Binnenland

Likeability of 6

Zelfverdediging voor vrouwen: een noodzaak?

Theresa tijdens een les Krav Maga. (Foto: Theresa Wever)

Foto van 'Merel Driessen'

12 OKT 2017

Met de verdwijning van Anne Faber spookt er bij veel vrouwen de vraag door het hoofd: ‘kan ik avonds of ’s nachts nog veilig over straat?’

Onlangs wist een vrouw uit Breda nog van een aanrander af te komen door hem in zijn kruis te trappen en zijn hand tot aan bloeden toe kapot te bijten. De vrouw waarschuwde andere vrouwen om niet, zoals zij deed, ’s ochtends vroeg te gaan hardlopen. Door dit soort gebeurtenissen herkennen vooral veel vrouwen een gevoel van angst als ze in het donker over straat lopen.

1 op de 8 vrouwen ooit verkracht

Maar hoe vaak gebeurt het nou echt dat iemand verkracht of aangerand wordt? Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek werden er in 2016 meer dan 2200 mensen aangerand. Althans, dat zijn de mensen die het hebben gemeld. Ruim 1500 mensen zouden in 2016 zijn verkracht.

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Het Centrum voor Seksueel Geweld heeft het over iets andere cijfers. In het Jaarverslag van 2016 hebben ze de gegevens verzameld van hun 15 locaties in Nederland. Daaruit blijkt dat 1 op de 8 vrouwen ooit verkracht is. Jaarlijks worden honderdduizend mensen slachtoffer van seksueel geweld, waarvan 90 procent vrouw. En tussen de 12 en 24 jaar is het risico op verkrachting vier keer zo groot.

Lesje zelfverdediging

Het lijkt alsof een lesje zelfverdediging voor vrouwen geen kwaad kan. Natuurlijk is het niet altijd mogelijk om jezelf nog uit een bepaalde situatie te halen, maar zelfverzekerd over straat kunnen lopen is wel fijn. Theresa Wever is instructeur in Krav Maga bij Inside Defence en volgens haar is het de perfecte zelfverdedigingsmethode voor dit soort situaties.

Krav Maga is een zelfverdedigingsmethode die is ontstaan in het Israëlische leger. Of je nou een man of vrouw bent, jong of oud, iedereen kan de methode leren. Theresa geeft op haar school speciale lessen aan vrouwen. „Vrouwen worden met ander soort aanvallen geconfronteerd dan mannen. Een man grijpt een andere man bijvoorbeeld niet snel bij z’n keel.”

Vrouwen maken bij Krav Maga gebruik van hun snelheid. (Foto: Theresa Wever)

Goed om je heen kijken

Volgens Theresa denken veel mensen niet goed na over geweld en zijn ze daarom snel bang. „Veel vrouwen weten niet waar ze nou precies bang voor zijn of wat ze eng vinden.” Theresa leert de vrouwen onder andere wat voor houding ze aan moeten nemen: „Op straat kijken mensen veel meer naar hun telefoon dan om zich heen. Wij leren de vrouwen om niet afgeleid te raken en te letten op waar ze naar toe lopen.”

Daarnaast zijn de vrouwen bezig met wat gevaarlijke gebieden zijn. „Een aanranding of verkrachting kan eigenlijk overal gebeuren. Maar let vooral goed op in de gebieden waar je onbekend bent of waar het slecht verlicht is.”

Schoppen in het kruis

Dat is alleen nog het mentale gedeelte. De vrouwen worden ook fysiek getraind. „Daarbij hebben we vooral veel aandacht voor de snelheid van de vrouw. Mannen zijn vaak krachtiger, maar vrouwen zijn juist sneller. Waar we veel op trainen, is het schoppen in het kruis van de man.” Theresa wil de vrouwen zich er ook bewust van maken wat ze wel en niet kunnen. Vaak hebben ze niet door dat ze veel meer kunnen dan ze denken. „Opgeven is geen optie en dat leer je te voelen bij Krav Maga.”

Over het idee of vrouwen ’s avonds niet alleen op straat kunnen lopen, valt te twisten vindt Theresa. „Als je het idee hebt dat je de rest van je leven de deur niet uit kunt, is dat ook niet goed. Wees je bewust van wat er om je heen gebeurt en neem daar de juiste maatregelen voor. Probeer je intuïtie te volgen, die is er om je veilig te houden.”

