Jelmer Visser
Jelmer Visser Nieuws 7 nov 2017
Leestijd: 1 minuut

Meer steun voor hogere zorgpremie rokers en drinkers

Uit een onderzoek van Nivel is gebleken dat de bereidwilligheid van Nederlanders om mee te betalen aan de zorg van mensen met een ongezonde levensstijl is afgenomen. ​Vooral rokers en zware drinkers zouden volgens de ondervraagden meer zorgpremie moeten betalen. 63 procent van hen gaf aan mee te willen betalen aan zorg die zij zelf niet nodig hadden, in 2015 was dit percentage nog 73 procent.

De steun voor een collectieve basisverzekering die voor iedereen gelijk is, is dus in twee jaar tijd afgenomen.

Het artikel gaat onder de afbeelding verder. 

Geniet maar drink met mate ©Colourbox

Eigen schuld gedachte

NIVEL-programmaleider Judith de Jong lichtte de conclusies toe: „Er lijkt sprake van een ‘eigen schuld’-gedachte." Toch zijn ook hier enkele verschillen. „Veel Nederlanders zijn wel bereid om te betalen voor de zorg van mensen met chronische ziekte of een genetisch slechte gezondheid. Ze zijn echter terughoudender met hun solidariteit wanneer een levensstijl zoals ongezond eten, roken of veel alcohol drinken aan de slechte gezondheid ten grondslag ligt."

Een gezonde levensstijl is de afgelopen jaren steeds belangrijker geworden. Nederlanders sporten meer en eten vaker gezond. Het aantal rokers daarentegen daalt al een aantal jaar op rij en er geldt op steeds meer plekken een rookverbod.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.