Katja Schuurman: 'Veroordeling hoort niet in media'

15 november 2017 om 08:44 door Evie Westland
Katja Schuurman: 'Veroordeling hoort niet in media'
Een emotionele Katja Schuurman aan tafel bij Humberto Tan

„Ik veroordeel Jobs daden, maar niet zijn persoon", sprak Katja Schuurman dinsdagavond in tranen bij RTL Late Night. Onderwerp van gesprek: haar goede vriend Job Gosschalk, die eerder heeft toegegeven grensoverschrijdend gedrag te hebben vertoond.

Lief en warm

„Hij wordt nu publiekelijk aan de hoogste boom opgeknoopt, terwijl zijn gedrag slechts een deel is van zijn persoonlijkheid", aldus de actrice aan tafel bij Humberto Tan. „Job is een goede vriend van mij en we hebben samen veel meegemaakt. Ik hou veel van hem. Het is dom en lelijk wat hij heeft gedaan. Dat gedrag keur ik af, maar ik keur Job niet als mens af. Dit gedrag is slechts een deel van hem. Hij is ook lief, warm, charmant, geestig en bijzonder getalenteerd.''

Schuurman begon de uitzending met het voorlezen van een soort verklaring. „Vanzelfsprekend keur ik seksuele intimidatie ten zeerste af, zeker als er sprake is van ongelijke machtsverhoudingen waardoor het voor het slachtoffer nog moeilijker is om voor zichzelf op te komen. Ik vind het verschrikkelijk voor degenen die dit hebben meegemaakt en seksueel misbruik moet veroordeeld worden, maar we moeten dat - nogmaals - in de rechtszaal doen, waar feiten tellen. Beschuldigingen in de media leiden direct tot een publieke veroordeling van een persoon, terwijl we gedrag willen veroordelen."

Onschuldig

Op social media kan Schuurman met haar verklaring op bijval én kritiek rekenen. Hiermee lijkt weer een nieuwe kant van de #MeToo-discussie bloot te liggen. Aan de ene kant zijn er daar de slachtoffers die door machtsmisbruik jaren hun mond houden, en nu eindelijk durven praten. Aan de andere kant is daar het Nederlandse grondrecht, dat luidt: 'Je bent onschuldig tot het tegendeel bewezen is.' En dat is, zo benadrukt de actrice, aan een rechter om te oordelen.

 
 
 
 

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!