Binnenland

Likeability of 3

Voor tonnen schade aan treinen door graffitispuiter

Een graffitispuiter richt voor tonnen schade aan treinen aan. Foto: Politie

Foto van 'Anne-Fleur Pel'

18 OKT 2017

Op het rangeerterrein in Haarlem heeft een nog onbekende graffitispuiter sinds de zomer 17 NS-treinen beklad met een zuurhoudende verf. De schade wordt geschat op zo’n 400.000 euro. Hiernaast moeten treinen uit de roulatie worden gehaald voor herstelwerkzaamheden.

Politie en NS hebben de jacht op de dader geopend. Er zijn videobeelden van de vandaal. Deze worden op 1 november gedeeld op social media als de persoon zich voordien niet meldt.

De graffitispuiter, met de handtekening WAU, gebruikt een soort zuur in de verf waardoor de eigen verflaag van de trein wordt beschadigd. Ook wordt de trein bekrast. Bij drie treinen is de schade zo omvangrijk dat ze helemaal geschuurd moeten worden. Hierdoor zijn ze anderhalve week niet inzetbaar.

„Los van de kosten vinden wij het niet te verkroppen dat reizigers zoveel hinder hebben van deze vorm van vernieling”, laat NS weten. „Naast de aankoop van nieuwe treinen investeren wij ook in het opknappen van bestaande treinen voor onze reizigers. In totaal is dat een investering van 2,5 miljard euro. Wij vinden het dan ook onacceptabel als onze treinen beschadigd worden.”

BEKIJK OOK


  wowdislike
  user_2a13e24439c69c45c3c222278bc70454b939df8c_avataruser_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

  Views

  200+

  Hagelstenen van 2 tot 4 centimeter in Limburg

  Afbeelding ter illustratie / ANP

  Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

  2 UUR

  Het KNMI heeft code oranje afgegeven voor Limburg. Het weerinstituut waarschuwt voor zware onweersbuien met soms hagelstenen van wel 2 tot 4 centimeter groot.

  Inwoners hebben te maken met wateroverlast door grote hoeveelheden neerslag. Doordat de buien langzaam richting het noorden overtrekken kan er tot circa 50 millimeter neerslag vallen.

  Wateroverlast

  In Zuid-Limburg moest de brandweer in het begin van de middag in meerdere plaatsen uitrukken om wateroverlast te bestrijden. Er stonden diverse straten blank en ook waren er kelders ondergelopen, zei een woordvoerder.

  Voor de rest van de zuidelijke helft van het land, waar eveneens enkele stevige onweersbuien ontstaan, geldt vooralsnog code geel. Ook hier kan plaatselijk in korte tijd veel neerslag vallen en is er kans op wateroverlast. Bij de buien hier zijn zeer lokaal hagelstenen met een doorsnee rond 2 centimeter en windstoten van circa 60 kilometer per uur mogelijk. Later in de avond verdwijnen de buien weer.

  Bij code oranje is grote kans op gevaarlijk of extreem weer waarbij de impact groot is en er kans is op schade, letsel of veel overlast. Bij code geel is er mogelijk kans op gevaarlijk weer, waarbij het raadzaam is op te letten, met name als men onderweg is.

  BEKIJK OOK


  Views

  400+

  Blaasapparatuur verstoord door stank dronken mannen

  Een agent neemt een blaastest af. / ANP

  Foto van 'metronieuws'

  GISTEREN

  Twee dronken mannen uit Geldrop hadden vrijdagnacht zo’n grote alcoholwalm om zich heen hangen, dat de blaasapparatuur van de politie erdoor verstoord raakte. De politie hield hen aan omdat de twee mannen al slingerend op hun bromfiets een poging deden thuis te komen.

  De mannen hadden zo ongeveer de hele rijbaan nodig om op de weg te blijven, schrijft de politie Geldrop op Facebook. Afstappen en de bromfiets overeind houden was een grote uitdaging voor de twee. Ze konden nauwelijks op hun benen staan.

  Storing

  Eenmaal op het politiebureau moesten de twee een blaastest doen. De eerste man bleek ruim 4,5 keer de toegestane hoeveelheid te hebben gedronken. De ruimte waarin de mannen de blaastest moesten doen, raakte zo gevuld met alcohollucht dat het blaasapparaat een storing aan gaf. Het werkte niet meer voor de tweede man.

