Tony kreeg 5 kalashnikovs op 'm gericht tijdens werk

13 oktober 2017 om 11:00 door Iris Hermans
Tony kreeg 5 kalashnikovs op 'm gericht tijdens werk
Tony zag dit maal vijf op die bewuste nacht / Colourbox

Tony werd slachtoffer van een gewapende overval in de gokhal waar hij werkt. Hij kreeg een tegemoetkoming van het Schadefonds Geweldsmisdrijven. ,,Een heel mooi gebaar.”

Afterworkbiertje

Het was een avond geweest zoals vele andere in een gokhal ergens in het midden van het land. Bedrijfsleider Tony (dit is een gefingeerde naam) was om iets voor twee uur ’s nachts bezig met opruimen en verheugde zich al op het welverdiende afterworkbiertje, tot hij iemand met een bivakmuts aan zag komen lopen. ,,Het is heel apart wat dan door je heen gaat.” In plaats van dat meteen alle alarmbellen gaan rinkelen, dacht hij: dit is een grap. ,,Een bachelorparty ofzo.” Maar toen ineens vijf mannen met bivakmuts om hem heen stonden met een kalashnikov met daaraan zelfs een extra magazijn geplakt en de ongeveer honderd aanwezige gasten op de grond waren gaan liggen, wist hij: dit is niet goed...

Fightmodus

,,Iedereen schijnt anders te reageren in zo’n bedreigende situatie”, vertelt hij nu, zo’n twee jaar later. ,,Bij mij kwam de fightmodus naar boven. Ik voelde me verantwoordelijk voor mijn gasten, bleef staan en vroeg aan die kerels wat ze aan het doen waren.” Ze spraken een taal die hij niet thuis kon brengen en toen ze vanonder hun muts wel heel dreigend naar hem keken, besloot hij uiteindelijk ook maar op de grond te gaan liggen. ,,Voor mijn gevoel duurde dit alles een kwartier en heb ik hele gesprekken in gebarentaal met ze gevoerd.” De time lapse, zo bleek later, was tweeëneenhalve minuut, maar bleek voldoende tijd om grote chaos in de gokhal te veroorzaken en de vijf overvallers na een graai in de kassa naar buiten te laten gaan. Hij rende nog achter ze aan - ,,een soort Miami Vice-actie, in de hoop het kenteken te kunnen opschrijven” - maar ze waren er al met de buit vandoor. Wel een bescheiden buit, licht hij toe. ,,We hebben het grote geld veilig opgeborgen, dus de vangst was maar schamel, enkele duizenden euro’s.”

Impact

Maar toch. De impact van zo’n overval komt net als de kater pas later, ontdekte hij. Hij merkte dat hij niet meer naar actiefilms kon kijken en wanneer hij iemand hoorde gillen - ,,al was het een gilletje van plezier” - schrok hij enorm. Tony ging in gesprek met hulpverleners om het een plek te geven. Je hebt een keuze, licht hij toe. ,,Of je blijft de rest van je leven slachtoffer, of je gaat weer door.” Tony is het type doorbeuker en doorzetter en besloot voor het laatste te kiezen en werkt weer in de gokhal. ,,Ik wilde niet dat die overval mijn hele leven zou beheersen.”

Schadefonds

Toen hij zo’n anderhalf jaar later een oude bekende tegen het lijf liep die hem vroeg hoe het nu met hem ging en of hij al aanspraak had gemaakt op het Schadefonds Geweldsmisdrijven, kon Tony niets anders dan nee schudden. ,,Het was voor het eerst dat ik hierover hoorde.” Het fonds roept slachtoffers van geweldsmisdrijven op om een aanvraag in te dienen. Het is nog niet zo bekend in ons land, legt Tony uit, ,,zelfs de hulpverleners met wie ik had gesproken, kenden het niet.” Het Schadefonds Geweldmisdrijven bleek een echte opsteker voor hem. ,,Ik schreef hen wat er gebeurd was en de dag erna werd ik meteen gebeld.” Met oprechte interesse, iets dat hem vol in het hart raakte. ,,Ik was alleen maar gewend aan sensatiezoekers, het was was zo prettig om die personal touch te voelen.”

2000

Hij ontving 2000 euro van het fonds dat ook een eigen Facebookpagina heeft en hij noemt het een tegemoetkoming van de overheid namens de samenleving voor het leed dat je is aangedaan. Of hij er iets bijzonders van heeft gekocht? Nee, zegt hij glimlachend, ,,maar het is natuurlijk heel fijn om 2000 euro op je rekening te hebben, een heel mooi gebaar!”

 

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!