In het nieuws

Toerist (22) fietst in Westerscheldetunnel

Toerist (22) fietst door Westerscheldetunnel

Fietsen door de Westerscheldetunnel is levensgevaarlijk. Foto: ANP

Foto van 'Rosan de Vos'

8 OKT 2017

Dat Nederland een fietsland is, weten toeristen maar al te goed. Maar sommigen denken dat je écht overal door het land kan toeren met je stalen ros. Zo dacht een Braziliaanse jongen (22) dat het een goed idee was om de Westerscheldetunnel te gebruiken om van Nederland naar België te fietsen.

Levensgevaarlijk

Fietsen door deze zes kilometer lange tunnel is levensgevaarlijk, auto's rijden hier met honderd kilometer per uur doorheen. Toen de Braziliaanse jongen daar dan ook aan het fietsen was, werd dit meteen gemeld aan de tunnelbeheerder, aldus Omroep Zeeland.

De tunnelbeheerder was uiteindelijk niet meer nodig. Een transportauto van de Koninklijke Marechaussee reed toevallig door de tunnel, toen de jongen aan het fietsen was. Ze hebben hem opgepikt, en verderop weer afgezet. De tunnel is in totaal tien minuten afgesloten geweest.

We zouden Nederland niet zijn als de jongen niet op de bon geslingerd werd - de jongen heeft een boete van 140 euro gekregen voor fietsen op een plek waar het niet is toegestaan.

Toerist (22) fietst in Westerscheldetunnel

Fietsen door de Westerscheldetunnel is levensgevaarlijk. Foto: Giphy

BEKIJK OOK


  wow
  user_e2e44eda03cb1b20600ed90108fa3cd7499c87ff_avatar

  Brandweer en Handcrew handen vol aan hete zomer 2018

  Handcrew werd ook ingezet tijdens grote heidebrand in Wateringen /Remko de Waal ANP

  Foto van 'Iris Hermans'

  2 MIN

  Brandweer had de handen in 2018 vol aan buitenbranden. Twentse Adriaan Ter Huurne is inmiddels een natuurbrandexpert. Hij leerde de bluskunst in Californië en richtte de Handcrew op.

  De Handcrew-helden

  Loos alarm


  Groeiende kritiek VS op Boeing over 737 Max

  Groeiende kritiek in VS op Boeing over 737 Max

  Bij de crash van het toestel van Ethiopian Airlines kwamen 157 mensen om / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  15 MIN

  In de Verenigde Staten is groeiende kritiek op vliegtuigbouwer Boeing en luchtvaartautoriteit FAA. Dat meldt The New York Times. Boeing zou de FAA niet correct hebben geïnformeerd over de aanpassingen in het softwaresysteem.

  Onder vuur

  Dat systeem (MCAS) moet verhinderen dat het toestel te veel achterover helt, maar de FAA zou het nauwelijks getest hebben, stelt de krant. De motoren van de 737 Max zijn groter en zitten op een andere plek dan bij oudere versies van het toestel. Daardoor is de aerodynamica flink veranderd. MCAS moet de invloed van die aanpassingen beperken en is daarom een cruciaal onderdeel van het toestel, maar volgens de krant vertrouwde de FAA te veel op Boeing bij goedkeuring van het vliegtuig.


  Eerste slachtoffers Christchurch begraven

  Eerste slachtoffers Christchurch begraven

  Bij een moskee in Australië worden ook bloemen neergelegd / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  36 MIN

  Na vijf dagen zijn de eerste slachtoffers van de aanslagen in Christchurch eindelijk begraven. Het gaat om twee Syrische vluchtelingen, een man en een zoon die recent naar Nieuw-Zeeland waren gekomen.

  Racisme

  De mannen zijn begraven in Memorial Park Cemetery in Christchurch. In de islam is het eigenlijk gebruikelijk dat de doden binnen 24 uur worden begraven. De meeste slachtoffers van de aanslagen op moskeeën kwamen uit immigrantengezinnen. Door forensisch onderzoek moesten de families langer wachten op het vrijgeven van de lichamen van hun familieleden.


  'Geluk moet geen doel op zich worden'

  'Geluk moet geen doel op zich worden'

  Vandaag is het de Internationale dag van het Geluk. Maar hoe vind je geluk? Foto: Unsplash.

  Foto van 'Amarins de Boer'

  1 UUR

  Vandaag is het de Internationale Dag van het Geluk. Iedereen wil gelukkig zijn, maar wat is dat en hoe word je het? Die vragen houden gedragswetenschapper Eva Kruijs ook bezig, en ze heeft er antwoord op. „Geluk moet geen doel op zich worden.”

