In het nieuws

Likeability of5

‘Stunten met prijzen is snijden in eigen vlees’

Ontketent Jumbo een nieuwe prijzenslag? Foto: ANP

Foto van 'Jessica Heijmans'

4 OKT 2017

Gaan de supermarkten stunten met prijzen? Dat is de vraag nu Jumbo honderd dagelijkse producten in prijs heeft verlaagd. Laurens Sloot, hoogleraar Retail Marketing aan de Rijksuniversiteit Groningen, denkt van wel: „Mijn gevoel zegt dat het een prijzenslag gaat worden”, vertelt hij aan de NOS. Maar wie heeft er eigenlijk baat bij het stunten met prijzen?

Supermarktketen Jumbo startte vrijdag met hun ‘nieuwe lage prijs’-actie, waarin tientallen producten – met name huismerken - een prijsverlaging krijgen. Concurrent Plus liet al snel van zich horen en verlaagde een dag later honderd soortgelijke producten. Ook bij andere supermarktketens, zoals Dirk van den Broek en Hoogvliet, is er al beweging, laat Alwin van der Velden, oprichter van Superscanner.nl, aan de NOS weten.

Wat doet de marktleider?

Of er bij marktleider Albert Heijn ook een prijsverlaging in het verschiet ligt, is nog de vraag. Het bedrijf wilde niet meer loslaten dan dat het „al 130 jaar op de kleintjes let” en dat ze dat ook blijven doen. Frans Visser, pricing-expert en auteur van Altijd prijs, verwacht dat AH een afwachtende houding aanneemt: „AH is de marktleider, dus die wacht rustig af en laat zich niet gek maken. Je moet namelijk niet het beeld scheppen dat je achter de concurrentie aanloopt. Zij zullen toekijken hoe de concurrentie zich in eigen vlees snijdt”, aldus Visser.

„Pas als het echt serieus wordt, zal de AH acties voorbereiden om met een strategisch antwoord te komen. Meestal kunnen ze het zich ook veroorloven om daar nog magistraal overheen te gaan.” Ook Erjen van Nierop, senior onderzoeker bij EFMI Business School, denkt dat AH de situatie eerst aankijkt. „Ik verwacht dat de AH even afwacht hoe het allemaal uitpakt”, vertelt Van Nierop. „Lopen er consumenten bij hen weg? Dan kunnen ze eigenlijk niet achterblijven.”

Stunten is geen slimme strategie

Hoewel de Jumbo zelf niet aangeeft waarom het juist nu voor een prijsverlaging kiest, denkt Van Nierop dat het te maken heeft met het imago van de keten. „Jumbo is een tijdje hard gegroeid, met name door de overname van de C1000-winkels, maar heeft nu moeite om het prijsimago op peil te houden. Consumenten denken dat je bij de Jumbo niet altijd gunstige prijzen kunt krijgen.”

Maar of de supermarkt er echt baat bij heeft, valt te bezien. In 2013 hanteerde de Albert Heijn een vergelijkbare strategie. Toen werden ruim 1000 artikelen in prijs verlaagd. De actie bleek weinig succesvol: het leverde de keten niet veel nieuwe klanten op. Visser denkt dan ook dat het starten van een prijzenslag geen slimme strategie is: „Alle deskundigen op het gebied van pricing zijn het erover eens dat stunten met prijzen altijd een slecht idee is”, meent Visser. „Het komt neer op snijden in eigen vlees.”

Consument als winnaar

Gaan wij er als klant dan wel op vooruit? „Ja”, antwoordt Visser. „Het is op verschillende niveaus goed voor de klant. Ten eerste kan een calculerende shopper gericht achter de aanbiedingen aangaan om voor minder geld de dagelijkse boodschappen te kopen. En dat doen veel mensen.”

Maar, zo stelt hij, je kunt zo’n ‘prijzenoorlog’ ook zien als een logische correctieronde nadat prijzen al een tijdje zijn gestegen. „Uiteindelijk is de consument erbij gebaat dat we meerdere supermarkten hebben, want concurrentie zorgt voor een gezond systeem waarbij deze correctieronde kan plaatsvinden.”

