Een klant in een belwinkel in Rotterdam wisselt via een scherm euro’s om voor bitcoins. Foto: ANP | Robin Utrecht

Dieven stelen bitcoin-automaat: ‘Wat een idioten’

Een klant in een belwinkel in Rotterdam wisselt via een scherm euro’s om voor bitcoins. Foto: ANP | Robin Utrecht

Foto van 'Els Anker'

Els Anker

4 NOV 2017

Het lijkt een scenario uit een comedyfilm te zijn, maar niets is minder waar. In de Brabantse plaats Oudenbosch is deze week een bitcoinautomaat gestolen. Volgens het bedrijf dat de automaat plaatste is de actie compleet ‘zinloos’, omdat het om digitale valuta gaat.

Softwarebedrijf Vissia plaatste het allereerste bitcoinapparaat van Nederland in 2014 in Oudenbosch. Een primeur, maar wat de inbrekers nu voor elkaar hebben gekregen is een wereldprimeur te noemen. „De bitcoin kan tegenwoordig dan wel veel waard zijn, de digitale valuta zit niet in het apparaat, maar staat in de cloud", aldus directeur Herman Vissia van softwarebedrijf Byelex in Oud Gastel tegen Omroep Brabant.

Voordeel

Nu bitcoins in waarde stijgen en plofkraken op pinautomaten steeds moeilijker uitvoerbaar worden, denken dieven hun voordeel uit de bitcoins te halen. „Het is een hele domme actie”, zegt Vissia. Er zitten namelijk nooit direct bitcoins in de automaten en bovendien worden de opbrengsten er iedere avond uitgehaald.

Wel heeft de verdwenen machine emotionele waarde voor de eigenaar van ByeleX. Voor de bouw van de bitcoinautomaat gebruikte hij de voet van een oude sterrenkijker. De totale schade van de diefstal bedraagt circa 8.000 euro. Volgens Omroep Brabant zat er daarnaast nog 325 euro aan briefgeld in het apparaat.

Online

Er bestaat overigens een kans dat de automaat weer gesignaleerd wordt. De bitcoinautomaten zijn namelijk verbonden met een systeem. Zodra de machines online gaan, kunnen ze worden gedetecteerd. Het unieke nummer van de automaat en de daarbij horende data wordt direct herkent en maakt iedere transactie of andere handeling onmogelijk.

De bitcoin werd geïntroduceerd in 2009. De waarde van de virtuele munt stijgt, omdat steeds meer landen de bitcoin erkennen als wettelijk betaalmiddel. In 2012 was een bitcoin iets meer dan 17 dollar waard. Op dit moment is de waarde van een bitcoin, die in delen wordt uitgegeven, meer dan 7.000 dollar.


Log in om een reactie te plaatsen

Views

600+

Domien: 'Je even terugtrekken wordt lastig'

Angelique Houtveen, Sander Hoogendoorn en Domien Verschuuren. Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

1 UUR

Het Glazen Huis heeft een metamorfose ondergaan, hij zal dit jaar volledig van glas zijn. Vooral bij 3FM-dj Domien Verschuuren zorgt voor extra spanning: „De muren van de slaapkamer zijn ook van glas en overal hangen camera's. Je even terugtrekken wordt lastig'', vertelt hij.

„Maar aan de andere kant is het ook niet voor niks een glazen huis en maakt dit het wel heel echt. Je wilt mensen echt het gevoel geven dat ze een week lang samen met ons in het Glazen Huis wonen.'' Toch hoopt Verschuuren op een gordijntje. „Het is namelijk best heftig om mij 's ochtends vroeg te zien.''

