We maken onze smartphone bijna nooit schoon

Camera videoWe maken onze smartphone bijna nooit schoon

Even een doekje over je smartphone: zeldzame gebeurtenis.

Foto van 'Erik Jonk'

Erik Jonk

24 OKT 2017

Oh wat is hij onmisbaar, de aan onze handen vastgeplakte smartphone. Maar dat betekent tegelijkertijd dat het superhandige apparaat een broeinest van bacteriën is geworden.

Regelmatig je handen wassen, wordt ons door onze ouders van jongs af aan geleerd. Maar als je, zoals voor zovelen geldt, de hele dag berichtjes op je mobieltje typt en maar blijft swipen over dat smartphoneglas, hoe schoon zijn je handen dan eigenlijk nog?

Nooit een poetsbeurtje

De meeste smartphones zijn ‘vieze dingen’. 31 procent van de Nederlanders maakt z’n telefoon zelden schoon. We hebben het dan over één keer per half jaar, of nog minder. Nog erger: 11 procent heeft de telefoon zelfs nog nóóit een fijn poetsbeurtje gegeven. Van de mensen die hun smartphone wel schoonmaken, ja ze bestaan, gebruikt slechts 6 procent een desinfecterend middel.

Dat blijkt uit onderzoek van het wereldwijde hygiëne- en gezondheidsbedrijf Essity, bekend van onder meer Tork, TENA, Libresse, Edet, Demak’Up, Tempo en Plenty. Alle uitslagen van het onderzoek zijn donderdag bekendgemaakt; het is uitgevoerd in aanloop naar Global Handwashing Day (zondag 15 oktober). Het doel van Global Handwashing Day is mensen bewust maken van het belang van goede handhygiëne.

We maken onze smartphone bijna nooit schoon

Telefoon op het toilet

De meerderheid van de Nederlanders (67 procent) komt er pas op om de telefoon schoon te maken als hij zichtbaar vies is. Wat er dan wordt schoongemaakt? In veel gevallen (61 procent) alleen het scherm… Dat is bepaald niet hygiënisch als je bedenkt dat de smartphone voor veel mensen een vaste metgezel is bij toiletbezoek.

Overigens is niet alleen onze smartphone soms viezer dan vies. De helft - of minder - van de deelnemers aan het onderzoek geeft toe dat hun tablet (52 procent), vaste telefoon (37 procent), toetsenbord (54 procent) en muis (44 procent) regelmatig mag genieten van een schoonmaakdoekje. De andere helft maakt die apparatuur minder (of véél minder) dan eens per maand schoon.

De handjes gewassen

Het overgrote deel van de Nederlanders (87 procent) vindt wel dat zij hun handen vaak genoeg wassen. Dat blijkt uit een eerder gehouden onderzoek van Essity, maar dat zegt nog lang niet alles over de daadwerkelijke handhygiëne. Gertie Eikenaar, communicatiedirecteur bij Essity Benelux: „Als je bedenkt dat mensen hun mobiele telefoon gemiddeld honderd keer per dag ontgrendelen, dan kun je je voorstellen hoeveel bacteriën zich hier verzamelen.”

Hieronder zie je de straatvraag: maak jij je smartphone schoon?

Mensen niet bewust

„Zelfs als je mobiel niet zichtbaar vuil is, kan het miljoenen bacteriën bevatten”, waarschuwt Eikenaar. „Dan kun je nog zo vaak je handen wassen, maar wanneer je je telefoon niet regelmatig schoonmaakt haalt dit weinig uit. Uit ons onderzoek blijkt dat mensen zich nog weinig bewust zijn van de mobiel als broedplaats van bacteriën. Schone handen kunnen verspreiding van virussen in infecties voor een groot deel voorkomen. Om die reden willen we dit onderwerp extra op de kaart zetten tijdens Global Handwashing Day. Het belang van een goede handhygiëne is groot, het regelmatig ontsmetten van je telefoon een cruciale factor.”


Log in om een reactie te plaatsen

Views

200+

Dierenarts redt luipaard uit metersdiepe put

De dierenarts in actie/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

Kasper Hermans

GISTEREN

Een dierenarts uit Guwahati (de hoofdstad van de Indiase staat Assam) heeft deze week een luipaard uit een metersdiepe droogstaande put gered. Hoe het dier in de put verzeild is geraakt, is onbekend.

Camera videoMaakt een kerstboom gelukkig? Metro onderzoekt

Foto van 'Metro'

Metro

15 DEC 2017

Tuig jij het liefst al zo vroeg mogelijk de kerstboom op? Dan hebben we goed nieuws: mensen die vervroegd kerstversiering ophangen, zouden zich gelukkiger voelen en minder stress ervaren.

Bekijk ook: Ns genderneutraal, Metro onderzoekt

Camera videoVlog Ebru: In Rotterdam hebben we DENK niet nodig!

Foto van 'Metro'

Metro

15 DEC 2017

„Pim en ik zijn hartstikke tegen versplintering”, begint Ebru met haar vlog. Ze wenst DENK en PVV enorm veel succes in Rotterdam nadat zij tegelijkertijd aangekondigd hebben mee te doen aan de gemeenteraadsverkiezingen.

„Als er één ding is wat een politicus wil, dan is het ophef en DENK heeft dat op een voortreffelijke wijze gedaan door op hetzelfde moment, of eigenlijk iets eerder dan Wilders, dit aan te kondigen.”

Vlog Anouk: Janken om een ijsbeer

Camera videoVlog Anouk: Janken om een ijsbeer

Foto van 'Metro'

Metro

14 DEC 2017

De beelden van een stervende, uitgemergelde ijsbeer waren deze week een ‘hit’ op social media. Fotograaf Paul Nicklen presenteerde de foto met de tekst: ‘zo ziet klimaatverandering eruit’.

Foto om te janken

Peuter grijpt in bij worstelwedstrijd zus

'Blijf van mijn zus af', dacht het mannetje. Archieffoto: Colourbox.

Foto van 'Metro'

Metro

14 DEC 2017

Familie komt op de eerste plek, zeker in de decembermaand koesteren we speciale gevoelens voor onze naaste familieleden. Zo ook een 2-jarige peuter uit het Amerikaanse Columbia City. Toen hij toeschouwer was bij een worstelpartij van zijn oudere zus Ruby dacht het ventje dat het om een echte vechtpartij ging.

Ingrijpen

Likeability of 5

Camera video'Europa gaat niet over verbieden döner kebab'

Foto van 'Metro'

Metro

13 DEC 2017

“In de kebab-vleesrollen die we allemaal kennen, daar zit blijkbaar fosfaat in. Dat is, als je ze invriest die grote rollen, om dat vlees beter bij elkaar te houden.” Als Lars eraan moet geloven, schijnt dat een beter broodje kebab tot gevolg te hebben.

“Nu stemt vandaag het Europees Parlement over het verbieden van die kebab-rollen vanwege die fosfaat, want dat schijnt nogal ongezond te zijn.” Lars geeft aan dat daar niet heel veel bewijs voor is en er is volgens hem zelfs ook wel wat voor te zeggen dat het niet eens zo ongezond is.

Rapper Boef 'gearresteerd'
Likeability of 5

Rapper Boef 'gearresteerd'

Boef tijdens de XITE Awards. / ANP Kippa

Foto van 'Imre Himmelbauer'

Imre Himmelbauer

13 DEC 2017

Elke middag geeft Metro je een overzicht van de opmerkelijkste en/of leukste video's en foto's die we zijn tegengekomen. Zie hieronder de virals van woensdag.

Boef 'gearresteerd' voor breken records