Van Nierop bevestigt dat sommige producten in het laatste half jaar enigszins in prijs zijn gestegen. „Hierdoor gelden nu eigenlijk de prijzen van een jaar geleden.” Maar, zo meent hij, prijzen zitten altijd wel in de lift door inflatie.

Inleveren op de kwaliteit?

Toch ziet de onderzoeker ook een keerzijde voor de consument: „De eerste indruk is dat je er als consument op vooruitgaat, maar je kunt je afvragen of het op langere termijn gevolgen heeft voor de kwaliteit van de producten”, vertelt Van Nierop. „Ergens in de keten moet er iets worden afgeknepen om het rond te kunnen rekenen.”

De ketens maken zich hier echter niet zoveel zorgen over, meent hij, die zijn bezig met het marktaandeel. „Maar het zijn de boeren die er mogelijk last van krijgen, terwijl ze al geen mooie prijzen voor zuivelproducten krijgen.” Ook de lokale supermarkten kunnen in de problemen komen. „Het is mogelijk dat kleinere spelers – zoals regionale winkels – het moeilijker krijgen. Dat zie je nu ook bij Emté waar een overname dreigt”

Visser maakt zich minder zorgen over de kwaliteit: „Pas als de supermarkten echt in de problemen komen, zou het ten koste van de kwaliteit kunnen gaan, maar ik acht de kans nu niet zo groot”, denkt Visser. „Het gaat eerder ten koste van marges van supermarkten, en die worden vaak betaald door leveranciers. Supermarkten hebben relatief veel macht in het spel met leveranciers en afnemers.”

Communicatie-oorlog

De pricing-expert benadrukt dat je je moet afvragen of het wel om een prijzenoorlog gaat „Zijn ze eigenlijk wel aan het stunten met prijzen of is het juist communicatie? Ik denk dat laatste”, vertelt Visser. „Prijzenoorlog gaat niet om het veranderen van kaartjes in de winkel, maar om het uitschreeuwen ervan in de media. En daar is de consument gevoelig voor.”

De claims die ze communiceren, zoals ‘100 bestverkochte producten in prijs verlaagd’ - moeten de supermarkten echter wel nakomen. Hoe ze dat doen? Compensatie zoeken, bijvoorbeeld door nieuwe klanten te verleiden tot aankopen die ze anders niet doen. Als voorbeeld geeft Visser het appeltaartje van de AH. „Deze is vaak in de aanbieding voor een belachelijk lage prijs en staat hoog opgestapeld in beeld. Voor die prijs kun je het niet laten om nog slagroom erbij te kopen, die er dan toevallig naast staat”, vertelt hij.

De supermarkten zullen dus niet zoveel inleveren dat ze in de problemen komen. „Eigenlijk hebben ze een beetje te veel verdiend te laatste tijd", vertelt Visser lachend.


love
user_a8f6be492f2f9164db742086685af1b2042a4df6_avatar

Plassende toerist valt van berg in Oostenrijk

Plassende toerist valt van berg in Oostenrijk

De berg waar het ongeluk gebeurde. Foto: Wikimedia Commons

Foto van 'Metro'

19 MIN

Een toerist met hoge nood is in Oostenrijk van een berg gevallen. De Duitser stond midden in de nacht op om te plassen, maar verloor zijn evenwicht en viel vervolgens 100 meter naar beneden.

De man verbleef in een hutje op de 1600 meter hoge berg Feuerkogel, waar het ongeluk gebeurde. Door de val raakte hij alleen lichtgewond, maar hij kon niet meer zelf omhoog klimmen.

Reddingswerkers


Dolfijnen spoelen in grote getalen aan bij kust VS

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

1 UUR

In de Verenigde Staten staat men voor een apart verschijnsel. Sinds februari spoelen er namelijk massaal dolfijnen aan in het zuidelijke kustgebied met de staten Florida, Louisiana en Mississippi, die grenzen aan de Golf van Mexico.

Tot nu toe gaat het om 260 stuks, dat is meer dan drie keer zoveel als normaal in diezelfde periode. Het aantal ligt zelfs hoger dan tijdens de beruchte BP-ramp van 2010. Toen ging het om 91 aangespoelde dolfijnen in een korte periode.

