Daisy Heyer
Daisy Heyer Nieuws 4 nov 2017
Leestijd: 1 minuut

Anti-sleepwetbrief zorgt voor onrust bij ontvangers

Een brief die afkomstig zou zijn van de ‘Rijksveiligheidsdienst’ zorgt voor onrust onder Nederlanders.

In de brief wordt aangekondigd dat er binnenkort iemand vanuit de gemeente woningen zal betreden om daar een ‘relay’ te installeren tussen de router en de aansluiting van de woning. ,,Deze relay geeft de diensten toegang tot de communicatie die via uw thuisnetwerk loopt", wordt gemeld.

De relay zou geïnstalleerd worden in het kader van de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten, de zogenaamde ‘sleepwet’.

Argwaan

Een twitteraar die de brief via Twitter liet zien aan de AIVD vraagt zich af of de – professioneel uitziende – brief echt van hen afkomstig is. ,,Ik vertrouw het niet…", meldt Roel Klei als hij foto’s van de brief meestuurt.

Zijn wantrouwen blijkt terecht: de brief blijkt een anti-sleepwetactie van Bits of Freedom. ,,De brief van de ‘Rijksveiligheidsdienst’ is niet afkomstig van de AIVD", meldt de AIVD via zijn officiële twitteraccount. ,,De Rijksveiligheidsdienst bestaat niet."

‘Wat dom!’

De twitteraar in kwestie hoopt dat de AIVD juridische stappen onderneemt tegen Bits of Freedom. ,,Misbruik logo. Dit bericht zorgt voor veel onrust", zegt hij boos tegen de AIVD. Ook anderen reageren gepikeerd op de brief van Bits of Freedom, die door 20.000 mensen ontvangen zou zijn. ,,Dit is echt hoe je mensen niét aan je zijde krijgt. Wat dom!", is een van de boze reacties op social media.

Maar Bits of Freedom kan ook op veel bijval rekenen. Zo vindt menig persoon de brief ontzettend grappig en is dit volgens velen precies waar we ons druk om moeten maken als de ‘sleepwet’ wordt ingevoerd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.