Sander Schomaker
Sander Schomaker Nieuws 2 okt 2017
Leestijd: 2 minuten

Zaanse basisschool vraagt ouders om in te vallen

Hoe groot het lerarentekort in het onderwijs in ons land is, wordt wel duidelijk uit de brandbrief die een Zaanse basisschool onlangs stuurde naar de ouders van de leerlingen. Er is inmiddels blijkbaar zo’n enorm tekort aan inval-leraren dat de school ouders vroeg om zich aan te melden als invalkracht.

Onmogelijk

‘We hebben de indeling rond, maar er mag werkelijk niemand ziek worden. Vervanging vinden voor een langdurig zieke collega is bijna onmogelijk geworden’, schreef de Zaanse schoolleiding vorige maand aan de ouders.

De oproep was echter niet alleen gericht aan ouders met een onderwijsbevoegdheid maar ook aan vaders, moeders en verzorgers zonder lerarenopleiding: ‘Mocht u niet in het bezit zijn van een onderwijsbevoegdheid, maar wel een dag of een dagdeel zinvolle activiteiten kunnen aanbieden aan een groep, dan vraag ik u dit ook aan ons te melden.’

„Dit is niet de bedoeling van ons onderwijs”, reageert Thijs den Otter, woordvoerder van de Algemene Onderwijsbond. „In uitzonderlijke gevallen kunnen ouders zonder bevoegdheid voor de klas staan, maar dat moeten dan wel zijinstromers zijn. Er moet die mensen een lerarenopleiding worden aangeboden.”

1,4 miljard euro

Volgens Den Otter geeft de brief van de school uit de Zaanstreek wel aan hoe hoog de nood is. „Dit geeft aan hoe hard de roep om de stakingseis van 1,4 miljard euro extra voor het primair onderwijs nodig is.”

De AOb geeft toe dat dit soort brieven vaker gestuurd worden door basisscholen in Nederland. „Nu er sprake is van een oplopend tekort aan leerkrachten zoeken schoolbesturen naar oplossingen. Het komt inderdaad vaker voor dat gevraagd wordt of ouders met een lesbevoegdheid bereid zijn (inval)lessen te verzorgen.”

De AOb vindt het geen probleem als ouders mét een lesbevoegdheid voor de klas komen te staan als invaller. „Wanneer een met een lesbevoegdheid aan het werk gaat, zal er een arbeidsovereenkomst opgesteld moeten worden, dat volgt uit de cao primair onderwijs. Daardoor ontstaat een arbeidsovereenkomst. Hoewel de leerkracht dan nog steeds ouder is, is de juridische positie veranderd in die van werknemer. Als er dan iets gebeurt terwijl een ouder voor de klas staat, is het schoolbestuur als werkgever aansprakelijk. Iedere werknemer in het primair onderwijs moet een verklaring omtrent gedrag overleggen. Dat staat in artikel 3 van de Wet op het primair onderwijs. Dat geldt dus ook voor ouders die voor de klas komen te staan.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.