Jeroen Haverkort
Jeroen Haverkort Nieuws 30 nov 2017
Leestijd: 2 minuten

Homofobe uitspraken Schaken zorgen voor Kamervragen

D66 is geschrokken van de homofobe uitlatingen van oud-Feyenoorder Ruben Schaken in zijn onlangs verschenen biografie Einde aan de Bullshit en gaat Kamervragen stellen. De oud-aanvaller zegt in zijn tijd bij Feyenoord met twee spelers te hebben gespeeld die op mannen vielen. Toen hij daarachter kwam, bekeek hij ze met ‘andere ogen’.

Kunstje

‘Je weet nooit wanneer hij zijn kunstje flikt’, vertelt Schaken en voegt eraan toe dat hij het niet toejuicht dat voetballers uit de kast komen. ‘Nee, ik omarm het niet, ik distantieer me ervan. Ik neem afstand omdat ik er liever niet mee word geassocieerd.’

Aanleiding voor D66 om Kamervragen te stellen is het artikel in deze krant waarin Karin Blankenstein gekwetst reageert op de uitspraken van Schaken. Ze is de zus van de inmiddels overleden homoseksuele arbiter John Blankenstein, en voorzitter van de John Blankenstein Foundation. „Wij maken ons hard voor de sociale acceptatie van homo’s en biseksuelen in de sport. Deze uitspraken van Schaken zijn heel kwetsend. Ook voor de twee spelers die hij niet bij naam noemt. Schaken is maar een enkeling, een ‘popie jopie’ die zijn boek wil verkopen. Ik vind zijn uitspraken jammer en vooral dom.”

Taboe

„Ik betreur de uitspraken in het boek van Schaken”, zegt D66-Kamerlid Antje Diertens. „Dit geeft weer hoe er in de voetbalwereld nog vaak over homoseksualiteit wordt gedacht. Zo is ‘homo’ nog steeds een van de meest gebruikte scheldwoorden op het voetbalveld. En opvallend is dat er nauwelijks actieve profvoetballers uit de kast komen. Dat zegt wel wat over hoe een taboe het nog is. Voor D66 is het belangrijk dat elke sporter, ongeacht geaardheid, veilig en met plezier kan sporten. Ik ga daarom de minister vragen hoe hij diversiteit en acceptatie van LHBTI-sporters een plek gaat geven in toekomstig sportbeleid.”

Schaken zelf is zich van geen kwaad bewust, zo blijkt uit een reactie van de oud-voetballer op Twitter. „Ik oordeel niet en heb ook niets tegen homo’s, maar zo gaat het in de media. Ik heb ook homo’s in mijn familie waar ik goed mee omga en ik sta voor mijn verhaal. Als ik wel een homofoob was, had ik dat wel opgeschreven.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.