Meer spaargeld maar minder koopkracht voor Nederland

11 november 2017 om 09:44 door Metro & ANP
Meer spaargeld maar minder koopkracht voor Nederland

De spaarrente mag dan historisch laag zijn in Nederland, toch hebben we een hoop spaargeld en sparen we volop. Ons spaarsaldo groeide afgelopen jaar met tien miljard euro. Maar dat \spaargeld verdampt omdat de rente bij lange na niet de stijging van de prijzen compenseert. Dat schrijft De Telegraaf op basis van eigen onderzoek.

De spaarrente is bij de drie grootste banken, ING, Rabobank en ABN Amro, gedaald tot 0,5 procent. Volgens de Telegraaf verliezen spaarders dit jaar 3,5 miljard euro aan koopkracht.  Dat we toch blijven sparen komt volgens hoogleraar Economie Henriëtte Prast doordat niet alle spaarders zin hebben in beleggen op de beurs. „Mensen zijn zo verstandig dat ze liever een buffer hebben, zelfs als die minder waard wordt, dan te consumeren. Alles consumeren is rampzalig als je met tegenvallers wordt geconfronteerd.”

Geen risico nemen

Prast waarschuwt voor spotjes van onder meer ABN Amro die mensen ertoe moeten aanzetten om te gaan beleggen. „Vreselijk. In mijn ogen moet je geen risico nemen met geld dat je nodig hebt. Met geld dat je niet nodig hebt, hangt het van je voorkeur af.”

Uit cijfers van De Nederlandsche Bank blijkt dat Nederlanders samen 415 miljard euro aan spaargeld opzij hebben gezet. De inflatie was 1,4 procent en de gemiddelde spaarrente 0,57 procent. De koopkracht zal de komende tijd alleen maar verder afnemen, aldus deskundigen in de krant.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!