Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 10 nov 2017
Leestijd: 3 minuten

Dit moet je weten op vrijdagochtend 10 november

Wat moet je weten op deze vrijdagochtend 10 november? Metro zet het voor je op een rij.

Dit gebeurde er vannacht

Medewerkers sorteercentrum DHL Schiphol geëvacueerd

Donderdagavond is een sorteercentrum van DHL op Schiphol ontruimd, vanwege een verdachte trolleykoffer. Een explosievenhond was erop aangeslagen.

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie arriveerde om de koffer nader te onderzoeken. Hierbij werden tientallen medewerkers van DHL geëvacueerd.

Gelukkig bleek het loos alarm te zijn en konden de medewerkers na een uur weer aan het werk.

Harvey Weinstein Foto: AFP

Groot onderzoek naar misbruik in Hollywood gestart

De openbaar aanklager van Los Angeles gaat de beschuldigingen van seksueel misbruik in Hollywood onderzoeken met behulp van een speciale werkgroep.

De werkgroep bestaat uit een team van officiers die de zaken gaan bekijken en ervoor zullen zorgen dat de aanpak hiervan op dezelfde manier gebeurt. Dit meldde aanklager Jackie Lacey donderdag.

Er zijn de afgelopen maanden heel wat verhalen naar buiten gekomen over seksueel misbruik in de Amerikaanse entertainmentindustrie. Zo worden producent Harvey Weinstein en acteur Kevin Spacey door meerdere mensen beschuldigd van misbruik en intimidatie.

Dit staat er vandaag te gebeuren

Marineschip Zeeland na vier maanden weer thuis

Marineschip Zeeland vaart vrijdagochtend na vier maanden in het Caribisch gebied de Nederlandse haven weer binnen. Het schip legt aan in Den Helder.

De Zeeland vertrok in juni naar Curaçao om te dienen als stationsschip. Maar de Zeeland legde in september ook aan op Sint-Maarten en Dominica, die getroffen werden door de orkanen Irma en Maria.

Vijfhonderd jongeren vissen vrijdag op plastic afval

Gewapend met schepnetten, elektrische bootjes en hun blote handen zullen ongeveer 500 jongeren vrijdag een aantal gebieden ontdoen van plastic.

Het merendeel doet dit op de Amsterdamse grachten en een kleinere groep strekt naar het strand in Zandvoort. Deze missie, de Trash Hunt, wordt uitgevoerd door het jongerennetwerk JCI Nederland.

Het plastic afval wordt naar verschillende plekken gebracht.

Verdachte van moord op Romy voor de rechter

Vrijdag verschijnt de 14-jarige verdacht van de moord op Romy uit Hoevelaken voor de rechter.

In het belang van de minderjarige dader vindt de rechtszaak plaats achter gesloten deuren. Dit houdt in: geen pers. De ouders van het slachtoffer mogen er gedeeltelijk bij zijn. De ouders van de verdachte worden verplicht aanwezig te zijn.

Het lichaam van Romy werd op 2 juni in een sloot in Achterveld gevonden. De 14-jarige verdachte werd na een paar dagen aangehouden en zit sindsdien vast.

Wat er verder in het nieuws is

Nederlanders kochten weer meer vervuilende auto’s

We hebben dit jaar meer onzuinige en vervuilende auto’s gekocht, concludeert het AD.

Er zitten geen fiscale voordelen meer aan de lease van zuinige en hybride auto’s. Daarom is dit jaar, net als vorig jaar, de gemiddelde CO2-uitstoot van nieuwe auto’s gestegen.

Volgens data van de vereniging van autofabrikanten en -importeurs zijn grotere en zwaardere auto’s weer meer in trek. Dat deze ook meer CO2 uitstoten, zou de koper niet deren.

Huizenkopers hebben grenzeloos vertrouwen in de woningmarkt

Consumenten hebben een opvallend groot vertrouwen in de woningmarkt. Dit meldt de Telegraaf op basis van onderzoek van de Rabobank.

Bijna driekwart van de Nederlanders verwacht dat huizenprijzen nog de komende tien jaar zullen stijgen. Dit maakt dat kopers flink overbieden op vaak toch al hoge vraagprijzen. Om dit te bekostigen maken ze aanspraak op hun spaargeld of lenen ze geld bij familie.

Zeer risicovol, vinden woningmarktexperts. Zij willen de kopers hiervoor dan ook waarschuwen.

Het weer

De dag start regenachtig, maar vanmiddag zal het voornamelijk droog zijn. De wind is matig tot krachtig. Het wordt 10-12 graden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.