In het nieuws

Man maakt er helemaal een (toilet)potje van

Foto van 'Jeroen Haverkort'

13 NOV 2017

De hygiëne in de openbare toiletten in Nederland is verbeterd ten opzichte van vorig jaar: 39 procent van de toiletten is nu schoon, vorig jaar was dit 27 procent. „Mooi die stijging”, zegt Anouk Biesters van Facility Trade Group en medeverantwoordelijk voor het onderzoek. „Maar meer dan de helft van de toiletten zijn dus niet schoon. Dat kan natuurlijk niet. Er is nog veel werk te doen. Eigenlijk zijn we met zijn allen een vies volkje.”

Winnaar

Er werden 150 openbare toiletten in Nederland onderzocht: 39 procent van de kleine kamertjes was schoon, met 33 procent was het matig gesteld, terwijl maar liefst 28 procent van de wc’s werd bestempeld als vies tot zeer vies. „Ik ga niet zeggen wie het smerigste toilet heeft”, zegt Biesters. „Het is niet onze bedoeling om iemand aan de schandpaal te nagelen.”

Glorieuze winnaar is het Alrijne Ziekenhuis in Leiderdorp. Daar werd maar één bacteriekolonie aangetroffen. „Dat is wel uitzonderlijk”, zegt Biesters. „Het blijkt dat ze vijf keer per dag het toilet schoonmaken.” Om een indruk te krijgen: een schoon toilet bevat een tot vijftig bacteriën, als er tussen de vijftig en 150 bacteriën worden gevonden, spreek je van een matig schoon toilet, een wc tussen de 150 en 350 bacteriën is smerig, boven de 350 bacteriën is het kleine kamertje ronduit ranzig te noemen. „Als er een poepbacterie wordt aangetroffen, gaat de kwalificatie sowieso met één omlaag”, zegt Biesters. „Stel dat er in een toilet 30 bacteriën worden aangetroffen, maar daar zit wel de poepbacterie tussen, dan zal dat toilet nooit het stempel schoon krijgen.”

Vier punten

Opvallend is dat de vrouwen hun toilet stukken schoner achterlaten dan de mannen: 53 om 35 procent. „Waarschijnlijk heeft dat te maken met het feit dat mannen staand plassen”, zegt Biesters. „We hebben de toiletten onderzocht op vier punten: de wc-bril, knop van de kraan, spoelknoppen en deurknoppen. De wc-bril is de grootste bron van vervuiling.”

Hoewel een ziekenhuis als beste uit de bus kwam, moet de groep als geheel de koppositie delen met hotels en restaurants: 44 procent van het sanitair werd schoon bevonden. Van de toiletten in openbare gebouwen als gemeentehuizen, bibliotheken en stations kreeg 35 procent het stempel schoon. Warenhuizen en bouwmarkten sluiten de rij met een score van 28 procent schone wc’s.

Contact

Wat moet er gebeuren om schone toiletten in Nederland te krijgen? „Ik ben bang dat het een utopie is dat we boven de 50 procent uitkomen”, zegt Biesters. „Wat helpt is natuurlijk het contact te minimaliseren: werk met sensoren, met handdrogers, hoe minder je aanraakt hoe beter. Ik raak bijvoorbeeld geen deurklinken aan, daar gebruik ik mijn elleboog voor. En maak als eigenaar goed schoon. Ik snap dat het in veel gevallen moeilijk is om vijf keer per dag je toilet te schrobben, maar hou tenminste rekening met de drukte. Als er veel mensen zijn, kan het geen kwaad om het toilet een keer extra schoon te maken. Waarom zie je ’s avonds in een druk restaurant bijvoorbeeld nooit dat er een toilet wordt schoongemaakt? Ik snap dat dit geen fijn beeld is, maar er hoeft maar één viespeuk bij te zitten en je toilet is smerig. Dus hou het in de gaten en maak de wc ook een keer om half negen ‘s avonds schoon in plaats van te wachten op de volgende ochtend.”

BEKIJK OOK


  Ouders op reis zonder 'ondankbare kinderen' maar met internetmodem

  Ouders op reis zonder 'ondankbare kinderen' maar met internetmodem

  Ouders op reis zonder 'ondankbare kinderen' maar met internetmodem,

  Foto van 'Julia Onclin'

  35 MIN

  Alleen op vakantie met je partner zit er vaak niet meer in als je kinderen hebt. Het Australische echtpaar Cassie en Chris Langan is het echter toch gelukt. In plaats van hun 'ondankbare kinderen' namen ze hun internetmodem mee op reis.

