Bankgegevens Nederlanders gejat door apps Play Store

16 november 2017 om 14:05 door D. van Aken
Bankgegevens Nederlanders gejat door apps Play Store
Duizenden Nederlanders dupe oplichtingsapps in Play Store van Google. / ANP

Duizenden Nederlanders hebben besmette apps gedownload uit de Play Store van Google. Het gaat om apps die gebruikersnamen en wachtwoorden voor internetbankieren onderscheppen, zo waarschuwt beveiligingsbedrijf ESET. 

Cleaner for Android

De verdachte apps lijken op een nieuwsapp of een app om je toestel mee op te schonen. Het zou om acht apps gaan met de namen Clear Android, Cleaner for Android, MEX Tools, World News en World News PRO. 

De apps vroegen geen bijzondere machtigingen en werkten in eerste instantie precies zoals verwacht. Ongemerkt treedt na installatie echter een geavanceerd mechanisme in werking, dat kwaadaardige software installeert. Dit kan niet zonder toestemming van de gebruiker, maar die wordt misleid omdat er een plaatje verschijnt met het verzoek om een nieuwe versie van Android te installeren. 

Russisch

ESET heeft kunnen vaststellen dat de software 2830 keer is gedownload, waarbij dit ruim 2600 keer Nederlandse gebruikers betrof. Google heeft de apps inmiddels verwijderd. Het is niet bekend wie de makers zijn. Ze gebruikten Russische namen, maar dat kan een afleidingsmanoeuvre zijn. Het is ook niet duidelijk hoeveel wachtwoorden ze in handen hebben gekregen en of ze geld van bankrekeningen hebben gehaald.

Wie getroffen is, moet de machtigingen voor de apps ongedaan maken en de apps en de geheime ladingen deïnstalleren. Check op de site van ESET voor meer informatie.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!