Vindicat geeft Nederlandse les aan vluchtelingen

Foto van 'Sander Schomaker'

Sander Schomaker

16 OKT 2017

Wanneer hoor ik eens iets goeds over Vindicat?’ Dat was een maand geleden de kop boven de column van Elfie Tromp in Metro. Het was een paar dagen na het beruchte ‘Sushi Mall-incident’, waar corpsleden van Vindicat zich zouden hebben misdragen in een Japans restaurant in Groningen.

Dat was niet de eerste keer dat leden van Vindicat de afgelopen jaren negatief in het nieuws kwamen. Eerder waren er al problemen rond ontgroeningen en het incident met de zogenaamde bangalijst. Hierdoor heeft het Groninger Studenten Corps een bijzonder slechte naam in ons land. „Onterecht”, reageert Vindicat-lid Louis Tuynman. „De buitenwereld heeft een zeer verknipt beeld van ons. We worden zelfs vergeleken met motorbendes. Mensen horen een paar slechte dingen over Vindicat en denken dan dat het honderd procent slecht is. Dat slaat natuurlijk nergens op.”

„Ik wil mensen laten zien dat we juist heel veel goede dingen doen voor de samenleving. Elk lid doneert maandelijks aan VIA (Stichting Vindicat in Actie). Dat is vrijwillig, maar ieder lid doet het. Van dat geld worden in samenwerking met de gemeente sociaal-maatschappelijke projecten opgezet. Leden van Vindicat zorgen vervolgens dat die projecten worden uitgevoerd. Zo geven we elke maandag Nederlandse les aan vluchtelingen, organiseren we elk jaar een daklozendiner, worden er kerstpakketten rondgebracht en regelen we uitjes naar bijvoorbeeld De Efteling voor kinderen uit gezinnen die afhankelijk zijn van de voedselbank.”

Groot dorp

De 19-jarige Tuynman hoopt dat mensen minder negatief denken over Vindicat. In Groningen ligt alles wat de studentenvereniging doet onder een enorm vergrootglas. „Amsterdam is een multiculturele stad met bijna een miljoen mensen. Daar gebeurt van alles en als daar een studentenvereniging van tweeduizend man zit, valt het niemand op. Maar Groningen is toch een beetje een groot dorp omringd door boerenland. De Groningers (de ‘Stadjers’) zien een groep jonge jongens die vijf jaar lang studeren, een beetje zuipen en feesten en ergeren zich daaraan. Dat kan ik me nog wel enigszins voorstellen ook.”

Die afkeer slaat echter steeds vaker om in geweld vooral nu Vindicat negatief in het nieuws is geweest. „We lopen sowieso nooit met jas en das door de stad. We profileren ons zo min mogelijk. Als we de kroeg uitkomen doen we de das af en de jas over de arm.”

Dat is niet altijd genoeg om agressie te voorkomen. „Ik ben een keer achterna gezeten en kon gelukkig ontkomen, maar bij een vriend zijn een paar tanden uit zijn mond geslagen. ‘Jij bent zeker van Vindicat?’, werd hem gevraagd. Toen hij reageerde met ‘hoezo’, werd hij meteen neergeslagen.”


Log in om een reactie te plaatsen

Views

65

Vrouwen slachtoffer van expose-groepen op Telegram

Slutshaming op Telegram ©ANP

Foto van 'Metro'

Metro

VANDAAG, 20:30

Journalisten van de NOS gingen een week lang undercover in expose-groepen op Telegram. Het gaat er allesbehalve zachtzinnig aan toe in deze groepen. Wanneer een vrouw zich in de ogen van de exposers onzedelijk heeft gedragen dan deelt hij dit in de groep. Hierbij wordt het slachtoffer als 'slet' neergezet.

Het blijft niet bij verwensingen. Er worden naaktfoto's van de vrouwen verspreid en ook privé-gegevens worden openbaar gemaakt. Hoeveel vrouwen slachtoffer zijn van de expose-groepen is lastig in te schatten vanwege schaamte.

Ophef om scholieren die 'Wilders rot op' zingen

Geert Wilders in de Tweede Kamer ©ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

Jelmer Visser

VANDAAG, 19:35

Denktank Cafe Weltschmerz tweette een filmpje waarop Utrechtse scholieren van het Gregorius College een niet zo vriendelijke boodschap tegen Geert Wilders ter gehore brachten.