  Het stel had een dagtrip naar een kuststad in Australië gepland en vroeg hun kinderen of ze zin hadden om mee te gaan. „We vroegen onze kinderen of ze zin hadden in een dagje Warrnambool en we kregen het volgende antwoord: ‘Dat is zo saai, we willen niet", laat Cassie op Facebook weten. „Daarop besloten Chris en ik om in plaats van onze drie ondankbare kinderen het meest overwerkte lid van onze familie – ons internetmodem – mee te nemen voor een leuk dagje uit."

  De modem had volgens de vrouw een geweldige dag vol rust. Haar kinderen waren echter een stuk minder blij dat hun geliefde modem een dag weg zou zijn.


  Leegstand Nederlandse winkelstraten flink toegenomen

  Leegstand Nederlandse winkelstraten flink toegenomen

  Leegstand Nederlandse winkelstraten flink toegenomen / ANP

  Foto van 'Metro'

  1 UUR

  De leegstand in de Nederlandse winkelstraten is vorig jaar, na vier jaar van afname, flink toegenomen. Volgens onderzoeksbureau Locatus sloten 2767 winkels de deuren. Dat komt neer op ongeveer 3 procent van het totale winkelbestand en het is tevens het hoogste aantal in zeker vijftien jaar.

  Begin 2019 stond nog 6,7 procent van het totale aantal vierkante meters winkelvloer leeg en dat is opgelopen naar 7,7 procent. Deels komt dit door de sluiting van warenhuisketen Hudson’s Bay. Dat zorgde voor 0,2 procent extra leegstand. Vooral in de centra van grote steden was vorig jaar sprake van een toename van de leegstand. In de voorgaande jaren ging het daar juist relatief goed.

  Faillissementen


  Onsmakelijke huiswerkvraag roept woede op bij ouders

  Onsmakelijke huiswerkvraag roept woede op bij ouders

  Onsmakelijke huiswerkvraag roept woede op bij ouders / ANP

  Foto van 'Metro'

  2 UUR

  Een opvallende huiswerkvraag heeft kwaad bloed gezet bij de ouders van enkele leerlingen van een Amerikaanse middelbare school. De leerlingen moesten namelijk uitzoeken wie een vrouw verkracht had.

  De 14- en 15-jarige leerlingen van de Klein Collins High School in Houston (Texas) keken onlangs raar op toen ze hun huiswerk maakten. Bij een van de vragen moesten ze uitzoeken wie de dader was in een verkrachtingszaak.

  De vraag luidde als volgt: „Suzy werd verkracht in een steegje. De politie onderzocht een spermastaal die ze op de plaats delict hadden aangetroffen en pakte drie verdachten op. Wie van hen verkrachtte Suzy?"


  Autoruiten moeten weer gekrabd worden door vorst

  Autoruiten moeten weer gekrabd worden door vorst

  Autoruiten moeten weer gekrabd worden door vorst / ANP

  Foto van 'Metro'

  2 UUR

  Komende nacht, en de daaropvolgende nachten, gaat het vriezen. Weeronline waarschuwt automobilisten rekening te houden met 'autoruitkrabvertragingstijd'. 

  In januari is nachtvorst gebruikelijk, maar veel vorst is er dit jaar nog niet geweest. Na een zachte periode gaat de temperatuur nu dalen naar wat eigenlijk normaal is in de winter.

  Gladheid


  Werknemers Schiphol opgepakt na smokkel 102 kilo cocaïne

  Werknemers Schiphol opgepakt na smokkel 102 kilo cocaïne

  Werknemers Schiphol opgepakt na smokkel 102 kilo cocaïne / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  2 UUR

  Twee medewerkers van een bedrijf op Schiphol zijn dinsdag gearresteerd op verdenking van drugssmokkel. Rechercheurs kwamen ze op het spoor nadat de Douane in april 2019 een partij cocaïne had gevonden in een vracht die uit Zuid-Amerika kwam.

  Het ging om 102 kilo cocaïne die verstopt zat in dozen. In het onderzoek kwamen de twee medewerkers in beeld. Ze zijn aangehouden door het Cargo Harc-team Schiphol, dat is een samenwerkingsverband van Douane, FIOD en Koninklijke Marechaussee.

  Luxe goederen


  Opgepakte piloten vrachtvliegtuig KLM ontkennen drugssmokkel

  Opgepakte piloten vrachtvliegtuig KLM ontkennen drugssmokkel

  Opgepakte piloten vrachtvliegtuig KLM ontkennen drugssmokkel / Politie Argentinië

  Foto van 'Metro'

  3 UUR

  De drie Nederlandse piloten die afgelopen week in Buenos Aires (Argentinië) zijn opgepakt nadat er 82 kilo cocaïne aan boord van een Martinair Cargo-vliegtuig werd gevonden, zijn onschuldig. Dat vertelde hun advocaat Marta Nercellas aan het AD.

  In totaal zijn er acht mensen opgepakt voor het smokkelen van drugs. Naast de drie Nederlandse piloten zijn ook vijf Argentijnen aangehouden. Het vliegtuig waarin de drugs werden gevonden is een blauw KLM Cargo-toestel dat werd ingezet door Martinair.

