Jeroen Haverkort
Jeroen Haverkort Nieuws 1 nov 2017
Leestijd: 3 minuten

Geen kinderen omdat de wereld te vol raakt

Daan (34) en Rianne (37) Lippold uit Emmen zijn al twaalf jaar bij elkaar, waarvan zeven jaar getrouwd. „Wij kiezen er bewust voor om geen kinderen te nemen”, zegt Daan. „Het was geen makkelijke keuze, omdat wij wél van kinderen houden. Maar een kind beperkt je ontzettend in je vrijheid en als je beslist om een kind te nemen moet je dat met volle overgave doen vind ik. Rianne en ik hebben best wel veel gediscussieerd over de voor- en nadelen van het krijgen van kinderen. Ik denk dat stellen die bewust kindvrij zijn hierover langer hebben nagedacht dan stellen die wel voor kinderen kiezen.”

Keuze verdedigen

Een ander zwaarwegend argument voor Daan en Rianne om geen kinderen te nemen is het feit dat de wereldbevolking blijft groeien. „Als je ziet hoeveel armoede er is in de wereld en hoeveel kinderen wees zijn dan zouden wij eerder voor adoptie kiezen”, zegt Daan. „De voorraden raken op, we putten met zijn allen de aarde uit, met het milieu gaat het steeds slechter. We moeten ons met zijn allen echt afvragen ‘wat kan ik hieraan doen?’ Maar respecteer daarbij wel elkaars keuze. Rianne en ik hebben het gevoel dat we vaak onze keuze moeten verdedigen en uitleggen. Dat kan vervelend zijn. Zo hebben al onze vrienden en familie kinderen en zij hebben soms moeite met onze beslissing. Maar het is niet zo dat wij hun keuze afkeuren, alleen is het niet onze keuze. We haten ook geen kinderen. Absoluut niet, wij vinden het heerlijk om onze neefjes en nichtjes over de vloer te hebben en om leuke dingen met ze te doen. Maar als je iets doet wat afwijkt en dat uitlegt, voelt dat voor anderen die er niet zo instaan als een persoonlijke aanval.”

Alleen al in Nederland komt dit jaar de groei boven de 100.000 uit en daarmee zal 2017 naar verwachting opnieuw een recordjaar worden. De Club van Tien Miljoen, een stichting die al decennia pleit voor een kleinere bevolking, noemt de nieuwe cijfers een ‘ongekende ramp’.

Milieuproblemen

„We zijn onderhand op weg naar de 18 miljoen inwoners”, zegt Paul Gerbrands, voorzitter van de Club van Tien Miljoen. „Als je ziet hoeveel treinen we nodig hebben om mensen te vervoeren, hoeveel files er staan en hoe druk het op Schiphol is. Ik denk dat we gigantisch in de problemen gaan komen.”

Gerbrands vindt dat we met zijn allen moeite moeten doen om de bevolking af te bouwen. „Het is niet meer vijf over twaalf, maar al kwart over twaalf. Toen we in 1994 met de stichting begonnen was een Nederland met tien miljoen inwoners het streven, maar in 25 jaar is er zoveel veranderd dat dit naar vijf miljoen bijgesteld moet worden. Zo zijn de milieuproblemen alleen maar groter geworden. De zeespiegel blijft maar stijgen. Wat als straks de helft van Nederland onder water staat? Dan komen alle mensen naar het oosten en wordt de beperkte ruimte die we met zijn allen hebben alleen maar kleiner.”

De Nederlandse bevolking flink terugdringen kan volgens Gerbrands door een heel selectief immigratiebeleid en door het invoeren van een ‘tweekindpolitiek’. „Egypte is daar nu mee bezig, ik vind dat dit wereldwijd ingevoerd moet worden. Ruimte en natuur, dat is wat mensen in Nederland willen. Maar de ruimte is beperkt en alles begint op te raken. Ik weet zeker dat een grote meerderheid van onze bevolking deze aantallen niet wil. Maar de politiek verstopt zich.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.