Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 21 nov 2017
Leestijd: 2 minuten

In het weekend kans op natte sneeuw

Heel veel regen en zachte temperaturen; dat is het weerbeeld van deze week. Maar het zou zomaar kunnen dat het na deze zachte week omslaat. In het weekend is er volgens Weerplaza zelfs kans op natte sneeuw.

Donderdag warm, daarna koud

Donderdag wordt het in enkele regio’s in Nederland liefst 15 graden, behoorlijk warm voor de tijd van het jaar. Na donderdag lijken de hoge temperaturen echter te verdwijnen als sneeuw voor de zon. Dit weekend is er zelfs al kans op natte sneeuw.

De zachte temperaturen zijn het gevolg van een sterk lagedrukgebied bij Ierland, dat een stevige zuidwestelijke stroming tot gevolg heeft. Daardoor wordt zachte lucht uit de subtropen aangevoerd. Woensdag komt de maximumtemperatuur al tussen de 11 en 14 graden uit, donderdag kan het zelfs 15 graden worden.

Natte sneeuw?

De zachte lucht verdwijnt op vrijdag en in het weekend. In plaats van de zachte lucht uit de subtropen, komt er dan ijskoude lucht vanaf de grens tussen de Noorse Zee en de Barentszzee. Volgens Michiel Severin, meteoroloog bij Weerplaza, zijn zaterdag en zondag nog ver weg. Toch acht hij de kans vrij groot dat er op enkele plekken in het land een vlok natte sneeuw zal gaan vallen. „Waarschijnlijk krijgt niet iedereen hiermee te maken. Het land zal zeker niet wit kleuren.”

Wat vooral opvalt is het grote contrast tussen de weersvoorspelling van het weekend en die van de dagen daarvoor. Volgens Severin is dit echter geheel normaal voor de tijd van het jaar. „In het zuiden van Europa is het nog erg warm, maar in Scandinavië is de winter al volledig losgebarsten. Afhankelijk van de windrichting kan dit tot gevolg hebben dat de temperaturen in ons land snel wisselen.”

Daardoor zal de temperatuur flink omlaag gaan. Overdag is het maximaal tussen de 6 en 9 graden, ‘s nachts is een graadje vorst niet uitgesloten. Op vrijdag zal de neerslag nog gewoon in de vorm van regen vallen, maar zaterdag en zondag is ook hagel en misschien zelfs natte sneeuw mogelijk. De winter komt er dus echt aan!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.