Erik Jonk
Erik Jonk Nieuws 9 nov 2017
Leestijd: 4 minuten

Attractie: Als een vogel over Nederland vliegen

In de nieuwe attractie This Is Holland word je al vliegend fan van Nederland.

Rakelings langs de must sees van ons kikkerlandje scheren, een storm boven zee trotseren en met hoge snelheid over een geurig en kleurig tulpenveld vliegen… Hoewel kikkerlandje, in de nieuwste attractie in Amsterdam-Noord word je binnen no-time (weer) fan van de diversiteit, schoonheid en rijkdom ‘der Lage Landen’. De naam: THIS IS HOLLAND.

Nauwelijks uit te leggen

Een fascinerende vlucht over Nederland maken, terwijl je simpelweg – wel veilig met een riem voor de buik – in een stoel zit. Dat is THIS IS HOLLAND, een nauwelijks uit te leggen ervaring. Zonder al te veel bombarie opende de attractie half oktober de deuren voor toeristen en Nederlanders die ons land op een bijzondere manier willen zien én beleven. Dat had een reden. „ THIS IS HOLLAND heeft te maken met zó veel techniek, dat we alles voor 100 procent op orde wilden hebben”, zegt commercieel directeur Joost van Berkel. Dat is nu het geval, THIS IS HOLLAND ‘kan los’.

Metro onderging de tour waarmee je ongeveer een uur bezig kunt zijn (het hoogtepunt, de vlucht, duurt negen minuten). Eerst pakken we een fotomomentje, waarbij je op een bankje zit en gemeld wordt dat je je benen het beste in de lucht kunt houden. Aan het einde van de tour blijkt waarom: je kunt als herinnering een eigen vliegplaat met een zelf gekozen achtergrond kopen.

Zoeken met je smartphone

Op weg naar show één passeer je een groot mozaïek met tegeltjes in Delftsblauw, vol iconen van ons land. Gevraagd wordt om met de camera van je smartphone een koe op de wand te zoeken. Heb je die gevonden, dan ontdek je nog veel meer. Zo word je op weg naar de vlucht meer vermaakt. In de eventuele wachtrij kom je quizpalen tegen om je kennis over Nederland te testen, met vragen over bijvoorbeeld Carice van Houten en Napoleon (even wat borstklopperij: Metro scoorde 100 procent). Dan mag je kiezen: de Engelstalige of Nederlandse tour.

Attractie: Als een vogel over Nederland vliegen
Even hard nadenken tijdens de tien vragen-quiz.

Met een eerste film word je bijgespijkerd over het ontstaan van Nederland. Acteur Peter Lusse vertelt over ons doorzettingsvermogen en hoe we ons nooit door het eeuwige gevecht met het water hebben laten afschrikken. Wie de tv-serie Vrienden Voor Het Leven ooit zag, kan zijn stuntelige manier van presenteren wel raden.

Leuke geschiedenisles

In ruimte twee krijg je alvast wat mee over de highlights van de vlucht en het werelderfgoed in ons land, leren we onder meer dat onze kust 524 kilometer lang is en zien toeristen waarom Nederland regelmatig oranje kleurt. Wat een verdomd leuke geschiedenisles is dit eigenlijk. Joost van Berkel beaamt dat: „We hebben een arrangement voor scholen, hele klassen komen langs.”

Attractie: Als een vogel over Nederland vliegen
In een tweede ruimte word je alvast bijgepraat over de highlights van de vlucht.

En dan: vliegen! De Metro-verslaggever maakt zich nog even druk over zijn hoogtevrees, als hij zijn riem vastmaakt in een rij van tien stoelen. Daarvan zijn er nog drie, je ‘vliegt’ met veertig mensen tegelijk. Vliegen tussen haakjes, want je zit natuurlijk gewoon in een stoel. Bewegen doen de zetels wel, als je tuurt naar de film op een groot bolvormig scherm. Het avontuur begint met een race door de ruimte, waarbij je nog geen diepte ervaart. Maar eenmaal door het Hollandse wolkendek gedoken, heb je negen minuten spektakel (geselecteerd uit 35 uur film door camera’s die aan helikopters werden gehangen).

Water in je gezicht

Goed uitleggen kunnen we het op deze plaats niet, maar het vliegen als een vogel is fascinerend. Je ruikt heide en tulpen en krijgt tijdens de eerdergenoemde storm boven zee het water in je gezicht geslagen. Soms maak je boven kust of natuurgebieden met duizelingwekkende snelheid bochten, dan weer zweef je rustig boven de Maas richting Erasmusbrug in Rotterdam of kijk je uit op Friese schaatsers (je voelt de kou). Als de vlucht eindigt tussen het vuurwerk boven Amsterdam, is Metro’s eerste gedachte: nóg een keer.

Attractie: Als een vogel over Nederland vliegen
Soms vlieg je snel…

Fan van Nederland

„THIS IS HOLLAND heeft een ode voor Nederland willen maken”, zegt Van Berkel in de Holland Lounge, het eindpunt van de tour. Daar kun je nog wat verdieping vinden over bijvoorbeeld gemalen en de molens van Kinderdijk. Nou, een ode is het. De makers van de bios-kaskraker De Nieuwe Wildernis hebben ook voor THIS IS HOLLAND beelden afgeleverd om U tegen te zeggen. Van Berkel: „We hopen dat iedereen die de vlucht heeft gemaakt als fan van Nederland naar buiten stapt.” Bij Metro is dat gelukt, want wat wonen we eigenlijk in een klein en tegelijkertijd uniek land. En oh ja: met die hoogtevrees viel het wel mee.

Attractie: Als een vogel over Nederland vliegen
Metro’s verslaggever pakte uiteraard het fotomomentje.

Wat en waar?

THIS IS HOLLAND vind je in Amsterdam-Noord tussen het Eye Filmmuseum en de A’DAM Toren.

• Openingstijden. Dagelijks van 10.00 tot 20.00 uur (laatste experience 19.00 uur).

• Entree. Volwassenen 16,50 euro, kinderen tot en met 12 jaar 9,50 euro.

• Niet in de rij. Online kun je een eigen tijd reserveren.

• Combinaties boeken. Dat kan met de naastgelegen A’DAM Toren (zoals de befaamde dakschommel) en de Canal Cruise.

• Regels. Je moet minstens 1.02 meter zijn en niét zwanger.

• Meer informatie vind je op Thisisholland.com.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.