Zoet water


Helft festivalgangers draagt geen oordoppen, maar...

Helft festivalgangers draagt geen oordoppen, maar...

Met oordoppen met muziekfilter hoor je de muziek nog steeds goed. / Paul Bergen | ANP

In samenwerking met Veiligheid.nl

GISTEREN

Niets is zo fijn als een concert pakken of dansen op een festival. Maar toch moet je opletten: te lang luisteren naar te harde muziek brengt namelijk risico’s met zich mee voor je gezonde gehoor. Het kan zelfs onomkeerbare gehoorschade opleveren.

Oordoppen helpen, maar uit onderzoek blijkt dat iets meer dan de helft van de bezoekers nooit oordoppen draagt. De Plug in Party on Movement wil daar verandering in brengen.

Ambassadeur worden?


Aanslag Bataclan krijgt 3,5 jaar later nieuwe dode

Bataclan/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

2 UUR

Guillaume Valette overleefde in november 2015 zonder kleerscheuren de aanslag op Bataclan. Althans, zonder fysieke schade. Mentaal herstelde hij nooit volledig van de terroristische aanval. Het leidde er toe dat hij in 2017 zelfmoord pleegde.

Zijn ouders weten zeker dat hij niet 'gewoon' depressief was, maar dat hij een slachtoffer van de terroristen was, net als de doden, net als de slachtoffers met lichamelijk letsel. „Geestelijke schade kan een persoon net zo hard treffen als een geamputeerd been of een verloren oog", zo stelt hun advocaat.

Officieel slachtoffer


Likeability of5

Metrofans opgelet: we zijn op zoek naar jou!

Foto van 'Metro'

12 JUN 2019

Pakte jij in 1999 al onze krant uit de bakken op het station? Is er een Metro-verhaal dat jou altijd is bijgebleven? Of maak jij regelmatig vrienden, buren of collega’s blij met onze krant?

Op vrijdag 21 juni vieren we onze 20ste verjaardag en daarom brengen we een feestelijke jubileumeditie uit. Hiervoor zijn we op zoek naar verhalen van onze lezers en fans (vanaf het eerste uur).

Dus: heb jij een Metro-verhaal dat je graag met ons wilt delen? Stuur dan uiterlijk dinsdag 18 juni jouw verhaal in een word-document, met daarbij je naam en een profielfoto naar marketing@metronieuws.nl


like
user_d9fa564f5b5c15332f50e8996b096ed6c4014460_avatar

Uruguay en Argentinë zitten zonder stroom

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

VANDAAG, 14:39

Heel Argentinië en Uruguay zitten zonder elektriciteit, meldt een belangrijke stroomleverancier in de Zuid-Amerikaanse landen. Ook delen van Brazilië, Chili en Paraguay zitten in het donker, rapporteert de BBC. Argentinië en Uruguay tellen samen circa 48 miljoen inwoners.

De elektriciteit viel in de vroege ochtend (plaatselijke tijd) uit. Treinen kwamen tot stilstand en de verkeerslichten vielen uit. Inwoners van delen van Argentinië zouden zondag naar de stembus gaan voor lokale verkiezingen.

Luchthaven


Ben jij ook jarig op 21 juni?

Foto van 'Metro'

11 JUN 2019

Metro viert op vrijdag 21 juni haar 20ste verjaardag! Omdat delen van nieuws in ons dna zit, willen we graag deze speciale dag samen met jou vieren!

Wij feliciteren daarom iedereen die óók op 21 juni jarig is in onze speciale Metro-feesteditie. Hoe tof is het als alle andere lezers jou straks spontaan in de trein gaan feliciteren?

Dus: ben je jarig op 21 juni en wil je dit aan heel OV-reizend Nederland laten weten? Stuur dan uiterlijk dinsdag 18 juni een leuke foto van jezelf, je naam en geboortejaar naar marketing@metronieuws.nl.


Namibië verkoopt duizend wilde dieren door droogte

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

VANDAAG, 13:54

Het door droogte geteisterde Namibië heeft toestemming gegeven voor de verkoop van zeker duizend wilde dieren, waaronder olifanten en giraffes. Met de verkoop willen de autoriteiten voorkomen dat dieren sterven en een miljoen euro ophalen voor natuurbeheer, zei een woordvoerder van het ministerie van Milieu.

