Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 8 okt 2017
Leestijd: 3 minuten

Vele bloemen en mooie woorden voor Van der Laan

De bloemenzee voor de ambtswoning van Eberhard van der Laan aan de Amsterdamse Herengracht blijft groeien. Dit weekend stond in het teken van het delen van verdriet, het tonen van medeleven aan familie en het bedanken van de burgemeester van alle Amsterdammers.

Het overlijden van de 62-jarige burgemeester afgelopen donderdagavond heeft veel losgemaakt bij de Amsterdammers, maar ook bij velen buiten de stadsgrenzen. „Amsterdam huilt, heel Nederland huilt”, klonk het veelvuldig in de vele duizenden steunbetuigingen die worden achtergelaten op de website van de gemeente Amsterdam en op Condoleance.nl.

„Ondanks dat ik niet in Amsterdam woon, was ik altijd onder de indruk van hoe u als burgemeester uw werk zeer bevlogen deed”, schrijft bijvoorbeeld Gerard Kerssies. „Hoewel een Assenaar, ook mijn burgervader is overleden. Heel veel sterkte met het verlies van dit mooie mens voor zijn vrouw, kinderen en familie in het bijzonder. Hij was een voorbeeld voor ons allen”, zegt Jeannette van Kapel-Smit.

Zaterdag telden veel kranten meerdere pagina’s met rouwadvertenties. Naast die van de familie, de gemeente Amsterdam en de PvdA waren er berichten van de provincie Noord-Holland tot aan de KNVB.

Op dezelfde dag werd de 31e editie van de Grachtenrace Amsterdam gehouden. Roeiers bewezen Van der Laan een laatste eer door voor de ambtswoning te stoppen en te salueren met hun roeispanen in de lucht. Ook in de Westerkerk in de Jordaan was er aandacht voor de burgervader. Het was zaterdagavond een komen en gaan van geëmotioneerde mensen die een kaarsje kwamen branden. Speciaal hiervoor bleef de kerk ’s avonds langer open.

‘Soms vallen reuzen om’

Op het PvdA-partijcongres vond zaterdag ook een emotionele herdenking plaats. Partijleider Lodewijk Asscher zei de aanwezigen: „Laten we nooit vergeten dat we hier samen staan op de schouders van reuzen. Reuzen die een hoofdstad tot een huiskamer wisten te maken, even een heel land een burgemeester gaven. Soms vallen reuzen om.”

‘Mocht er toch iets van een hemel zijn…’

Voormalig voorleeskampioene Julie (14) die op haar elfde de burgemeester voorlas op het Youth Gala in hotel The Grand, deelde dit weekend via de Kindercorrespondent een ontroerend bericht op Facebook. Zij verloor 6 maanden voor het gala haar vader „aan die zelfde stomme rotziekte”. „Ik vond het zo jammer dat mijn vader niet heeft gezien dat ik daar was en dat de burgemeester en een prinses naar mij hebben geluisterd die avond. Mocht er toch iets van een hemel zijn, dan hoop ik dat u tegen mijn vader kunt zeggen dat het goed gaat met ons.”

Bericht van voorleeskampioen Julie (14) aan de burgemeester en zijn familie. Ze vroeg me het te delen. #held #stilvan…

Posted by Kindercorrespondent on Saturday, October 7, 2017

Vrijdag is voor iedereen die dat wil de mogelijkheid om afscheid te nemen van Van der Laan. De locatie wordt nog bekendgemaakt. Een dag later is er een besloten herdenkingsbijeenkomst voor genodigden. Zijn begrafenis is zaterdag in besloten kring.

Tot aan de dag van de begrafenis hangen de vlaggen bij de gemeente halfstok en vinden er vanuit de gemeente geen evenementen en festiviteiten plaats.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.