Likeability of 3

Treinkaartje duurder en reistijd mogelijk langer

Het nieuwe kabinet wil treinkaartjes ook duurder maken. Foto: ANP

Foto van 'Anne-Fleur Pel'

Anne-Fleur Pel

12 OKT 2017

Van de verhoging van het lage BTW-tarief in de nieuwe kabinetsplannen is de treinreiziger ook de dupe. De prijs van de treinkaartjes gaat omhoog en NS verwacht dat hierdoor elke dag duizenden treinreizigers minder de trein gaan nemen.

De spoorvervoerder brengt momenteel de precieze gevolgen van de BTW-verhoging in kaart en wil vervolgens hierover in gesprek met de nieuwe bewindvoerder. Een NS-woordvoerder vindt het „opvallend” dat de verhoging ook treinkaartjes treft. „De trein als duurzaam alternatief wordt hierdoor minder aantrekkelijk, terwijl de kosten voor de auto grofweg gelijk blijven. Hoe strookt dit met de ambitie om het meest duurzame kabinet ooit te worden? Dat is opvallend.”

Uitzondering voor treinkaartjes?

Of treinkaartjes een uitzonderingspositie moeten krijgen? „We willen eerst in gesprek over wat dit precies gaat betekenen voor de reiziger.”

Waar NS ook over in gesprek wil, zijn plannen van het kabinet om het Sprinter-vervoer te intensiveren, waardoor verschillende lijnen mogelijk in handen van verschillende vervoerders komen. Dit zou voor de reiziger kunnen uitmonden in een langere reistijd doordat ze vaker moeten overstappen. „Wat ons betreft zijn de Sprinter-verbindingen integraal onderdeel en onlosmakelijk verbonden met het nationale hoofdrailnet”, zegt de woordvoerder.

Reiziger wil snel, vaak en direct reizen

Volgens NS brengt een mogelijke samenloop met andere vervoerders of het eventueel afknippen en aanbesteden, ook voor buitenlandse vervoerders, risico's met zich mee. „De reiziger wil vooral sneller, vaker en direct met de trein reizen. Dat moet voorop staan.”

Roger van Boxtel, president-directeur NS, vindt het goed dat er in het regeerakkoord extra geld is uitgetrokken voor mobiliteit. „Dat is belangrijk, omdat de economie groeit en daarmee de vraag naar duurzaam openbaar vervoer”, zegt . „Dit is een trendbreuk met de forse bezuinigingen op infrastructuur vanaf 2010. Het kabinet laat hiermee zien dat zij (bescheiden) ambitie heeft om de bereikbaarheid van Nederland te verbeteren, zowel op de weg als het spoor.”

FNV boos

FNV Spoor en FNV Streekvervoer maken zich „ernstig zorgen” over de kabinetsplannen. „Deze plannen koersen regelrecht af op een duurder en verder versnipperd Nederlands ov-landschap. Echt, niemand zit hierop te wachten”, zegt Henri Janssen, bestuurder FNV Spoor die de plannen „desastreus voor het ov” noemt. „Het spoor wordt onoverzichtelijker, mensen moeten vaker overstappen, aansluitingen zijn slechter geregeld en kaartjes worden duurder.”


likesad
user_29fe8b284302ac4c1459f65e65651ed2f28980ca_avataruser_9bb4ffb13ad0e2aec290e0367ccfbe416612c858_avataruser_4f6fda6607c039b29538ef2f0cdd2a5ee3a64daf_avatar

+3


Log in om een reactie te plaatsen

Views

1k+

Basisschoolleraren leggen opnieuw hun werk neer

Basisschoolleraren leggen opnieuw hun werk neer

Basisschoolleraren tijdens de protestmanifestatie in het Zuiderpark

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

24 MIN

Tienduizenden leerkrachten in het basisonderwijs leggen dinsdag opnieuw het werk neer. Met de tweede landelijke staking protesteren de meesters en juffen tegen de volgens hen te lage salarissen en te hoge werkdruk.