Uithongering

„De omstandigheden voor de grazers is in de meeste parken heel slecht en als we het aantal dieren niet terugbrengen, leidt dit tot uithongering", zei de woordvoerder. Vorig jaar stierven al bijna 64.000 dieren door de droogte.


Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

12 JUN 2019

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


Breedste vliegtuig ter wereld na een vlucht te koop

De Stratolauncher/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

VANDAAG, 13:39

Het breedste vliegtuig ter wereld is na een vlucht alweer te koop aangeboden. De Stratolauncher kan je ophalen als je bereid bent om 400 miljoen dollar (omgerekend ongeveer 357 miljoen euro) uit te geven.

Raket lanceren

De Stratolauncher is geen allerdaagse vliegtuig waarmee je even een vlucht maakt van Amsterdam naar Barcelona. Het toestel is namelijk ontwikkeld om een raket te lanceren op 10 kilometer hoogte. Dit kost een stuk minder brandstof, dan wanneer een raket vanaf de grond zou worden afgeschoten.


Jaar lang geen olifanten gedood in Afrikaans park

Jaar lang geen olifanten gedood in Afrikaans park

/ Colourbox

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 12:24

Het zou eigenlijk geen hoogtepunt moeten zijn, maar is dat wel. Al meer dan een jaar is er in een van de grootste parken van Afrika geen enkele olifant gedood. Het gaat om een gebied dat groter is dan Zwitserland, waar in voorgaande jaren duizenden dieren geslacht werden.

Geen kans

Voorheen waren er veel stropers actief in het gebied. Nu wordt er door de politie op een nieuwe manier gecontroleerd, waardoor de stropers geen kans meer zouden krijgen. Zo wordt er nu zowel in de lucht en te voet gesurveilleerd, hoewel het moeilijk blijft om het grote gebied te beslaan, schrijft ABC News.


Man denkt villa te kopen, maar krijgt 30 cm land

Man denkt villa te kopen, maar krijgt 30 cm land

Het mooie stukje gras is nu van hem / Screenshot Sun Sentinel

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 11:22

Als iets te mooi om waar te zijn lijkt, is het dat ook meestal. Daar is een man uit Zuid-Florida wel achtergekomen. Hij dacht een ontzettend goede deal te hebben gesloten voor een villa, maar de vork zat toch even anders in de steel.

Opgelicht

De man bood op een mooie villa in een online veiling en dacht met een paar duizend euro een mooie deal te hebben gesloten. Zijn droomhuis bleek echter te bestaan uit een stukje land van 30 centimeter breed bij 30 meter lang. Wat dat fantastische stukje land waard was? Een bescheiden 44 euro.


Van der Weijden heeft zin in 2e Elfstedenzwemtocht

Van der Weijden heeft zin in 2e Elfstedenzwemtocht

Van der Weijden tijdens de eerste poging / ANP

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 09:36

Maarten van der Weijden heeft er vertrouwen in dat hij dit jaar de finish van zijn Elfstedenzwemtocht gaat halen. Vrijdag 21 juni gaat hij weer het water in en doet hij opnieuw een poging om de Elfstedentocht in het water af te leggen. Daarmee wil hij geld ophalen voor kankeronderzoek.

„Ik hoop natuurlijk op een soortgelijk bedrag als vorig jaar", aldus Van der Weijden. Toen werd er ruim 5 miljoen opgehaald. „Maar dat was toen wel een enorm bedrag. Alle beetjes helpen, dus we zullen overal blij mee zijn."

Zwemmen is niet leuk


Honderdduizenden mensen zien voetbalvrouwen winnen
Likeability of5

Twee miljoen mensen zien voetbalvrouwen winnen

De voetbalvrouwen voorafgaand aan een wedstrijd / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 08:49

Ruim 2,2 miljoen mensen hebben de Nederlandse voetbalsters zaterdag hun tweede wedstrijd op het WK zien winnen. Zaterdagmiddag keken 2.260.000 mensen naar de wedstrijd tegen Kameroen. Dat zijn er meer dan bij de eerste wedstrijd.

