Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 30 nov 2017
Leestijd: 1 minuut

Haagse ‘borstendokter’ minstens een jaar de cel in

De rechter heeft uitspraak gedaan het hoger beroep van de zaak tegen de Haagse borstendokter. Rock G. heeft een celstraf opgelegd gekregen van twee jaar waarvan een voorwaardelijk. De 58-jarige arts werd in een eerdere zaak vrijgesproken maar is nu toch veroordeeld voor de verminking van zijn patiënten. Dit meldt het ANP.

Naast de celstraf kreeg Rock G. verder een beroepsverbod van drie jaar opgelegd door de rechter en moet hij zijn slachtoffers een schadevergoeding betalen.

Verboden methode

De zaak was aangespannen door een groep oud-patiënten van de dokter. In totaal meldden zich 121 van hen met klachten over de cosmetische operaties die hij uitvoerde. Tien van deze klachten werden behandeld in deze zaak. Sommigen vrouwen hebben hier tot op de dag van vandaag last van het handelen van G. Ook moesten zij kostbare hersteloperaties ondergaan.

Rock G. gebruikte een in de EU verboden methode om borstvergrotingen bij vrouwen uit te voeren. Hij voerde de behandelingen uit met de ‘Mamma-navigator’, een instrument dat het best te vergelijken is met een kitspuit. Tijdens de zitting maakten medische deskundigen gehakt van deze methode en het kennisniveau van de veroordeelde arts.

De arts werd in 2008 vrijgesproken omdat zijn handelingen volgens de rechtbank niet ernstig genoeg waren om over te gaan op vervolging ondanks het feit dat hij fouten had gemaakt. Het OM was het hier niet mee eens en ging in hoger beroep. Ze eisten celstraf van drie jaar tegen de ‘borstendokter’.

Reacties

G. was zelf niet bij de uitspraak aanwezig, maar zijn advocate zei dat hij geschokt is. Zij is zelf ook ,,behoorlijk verbaasd´´ en overweegt cassatie.

De Patiëntenfederatie Nederland is blij ,,dat er eindelijk recht wordt gedaan aan de slachtoffers”, zegt een woordvoerder.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.