Tony kreeg 5 kalashnikovs op 'm gericht tijdens werk

Tony zag dit maal vijf op die bewuste nacht / Colourbox

Foto van 'Iris Hermans'

Iris Hermans

13 OKT 2017

Tony werd slachtoffer van een gewapende overval in de gokhal waar hij werkt. Hij kreeg een tegemoetkoming van het Schadefonds Geweldsmisdrijven. ,,Een heel mooi gebaar.”

Afterworkbiertje

Het was een avond geweest zoals vele andere in een gokhal ergens in het midden van het land. Bedrijfsleider Tony (dit is een gefingeerde naam) was om iets voor twee uur ’s nachts bezig met opruimen en verheugde zich al op het welverdiende afterworkbiertje, tot hij iemand met een bivakmuts aan zag komen lopen. ,,Het is heel apart wat dan door je heen gaat.” In plaats van dat meteen alle alarmbellen gaan rinkelen, dacht hij: dit is een grap. ,,Een bachelorparty ofzo.” Maar toen ineens vijf mannen met bivakmuts om hem heen stonden met een kalashnikov met daaraan zelfs een extra magazijn geplakt en de ongeveer honderd aanwezige gasten op de grond waren gaan liggen, wist hij: dit is niet goed...

Fightmodus

,,Iedereen schijnt anders te reageren in zo’n bedreigende situatie”, vertelt hij nu, zo’n twee jaar later. ,,Bij mij kwam de fightmodus naar boven. Ik voelde me verantwoordelijk voor mijn gasten, bleef staan en vroeg aan die kerels wat ze aan het doen waren.” Ze spraken een taal die hij niet thuis kon brengen en toen ze vanonder hun muts wel heel dreigend naar hem keken, besloot hij uiteindelijk ook maar op de grond te gaan liggen. ,,Voor mijn gevoel duurde dit alles een kwartier en heb ik hele gesprekken in gebarentaal met ze gevoerd.” De time lapse, zo bleek later, was tweeëneenhalve minuut, maar bleek voldoende tijd om grote chaos in de gokhal te veroorzaken en de vijf overvallers na een graai in de kassa naar buiten te laten gaan. Hij rende nog achter ze aan - ,,een soort Miami Vice-actie, in de hoop het kenteken te kunnen opschrijven” - maar ze waren er al met de buit vandoor. Wel een bescheiden buit, licht hij toe. ,,We hebben het grote geld veilig opgeborgen, dus de vangst was maar schamel, enkele duizenden euro’s.”

Impact

Maar toch. De impact van zo’n overval komt net als de kater pas later, ontdekte hij. Hij merkte dat hij niet meer naar actiefilms kon kijken en wanneer hij iemand hoorde gillen - ,,al was het een gilletje van plezier” - schrok hij enorm. Tony ging in gesprek met hulpverleners om het een plek te geven. Je hebt een keuze, licht hij toe. ,,Of je blijft de rest van je leven slachtoffer, of je gaat weer door.” Tony is het type doorbeuker en doorzetter en besloot voor het laatste te kiezen en werkt weer in de gokhal. ,,Ik wilde niet dat die overval mijn hele leven zou beheersen.”

Schadefonds

Toen hij zo’n anderhalf jaar later een oude bekende tegen het lijf liep die hem vroeg hoe het nu met hem ging en of hij al aanspraak had gemaakt op het Schadefonds Geweldsmisdrijven, kon Tony niets anders dan nee schudden. ,,Het was voor het eerst dat ik hierover hoorde.” Het fonds roept slachtoffers van geweldsmisdrijven op om een aanvraag in te dienen. Het is nog niet zo bekend in ons land, legt Tony uit, ,,zelfs de hulpverleners met wie ik had gesproken, kenden het niet.” Het Schadefonds Geweldmisdrijven bleek een echte opsteker voor hem. ,,Ik schreef hen wat er gebeurd was en de dag erna werd ik meteen gebeld.” Met oprechte interesse, iets dat hem vol in het hart raakte. ,,Ik was alleen maar gewend aan sensatiezoekers, het was was zo prettig om die personal touch te voelen.”

2000

Hij ontving 2000 euro van het fonds dat ook een eigen Facebookpagina heeft en hij noemt het een tegemoetkoming van de overheid namens de samenleving voor het leed dat je is aangedaan. Of hij er iets bijzonders van heeft gekocht? Nee, zegt hij glimlachend, ,,maar het is natuurlijk heel fijn om 2000 euro op je rekening te hebben, een heel mooi gebaar!”


