Vindicat geeft Nederlandse les aan vluchtelingen

Foto van 'Sander Schomaker'

Sander Schomaker

16 OKT 2017

Wanneer hoor ik eens iets goeds over Vindicat?’ Dat was een maand geleden de kop boven de column van Elfie Tromp in Metro. Het was een paar dagen na het beruchte ‘Sushi Mall-incident’, waar corpsleden van Vindicat zich zouden hebben misdragen in een Japans restaurant in Groningen.

Dat was niet de eerste keer dat leden van Vindicat de afgelopen jaren negatief in het nieuws kwamen. Eerder waren er al problemen rond ontgroeningen en het incident met de zogenaamde bangalijst. Hierdoor heeft het Groninger Studenten Corps een bijzonder slechte naam in ons land. „Onterecht”, reageert Vindicat-lid Louis Tuynman. „De buitenwereld heeft een zeer verknipt beeld van ons. We worden zelfs vergeleken met motorbendes. Mensen horen een paar slechte dingen over Vindicat en denken dan dat het honderd procent slecht is. Dat slaat natuurlijk nergens op.”

„Ik wil mensen laten zien dat we juist heel veel goede dingen doen voor de samenleving. Elk lid doneert maandelijks aan VIA (Stichting Vindicat in Actie). Dat is vrijwillig, maar ieder lid doet het. Van dat geld worden in samenwerking met de gemeente sociaal-maatschappelijke projecten opgezet. Leden van Vindicat zorgen vervolgens dat die projecten worden uitgevoerd. Zo geven we elke maandag Nederlandse les aan vluchtelingen, organiseren we elk jaar een daklozendiner, worden er kerstpakketten rondgebracht en regelen we uitjes naar bijvoorbeeld De Efteling voor kinderen uit gezinnen die afhankelijk zijn van de voedselbank.”

Groot dorp

De 19-jarige Tuynman hoopt dat mensen minder negatief denken over Vindicat. In Groningen ligt alles wat de studentenvereniging doet onder een enorm vergrootglas. „Amsterdam is een multiculturele stad met bijna een miljoen mensen. Daar gebeurt van alles en als daar een studentenvereniging van tweeduizend man zit, valt het niemand op. Maar Groningen is toch een beetje een groot dorp omringd door boerenland. De Groningers (de ‘Stadjers’) zien een groep jonge jongens die vijf jaar lang studeren, een beetje zuipen en feesten en ergeren zich daaraan. Dat kan ik me nog wel enigszins voorstellen ook.”

Die afkeer slaat echter steeds vaker om in geweld vooral nu Vindicat negatief in het nieuws is geweest. „We lopen sowieso nooit met jas en das door de stad. We profileren ons zo min mogelijk. Als we de kroeg uitkomen doen we de das af en de jas over de arm.”

Dat is niet altijd genoeg om agressie te voorkomen. „Ik ben een keer achterna gezeten en kon gelukkig ontkomen, maar bij een vriend zijn een paar tanden uit zijn mond geslagen. ‘Jij bent zeker van Vindicat?’, werd hem gevraagd. Toen hij reageerde met ‘hoezo’, werd hij meteen neergeslagen.”


Log in om een reactie te plaatsen

Views

65

Likeability of 3

Sloterdijk - Enschede in de sneeuw: zes uur onderweg

Amsterdam Sloterdijk - Enschede, 6 uur ©Jelmer Visser

Foto van 'Jelmer Visser'

Jelmer Visser

57 MIN

Ondanks alle oproepen om thuis te werken, collega's die me voor gek verklaarden en het zeer slechte track record van de NS als er sneeuw valt, besloot ik toch om tijdens het weeralarm op de redactie van Metro te gaan werken. Van Enschede naar Amsterdam Sloterdijk; wat kan er misgaan? Nou veel. Op de heenreis was er weinig aan de hand maar over de terugreis heb ik maar liefst zes uur gedaan. Gelukkig had ik mijn camera mee om winterse beelden te schieten.