LEES OOK


like
user_547131fde8aa6dc282bfcc6423b09371e3dedcf9_avataruser_f777c71deb6a765a882d5cbf695027f7e788bed5_avatar

Views

100+

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Een uurtje in het donker tijdens Earth Hour

Een uurtje in het donker tijdens Earth Hour

Startsein voor Earth Hour in Rotterdam Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

37 MIN

Heb jij tussen 20.30 en 21.30 in het donker gezeten? Je was niet de enige. Op veel plaatsen in Nederland deden bedrijven en particulieren zaterdagavond een uur lang het licht uit tijdens Earth Hour.

Astronaut en WNF-ambassadeur André Kuipers gaf om 20.30 het startsein door in Rotterdam de verlichting van de Erasmusbrug uit te schakelen.

Toekomst van de aarde

De actie is een initiatief van het Wereldnatuurfonds (WNF). De mensen die meedoen staan hiermee even stil bij de toekomst van de aarde.

Ook bij Tata Steel in IJmuiden, de Dom in Utrecht, het Paleis op de Dam in Amsterdam, het raadhuis van Hilversum en het Efteling Hotel in Kaatsheuvel werd het donker.

Ook in het buitenland kende Earth Hour prominente deelnemers, waaronder het ruimtestation ISS, het Opera House in Sydney, de Petronas Towers in Kuala Lumpur, de piramides van Gizeh in Egypte, de Eiffeltoren in Parijs, Buckingham Palace in Londen en het Empire State Building in New York.

LEES OOK


Views

9

Giraffe dierentuin Kerkrade raakt bekneld en sterft
Likeability of 2

Giraffe dierentuin Kerkrade raakt bekneld en sterft

Foto: Colourbox

Foto van 'Sofie Smulders'

3 UUR

Een tragische gebeurtenis heeft zaterdagochtend de Limburgse GaiaZOO getroffen. Een giraffe kwam klem te zitten in een boom en overleefde dit ongeval niet.

Werknemers van de dierentuin in Kerkrade staan voor een raadsel. Ze vonden de giraffe in de vork van een boomstronk op de grote savanne in het park. Ze denken dat het dier gestruikeld is en toen vast is komen te zitten.

Urenlang bekneld

De verzorgers van GaiaZOO konden de giraffe pas bevrijden nadat ze urenlang bekneld had gezeten. Dit komt omdat het lang duurde voordat zij de andere dieren die op de savanne leven naar hun binnenverblijven konden lokken. Toen zij de giraffe konden bevrijden, was ze al overleden.

Het gaat om giraffevrouwtje Philani, die in het voorjaar van 2014 geboren werd in de Limburgse dierentuin. Zij was de tiende giraffe die hier geboren werd.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avataruser_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Views

100+

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Man (48) redt samen met zoon een fiets uit de gracht
Likeability of 5

Man (48) redt samen met zoon een fiets uit de gracht

Man (48) redt samen met zoon een fiets uit de gracht. Foto ter illustratie: ANP

Foto van 'Rosan de Vos'

VANDAAG, 17:49

Lance Roberts is een 48-jarige Brit die al sinds 1991 in Amsterdam woont. Ondanks dat hij een Engelsman is, voelt hij zich een Amsterdammer. Hij schaamde zich dan ook heel erg toen hij zag dat zijn landgenoten in een dronken bui spullen vernielden.

Filmpje op Facebook

Er was een filmpje op Facebook online gezet waarbij Roberts zag dat zijn landgenoten onder andere een fiets in de Amsterdamse grachten gooiden. Dit gebeurde de avond voor de oefenvoetbalwedstrijd Nederland - Engeland.

„De fiets had twee kinderzitjes en lag vlakbij het kinderdagverblijf van mijn kinderen”, vertelt Roberts aan AT5. „Die fiets kon van iemand zijn die daar ook zijn of haar kinderen opvangt.”

Uit de gracht

Om te laten zien dat niet alle Engelsen zo zijn, heeft Roberts de fiets gered. "Ik ben samen met mijn zoon toen met boothaak en al naar mijn sloep gegaan, en we hebben de fiets uit het water gehaald.”

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Views

100+

Likeability of 3

490 euro boete voor hulp in Oostvaardersplassen

De dieren op de Oostvaardersplassen/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

VANDAAG, 17:19

Het leed in de Oostvaardersplassen grijpt vele dierenliefhebbers aan. Toch staan er boetes op als je de dieren helpt door ze van voedsel te voorzien. Roger Pierweijer uit Landgraaf kreeg al 490 euro boete, maar hij weigert te stoppen.

