Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 18 nov 2017
Leestijd: 2 minuten

Eerste ‘stofzuiger’ tegen plastic soep in Almere

Marina Muiderzand in Almere heeft als eerste Nederlandse jachthaven een Seabin in gebruik genomen. Deze drijvende prullenbak zuigt plastic en andere troep uit het water. De prullenbak moet vervuiling van de oceanen tegengaan.

De drijvende prullenbak is een uitvinding van twee Australische surfers. Andrew Turton en Pete Ceglinski zagen steeds meer plastic in oceanen drijven en besloten er iets tegen te doen. „Als we op het land een vuilnisbak hebben, waarom dan ook niet eentje in het water?", vroeg het tweetal zich af.

Vissen buiten schot

Na jaren testen is er nu de Seabin. Met behulp van een elektrische waterpomp zuigt de drijvende prullenbak plastic flessen, bekertjes, zakjes, olieresten en ander afval dat op het water drijft op. De prullenbak is zo ontworpen dat vissen buiten schot blijven.

Een Seabin kan volgens de mannen in een jaar tijd 83.000 plastic zakjes en 20.000 plastic flessen opruimen. Dat is ongeveer een halve ton aan afval, dat vervolgens wordt gerecycled.

Almere trapt af

De jachthaven van Almere wordt net als die van Bruinisse, Naarden en Olburgen geëxploiteerd door het bedrijf Thuishavens. De directeur van het bedrijf, Nanke den Daas, liep de twee Australische surfdudes twee jaar geleden tegen het lijf in Amsterdam. Zij was zo enthousiast over de prullenbak, dat ze het crowdfundingproject besloot te ondersteunen.

Nu de Seabin klaar is voor gebruik, mag het bedrijf hem als eerste uitproberen. Dat gebeurt in Almere. Als de drijvende prullenbak een succes is, wordt hij in meer havens ingezet. „Wij kunnen het plastic in de zeeën niet opruimen, maar we willen het goede voorbeeld geven. De echte oplossing is stoppen met het water te vervuilen. Simpel gezegd je rotzooi opruimen”, zegt den Daas.

‘Niet de oplossing’

De Seabin moet over de hele wereld worden ingezet. In oktober werd de Seabin in Groot-Brittannië in gebruik genomen en ook havens in de Verenigde Staten, Finland, Spanje, Montenegro en Frankrijk hebben al een drijvende prullenbak.

Volgens uitvinders Turton en Ceglinski is de Seabin niet de oplossing voor de plastic soep in oceanen. Zij pleiten voor beter onderwijs, wetenschappelijk onderzoek en het vinden van meer nieuwe technieken. „De Seabin is een instrument om de nieuwe generatie te inspireren in een wereld te leven waar dit soort prullenbakken niet nodig zijn”, zegt Ceglinski.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.