  De drang naar geluk is groot. De boekhandels liggen vol met zelfhulpboeken, want allemaal zijn we op zoek naar die ene vraag: hoe word ik gelukkig? We leven in een van de rijkste landen ter wereld, maar tegelijkertijd neemt de stress in onze dagelijkse leven toe. Waar gaat het mis?

  Er wordt te veel van ons gevraagd op alle levensgebieden, zegt Eva Kruijs. Ze is gedragswetenschapper en schreef het boek Jouw gids naar geluk, dat vandaag uitkomt. „Dat er zoveel kansen zijn, is enerzijds een goede ontwikkeling, maar tegelijkertijd is ook een valkuil: we willen te veel. En dat kunnen we niet zo goed aan.”


  Nieuwe aanhouding om schietpartij Utrecht

  Speciale eenheden van de politie in de Trumanlaan. / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  De politie heeft dinsdag opnieuw iemand aangehouden wegens betrokkenheid bij de schietpartij maandag op het 24 Oktoberplein in Utrecht. Het is een 40-jarige man uit Utrecht. Twee mannen van 23 en 27 jaar die eerder werden aangehouden, zijn vrijgelaten. Er is niet vastgesteld dat ze betrokken zijn bij deze gebeurtenis, meldt het Openbaar Ministerie. Zij zijn geen verdachten meer.

  Betrokkenheid bij schietincident

  De Dienst Speciale Interventies hield de 40-jarige man dinsdag in de middag aan bij een woning in Utrecht. Volgens het OM wordt de 40-jarige man verdacht van betrokkenheid bij het schietincident. Zijn rol wordt onderzocht.


  Lees de Metro van 20 maart nu al online

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Wil jij ook je dag goed beginnen met een gloednieuwe Metro? Morgen is hij in de bakken van bijna alle treinstations te vinden, maar online kun je hem ook alvast lezen. Fijn, voor als je niet kan wachten op deze kersverse editie.

  In de krant van morgen lees je onder meer hoe internetbankieren de verdachte van de schietpartij in Utrecht fataal werd, en besteden we aandacht aan de slachtoffers van het drama.

  Ook kun je lezen over het harde werken van de brandweer. Door de warme zomer van 2018 hadden zij hun handen vol. En schrijven we over de evolutie van vrouwelijke superhelden en fashion.


  Ruim helft van de volwassenen heeft overgewicht

  Ruim helft van de volwassenen heeft overgewicht. / ANP

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Meer de helft van de volwassenen is te zwaar, terwijl het aantal kinderen met overgewicht gelijk is gebleven. Hoe dit kan? „Afvallen is meer dan gezond eten en bewegen”, aldus professor Liesbeth van Rossum van het Erasmus MC.

  Van Rossum behandelt als internist mensen met obesitas, en doet onderzoek naar de oorzaken en behandeling ervan. Aan RTL Nieuws legt Van Rossum uit dat overgewicht uit een aantal factoren bestaat. „Naast ongezonde voeding en te weinig beweging spelen nog andere zaken een grote rol. Bijvoorbeeld stress, maar ook slaapgebrek en een omgeving die uitnodigt om ongezond te eten. Je moet sterk in je schoenen staan om de saucijzenbroodjes op het station te negeren als aan het einde van de dag je bloedsuikerspiegel laag is.”

  Ontspanning en regelmaat


  Albert Heijn overweegt ban muziek Michael Jackson

  Albert Heijn overweegt ban muziek Michael Jackson. / ANP

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Supermarktketen Albert Heijn denkt na over een boycot van de muziek van de omstreden popzanger Michael Jackson. De keten overweegt naar aanleiding van de documentaire Leaving Neverland de liedjes van de zanger uit de afspeellijsten te verwijderen.

  „Het is een kleine moeite om een nummer uit een playlist te halen. Of we dat gaan doen, dat bespreken we”. aldus een woordvoerder van de Albert Heijn tegenover entertainmentdienst BuzzE. Hoewel de woordvoerder aangeeft dat er nooit eerder is geklaagd over de nummers van Michael Jackson, mag „muziek in onze winkels niet aanstootgevend zijn”.