'Economisch delict'

„Ik heb een boete van 90 euro, omdat ik over de hekken ben geklommen, en een boete van 400 euro voor iets dat ze een economisch delict noemen. Maar ik vecht ze aan", zo vertelt de strijdbare stukadoor tegenover 1Limburg. „Ik stop pas als de dieren daar worden weggehaald of tot er genoeg groen is, zodat ze op eigen houtje kunnen overleven. Ze mogen me drie keer per dag komen beboeten, maar ik ga gewoon door. Ik wil die dieren redden. Echt, ik kan je foto's van stervende dieren laten zien, die gaan door merg en been. Dan begrijp je het wel."

Zelf had Pierweijer minder nodig om in actie te komen. „Ik zag beelden via internet en het nieuws. Dieren die in de ijzige kou stonden, zonder eten. Dat heeft me zo gepakt... Toen dacht ik: 'Ik kan het niet laten bij een Facebook-reactie, ik moet nu echt iets doen.' Op mijn initiatief hebben we toen een bus en een aanhanger vol gegooid met hooi en zijn we erheen gereden."

'We' zijn Pierweijer en drie van zijn vrienden. „We rijden dan op vrijdag die kant op en gaan zaterdag weer terug. Ik moet die jongens echt een pluim geven, zonder hun hulp had ik dit niet gekund."

Donaties

Overigens is de 490 euro boete een stuk minder dan wat Pierweijer tot dusver al in zijn onderneming heeft gestopt. Aan brandstof en hooi was hij al zo'n 1.500 euro kwijt. Het is niet dat Pierweijer alles zelf heeft betaald, want met donaties haalde hij al ruim 5.000 euro op. Dus alle boetes ten spijt voorlopig zal hij wel even doorgaan.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


sad
user_f0e8afe437924c3bd553f79be06c44cf2a9364fa_avatar

Views

98

Likeability of 5

Camera videoHoe de Asus ZenBook de flexwerklaptop werd

In samenwerking met Asus

21 MAA 2018

Een mooi ogende notebook die - zonder snoertje - de hele werkdag meegaat. Dat is in een paar woorden de Asus ZenBook, de laptop die je op menig flexwerkplek ongetwijfeld opengeklapt op tafel hebt gezien.

Metro is samen met Asus (zie onderaan) via een columnwedstrijd op zoek naar mooie verhalen over goede flexwerkplekken. Hoe zit dat toch, dat dit apparaat uit zoveel werktassen tevoorschijn wordt getoverd?

Asus is van oudsher een tech-company en in 1989 ooit begonnen met moederborden en grafische kaarten. „Dat is ons hart en de reden waarom gamers en super-techy mensen ons kennen en van ons houden”, vertelt Farley Cicilia van Asus. „We staan voor innovatie en design. Dat is handig voor als je bijvoorbeeld zelf je pc wilt bouwen. Ja, we zijn een powerhouse voor componenten en hardware.”

Nu voor iedereen

Langzamerhand begon Asus ook pc’s en laptops te bouwen. Niet alleen voor ‘die gamers en supertechy mensen’, maar voor iedereen. En zo was daar in 2011 het - zo bleek later - bedrijfspareltje voor de gewone man, de Asus Zenbook. Met name de huidige ‘UX430’ is uitgegroeid tot een populair apparaat. Kenmerkend zijn het grotere scherm (door dunne randen) en het draaggemak.

Cicilia: „Onze ZenBookserie is het neusje van de zalm geworden, onze trots. De ZenBook is een superelegante premium laptop van uitstekende materialen. Het design van de ZenBook is de afgelopen drie jaar heel belangrijk geworden. We hebben ons als Asus afgevraagd hoe de ZenBook mee kon met de tijd. Dat resulteerde erin dat je tegenwoordig met de Zenbook gezien wilt worden.”

Wow-factor

Dat blijkt. Loop een koffietentje in en je ontdekt wel iemand die zit te flexwerken met een ZenBook. „Als je je laptoptas opent zorgt dat bijna voor de wow-factor”, zegt Cicilia met een grote lach. Dan een beetje relativerend: „Het is gewoon echt een mooi en onderscheidende notebook.”

Opvallend design of niet, je moet er natuurlijk vooral goed mee kunnen werken. Cicilia: „Uiteraard, maar wees gerust. De Zenbook heeft genoeg paardenkracht om ook grote, zware programma’s te kunnen draaien. Mensen uit de grafische wereld en ook personen die moeten editen, kunnen er prima mee overweg.”