  Na ruim 45 minuten lang de ruimte gelucht te hebben, kon de tweede man de test ondergaan. Hij had vier keer de toegestane hoeveelheid alcohol gedronken. Tevens bleek hij met een ongeldig verklaard rijbewijs te rijden en had hij een ID-kaart bij zich die inmiddels al vier jaar verlopen was.

  Het rijbewijs van de eerste man is ingenomen. Beide mannen moeten binnenkort voor de rechter verschijnen.

  BEKIJK OOK


  Views

  1k+

  Ben jij net zo grappig als de vier Gabbers?

  Win! Ben jij net zo grappig als de vier Gabbers?

  De vier Gabbers met vlnr Ali B, Najib Amhali, Martijn Koning en Roué Verveer. / Vincent van Dordrecht

  In samenwerking met Gabbers

  24 MEI 2018

  We dagen je uit: probeer net zo grappig te zijn als Gabbers. Of grappiger!

  Roué Verveer, Martijn Koning, Najib Amhali en Ali B zullen op 29 en 30 juni de ene na de andere grap de Ziggo Dome in slingeren. Zij doen dat in een nieuwe formatie tijdens de derde Gabbereditie. Koop je kaarten met 20 euro korting via Metro.

  koop gabber tickets

  Maar… zijn Metrolezers misschien wel net zo grappig of zelfs grappiger dan deze vier comedians? Wij twijfelen daar uiteraard niet aan, maar we dagen de lezer wel uit. Vorige week kondigden we het in een interview met het kwartet heren al aan: er komt een wedstrijd ‘Ben jij net zo grappig als Gabbers?’

  Stel, Gabbers voor je neus

  „Geef de lezers een opdracht mee, dat werkt het beste. Donald Trump bijvoorbeeld”, zegt Martijn Koning. En met een lach: „Of Gabbers zelf natuurlijk. Pak ons maar hard aan.” De opdracht daarom deze keer: stel, de vier Gabbers staan voor je neus. Welke grap óver hen (of over een van de vier) zou je vertellen?

  Inzenders van een onvervalste Gabbersgrap maken kans op 5x2 vrijkaarten voor een van de Ziggo Dome-shows. Maar, misschien nog wel belangrijker, bij plaatsing van je grap in Metro of op Metronieuws.nl verdien je uiteraard eeuwige roem!

  Meedoen? Mail dan je grap naar marketing@metronieuws.nl.

  Kaarten met korting

  Metrolezers kunnen naast de prijsvraag profiteren van een speciale kortingsactie van deze krant en Gabbers. Kaarten voor de shows op 29 en 30 juni in Ziggo Dome bestel je via www.gabbers.nl. Metrolezers krijgen 20 euro korting voor elke rang! Dit door de vouchercode metro (met kleine letters) in te voeren.

  koop gabber tickets

  Lucky hour

  Elke Gabber-donderdag wordt tussen 12.00 en 13.00 uur bovendien het Gabbers Lucky Hour gehouden. Wie vandaag tijdens dat uur kaarten met de metrocode bestelt, maakt kans op een gratis fastlane bij Ziggo Dome.

  BEKIJK OOK


  Views

  2k+

  Likeability of 5

  Dronken man rijdt naar politie om vriend op te halen

  Beide mannen zijn opgepakt wegens rijden onder invloed Foto: Pexels / Lucas

  Foto van 'metronieuws'

  GISTEREN

  Een man die zaterdag een vriend op kwam halen van het politiebureau in Zwolle - waar deze vastzat wegens rijden onder invloed - had zelf ook teveel gedronken.

  Vergeten

  De 30-jarige beschonken Amsterdammer liep het bureau binnen en was ‘even vergeten’ dat hij zelf ook had gedronken, meldt de Zwolse politie op Facebook.

  De man werd in Zwolle alsnog opgepakt. Zijn 39-jarige vriend is inmiddels op vrije voeten.