Steeds meer zzp'ers in grote steden

Steeds meer zzp'ers in grote steden

Steeds meer zzp'ers in grote steden. Foto: Unsplash

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

1 UUR

Nederland kent steeds meer ondernemers, de grote steden van Nederland tellen namelijk steeds meer eenmanszaken. Het aantal zelfstandigen zonder personeel is in tien jaar tijd verdubbeld, van 81.000 in 2007 tot 165.000 in 2017. In de rest van Nederland was de groei 79 procent

Eenmanszaken

D66 en CDA: weg met gasgestookte cv-ketel
Likeability of 3

D66 en CDA: weg met gasgestookte cv-ketel

CV instalatie voor verwarming en warm tapwater in huis. Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

1 UUR

Nog een gasgestookte cv-ketel thuis? Hij zou moeten worden verbannen, vinden CDA en D66. Dat is beter voor het klimaat, voor Groningen en voor de portemonnee.

De beide regeringspartijen willen dat minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat een plan maakt om de gasketel ‘uit te faseren’. Ze wijzen erop dat ieder jaar 400.000 cv-ketels plaatsmaken voor nieuwe. Dat moeten voortaan moderne, zuinige ketels zijn, vindt Tweede Kamerlid Rob Jetten (D66). Bijvoorbeeld hybride cv-ketels, die vooral op elektriciteit draaien.

Er komt een sterrenregen boven Nederland

Er komt een sterrenregen boven Nederland

Met een beetje mazzel regent het woensdagnacht vallende sterren boven Nederland. Foto: Pexels

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

2 UUR

Heb je ooit een sterrenregen gezien? Misschien heb je dan in de nacht van woensdag op donderdag geluk! Met een beetje mazzel regent het dan vallende sterren boven Nederland. Tientallen meteoren per uur zullen door de lucht schieten, en op het hoogtepunt, donderdagochtend rond 04.00 uur, misschien wel 120 per uur.

Naar het oosten kijken

Baudet: VVD is een kutpartij

Baudet: VVD is een kutpartij

Thierry Baudet tijdens een congres van het Forum voor Democratie. / ANP

Foto van 'Imre Himmelbauer'

Imre Himmelbauer

VANDAAG, 22:08

Thierry Baudet, lijsttrekker van het Forum voor Democratie, heeft de VVD een kutpartij genoemd op Twitter. De politicus geeft tegenover Rutger Castricum van PowNed meer uitleg over zijn uitspraak.

Man mag bij promotie geen vergiet en piratenpak aan

Man mag bij promotie geen vergiet en piratenpak aan

Leden van de Poolse Kerk van het Vliegend Spaghettimonster. Op het bord de tekst „Vrees het monster niet!" / EPA

Foto van 'Imre Himmelbauer'

Imre Himmelbauer

VANDAAG, 20:57

Een man die lid is van de Kerk van het Vliegend Spaghettimonster mag tijdens zijn promotiezitting geen piratenpak aan en geen vergiet op zijn hoofd hebben. Dat heeft het College voor de Rechten van de Mens vandaag geoordeeld.

Normalerwijs dragen promovendi tijdens de zitting bij de TU Delft een traditioneel zwart rokkostuum. De man, Michael Afanasyev, wilde echter door zijn geloof in een piratenkostuum en met een vergiet op zijn hoofd komen, omdat zijn religie zou voorschrijven dat hij bij officiële gelegenheden zo gekleed is. De universiteit verbood dat echter en daarom diende hij een klacht in bij het CvRM.

Twee kinderen komen om door ongeval Vlissingen

Twee kinderen komen om door ongeval Vlissingen

Ook de hulpdiensten konden de levens van de kinderen niet redden. / ANP Ginopress

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

GISTEREN

Door een ongeluk op de Sloeweg Noord in Vlissingen zijn dinsdagochtend twee kinderen om het leven gekomen. Een driejarige jongen uit Hulst overleed ter plekke. Het vijfjarige zusje van de peuter bezweek later aan haar verwondingen. Het meisje was met een traumahelikopter zwaargewond naar een ziekenhuis in Rotterdam vervoerd.

De auto waarin zij zaten kwam op de andere weghelft terecht en botste op een tegemoetkomende auto. De dertigjarige moeder, die de auto bestuurde, is ook naar het ziekenhuis gebracht. Ook de mannelijke bestuurder is naar het ziekenhuis gebracht.