In het nieuws

‘Nederland moet een veilig fietsland blijven!’

‘Nederland moet een veilig fietsland blijven!’

Fietsdrukte in Amsterdam. / Jerry Lampen | ANP

Foto van 'Erik Jonk'

5 NOV 2017

Veilig Verkeer Nederland (VVN) roept Nederlanders op om onveilige fietspaden die in de spits veel te druk zijn, te melden. Daarvoor is een meldpunt participatiepunt.vvn.nl opgezet. De verkeersveiligheidsorganisatie reageert zo op een onderzoek waarbij één op de tien fietsers de fietspaden zó druk vindt, dat hij voor z’n gevoel het OV of de auto wordt ingejaagd.

Aantal fietsers toegenomen

Uit de studie van CROW-Fietsberaad blijkt dat het aantal voorttrappende landgenoten vooral in steden als Amsterdam, Utrecht en Nijmegen de afgelopen tien jaar is toegenomen. Al dan niet fietsend met de smartphone in de hand en een koptelefoon op het hoofd, zorgen zij - zo stelt CROW-Fietsberaad - ‘voor files op het fietspad’. Dan laten we de fiets maar staan, vindt dus één op de tien.

Fietspaden inrichten

„Nederland moet een fietsland blijven!”, zo was de reactie van Veilig Verkeer Nederland dit weekend. „Op basis van meldingen op particiapatiepunt.vvn.nl kunnen wegbeheerders de fietspaden inrichten op de gewenste capaciteit”, werd in een verklaring de wereld in geholpen.

‘Nederland moet een veilig fietsland blijven!’

Storm... maar wel lekker veel ruimte. / Robin van Lonkhuijsen | ANP

Het eerdere onderzoek onder tweeduizend fietsers geeft aan dat fietsers zich niet alleen storen aan de overvolle fietspaden, maar ook aan gedrag. „Een grote ergernis vormt het gedrag van fietsers die bijvoorbeeld met drie personen naast elkaar rijden en daardoor geen rekening houden met andere weggebruikers”, stelt woordvoerder Rob Stomphorst.

Veilig kunnen fietsen

Fietsen is een onderdeel van onze cultuur en dat moeten we veilig kunnen blijven doen, óók in de spits. Maar dat niet alleen, vindt VVN. „Fietsen is gezond en van groot belang voor de mobiliteit van weggebruikers. Kinderen doen door veel te fietsen belangrijke verkeerservaring op. Ouderen behouden hun vrijheid als ze kunnen blijven fietsen. Maar dan moet dat natuurlijk wel veilig kunnen.” Dat we elkaar op het fietspad soms geen ruimte gunnen, noemt VVN ‘een gedragsdingetje waarop nog veel te winnen is’.

Wanneer Veilig Verkeer Nederland met de meldingen daadwerkelijk aan de slag gaat, is nog niet bekend. Wel stelt de organisatie dat het melders en gemeenten zal helpen om situaties veiliger te maken.


Views

100+

Zoektocht Koen verder met honden en tip over meisje

Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 12:41

De zoektocht in Italië naar de vermiste Koen (17) uit Soest, richt zich zondag op camping annex vakantiepark Gasparina langs het Gardameer. Die camping ligt in de buurt van de camping waar Koen zelf verbleef. De politie zoekt daar langs het water, na een melding van een getuige die in dat park werkt.

De vrouw zegt dat ze Koen en een meisje met halflang haar heeft gezien toen ze vrijdagochtend vroeg van haar werk terugkwam. Vermoedelijk is hij met het meisje langs het strand gelopen om haar terug te brengen naar haar camping Lido. Daarna zou hij mogelijk via de weg koers hebben gezet naar zijn eigen camping, Eurocamping Pacengo. Volgens een woordvoerder van de familie zijn er vermoedens wie het meisje is en wordt er geprobeerd contact met haar te krijgen.

Zoekhonden


Views

700+

Vrouw ernstig gewond na verkrachting in Rotterdam

Vrouw ernstig gewond na verkrachting in Rotterdam

De vrouw werd rond 05.30 uur voor haar woning door een nog onbekende man aangevallen. Foto: ANP.

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Een jonge vrouw is zaterdagochtend ernstig gewond geraakt nadat ze door een man is aangevallen en gewelddadig verkracht in Rotterdam.

Achtervolgd

De vrouw fietste rond 05.00 uur vanaf Rotterdam Centraal via de Maasboulevard naar haar woning in de Herman Bavinckstraat. Toen ze rond 05.30 uur bij haar woning aankwam, werd ze door een nog onbekende man aangevallen. De politie houdt er rekening mee dat de dader het slachtoffer heeft gevolgd vanaf het station.


Views

2k+

Na het weekend wordt het heel erg warm

Camera videoNa het weekend wordt het heel erg warm

Hoogstwaarschijnlijk krijgen we te maken met een hittegolf. Foto/ANP.

Foto van 'Hester Ramaker'

VANDAAG, 16:28

Het wordt heel erg warm! Dit weekend hebben we aangenaam weer gehad in heel het land. Na het weekend kunnen we een echte hittegolf verwachten. Het kan zelfs 36 graden worden.

Het wordt in een aankomende week flink zonnig en er komt warme wind. Het wordt dan geleidelijk aan ruim dertig graden. Neerslag hoeven we niet te verwachten. Dinsdag en woensdag komt de echte hitte opzetten en dat houdt dan ook een tijdje aan.

Hittegolf


Views

600+

17-jarige Nederlander vermist aan Gardameer

Het Gardameer in Italië. / Pixabay

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Al meer dan dertig uur zijn de ouders en vrienden van de 17-jarige Koen van Keulen op zoek naar hem. De jongen uit Soest kwam donderdagnacht niet terug na een avondje stappen aan het Gardameer in Italië.

Avondje uit

Een shuttlebus bracht Koen en zijn vrienden donderdagnacht terug naar hun camping. Terwijl Koens vrienden uitstapten bij de juiste halte, wilde Koen nog even blijven zitten. Zijn vader vertelt tegen het AD dat de jongen een halte verder zou zijn uitgestapt en toen teruggelopen zou zijn naar de camping.


Views

2k+