  BEKIJK OOK


  lol
  user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avatar

  Views

  3k+

  Limburg getroffen door aardbeving. / ANP

  Limburg getroffen door aardbeving

  Het treinstation van Maastricht. / ANP

  Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

  GISTEREN

  In het zuiden van het land heeft vrijdagnacht een lichte aardbeving plaatsgevonden. De beving met een kracht van 3,2 op de Schaal van Richter had plaats om ongeveer 00.45 uur. Het KNMI heeft laten weten dat het epicentrum lag bij de Limburgse plaats Stramproy, aan de grens met België.

  Natuurlijke oorzaak

  De beving was op een diepte van zo'n 12 kilometer. Op Twitter melden meerdere mensen in België en Nederland dat ze de beving hebben gevoeld.

  In tegenstelling tot Groningen, waar aardbevingen het gevolg zijn van gaswinning, hebben bevingen in Limburg een natuurlijke oorzaak. Ze zijn het gevolg van bewegingen in regionale breukensystemen in de aardkorst. Deze bewegingen ontstaan door zogeheten tektonische krachten aan de randen van platen.

  Stabiele platen

  Nederland ligt midden op de Euraziatische Plaat. Midden op de min of meer stabiele platen kunnen ook aardbevingen voorkomen.

  De zwaarste aardbeving die in Nederland tot nu toe gemeten is, was in 1992 in Roermond. Die beving had een kracht van 5,8.

  BEKIJK OOK


  Views

  1k+

  Dief (13) vernielt winkel en schopt zwangere vrouw. / ANP
  Likeability of 3

  Dief (13) vernielt winkel en schopt zwangere vrouw

  Politie op straat. / ANP

  Foto van 'metronieuws'

  25 MEI 2018

  In Amersfoort heeft zich vrijdagmiddag een bizar incident voorgedaan. Een dertienjarige jongen werd in de Kruidvat betrapt op winkeldiefstal en ging vervolgens volledig door het lint.

  Condooms

  Een zwangere vrouw die de jongen probeerde te kalmeren werd in haar buik geschopt, en stellages werden omgegooid. Volgens RTV Utrecht was de jongen samen met een vriend en probeerden ze condooms te stelen.

  De politie kreeg een melding van twee jongens die waren betrapt op winkeldiefstal. „We troffen een enorme ravage aan” aldus politiewoordvoerder Jacqueline van Houten. „De winkel moest de rest van de dag dicht om de schade vast te stellen” zegt van Houten.

  Minderjarig

  Een van de daders zit vast, naar zijn vriend wordt nog gezocht. Tegen beiden is aangifte gedaan wegens mishandeling en vernieling. „Omdat het om een minderjarige jongen gaat wordt ook zijn familie erbij betrokken.”

  De zwangere vrouw is voor controle naar het ziekenhuis gebracht, daar bleek alles gelukkig in orde te zijn.


  dislike
  user_5478eb94631ee8383b95bae14988131d1b7cff0c_avatar

  Views

  3k+

  Rutte eist medewerking van Rusland in MH17-onderzoek. / ANP

  Rutte eist medewerking van Rusland in MH17-onderzoek

  Premier Rutte reageert op de uitkomst van het MH17 onderzoek na afloop van de wekelijkse ministerraad. / ANP

  Foto van 'metronieuws'

  25 MEI 2018

  Premier Mark Rutte sprak vrijdag na zijn wekelijks persconferentie zijn verwachting uit dat Rusland volledig zal meewerken aan het onderzoek. Het onderzoek dat moet leidden tot het berechten van de personen, verantwoordelijk voor het neerschieten van MH17.

  „Wij eisen van Rusland dat het zijn verantwoordelijkheid neemt en volledig meewerkt aan waarheidsvinding en gerechtigheid voor de slachtoffers van MH17 en hun nabestaanden” sprak Rutte.

  Russische krijgsmacht

  Dat dit momenteel niet schijnt te gebeuren, bevestigde de premier met de woorden: „Ondanks herhaalde verzoeken van het JIT is cruciale informatie niet geleverd.”

  Afgelopen donderdag bracht het JIT de conclusie naar buiten dat de buk-raketinstallatie, waarmee de MH17 in juli 2014 werd neergeschoten, afkomstig was van de Russische krijgsmacht.

  Aansprakelijk

  Op grond van die informatie besloot het kabinet samen met Australië Rusland aansprakelijk te stellen. Bij de ramp kwamen 298 mensen om het leven, waarvan 196 Nederlanders.

  BEKIJK OOK


  Views

  1k+