Rosan de Vos
Rosan de Vos Nieuws 2 okt 2017
Leestijd: 1 minuut

We gaan 70 euro meer betalen aan energie in 2018

Volgend jaar wordt de energierekening per gezin gemiddeld 70 euro hoger, dit is een stuk meer dan in de eerste instantie gedacht. Deze stijging wordt veroorzaakt door de ‘Opslag Duurzame Energie’ (ODE) en de verhoogde energiebelasting door het kabinet, blijkt uit onderzoek van Pricewice.

Opslag Duurzame Energie

De ODE is een extra belasting die elke energieafnemer moet betalen. Deze opslag is ingevoerd om te investeren in duurzame energie en daardoor doelen uit het Energieakkoord te kunnen realiseren.

70 euro meer kwijt

Een gemiddeld gezin zal volgend jaar gemiddeld 50 euro meer kwijt zijn aan de ODE dan in 2017, de energiebelasting wordt zo’n 20 euro meer per gemiddeld huishouden. Maar ondanks dat de prijzen omhoog gaan, verbruiken we gemiddeld wel minder energie. Hoe kan het dan dat we meer gaan betalen?

We gaan 70 euro meer betalen aan energie in 2018
We gaan 70 euro meer betalen aan energie in 2018. Foto: Giphy

Meer betalen, minder verbruik

De ODE is een bedrag dat betaald wordt per kilowattuur elektriciteit of kubieke meter gas. Maar volgens gebruikscijfers van het CBS blijkt dat ons gas- en elektriciteitsverbruik is gedaald. De tarieven van de ODE moeten nu hoger worden vastgesteld, omdat er in 2018 een miljard euro in duurzame energie moet worden geïnvesteerd.

Stijgingen afgelopen jaren

De laatste jaren zijn de belastingen op energie flink gestegen. In 2013 betaalden we gemiddeld 455 euro aan energiebelastingen, in 2018 zal dit bedrag oplopen tot bijna 642 euro. Het is wel de bedoeling dat de energiebelasting in 2020 weer wordt verlaagd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.