  Op vrijgegeven camerabeelden is te zien hoe de drugs aan boord van het vliegtuig gaan. De advocaat van de drie piloten stelt echter dat de piloten dat nooit hebben kunnen zien, omdat zij toen al in de cockpit zaten.


  Droombaan: Iers privé-eiland zoekt beheerders

  Droombaan: Iers privé-eiland zoekt beheerders

  Droombaan: Iers privé-eiland zoekt beheerders / ANP

  Foto van 'Julia Onclin'

  VANDAAG, 07:59

  Altijd al willen weten hoe het is om een privé-eiland te bezitten? Dan is dit je kans. Het Ierse Great Blasket Island zoekt namelijk twee mensen die van april tot oktober de vakantiehuisjes en het koffiehuis willen beheren. 

  Great Blasket Island is een relatief klein eiland voor de kust van Ierland. Een tijd geleden zijn de vakantiewoningen op het eiland opgeknapt door Alice Hayes en haar partner Billy O’Connor, zij zoeken elk jaar een nieuw stel dat de accommodaties wil runnen.


  Code rood in Spanje vanwege slecht weer

  Code rood in Spanje vanwege slecht weer

  Code rood in Spanje vanwege slecht weer / ANP

  Foto van 'Metro'

  VANDAAG, 07:32

  Wie zich zondag in Spanje bevindt, moet goed oppassen. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft namelijk code rood afgegeven voor de regio's Valencia, Catalonië, Mallorca en Ibiza vanwege het slechte weer.

  In de andere regio's in het oosten van Spanje is code oranje of geel afgegeven vanwege het weer.Zo worden er met name in de buurt van Mallorca en Ibiza hoge golven verwacht. Ook gaat het regenen en sneeuwen. De hevige regen kan naar verwachting voor aardverschuivingen zorgen. Mensen in de regio worden aangeraden het lokale nieuws in de gaten te houden en het advies van de lokale autoriteiten op te volgen. Later in de week is er ook kans op noodweer in de Pyreneeën.

  Regelmatig


  Likeability of6

  Sudoku van de dag

  Foto van 'Metro'

  3 UUR

  Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


  likelove
  user_025c4c0ef950b5c1bb712ce3b6799df36b85ba8a_avataruser_2895189b950331c781bc37ce073361230ac0b69c_avataruser_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avatar

  +3


  Nederlandse detective vindt eeuwenoud boek terug

  Nederlandse detective vindt eeuwenoud boek terug

  De verloren gewaande bundel / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  De Nederlandse kunstdetective Arthur Brand heeft een spectaculaire vondst gedaan. Hij wist een eeuwenoude, gestolen dichtbundel terug te vinden.

  Het gaat om een eeuwenoude dichtbundel uit de Iraanse literatuur met verzen van de beroemde Perzische dichter Hafiz. Brand bevestigt berichtgeving hierover door De Telegraaf.

  Nederlandse detective vindt eeuwenoud boek terug

  De binnenkant van de bundel / ANP


  Bespaar dit jaar op je autoverzekering met deze tips
  Likeability of3

  Bespaar dit jaar op je autoverzekering met deze tips

  Foto: Colourbox

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Naast de standaard goede voornemens voor 2020, zoals afvallen en gezonder leven, willen veel Nederlanders in het nieuwe jaar geld besparen. Een van de gemakkelijkste manieren om flink wat minder geld uit te geven is door je verzekeringen eens na te lopen.

  Neem bijvoorbeeld je autoverzekering: net als je zorgverzekering en je reisverzekering is het aan te raden om deze verzekering in het nieuwe jaar na te kijken. Waarom? Heel simpel: ook hiermee kun je namelijk geld besparen. Steeds meer mensen zien de voordelen in van het veranderen van hun autoverzekering, omdat het ze simpelweg meer geld oplevert. Hoewel de meeste mensen in Nederland op 12 januari stoppen met hun goede voornemens is dit voornemen veel te aantrekkelijk voor je portemonnee om het niet te doen. Hoe ook jij in 2020 een goedkopere autoverzekering kunt scoren lees je hieronder.

  Bekijk de dekkingen


  dislike
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

  Ook Amsterdam en Rotterdam zetten Citrix-systemen uit

  Ook Amsterdam en Rotterdam zetten Citrix-systemen uit

  Ook Rotterdam en Amsterdam nemen voorzorgsmaatregelen / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  De gemeenten Amsterdam en Rotterdam hebben uit voorzorg de externe toegang tot hun Citrix-netwerk tijdelijk afgesloten. Die zijn kwetsbaar door een fout in het systeem.