Log in om een reactie te plaatsen

Views

100+

Likeability of 3

Sloterdijk - Enschede in de sneeuw: zes uur onderweg

Amsterdam Sloterdijk - Enschede, 6 uur ©Jelmer Visser

Foto van 'Jelmer Visser'

Jelmer Visser

55 MIN

Ondanks alle oproepen om thuis te werken, collega's die me voor gek verklaarden en het zeer slechte track record van de NS als er sneeuw valt, besloot ik toch om tijdens het weeralarm op de redactie van Metro te gaan werken. Van Enschede naar Amsterdam Sloterdijk; wat kan er misgaan? Nou veel. Op de heenreis was er weinig aan de hand maar over de terugreis heb ik maar liefst zes uur gedaan. Gelukkig had ik mijn camera mee om winterse beelden te schieten.

Mijn uitzicht voor ik vertrok aan de barre tocht ©Jelmer Visser

Likeability of 5

Frisser, mooier, sneller: Metro-site in nieuwe jas

Foto van 'Metro'

Metro

3 UUR

Na de nieuwe app en de vernieuwde krant, heeft Metro nu ook een gloednieuwe website. Frisser, mooier, sneller, hipper: dat zijn de reacties die we tot nu toe van jullie ontvingen. Want net als de app, is de nieuwe website waarop je nu aanwezig bent samen met Metro-lezers ontwikkeld; jullie konden de afgelopen periode al feedback geven op de bèta-versie.

Deze nieuwe site is in lijn gebracht met de andere kanalen van Metro. Dat betekent onder andere een frisse, overzichtelijke uitstraling, een menubalk met channels en de mogelijkheid om te reageren op artikelen via emoji's.

Scholieren hopen op dagje vrij door berg sneeuw

Foto van 'Ingelise de Vries'

Ingelise de Vries

VANDAAG, 09:14

Hoewel de basisschoolleerlingen nog een dagje vrij hebben door de staking van heel veel leerkrachten, moeten de middelbare scholieren gewoon weer naar school. Veel waren maandag ijsvrij, maar dinsdag zijn de wegen als het goed is toch echt weer begaanbaar. Een aantal scholieren uit Gouda was het daar niet mee eens en besloot op een wel heel bijzondere manier vrij te regelen.

Flink wat sneeuw

Basisschoolleraren leggen opnieuw hun werk neer

Basisschoolleraren leggen opnieuw hun werk neer

Basisschoolleraren tijdens de protestmanifestatie in het Zuiderpark

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

VANDAAG, 07:10

Tienduizenden leerkrachten in het basisonderwijs leggen dinsdag opnieuw het werk neer. Met de tweede landelijke staking protesteren de meesters en juffen tegen de volgens hen te lage salarissen en te hoge werkdruk.

Anders dan bij de eerste staking in oktober zijn er geen grote manifestaties. Wel worden er lokale bijeenkomsten in het land gehouden.

Pas op: de wegen kunnen verraderlijk glad zijn

Pas op: de wegen kunnen verraderlijk glad zijn

Sneeuwoverlast op de A16 bij Rotterdam

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

VANDAAG, 06:50

Het winterse weer zorgt ervoor dat het op de wegen verraderlijk glad kan zijn. Sneeuwresten en bevriezing van natte weggedeelten zorgen met name in woonwijken en op secundaire wegen voor soms zeer gladde omstandigheden.

De snelwegen zijn over het algemeen schoon, maar op sommige trajecten is de linkerbaan nog behoorlijk glad. Zo is de spitsstrook op de A7 nog dicht. Ook fietsers en voetgangers zijn gewaarschuwd: fiets- en voetpaden kunnen zeer glad zijn.

Het gevaar van vieze lucht wordt ernstig onderschat

Het gevaar van vieze lucht wordt ernstig onderschat

De Stadhouderskade in Amsterdam Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

VANDAAG, 06:44

De Tweede Kamer ontvangt dinsdag een brandbrief van bijna 170 longartsen en het Longfonds. Hierin schrijven zij dat het gevaar dat mensen ziek worden of dood gaan door vieze lucht volgens hen ‘ernstig wordt onderschat’.

De longartsen en het Longfonds roepen de Kamerleden op nog deze week maatregelen te treffen tegen vieze lucht, weet het AD. „Als artsen doen wij er alles aan om mensen weer gezond te maken, maar het liefst zouden wij natuurlijk willen dat mensen helemaal niet ziek worden. Daar kunnen wij niet voor zorgen, maar dat kunt u wél”, benadrukken de 169 longartsen tegenover de Kamerleden.

Minister Koolmees: Inburgering moet op de schop

Minister Koolmees: Inburgering moet op de schop

Wouter Koolmees Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

VANDAAG, 06:32

Er is een groot probleem met betrekking tot de inburgering, vindt minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Koolmees zegt geschrokken te zijn van het aantal Somaliërs en Eritreeërs in Nederland dat geen opleiding heeft gevolgd en in de bijstand zit. Ook de oplopende wachtlijsten voor inburgeringsexamens noemt hij als probleem.