Na drie jaar nieuwe horeca-cao, lonen gaan omhoog

13 november 2017 om 21:34 door Rosan de Vos
Na drie jaar nieuwe horeca-cao, lonen gaan omhoog
Horecapersoneel aan het werk in Haarlem. Foto: ANP

Klap maar in je handjes als je in de horeca werkt. Het loon gaat er namelijk in totaal 4,6 procent op vooruit. De cao-delegatie van KHN heeft met CNV Vakmensen een onderhandelaarsakkoord bereikt voor een nieuwe horeca cao. Vanaf 1 januari 2018 gaat deze in, met een looptijd van twee jaar. 

Stapje voor stapje

Als je in de horeca werkt, krijg je deze loonsverhoging niet in één keer, maar dit gaat stap voor stap. In januari 2018 krijgen medewerkers 2,3 procent loonsverhoging en het jaar daarop wéér 2,3 procent, plus de inflatie. Dit is gedaan zodat werkgevers kunnen wennen aan de nieuwe arbeidsvoorwaarden. 

Keihard werken, slecht salaris

In de horeca wordt er buffelhard gewerkt, maar het loon is minimaal. Al jaren zijn er discussies gaande over het feit dat mensen uit deze sector zo hard worden uitgebuit. Dit komt omdat er sinds 2014 helemaal geen CAO meer was, en veel nieuwe horecamedewerkers daarom het minimumloon kregen.

Werkgevers krijgen tot en met april 2018 om deze lonen in te voeren. Het is voor het eerst in drie jaar dat de 400.000 werknemers in de horeca weer een cao hebben: „Wij zijn blij dat we een horeca-cao kunnen afsluiten die voor iedereen in de horeca geldt. Met eerlijke voorwaarden voor eerlijk werk. De belangrijkste winst is dat er nu een cao ligt die voor medewerkers in de horeca zekerheid geeft”, zegt Robèr Willemsen, voorzitter KHN tegen Horeca Nederland

Nieuwe horeca-cao

De nieuwe cao biedt werknemers ook ruimte om werk te weigeren als daardoor bij herhaling de arbeidstijdenwet is overtreden. En de nieuwe cao geeft ruimte voor invalkrachten om last minute oproepen te weigeren als zij bijvoorbeeld een examen moeten doen of als ze daarvoor ander werk moeten afzeggen.

Met de nieuwe cao is ook duidelijk welke uurlonen gelden voor de toepassing van het nieuwe wettelijke minimum uurloon en het uurloon bij uitzendwerk en payroll. Al met al een hele verbetering! 

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!