Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 27 nov 2017
Leestijd: 1 minuut

‘Homobelagers taakstraf laten doen in roze overal’

Criminelen moeten niet alleen gestraft worden via een boete, taakstraf of gevangenisstraf. Volgens Joost Eerdmans, wethouder in Rotterdam, moeten ze ook en public aan de schandpaal genageld kunnen worden.

„Het is goed dat mensen gestraft worden, maar is het wel zo afschrikwekkend om een taakstraf uit te voeren of een gevangenisstraf ondergaan?”, zo vraagt hij zich af in het WNL-programma Goedemorgen Nederland. Hij heeft plannen om de straffen zichtbaarder te maken door bijvoorbeeld „homobelagers in een roze overal laten schoffelen.” Daarnaast wil hij sowieso dat mensen die een taakstraf uitvoeren, dit doen in een hesje waarop de tekst staat: ‘ik doe boete’.

Minder jeugdcriminaliteit

Het verdwijnen van de anonimiteit bij het straffen, zou volgens Eerdmans vooral een positief effect kunnen hebben op het terugdringen van jeugdcriminaliteit. „Dat we dus meer, met name de jeugdigen en de kleine crimineeltjes, ook kunnen wijzen op het publieke gevoel dat er boete gedaan wordt.”

Justine Marcellen, hoofdredacteur van Vorsten, gaf in het tv-programma aan de plannen van de Leefbaar Rotterdam-politicus niet te waarderen. „Ik vind het echt verschrikkelijk. Het klinkt echt als publiek vernederen in mijn ogen. Het is natuurlijk al een straf dat je dit moet doen, dat doe je niet voor je lol, met een hesje aan een plantsoen schoonmaken.”

Effecten van straffen

Eerdmans houdt maandag een symposium waarin hij de effecten van straffen bespreekt en onder andere deze ‘schandpaalmethode’ wil bespreken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.