Anders dan bij de eerste staking in oktober zijn er geen grote manifestaties. Wel worden er lokale bijeenkomsten in het land gehouden.

Pas op: de wegen kunnen verraderlijk glad zijn

Pas op: de wegen kunnen verraderlijk glad zijn

Sneeuwoverlast op de A16 bij Rotterdam

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

45 MIN

Het winterse weer zorgt ervoor dat het op de wegen verraderlijk glad kan zijn. Sneeuwresten en bevriezing van natte weggedeelten zorgen met name in woonwijken en op secundaire wegen voor soms zeer gladde omstandigheden.

De snelwegen zijn over het algemeen schoon, maar op sommige trajecten is de linkerbaan nog behoorlijk glad. Zo is de spitsstrook op de A7 nog dicht. Ook fietsers en voetgangers zijn gewaarschuwd: fiets- en voetpaden kunnen zeer glad zijn.

Het gevaar van vieze lucht wordt ernstig onderschat

Het gevaar van vieze lucht wordt ernstig onderschat

De Stadhouderskade in Amsterdam Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

50 MIN

De Tweede Kamer ontvangt dinsdag een brandbrief van bijna 170 longartsen en het Longfonds. Hierin schrijven zij dat het gevaar dat mensen ziek worden of dood gaan door vieze lucht volgens hen ‘ernstig wordt onderschat’.

De longartsen en het Longfonds roepen de Kamerleden op nog deze week maatregelen te treffen tegen vieze lucht, weet het AD. „Als artsen doen wij er alles aan om mensen weer gezond te maken, maar het liefst zouden wij natuurlijk willen dat mensen helemaal niet ziek worden. Daar kunnen wij niet voor zorgen, maar dat kunt u wél”, benadrukken de 169 longartsen tegenover de Kamerleden.

Minister Koolmees: Inburgering moet op de schop

Minister Koolmees: Inburgering moet op de schop

Wouter Koolmees Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

1 UUR

Er is een groot probleem met betrekking tot de inburgering, vindt minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Koolmees zegt geschrokken te zijn van het aantal Somaliërs en Eritreeërs in Nederland dat geen opleiding heeft gevolgd en in de bijstand zit. Ook de oplopende wachtlijsten voor inburgeringsexamens noemt hij als probleem.

100 daklozen krijgen chique diner voorgeschoteld

100 daklozen krijgen chique diner voorgeschoteld

100 daklozen krijgen chique diner voorgeschoteld. Foto: Colourbox

Foto van 'Rosan de Vos'

Rosan de Vos

VANDAAG, 22:43

Het jaarlijkse Fonds Slachtofferhulp Wintergala, in Paleis Het Loo in Apeldoorn, is maandagavond afgelast. De extreme weersomstandigheden waren voor de organisatie reden het gala niet door te laten gaan. Maar ieder nadeel heeft zijn voordeel: het chique diner dat gegeven zou worden, wordt nu voorgeschoteld aan daklozen.

Het diner is goed voor 100 man, en dinsdag kunnen daklozen van het diner gebruik maken.

Nederland kleurt wit: dinsdag code geel

Nederland kleurt wit: dinsdag code geel

Nederland kleurt wit: dinsdag code geel. Foto:ANP

Foto van 'Rosan de Vos'

Rosan de Vos

VANDAAG, 21:04

Eindeloze files, ontzettend veel vertragingen en een hoop kou: maandag was het code rood en dit viel Nederland zwaar. Voor als je je afvraagt wat het weer dinsdag gaat doen: we zullen de dag door moeten komen met code geel.

CDA-raadslid verdacht van tonnen belastingontduiking

Wozniak ontdook voor minimaal 400.000 euro aan belasting/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

Kasper Hermans

GISTEREN

Een gemeenteraadslid uit Moerdijk is aangehouden door de politie, omdat hij verdacht wordt van belastingfraude en witwassen. Dat heeft Jac Klijs, de burgemeester van de gemeente Moerdijk, bevestigd.

Minimaal 400.000 euro