  Maatregelen


  Sudoku van de dag

  Foto van 'Metro'

  19 MRT 2018

  Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


  Roos (19) en Rinke (49) kwamen om bij schietpartij

  Een tekening van een huilende Nijntje met de vlag van Utrecht halfstok bij het condoleanceregister op het stadskantoor een dag na het schietincident op het 24 Oktoberplein Foto: ANP

  Foto van 'Lisa Vermeij'

  GISTEREN

  Bij de schietpartij in een tram op het 24 Oktoberplein in Utrecht, tussen de wijken Kanaleneiland en Oog in Al, kwamen maandagochtend drie mensen om het leven. In totaal raakten er zeven mensen gewond, waarvan drie er ernstig aan toe zijn.

  Vader van drie kinderen

  Eén van de slachtoffers is de 49-jarige vader Rinke Terpstra. Hij was jeugdtrainer van de sportvereniging DESTO in Vleuten en werkzaam bij Prorail. „Het is niet te bevatten,” laat CEO Pier Eringa van Prorail weten in een verklaring. „Maandagavond kregen we de bevestiging van dit afschuwelijke nieuws. De verschrikkelijke gebeurtenissen van gisteren en het verlies van onze collega zijn hard aangekomen. Dit raakt alle ProRailers in het hart. De vlag hangt bij ons vandaag halfstok."


  Gökmen Tanis uiterlijk vrijdag voorgeleid

  De 37-jarige Gokmen Tanis, de man die verantwoordelijk wordt gehouden voor de schietpartij in een tram in Utrecht, is opgepakt tijdens een inval in dit pand. / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  De hoofdverdachte van de schietpartij in Utrecht, Gökman Tanis, wordt uiterlijk vrijdagochtend voorgeleid aan de rechter-commissaris. Dat laat het Openbaar Ministerie (OM) dinsdag weten. Exacter dan dat kon het OM nog niet zijn.

  Tanis is na zijn arrestatie in verzekering gesteld. Bij de rechter-commissaris (de onderzoeksrechter) zal de officier van justitie bewaring vorderen, voor maximaal twee weken. De onderzoeksrechter toetst of de arrestatie volgens de regels is geschied en of de verdenking hard genoeg is om de verdachte in voorarrest te houden. Ook kijkt deze rechter naar de zogeheten gronden. Die zijn onder meer vluchtgevaar en gevaar voor herhaling.

  Verlenging voorarrest


  Eigenaar rode Clio: 'ren voor uw leven'

  Een auto die na de schietpartij in Utrecht werd gezocht, is teruggevonden aan de Tichelaarslaan. Het gaat om een rode Renault Clio. / ANP

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  De 54-jarige Frans Hoogendijk haalt een dag na de schietpartij in Utrecht opgelucht adem. Hoogendijk stond stil voor het rode licht bij 24 Oktoberplein toen een man in paniek naar hem riep dat hij moest rennen voor zijn leven.

  En dat deed hij. Zonder te aarzelen stapt Hoogendijk uit zijn auto, met de sleutels in het contact en de motor nog draaiende gaat hij er vandoor. Niet veel later weet Gökmen Tanis met de auto van Hoogendijk aan de politie te ontsnappen.

  Slechte film


  Likeability of5

  Baudet onder vuur vanwege reactie op 'Utrecht'

  Rob Jetten (D66) en Thierry Baudet (FvD) tijdens het wekelijkse Vragenuurtje in de Tweede Kamer. / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  In de Tweede Kamer is fel gereageerd op de manier waarop Thierry Baudet (Forum voor Democratie) is omgegaan met de schietpartij in Utrecht. Het feit dat Baudet ervoor koos maandag een verkiezingsbijeenkomst te laten doorgaan en daarbij al speculeerde over het motief van de dader en de schuldvraag, schoot een aantal partijen in het verkeerde keelgat.

  Verbazing en walging

  Baudet legde op de bijeenkomst in het Kurhaus een direct verband tussen het drama in Utrecht en het immigratie- en integratiebeleid van de afgelopen jaren. Daarbij noemde hij CDA en VVD bij naam. Zijn partijgenoot Theo Hiddema zag het stilleggen van de verkiezingscampagne door de overige partijen vooral als manier om de opmars van FVD in de peilingen te stuiten.


  love
  user_48e35435a07dbfbeb5eef2280126bbaba92f7b39_avatar

  Rutte en Grapperhaus naar Utrecht

  Premier Mark Rutte tijdens het wekelijkse Vragenuurtje in de Tweede Kamer. / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Premier Mark Rutte en Minister Ferd Grapperhaus ( Justitie en Veiligheid) zullen dinsdag een bezoek brengen aan Utrecht. Maandag vond daar een schietpartij plaats waarbij drie doden en vijf gewonden vielen.