Best bekeken

Bij de openingswedstrijd tegen Nieuw-Zeeland stemden 1,6 miljoen mensen af op de Oranje Leeuwinnen. Die wedstrijd viel overigens op een dinsdag, terwijl de tweede wedstrijd op een zaterdag was.


love
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Eerste lopers Nacht van de Vluchteling over finish

Eerste lopers Nacht van de Vluchteling over finish

/ ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 08:30

Tegen acht uur 's ochtends zijn de eerste lopers van de Nacht van de Vluchteling de finish over gekomen. Om twaalf uur 's nachts begonnen zij met lopen, om geld op te halen voor noodhulp aan vluchtelingen.

Zaterdagavond werd duidelijk dat er al 1,5 miljoen euro is opgehaald door de wandelaars. Om middernacht gingen er 5600 lopers van start, om 40 kilometer te gaan lopen.


London maakt borst nat voor eerste chihuahua-café

In London staat de 21ste de chihuahua centraal /Getty Images

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 00:02

Inmiddels heeft elke middelgrote Nederlandse provinciestad wel een kattencafé, dus dat is geen nieuws meer. Aan de overkant van de Noordzee opent echter een knuffelcafé dat Metro UK in elk geval nooit eerder tegenkwam.

Op vrijdag 21 juni staat alles in het teken van de Mexicaanse diva onder de hondenrassen: de chihuahua. Zowel bezitters als liefhebbers worden in The Happenstance uitgenodigd voor deze unieke en eenmalige happening.

Een chihuahua en een cocktail bedoeld voor mensen /Unsplash, Tamara Bellis


Kattenfilter verstiert livestream minister Pakistan

Een uitermate gek gezicht op een van de uitzendkanalen van de Pakistaanse PKI /Twitter

Foto van 'Jelmer Visser'

GISTEREN

Een van de leukste dingen aan live-uitzendingen - voor de kijkers althans - is dat er van alles mis kan gaan. Vrijdag werd dit maar weer eens bevestigd tijdens een livestream van de Pakistaanse regeringspartij Pakistan Tehreek-e-Insaf's (PKI) die werd gedeeld op Facebook.

Door een foutje was onder meer enige tijd een minister met kattenoortjes en snorharen te zien. Iemand was vergeten om een kattenfilter uit te zetten voordat de uitzending begon. En dit resulteerde in een hard gelach onder de kijkers en daarna het hele internet, zo meldt News18.


'FvD-leider Baudet staande gehouden op scooter'

Thierry Baudet in de Tweede Kamer zonder snorscooter/ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

GISTEREN

Het Amsterdamse raadslid Jan-Bert Vroeger (D66) plaatste zaterdagavond een foto op Twitter van een scooterrijder die werd staande gehouden door handhavers van de gemeente, zo meldt AT5.

In zijn tweet verwijst hij naar zijn mede-raadslid Annabel Nanninga van FVD. Is haar partijleider 'slachtoffer' geworden van het strenge boetebeleid waar zij zo voor pleit? Volgens Vroege zou dit zaterdagavond wel eens het geval kunnen zijn.


Steeds meer 'smartphoneschedels' bij jonge mensen

Foto van 'Jelmer Visser'

GISTEREN

Heb jij wel eens goed gevoeld aan de basis van je schedel? Controleer je achterhoofd eens op het punt waar de nek eindigt en de schedel begint. Voel je een hard uitsteeksel of een bonkige knobbel? Volgens de Amerikaanse onderzoeker David Sahar kan dit door overmatig gebruik van je smartphone of tablet komen.

Deze 'smartphoneschedel', die vroeger als een zeldzaamheid beschouwd werd, is steeds vaker aan bij moderne mensen aangetroffen en dan vooral bij jongeren tussen de 18 en de 30 jaar. Het extra stukje beenweefsel kan centimeters dik zijn en is bij sommige kale mensen zelfs aan de buitenkant zichtbaar.

De onderzoekers presenteerden hun bevindingen in het wetenschappelijke tijdschrift Nature en lichtten deze toe bij BBC Future.