Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 29 nov 2017
Leestijd: 1 minuut

‘Kleine hoeveelheid vloeistof wordt niet ontdekt’

Het is ‘absoluut mogelijk’ en ‘eenvoudig’ om gif mee naar binnen te smokkelen bij het Internationale Strafhof in Den Haag, dat zegt Toma Fila. De Servische advocaat verdedigt regelmatig internationale oorlogsmisdadigers in de Hofstad en reageerde op de zelfmoordactie van oorlogsmisdadiger Slobodan Praljak.

Alleen metaal

Tegenover het persbureau AP zegt Fila dat mensen die naar binnen gaan niet op het bij zich dragen van pillen en medicijnen worden gecontroleerd. „Ze controleren wel op metalen voorwerpen, zoals riemen, kleingeld en schoenen. Ook nemen ze mobiele telefoons af. Maar pillen of een kleine hoeveelheid vloeistof worden niet ontdekt.”

Cedo Paic, een vriend van Praljak, is echter een andere mening toegedaan over de controles. Hij bezocht de Kroaat afgelopen weekend nog. „Als je de gevangenis in wil, word je twee keer gecontroleerd.Riem, schoenen, veters, alles wordt er afgehaald. Ringen, klokjes, vloeistoffen. Ik begrijp niet hoe het gif is binnengekomen”, zo zegt hij tegenover de NOS.

Bevestigd

Een woordvoerder van het Internationale Strafhof heeft inmiddels bevestigd dat Praljak zichzelf om het leven heeft gebracht door gif in te nemen. Kort nadat hij zijn vonnis van twintig jaar had gehoord, stond hij op en sprak hij de woorden: „Slobodan Praljak is geen oorlogsmisdadiger. Daarom verwerp ik uw uitspraak." Hierna nam hij het gif tot zich.

Praljak stond samen met vijf andere Bosnisch-Kroatische leiders terecht in Den Haag. Zij keerden zich tijdens de Joegoeslavië-oorlog met behulp van het Kroatië tegen het Bosnische leger.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.