Mijn uitzicht voor ik vertrok aan de barre tocht ©Jelmer Visser

Likeability of 5

Frisser, mooier, sneller: Metro-site in nieuwe jas

Foto van 'Metro'

Metro

3 UUR

Na de nieuwe app en de vernieuwde krant, heeft Metro nu ook een gloednieuwe website. Frisser, mooier, sneller, hipper: dat zijn de reacties die we tot nu toe van jullie ontvingen. Want net als de app, is de nieuwe website waarop je nu aanwezig bent samen met Metro-lezers ontwikkeld; jullie konden de afgelopen periode al feedback geven op de bèta-versie.

Deze nieuwe site is in lijn gebracht met de andere kanalen van Metro. Dat betekent onder andere een frisse, overzichtelijke uitstraling, een menubalk met channels en de mogelijkheid om te reageren op artikelen via emoji's.

Scholieren hopen op dagje vrij door berg sneeuw

Foto van 'Ingelise de Vries'

Ingelise de Vries

VANDAAG, 09:14

Hoewel de basisschoolleerlingen nog een dagje vrij hebben door de staking van heel veel leerkrachten, moeten de middelbare scholieren gewoon weer naar school. Veel waren maandag ijsvrij, maar dinsdag zijn de wegen als het goed is toch echt weer begaanbaar. Een aantal scholieren uit Gouda was het daar niet mee eens en besloot op een wel heel bijzondere manier vrij te regelen.

Flink wat sneeuw

Basisschoolleraren leggen opnieuw hun werk neer

Basisschoolleraren leggen opnieuw hun werk neer

Basisschoolleraren tijdens de protestmanifestatie in het Zuiderpark

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

VANDAAG, 07:10

Tienduizenden leerkrachten in het basisonderwijs leggen dinsdag opnieuw het werk neer. Met de tweede landelijke staking protesteren de meesters en juffen tegen de volgens hen te lage salarissen en te hoge werkdruk.

Anders dan bij de eerste staking in oktober zijn er geen grote manifestaties. Wel worden er lokale bijeenkomsten in het land gehouden.

Pas op: de wegen kunnen verraderlijk glad zijn

Pas op: de wegen kunnen verraderlijk glad zijn

Sneeuwoverlast op de A16 bij Rotterdam

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

VANDAAG, 06:50

Het winterse weer zorgt ervoor dat het op de wegen verraderlijk glad kan zijn. Sneeuwresten en bevriezing van natte weggedeelten zorgen met name in woonwijken en op secundaire wegen voor soms zeer gladde omstandigheden.

De snelwegen zijn over het algemeen schoon, maar op sommige trajecten is de linkerbaan nog behoorlijk glad. Zo is de spitsstrook op de A7 nog dicht. Ook fietsers en voetgangers zijn gewaarschuwd: fiets- en voetpaden kunnen zeer glad zijn.

Het gevaar van vieze lucht wordt ernstig onderschat

Het gevaar van vieze lucht wordt ernstig onderschat

De Stadhouderskade in Amsterdam Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

VANDAAG, 06:44

De Tweede Kamer ontvangt dinsdag een brandbrief van bijna 170 longartsen en het Longfonds. Hierin schrijven zij dat het gevaar dat mensen ziek worden of dood gaan door vieze lucht volgens hen ‘ernstig wordt onderschat’.

De longartsen en het Longfonds roepen de Kamerleden op nog deze week maatregelen te treffen tegen vieze lucht, weet het AD. „Als artsen doen wij er alles aan om mensen weer gezond te maken, maar het liefst zouden wij natuurlijk willen dat mensen helemaal niet ziek worden. Daar kunnen wij niet voor zorgen, maar dat kunt u wél”, benadrukken de 169 longartsen tegenover de Kamerleden.

Minister Koolmees: Inburgering moet op de schop

Minister Koolmees: Inburgering moet op de schop

Wouter Koolmees Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

VANDAAG, 06:32

Er is een groot probleem met betrekking tot de inburgering, vindt minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Koolmees zegt geschrokken te zijn van het aantal Somaliërs en Eritreeërs in Nederland dat geen opleiding heeft gevolgd en in de bijstand zit. Ook de oplopende wachtlijsten voor inburgeringsexamens noemt hij als probleem.