Het voorval vond plaats tijdens een project van de school in samenwerking met Dox, een stichting die zich bezighoudt met cultuureducatie. Op internet ontstond grote woede om de video. Het zou een voorbeeld zijn van linkse indoctrinatie in het onderwijs. Volgens Marjo Vaessen van DOX is het echter een storm in een glas water en vertelt het fragment niet het volledige verhaal.

Likeability of 3

Gewelddadige Marokkaanse pooier binnenkort weer vrij

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

Kasper Hermans

GISTEREN

Abdelilah el Y. komt dit jaar nog op vrije voeten. Op 29 december wordt de gewelddadige Marokkaanse pooier weer vrijgelaten nadat hij in 2012 een gevangenisstraf van zes jaar kreeg opgelegd.

Tien jaar gedwongen

Arvi (46) heeft Lyme, ‘ik lig de hele dag op bed’

Arvi (46) heeft Lyme, ‘ik lig de hele dag op bed’

Een stamcelbehandeling van ruim 50.000 euro kan ervoor zorgen dat Arvi (deels) geneest. Om dat geld bij elkaar te verzamelen, is hij een crowdfundingactie gestart. (Eigen foto)

Foto van 'Amarins de Boer'

Amarins de Boer

GISTEREN

Acht jaar geleden kreeg hij ineens een griepvirus. Volgens artsen was het de ziekte van Pfeiffer, maar de 46-jarige Arvi Jansen uit Amstelveen werd maar niet beter. Op een gegeven moment kwam hij via medische instanties bij een Lyme-specialist in het buitenland terecht. Die ontdekten na meerdere tests dat hij de chronische ziekte van Lyme heeft.

„Het probleem is dat er in Nederland weinig bekend is over de ziekte van Lyme en dat de klachten bij Lymepatiënten zeer uiteenlopen”, legt Jansen uit. „Er is veel te weinig onderzoek gedaan en te weinig bekend. Daardoor is het niet bekend welke onderliggende auto-immuundisfuncties er ten grondslag liggen aan het chronisch verloop van de ziekte." Hij ligt de hele dag op bed of op de bank. Naar buiten gaan lukt niet meer, want zodra hij meer dan honderd meter loopt, verzuren zijn spieren. Daarnaast uit de ziekte van Lyme zich bij Jansen in migraineaanvallen, misselijkheid, vermoeidheid en complete uitputting.

Stoffelijk overschot gevonden bij Paleis Soestdijk

Lichaam vermiste Edwin gevonden bij Paleis Soestdijk

Paleis Soestdijk. Foto: ANP.

Foto van 'Metro'

Metro

GISTEREN

Het lichaam dat zaterdagmorgen bij Paleis Soestdijk is gevonden, is van de vermiste Edwin Takens uit Soest. Dat meldt RTV Utrecht. Er zijn geen aanwijzingen of sporen die wijzen op een misdrijf.

Het lichaam lag in het afgesloten gedeelte van de tuin, aan de rechterzijde van het paleis. Jagers vonden het lichaam in het bos.

Vrouw met hondje geschept, automobilist rijdt door

Het zebrapad in Etten-Leur. / Google Maps

Foto van 'Daisy Heyer'

Daisy Heyer

GISTEREN

Wederom een zaak met doorrijders: deze keer is de politie op zoek naar een automobilist die vrijdagavond 15 december doorreed nadat hij een gewonde vrouw en haar hondje aanreed op een zebrapad in Etten-Leur. De vrouw is gewond.

In de bosjes

Lidl past leeftijdsgrens vuurwerk aan van 12 naar 16

Een jongen steekt vuurwerk af op de laatste dag van het jaar. / ANP

Foto van 'ANP'

ANP

GISTEREN

Supermarktconcern Lidl verkoopt vanaf volgend jaar geen vuurwerk meer aan klanten onder de zestien jaar. Het gaat om vuurwerk dat het hele jaar door verkocht mag worden. De minimumleeftijd gaat van twaalf naar zestien jaar. In de aanloop naar deze jaarwisseling geldt de ondergrens van twaalf jaar nog wel.

Zestien jaar is al de minimumleeftijd voor de verkoop van regulier vuurwerk in de laatste dagen van december.