Vooral voetganger kwetsbaar op donkere dagen

28 oktober 2017 om 11:20 door Els Anker
Vooral voetganger kwetsbaar op donkere dagen
Voetgangers steken de Coolsingel over via een interactief zebrapad, waarbij lampen in het wegdek oplichten als er iemand gaat oversteken. Foto: ANP | Robin van Lonkhuijsen

Reflectors en lampjes zitten op bijna iedere fiets, maar afgaande op ongevalscijfers kunnen voetgangers ze ook wel gebruiken. Voetgangers zijn namelijk vier tot vijf maal vaker betrokken bij verkeersongevallen dan in het voorjaar en de zomer.

Dat blijkt uit een zaterdag verschenen rapport dat in opdracht van de politie, het Verbond van Verzekeraars en verkeersbureau VIA is opgesteld. Ook het aantal aanrijdingen met de fiets neemt tot drie keer toe.

Piekmaand

’s Avonds laat nog even de hond uitlaten, naar de bushalte lopen of je huiswaarts begeven na een avond op de sport- of muziekvereniging: zelfs een kleine afstand in het donker kan verregaande gevolgen hebben. Veel mensen zijn zich niet bewust dat ze zelf slecht zichtbaar zijn in het donker.

De slechte weersomstandigheden in de wintermaanden hebben aantoonbaar een negatief effect op de verkeersveiligheid. Met name in november gebeuren er relatief veel ongelukken. Vooral de zwakke verkeersdeelnemers, zoals voetgangers en fietsers, zijn hier de dupe van. November staat ook wel bekend als de ‘ongevallenpiekmaand’. 

De dupe

De organisaties noemen het „ronduit zorgelijk" dat het aantal ongelukken met voetgangers zo fors toeneemt als het donker en regenachtig is. Onderzoekers adviseren verkeersdeelnemers maatregelen te nemen om goed zichtbaar de weg op te gaan.

In het Algemeen Dagblad (AD) roept de ANWB op om reflecterende kleding te dragen. „Vanaf dit weekend gaat de wintertijd in en dan loop je meer risico’s vanwege minder zichtbaarheid’’, meent ANWB-woordvoerder Annelies Tichelaar. „Wees je daar zeker op oversteekplaatsen van bewust en zorg dat je goed zichtbaar bent.’’

Onderbelicht

„We besteden al jaren veel aandacht aan verlichting op de fiets, maar de voetganger is onderbelicht geweest”, aldus Egbert-Jan van Hasselt tegen het AD, die bij de Nationale Politie verantwoordelijk is voor verkeersveiligheid.

Volgens de krant gaat het in de winter zeker om aanrijdingen met tweehonderd voetgangers. Toch kan het daadwerkelijke aantal slachtoffers nog hoger liggen, aangezien de registratie van ongevallen met voetgangers achterblijft met die van gemotoriseerd verkeer. 

Kleding

Volgens de politie merkt een automobilist een voetganger pas vanaf 20 meter op als hij donkere kleding draagt. Met heldere kleding is dat 50 meter, maar met reflecterende kleding wordt die afstand vergroot tot 150 meter. 

Ook Veilig Verkeer Nederland ontwikkelde in samenwerking met Hema een speciale kledinglijn, Be Seen’. In de laarzen en kleding zijn bijvoorbeeld reflecterende sterretjes verwerkt, zodat automobilisten voetgangers beter kunnen opmerken. Het onderzoek is gebaseerd op ongevalsstatistieken die tussen 2014 en 2016 zijn verzameld.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!