  Volgens Rutte is het de bedoeling dat Grapperhaus en hij daar vertrouwelijk met betrokkenen gaan praten, „liefst zonder media."

  Herdenken slachtoffers


  'Kabinet legt volle verantwoordelijkheid af'

  (VLNR) Premier Mark Rutte, Thierry Baudet (FvD) en Minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid (CDA) tijdens het wekelijkse Vragenuurtje in de Tweede Kamer. / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) zegde dinsdag tijdens het wekelijkse vragenuurtje in Tweede Kamer toe, dat het kabinet de volle verantwoordelijkheid gaat afleggen over de schietpartij in Utrecht van afgelopen maandag. Grapperhaus benadrukte wel dat hij eerst de politie en het Openbaar Ministerie „alle ruimte” wil geven om onderzoek te doen. Veel nieuwe informatie kon Grapperhaus de kamer naar eigen zeggen niet bieden.

  Lang strafblad

  De minister zegde „transparantie" over de zaak toe en beloofde „nog meer alertheid." Hij bestreed het verwijt van PVV-leider Geert Wilders dat het kabinet de zaak „onder het tapijt probeert te vegen."


  Wilders is duidelijk: Grapperhaus moet opstappen

  Geert Wilders/ANP

  Foto van 'Kasper Hermans'

  GISTEREN

  Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) moet opstappen, vindt PVV-leider Geert Wilders. De minister moet de consequentie trekken uit het feit dat het Openbaar Ministerie de verdachte van de schietpartij in Utrecht van maandag heeft vrijgelaten, zegt hij.

  Strafblad van hier tot Tokio

  De man had „een strafblad van hier tot Tokio'', onderstreept Wilders. Politiek verantwoordelijke Grapperhaus moet daarom „zijn biezen pakken''.


  Waarom Gökmen Tanis eerder deze maand vrijkwam

  Gökmen T./ANP

  Foto van 'Kasper Hermans'

  GISTEREN

  Verdachte Gökmen Tanis is per 1 maart op vrije voeten gekomen nadat zijn voorarrest was opgeschort. Hij zat vast wegens een verkrachtingszaak uit 2017. Hij had in dat jaar ook al in voorarrest gezeten maar kwam onder voorwaarden op vrije voeten. Begin dit jaar, op 4 januari, werd hij toch weer vastgezet omdat hij de voorwaarden overtrad.

  Hoger beroep

  Op 22 januari vroeg Tanis schorsing aan van zijn voorarrest maar de rechtbank in Utrecht wees die af. De verdachte is daartegen in hoger beroep gegaan. Hij wilde toen toch meewerken aan de voorwaarden, waaronder een persoonlijkheidsonderzoek.


  Gele Hesjes niet meer welkom in Bordeaux en Toulouse

  ANP

  Foto van 'Kasper Hermans'

  GISTEREN

  Op diverse pleinen en brede straten in Bordeaux en Toulouse zijn de Gele Hesjes niet meer welkom. Dat heeft de Franse premier dinsdag Edouard Philippe. Het verbod komt kort na het weekend dat er rondom de demonstraties diverse plunderingen en brandstichtingen waren.

  Ultra's en casseurs

  Opmerkelijk is daarbij dat de plunderingen en brandstichtingen niet per se door de Gele Hesjes zelf werden uitgevoerd, maar door zogenaamde ultra's die ook op de acties af waren gekomen. Het leidde tot flinke chaos in de Franse hoofdstad.


  OM houdt 'serieus rekening' met terrorisme

  ANP

  Foto van 'Kasper Hermans'

  GISTEREN

  Het Openbaar Ministerie houdt serieus rekening met terrorisme, dat komt naar buiten precies 24 uur nadat de aanslag op het 24 Oktoberplein plaatsvond. Het briefje dat aangetroffen werd in de rode Renault Clio maakt de link met terrorisme steeds waarschijnlijker. Het is onduidelijk wat er precies op dat briefje stond. Er zou een verwijzing naar 'Allah' op staan.

  Reden om te denken aan een afrekening in de persoonlijke sfeer lijkt er op dit moment minder. De autoriteiten maken namelijk bekend dat er vooralsnog geen link is gevonden tussen hoofdverdachte Gökmen T. en de slachtoffers die hij maakte in de tram. Toch zijn andere motieven niet uit te sluiten.