  Gemeenten gebruiken Citrix onder meer om thuis te werken. Den Haag had de Citrix-servers in de nacht van donderdag op vrijdag uitgeschakeld, maar vrijdagochtend zijn ze weer aangezet. Den Haag houdt de computersystemen in de gaten en overweegt ze in het weekeinde weer uit te zetten.

  Advies


  Likeability of2

  Organisatie: 'Varkens worden soms levend gekookt'

  Frederieke Schouten van de organisatie Varkens in Nood in 2018 / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Het toezicht in Nederlandse slachthuizen faalt nog steeds. Er worden herhaaldelijk varkens bij vol bewustzijn geslacht, blijkt uit rapporten van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA), opgevraagd door organisatie Varkens in Nood.

  De organisatie wil daarom dat cameratoezicht in alle slachthuizen verplicht wordt gesteld. Daarbij moeten de beelden extern bekeken kunnen worden om zo de misstanden tegen te gaan.

  Verdronken in heet water


  saddislike
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avataruser_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

  Man opgepakt voor verkoop 12 miljard inloggegevens

  Beeld ter illustratie / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Een 22-jarige man uit Arnhem is opgepakt omdat hij betrokken zou zijn geweest bij de website WeLeakInfo.com. Volgens de politie werden daar ongeveer 12 miljard gestolen inlognamen en wachtwoorden te koop aangeboden.

  De Amerikaanse recherche, de FBI, heeft de site uit de lucht gehaald. Ook een 22-jarige man uit Noord-Ierland is opgepakt.

  Onderzoek loopt


  Likeability of5

  Kinderen in actie voor dieren in Australië

  De brandweer aan het werk / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Kinderen gaan met een speciale tv-actie geld ophalen voor bedreigde dieren in Australië. Samen met NPO Zapp en het Wereld Natuurfonds (WNF) wordt volgende week zaterdag de uitzending SOS Koala uitgezonden.

  Presentatoren Klaas van Kruistum, Saskia Weerstand en Anne-Mar Zwart roepen kinderen en scholen op om komende week geld in te zamelen om de koala’s en andere dieren in het door bosbranden geteisterde land.

  Leefgebied herstellen


  like
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

  Advocaat Spong spreekt Van Laarhoven in gevangenis

  Advocaat Gerard Spong (links) en zijn kamergenoot Sidney Smeets (rechts) op weg naar Van Laarhoven / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Voor het eerst in vijfenhalf jaar heeft Johan van Laarhoven weer in een bed geslapen. Dat zei advocaat Gerard Spong vrijdagochtend na een gesprek met zijn cliënt in de gevangenis in Vught.

  Daar werd de voormalige Tilburgse coffeeshophouder donderdagavond heen gebracht nadat Thailand hem aan Nederland had overgedragen.

  'Zorgelijk'


  Longvirus eist tweede slachtoffer in China
  Likeability of2

  Longvirus eist tweede slachtoffer in China

  Een man verlaat het ziekenhuis in Whuhan | Noel Celis / AFP.jpg

  Foto van 'Quincy Brouwer'

  GISTEREN

  In China is een tweede persoon overleden aan de gevolgen van het mysterieuze coronavirus. Dat maakten de autoriteiten vrijdag bekend.

  De 69-jarige man overleed woensdag in een ziekenhuis in Wuhan, waar ook het eerste slachtoffer overleed. Het coronavirus is verwant aan het virus dat SARS veroorzaakt, een ernstige besmettelijke longontsteking.

  Uitbraak


  sad
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avataruser_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

  Likeability of2

  Rokers krijgen soms illegaal antidepressiva voorgeschreven

  Een uitgedrukte sigaret / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Stoppen met roken kan behoorlijk lastig zijn. Met behulp van coaching wordt het makkelijker. Sommige coaches schrijven echter illegaal medicatie voor.

  Coachingbureaus die mensen helpen te stoppen met roken, laten artsen antidepressiva voorschrijven aan patiënten die ze niet hebben ontmoet, onthult Reporter Radio.

  Voorzitter Ruud Coolen van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) zegt tegen het radioprogramma dat dit niet mag. „Je hebt geen arts gezien, geen apotheek gezien, en toch een receptgeneesmiddel gekregen, dat je zonder begeleiding gaat gebruiken."


  dislike
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avataruser_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

  Servers in Friese gemeenten uit voorzorg uitgeschakeld

  Servers in Friese gemeenten uit voorzorg uitgeschakeld

  Servers worden uit voorzorg uitgeschakeld / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  De Friese gemeenten Achtkarspelen en Tietjerksteradeel hebben uit voorzorg de Citrix-server voor computersystemen van enkele eigen externe locaties uitgeschakeld.

  Dat gebeurde nadat deze week bekend was geworden dat er hackpogingen waren gedaan bij het Medisch Centrum Leeuwarden en de gemeente Zutphen.

  Advies opgevolgd