Dat je zoveel ZenBooks op openbare plekken ziet, komt omdat het bepaald geen log en zwaar apparaat is. Integendeel, de laptop weegt maar 1,25 kilo. Hij is reisvriendelijk, sommige ZenBooks passen zelfs in een vrouwenhandtas. En voor de sloddervossen onder ons, die stelselmatig hun oplader vergeten: de ZenBook heeft een optimale batterij, waardoor hij een uurtje of negen à tien meegaat. De melding die je vreest, ‘nog 10 procent’, blijft lekker lang uit. Superhandig voor de flexwerker dus. En, niet geheel onbelangrijk, voor 700 tot 800 euro heb je een ZenBook in huis.

Schrijven en stemmen

De ervaringen van die flexwerker, daar zijn Asus en Metro zoals gezegd naar op zoek. Wie graag in een café of op een rustig plekje in een bibliotheek werkt en daar een goed verhaal bij heeft: schrijf gerust een column van 400 woorden en stuur deze in naar lezerscolumn@metronieuws.nl. Wat het mooiste verhaal oplevert? Een plek in de papieren Metro en, uiteraard, een Asus Zenbook.

Schrijf je geen column, maar wil je wel meebepalen wie de winnaar wordt? Je stem uitbrengen - door middel van een emoji - kan hier. Wel een beetje naar beneden scrollen, dan vind je de 'lezerscolumns flexwerkplek'.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


love
user_40f2189b758d1d5d4da21b21e14ad404f1d96af6_avatar

Views

300+

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
MH17-monument onthuld bij vliegbasis Eindhoven

MH17-monument onthuld bij vliegbasis Eindhoven

MH17-monument onthuld bij vliegbasis Eindhoven. Foto: ANP

Foto van 'metronieuws'

VANDAAG, 16:29

Zaterdag is er bij de vliegbasis in Eindhoven een gedenkteken onthuld voor de slachtoffers van de MH17-vliegramp. Het beeld 'De Verbinding' staat bij de ingang van de vliegbasis, een plek die bij de nabestaanden emoties oproept omdat alle slachtoffers in 2014 via Eindhoven uit Oekraïne zijn teruggekomen. Het beeld is onthuld door commissaris van de Koning in Noord-Brabant Wim van de Donk en burgemeester van Eindhoven John Jorritsma.

Tijdens de onthulling waren er ambassadeurs van onder meer België, Australië, Oekraïne, Engeland, Duitsland, Nieuw-Zeeland en Maleisië aanwezig. Burgemeester Jorritsma noemt het de grootste vliegtuigramp uit de geschiedenis: „Wanneer onthoud je nu een vluchtnummer als je op vakantie gaat? Je checkt in en vertrekt en een dag later ben je het vergeten. Maar MH17 vergeten we allemaal nooit meer."

'De Verbinding'

Het beeld 'De Verbinding' bestaat uit verschillende persoonlijke tekstbanden die samen een wereldbol vormen. Onder andere de tekst 'Ik zal je nooit vergeten', is erin verwerkt. „Die polsbandjes - met de tekst 'Ik zal je nooit vergeten' - hebben we na de ramp uitgedeeld aan nabestaanden, als een soort troost", vertelt initiatiefnemer van het monument Ronald Rutten aan Omroep Brabant. „Op een gegeven moment liep iedereen ermee, je kon het zo gek niet bedenken: militairen, hulpverleners."

Het monument is een initiatief van de stichting Walk-for-298. Het monument in Eindhoven staat los van het nationale monument in Vijfhuizen, dat vorig jaar officieel werd geopend.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

26

Gemeenten in de rij voor intocht van Sinterklaas. / ANP

Gemeenten in de rij voor intocht van Sinterklaas

Veel gemeenten willen de intocht van Sint organiseren. / ANP

Foto van 'Sarah Sitanala'

GISTEREN

Dankzij een heleboel media-aandacht naar aanleiding van de brandbrief die de NTR stuurde naar het Nederlands Genootschap van Burgemeesters, is de omroep overladen met reacties van gemeenten die zeggen de intocht te willen organiseren.

Geweldige animo

Een woordvoerder van de NTR liet tegenover de NOS weten: „We zijn enthousiast over de geweldige animo.” Na de noodkreet van de omroep is het aantal aanmeldingen flink gestegen. Om hoeveel aanmeldingen het precies gaat wil de omroep niet kwijt.

De NTR maakte donderdag bekend dat nog geen enkele gemeente zich had opgegeven voor de organisatie van de intocht van de sint. Dit in tegenstelling tot voorgaande jaren, aldus de omroep.

Marketing

Kennelijk is het niet zo dat de gemeenten hier niet op zaten te wachten, gezien de vele aanmeldingen die sinds de noodoproep zijn binnengestroomd. „De NTR hoefde voorheen nooit aan marketing te doen, maar een klein zetje was genoeg.”

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

100+