelijk niet het geval.

Jeugdstrafrecht

Omdat de jongen 14 jaar is, wordt hij bestraft volgens het jeugdstrafrecht. Dat betekent dat hij niet voor jaren naar de gevangenis gestuurd mag worden. Hij krijgt maximaal een jaar in jeugddetentie, wellicht in combinatie met een jeugdvorm van tbs. Hij kan daarvoor maximaal zeven jaar krijgen, waarvan een voorwaardelijk. Dat zou betekenen dat hij op 21-jarige leeftijd weer vrijkomt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.