Rosan de Vos
Rosan de Vos Nieuws 2 nov 2017
Leestijd: 1 minuut

Abortuspil toch niet verkrijgbaar bij huisarts

Huisartsen mogen toch geen abortuspil verstrekken. Het afgelopen jaar heeft minister Edith Schippers zich sterk gemaakt om de abortuspil via de huisarts beschikbaar te stellen. Deze pil is momenteel namelijk alleen verkrijgbaar bij de abortuskliniek. Het nieuwe kabinet Rutte-III heeft besloten deze maatregel niet door te voeren.

Christelijke partijen

Met de abortuspil kan je je zwangerschap vroegtijdig afbreken. Deze behandeling mag alleen worden uitgevoerd, wanneer je zestien dagen overtijd bent. De beroepsgroep van huisartsen benadrukt dat de pil in de periode tot 6,5 weken – dus zestien dagen overtijd – gewoon veilig en effectief is.

De christelijke partijen, ChristenUnie en CDA, hebben ervoor gezorgd dat de abortuspil niet bij de huisarts verkrijgbaar zal zijn. Ze denken dat vrouwen gemakkelijker tot een abortus overgaan als de huisarts een recept voorschrijft.

Schippers vindt juist dat de huisarts een meerwaarde kan bieden voor vrouwen die onbedoeld zwanger zijn. Ze kunnen samen in gesprek gaan om te voorkomen dat een abortus in een later stadium alsnog nodig is.

https://twitter.com/woukevscherrenb/status/925833362861953025

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.